Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2015-12-10 15:12

Regeringen bekräftar att civila myndigheter ska stödja försvaret

Regeringen tog idag det beslut som stod i vårens försvarspolitiska inriktningsproposition, dvs att civila myndigheter ska bistå Försvarsmakten vid kris eller krig, sk totalförsvarsplanering. Det innebär alltså inte att det ska återupptas någon planering för skydd av civilbefolkningen vid krig, även om det kan låta så.
Behöver civilt stöd i krig.
Försvarsmakten har som bekant ett stort behov av t ex logistiktjänster, sjukvård mm i händelse av krig. Under paraplyet totalförsvar ska nu civila myndigheter återuppta planering för att stödja försvaret.

Några anslag för att denna planering ska återupptas nämns inte utan man får förmoda att det hela ska ske inom ram, dvs kostnaderna för denna planering ska ske med de budgetanslag man redan har. Dock har MSB en del projektmedel, som man kan söka, men det är tillfälliga anslag. Dessa anslag driver också en mycket stor del av den existerande krisberedskapen.

Planering är inte heller samma sak som förmåga. Det kan handla om listor på åtgärder och inköp som måste till vid krig eller akut krigshot, och upphandling av sådana åtgärder i god tid. Att dessa åtgärder och förmågor också ska genomföras eller existera nämns inte.

Dock kan man i rättvisans namn konstatera att utan planering så vet man förstås inte vilka åtgärder och förmågor som kan behövas. Så att man idag inte avser genomföra något är helt logiskt. Senast den 10:e juni 2016 ska förslag på åtgärder och förmågor presenteras av berörda myndigheter.

Ett annat ord för regeringens beslut idag är krigsplanering. Berörda myndigheter ska alltså återigen planera för krig. Dock ej för att ta hand om civilbefolkningen vid krig, utan för att understödja försvaret.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Ett sätt för myndigheter att stödja försvarets förmåga är ju att se till att skydda civilbefolkningen eftersom försvaret inte kan operera fullt ut med en oskyddad civilbefolkning då de militära resurserna kommer bli fullt upptagna med att plocka ut och rädda civila ur ex. ett Stockholm där en rysk (kärn)stridspets slagit ut ex. Bålsta, med omfattande civila förluster.

  På samma sätt kan resonemanget utvidgas. Det hela beror såklart vad man lägger för mening i att stödja försvaret.

  Det blir fint att få en massa excellistor med saker som vore bra att genomföra, sk. nice-to-have men inget kommer implementeras.

  You are own your own, skattebetalare.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller ju egentligen samtliga möjliga kärnvapenmål. Självklart kommer Ryssland använda kärnvapen mot svenska mål. Det enda som förhindrat användandet av kärnvapen under kalla kriget var motslagsförmågan, sk MAD. Utan denna och utan adekvata skydd är det såklart givet att använda maximal nödvändig styrka mot viktiga mål, ex stridsspetsar mot större administrativa centra i händelse av en större konflikt.

   Radera
  2. Till skillnad från idag ömmade Sveriges politiker för sin civilbefolkning och byggde skyddsrum under kalla kriget. Många var kärnvapenklassade. Katarinaberget var ett av dessa med plats för ca 20000 personer.

   Nu vill några prestigebunda, idiotiska stockholmspolitiker förstöra det suveräna trafiknavet Slussen för att få in en Galleria på platsen. För att bussarna från Nacka ska kunna vända, vill nu dessa politiker att Katarinaberget ska användas som vändplats.

   Därmed förstörs ytterligare ett välbehövligt skyddsrum. Men i gengäld har vi fått en ny Galleria. Tack Sten Nordin (Nya moderaterna)!
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Katarinabergets_skyddsrum

   Radera
 2. Man kan konstatera att våra ledande politiker de senaste 20 åren har gett kortsiktigheten ett ansikte. Kan man bara vinna nästa val så verkar allt annat vara av ointresse. Sån styrning kostar pengar i slutänden.

  SvaraRadera
 3. Tror Sara Skyttedal KD är något på spåren då hon tycker att vi ska ta skattepengar för att utbilda Syrier i Sverige för strid mot IS. Problem kan dock uppstå när vi inte vet vilka de är. Litar vi på SÄPO, i Finland och Norge hittar de riktiga terrorister men här finns det nog inga...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se bara till att ha kollektivavtal så löser det sig;)

   Radera
 4. Politikerna ser väl till och bädda för att rädda sin egen buk i vanlig ordning.
  Först bestämde politikerna att försvaret inte längre ska fokusera på att försvara det mest essentiella i landet utan numera är det blindtarmen Stockholm som huvudsakligen ska försvaras.

  Nu har de väl insett att blindtarmen inte kommer överleva särskilt länge avskuren från resten av kroppen så nu ser politikerna till att de har kontrollen över förnödenheterna så att de kan fördela dessa först och främst till de personer som är jämlikare än andra.

  SvaraRadera