Cornucopia?

2015-12-18 14:23

Regeringen byter fot - nu ska utgiftstaket hållas

Regeringen byter nu fot, mindre än en vecka sedan finansminister Magdalena Andersson (s) sade i Ekots lördagsintervju att regeringen nu skulle låna pengar istället för att följa utgiftstaket. Nu ska man hålla utgiftstaket och behöver minska utgifterna med 19 miljarder SEK nästa år rapporterar Bonnier/DN.

I lördags hette det i Ekots lördagsintervju att framtida reformer ska ske utan finansiering, och att pengarna ska lånas. Nu pratar Magdalena Andersson istället om att utgiftstaket gäller och ska hållas.
"Vi har gott om utrymme under utgiftstaket i år, men det är betydligt trängre under utgiftstaket nästa år, förklarar finansminister Magdalena Andersson åtgärderna.
– Det här är naturligtvis något som ökar underskotten i år, när man gör de här tidigareläggningarna. Hur det samlade underskottet ser ut i år och de kommande åren, kommer jag att redovisa på måndag säger Magdalena Andersson till TT.
Regeringen har för avsikt att hålla utgiftstaken för hela perioden, det vill säga även 2017 och 2018."
Det känns tryggt tänker jag, att man ena dagen säger en sak och nästa säger något annat.
Svenska långa marknadsräntor den senaste månaden. Källa: Sveriges Riksbank

De svenska långa marknadsräntorna är på väg upp, undantaget 2-årsräntorna, där varken den tvååriga bolåneobligationsräntan eller 2-åriga statsobligationsräntan kan sägas ha gjort några väsentliga rörelser den senaste månaden.

Räntorna tog dock ett kliv den 2:e - 4:e december och även de senaste dagarna, sedan efter Anderssons uttalande om att staten skulle låna till sina utgifter. Dock kan man förmoda att det handlade om förväntningar på och själva höjningen av den amerikanska styrräntan.

Sedan den 27:e november har den 10-åriga statslåneräntan stigit med drygt 38%, eller 0.276 procentenheter. Långa lån blir alltså snabbt relativt sett dyrare att ta för svenska staten och Magdalena Andersson.

Värt att notera är att staten förstås kan visa underskott - det väsentliga är att den totala statsskulden inte ökar i förhållande till BNP. Underskottet kan alltså matcha BNP-tillväxten. Halmgubbar påstår dock att jag menar att staten inte får låna alls, men som sagt, halmgubbar tycker ju inte om att argumentera mot det man faktiskt skriver, utan hittar på en massa som inte är skrivet och argumenterar mot det istället ("bygger en halmgubbe att slå sönder").
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

27 kommentarer:

 1. Är det inte bara en taktisk manöver? Fintar vänster men går till höger... Samma som i asyl- och invandringsfrågan.

  SvaraRadera
 2. Man kan också se det som en politiskt styrkedemonstration, att man kan göra en 180 graders kovändning på bara en vecka. Det handlar ju trots allt om representativ demokrati där folket delegerat ansvaret att göra rätt till de kunniga och insatta representanterna, speciellt när verkligheten knackar på. Och då är det ju bra om de har vett att ändra sig när de har fel. Frågan är vem som i slutändan får betala oavsett vilken riktning som stakas ut...

  SvaraRadera
 3. Hur som helst kommer Sverige få en flyktingpremie den dagen ekonomin vänder ned och skuldberget riskerar att överges av dagens "välvilliga" kreditgivare utanför vårt fagra land. Det kommer att ske parallellt med kraftiga besparingar och skattehöjningar. Pippi-Långstrump-mentaliteten sitter långt inne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp.
   Låg arbetslöshet låga räntor och mycket som rullar på nu med mycket moms och skattepengar in. Klart förd politik kostar och när konjunkturen vänder ner blir det dyrt för staten.

   Radera
  2. DN har en längre artikel idag ang regeringens tafatthet och mentala blockering(moral-psykosen som hela Sverige drabbades av när statsministern på Medborgarplatsen den 6 september lämnade fast mark).

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Du är inte välkommen här.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  7. Tufft jobb att städa. Å andra sidan tillhandahåller du en plattform för dessa och liknande att uttrycka sig. Ett svårt val som är helt ditt...men jag jag håller på dig.

   Radera
 4. Hattandet visar på brist på ja, allt...

  Ogeomtänkta uttalanden och ad hoc planerande som beror på brist på ideologisk grund, men kanske framförallt kompetens. De vet helt enkelt inte vad de håller på med, och kan heller inte framföra vad de vill på ett trovärdigt sätt. Dvs, de säger en sak, men när önskad effekt (fler väljare) uteblir så backar de snabbt, till priset av ännu sämre trovärdighet. Vilket i sin tur illustrerar att kompetensen inte finns, då de uppenbarligen experimenterar fram sin politik både offentligt och i realtid.

  Och istället för en långsiktig plan, så bedriver de snarare en reaktiv politik som istället för att förebygga problemen, reagerar på problemen när de dyker upp, som med asylkrisen. Den långsiktiga grunden och planen för en trovärdig asylpolitik finns helt enkelt inte, utan man utgår, liksom Hugo Chavez Venezuela, från sin ideologiska utopi, och får sen hantera krisen när den kommer, samtidigt som krishanteringen inte bara är usel, utan ger dem den totala motsatsen till utopin.

  SvaraRadera
 5. Grattis, Lars Bloggare!
  Nej, inte nödvändigtvis ironi.
  Expressen , ja, jag vet, använder dig i positiv bemärkelse när det gäller prepping.
  Nämner även två av dina skrifter.
  F-n i mig inte dåligt!
  Dessutom nämner bloggaren Mensan(?) dig som betrodd testare av bakmaskin.
  Tidiga julklappar.
  Men inte många har trots sin intelligens fattat att det skall vara ett frågetecken efter Cornucopia?
  Hur blev det med ett inlägg om NEVS?

  SvaraRadera
 6. Vi kanske sparar några kronor genom att låta Gripenplanen stå på marken i stället för att använda dem för att hjälpa Frankrike, och därmed oss själva, bekämpa Daesh i Syrien. Kommer man till Frankrike och visar sitt pass så blir man väl utbuad, med all rätt. Undrar vad rädd och feg svensk heter på franska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. une Suédoise räcker gott - då vet fransmännen att man är opolerad, har ingen humor och inte förstår kultur (eller något annat viktigt).

   Radera
  2. @Niklas 18:50
   Perfekt beskrivning på Fredrik Reinfeldt i EU-sammanhang.

   Radera
 7. Nästa vecka är det säkert nya besked.

  SvaraRadera
 8. Jag ångrar bittert att jag röstade på dumpajasarna i sjuklövern...

  SvaraRadera
 9. Biddel baddel..... Den damen säger vad som faller henne in uppenbarligen. Utan minne, utan tanke och utan långsiktigare plan än en vecka. Är det något man lär sig i (S) ledningen ? Man kan inte ha något större förtroende för en sådan amatörmässig regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den damen är ofta fullare än ladorna.

   Radera
 10. Efter 12 år i Frankrike kan t.o.m jag intyga att intet av vad ni tror de franska innevånarna säger om svenskar är sant!
  Om det nu kan vara eder till någon tröst...

  SvaraRadera
 11. Sorry Lars, håller inte med dig om att Magdalena är så dålig.

  Borg fick visserligen rockstjärnestatus på att utförsäkra så många som möjligt (delvis bra reform) och på att sälja av allt som säljas kan (ofta tveksamt t.ex. Bilprovningen), men undrar om inte Magdalenas politik ändå är vettigare.

  Nu måste stackars S och Magdalena ordna upp M och Mp:s underfinansierade migrationspolitik och jag tycker dem går en ganska bra limbo trots lite tvära kast ibland.

  Om du analyserar vad hon säger i artikeln istället så verkar det vara ganska vettiga områden att ta pengar från (möjligen lite lurigt med infrastrukturbiten men senarelägger man några prestigeprojekt borde det vara en samhällsekonomisk vinst ändåså):
  "Samtidigt kommer utgiftsbegränsningar på 8,4 miljarder kronor att göras nästa år, bland annat 4 miljarder kronor på biståndet och 1,5 miljarder kronor på infrastruktur och nästan 1 miljard på arbetsmarknadspolitiska program."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du följt bloggen har du sett min massiva kritik mot regeringen Borg/Reinfeldt.

   Men nu är de inte i regering längre. Och då ska man kritisera den som har ansvaret, nämligen nuvarande regering. Punkt.

   Radera
  2. Har inte följt bloggen så pass länge att jag sett dina synpunkter om Borg/Reinfeldt, men absolut, det är viktigt att våra politiker är konsekventa och inte gör allt för tvära kast!

   Dock tror jag på Magdalena, jag tror hon har en del bakom pannbenet. Problemet är nog snarare att hon måste förhålla sig till vad Mp vill också i vissa frågor. Skämskudde idag att jag röstade på Mp i min ungdom ...

   Radera
  3. Ja, skäms på dig. Och skäms på mig att jag röstade på S i min ungdom.

   Radera
  4. Magdalena Andersson & Per Bolån Bolund är riktigt duktiga. Tror faktiskt inte vi har haft politiker som har varit lika vassa på att byta fot, ducka svåra frågor och agera vindflöjlar förut. Högsta betyg!

   Radera
 12. Just snygg manöver att tidigarelägga vissa utgifter för 2016.

  SvaraRadera