Cornucopia?

2015-12-08 10:33

Preventiv mödravård har kollapsat i Blekinge - inga cellprovskontroller

Asylkrisen har fått den preventiva och mycket kostnadseffektiva mödravården i Blekinge att kollapsa. Man tar inte längre cellprovskontroller på grund av det stora antalet asylsökande och ca 1 000 kvinnor har inte kallats in för kontroll.
Karlskrona i Blekinge.

Cellprovskontrollerna kan förvisso upplevas som obehagliga, men är billig och kostnadseffektiv preventiv sjukvård. Därmed kan man upptäcka cancer i mycket god tid, kraftigt minska kostnaderna, rädda liv och kraftigt minska lidande. Sverige har som bekant, eller hade, bland världens bästa cancervård, åtminstone bäst i Norden.

Från Södermalm och Hornstull rapporteras det dock om att det går att köpa billigare rödvin, så att man potentiellt missar cancerfall på kvinnor är inget att bry sig om. Och nej, att säga upp sitt abonnemang på Netflix eller avstå en quattro stagioni kommer inte göra att mödravården i Blekinge återställs - att bygga ut, rekrytera eller utbilda personal som inte finns etc tar flera år, och under tiden kan inte landstingen i Blekinge län alltså ge den potentiellt livsviktiga samhällsservice man kan få på Södermalm.

"[Mödrahälsovårdsöverläkaren] Bodil Ehn menar att den förebyggande hälsovården, dit cellprovtagning hör är oerhört viktig.
Redan i oktober larmade hon tillsammans med chefen för kvinnokliniken om att mödrahälsovårdsmottagningarna i länet var tänjda till bristningsgränsen.
Antalet inskrivna kvinnor hade ökat med tio procent jämfört med förra året på grund av den ökande flyktingströmmen. Och situationen har inte blivit mindre ansträngd sedan dess."
Ca 1 300 kvinnor i Blekinge kommer totalt sett inte få sina kontroller i år enligt SR. Blekinge län (och därmed landsting) omfattar ca 155 000 personer, varav ungefär hälften kan förmodas vara kvinnor. Som exempel var antalet 39-åriga1. kvinnor i Blekinge län 1 839 förra året och med 1 300 kvinnor som inte får sina cellprover handlar det om större delen av en hel årskull. Än så länge - problemen riskerar kvarstå så ytterligare årskullar inte får sina prover. 

På Södermalm och Hornstull uttalar sig dock män om att det inte finns några problem, som inte kan lösas genom att man säger upp Netflix. Trots allt drabbas inte män av livmoderhalscancer eller cancer i slidan.

Förenklat kan man säga att preventiv sjukvård, provtagning och friskvård till kanske 5% av priset kan spara 95% av kostnaderna, som uppstår om man missar att upptäcka cellförändringar i tid. Då är de där fem procenten den totala kostnaden för alla provtagningar, och de där nittiofem procenten är kostnaden för de enskilda missade fallen. Kort sagt kommer det här leda till ännu mer pressat landsting i Blekinge.

Tillägg: Enligt uppgift är nu även väntetiderna vid akuta smärtor orsakade av cystor på äggstockar 6 - 8 åtta veckor i Blekinge landsting.

Nu ska jag köpa billigt rödvin och säga upp Netflix.

Vad är då en kollaps. En kollaps är när grundläggande och självklara samhällstjänster upphör att fungera som önskat. En självförstärkande kollaps, likt ovanstående situation riskerar att orsaka, gör att själva kollapsen, i detta fall preventiv sjukvård, gör problemen ännu större, vilket gör att man måste dra ner ännu mer och så är den självförstärkande kollapsen igång.

1. Jag har inte kontrollerat vid vilken ålder man kallas, utan tog 39 år som ett möjligt exempel för proportioner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

107 kommentarer:

 1. Nedmontering pågår.
  De finns de som har det värre.
  Ta på tagelskjortan och lid med dem-annars är du en inhuman människa.
  Klisterlapp på brevinkastet-Välkomna.
  Ändå finns det personer som nyktert konstaterar att vi kunde hjälpt fler om de hjälptes i närheten av konflikten. 50 ggr fler! Vilka hycklare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka är "vi". Vilken plats pratar du om, är det något annat land kanske? Ett land som är lite bättre än Sverige då antar jag, eller? Är det de som flyr undan Boko Harams härjningar du menar? De borde vi verkligen hjälpa på plats!

   Radera
  2. Du läser vad jag skriver-det är på Svenska!
   Sverige är ännu ett vi för mig!

   Radera
  3. Tja, de flesta av oss andra är inte så enkelspåriga. Andra möjligheter är tex "vi brandmän", "vi i villa", "vi med IQ över 131" eller varför inte "vi soffpotatisar".

   Radera
  4. Du menar att vi enbenta enögda pensionärer inte kan hjälpa fler i närområdet medans ni unga kan det?
   Eller menar du att det vi som jag syftade på utesluter någon hjälpare?

   Detta att hjälpa på plats når fler och ger mer. Optimalt för den som blir hjälpt.
   PUT för Syrier är en cynisk reform på samma sätt som ensamkommande barns skolgång. De trettonåriga pojkar som blir skickade hit av föräldrar kan man tycka synd om-dubbelt synd om!

   Radera
  5. Har svårt för att besvara dina frågor då jag inte fattar vad du menar. Jag skrev ju min fråga för att jag tyckte din kommentar var otydlig och kanske en aning naiv. Hade gärna tagit till mig förtydliganden för att förstå och ändra mitt första intryck.

   Än så länge verkar det dock vara så otydligt och ogenomtänkt som det blir när man rör sig i en snäv verklighetsbild. Vill du verkligen skicka svenska sjuksköterskor till andra länder för att hjälpa flyktingar? Hur hade du i så fall tänkt locka dem att göra det?

   Radera
  6. Pengar skickas.
   Det är klart att hjälpen bör ske där de flesta kan få del av den.
   Flyktinglägren i närområdena är underfinansierade.
   Sen är du kanske bekant med de hjälporganisationer som verkar i dessa läger.
   Utan gränser!

   Radera
  7. Du vet väl att pengar inte kan förlösa barn. Någon måste göra jobbet.

   Radera
  8. Jag ska inte vara så raljerande och försöka förklara vad jag menar lite tydligare. Jag reagerar på att det verkar som att när man skriver att vi ska göra något så handlar det ofta om att:

   1) Man räknar inte in sig själv i vi, utan det är någon annan det handlar om. Tex någon annan svensk.

   2) Man kan tänka sig att stå för finansiering, men inte hjälpa till med jobbet. Det har man inte ens tänkt att en annan svensk ska göra, utan det får folk från andra länder lösa.

   Det blir inte riktigt ärligt att skriva vi när man i själva verket menar dom, tycker jag. Sen är det hämmande för tanken att hela tiden dra gränser mellan nationer. Det skulle lika gärna kunna vara så att mödravården i det här fallet är en uppgift för sjuksköterskor oavsett nationalitet (därmed inte sagt att inte nationsgränser spelar roll).

   Radera
  9. iblandekonomi - du är min hjälte !

   Radera
  10. Vi som vill hjälpa.
   Dom som blir hjälpta.

   Världens alla folk blir inte omyndigförklarade bara för att vi vill hjälpa.
   Skillnaden mellan att hjälpa här eller där är stor.
   Hjälper vi här så omyndigförklarar vi alla som kommer och gör dem till offer.

   Radera
  11. I den postmoderna stormakten är det fult att tala om vi och dom, här är vi alla världsmedborgare, här har nyanlända gästerna förtur.

   Radera
  12. iblandekonomi2015-12-08 11:51
   "Du vet väl att pengar inte kan förlösa barn. Någon måste göra jobbet."
   Kvinnor och alla andra honor fick klara sig utan barnmorskor fram till för kanske tio tusen år sedan. Men nu har det uppenbarligen blivit omöjligt att föda fram ungar utan avancerad mödravård. "Någon måste göra jobbet" Helt rätt! Kvinnor kan!

   Radera
  13. Du vet att "barnsäng" var den vanligaste dödsorsaken för vuxna kvinnor och att dessa sällan blev speciellt gamla?

   Radera
  14. Flytta till en grotta nu direkt genast.

   Radera
  15. "Hjälper vi här så omyndigförklarar vi alla som kommer och gör dem till offer."

   Nej inte mer än vad du eller jag är ett offer vi behöver besöka sjukhuset. Om vi däremot tror, eller hindrar, att de som kommer hit drar sitt strå till stacken genom att delta i tex arbetet i den offentliga sektorn, det är då vi omyndigförklarar.

   Radera
  16. Grabben som försökte avhjälpa detta totalt onödiga döende bland nyförlösta klassades ju som galen...
   Kanske han drabbades av att inte ha samma åsikt som folk från Sahlgrenska?

   Radera
  17. Det är ett alldeles extremt korkat argument att vi måste ta kvinnor till Sverige för att de skall kunna föda barn på ett säkert sätt. Vi har inget större ansvar för att kvinnor i resten av världen skall få prima mödravård... Vi bör faktiskt fokusera våra ganska begränsade resurser på andra saker.

   Radera
  18. iblandekonomen
   Vi kan bli bättre på att hjälpa dom. Även här!

   En hjälp kan vara en gåva från mig till dig.Om gåvan är en peng kan du köpa hjälp på plats.
   Om gåvan är kunskap så kan du tillämpa den där du lever.

   Nu ger vi Svenska för icke Svenskkunniga.
   Det hade varit mer produktivt att ge nån form av reningsteknik till ingenjörer eller sjukvårdskunnande till sjukvårdskunniga.
   Eller hur?

   Radera
  19. Iblandekonomi.

   Du vill nog inte förstå. Men även UNHCR har vädjat om mer pengar för att hjälpa människor som flyr till läger i närområdet. Och jo det krävs pengar för att bistå med mat, sjukvård, utrustning och skolor för de barn som vistas där. Pengar som jag tror ger större nytta där och hjälper mer människor än att sätta dessa i karantän här utan vettig framtid.

   Radera
  20. @Kuckeliku
   "Det är ett alldeles extremt korkat argument att vi måste ta kvinnor till Sverige för att de skall kunna föda barn på ett säkert sätt."

   Det är nog därför ingen påstått det. Människor tar sig hit på egen hand. Det har man inte gjort förr i samma utsträckning för att det inte varit praktiskt möjligt. Nu är det det. Det är dock fortfarande förbjudet att köpa en flygbiljett till Sverige. Det är så för att Sverige och andra nordeuropeiska länder ska kunna gömma sig bakom Dublinförordningen.

   Däremot tror jag att det är lättare för svenska sjuksköterskor att hjälpa till i Sverige än tex i Turkiet.

   Radera
  21. Det är nog dags att dra igång en organisation med namnet "Miljövänner mot öppna gränser" eller något liknande. Fria folkvandringar har absolut ingenting med ekologisk hållbarhet att göra, men säg det till våra extremt svagsinta politiker!

   Radera
  22. Varför skall vi tvinga någon devalvera sina kunskaper.
   Hjälp i närområdet är stöd till bevarande av relevanta kunskaper.
   Hjälp här ställer nya krav som försenar dem i medium 7 år.
   Förutom alla problem det ger för oss.
   Som tex sämre hälsovård.

   Radera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  24. @Nils Nilsson
   Varför inte lyssna på någon som talat med UNHCR i så fall: SD går emot UNHCR:s krav

   Radera
  25. Expo eller avpixlat:
   http://avpixlat.info/2015/12/07/hans-rosling-lyfter-ater-sds-flyktingpolitik-som-den-basta/

   Radera
  26. @Oppti
   Ja vad ska man säga. Till och med Avpixlat skriver att Hans Rosling tycker att man ska hjälpa flyktingar i Sverige. Att de gör sitt bästa för att trolla bort det är ändå ett fall framåt för Avpixlat, som jag inte hade förväntat mig skulle skriva det ens.

   Radera
  27. Självklart bör man hjälpa flyktingar i Sverige.
   Men man bör se till så de slipper komma hit för att få hjälp.
   Fattar du skillnaden?
   50 ggr mer effektivt och ett mer humant alternativ.
   Är du cyniker eller tycker du döden på Medelhavet är en bagatell.

   Radera
  28. I min värld betyder alternativ att man väljer bort det ena till förmån för det andra. Är de inte så du menar?

   Jag skulle vilja slå ett slag för det sammansatta alternativet: Hjälp de som kommer hit här. Hjälp de som är där, där. Som några påpekat ovan i så fall effektivast genom finansiering, organisation och expertis.

   Läs också gärna artikeln om det UNHCR tycker. Viktigt information för de som tycker att vi ska hjälpa där.

   Radera
  29. Vi har fått en flyktingström som är olycklig till sin storlek.
   Vi har misskött stödet till läger i Syriens grannländer.
   Vi har valet nu.
   Satsa på stöd i närområdet och hjälp de som kommer men neka alla som kommer PUT.
   Eller satsa på dem som tar sig hit och ge dem PUT.
   Jag vet vad jag väljer!

   Radera
  30. Det finns mycket som tyder på att permanent uppehållstillstånd innebär mindre kostnader för det offentliga än tillfälliga. Om så är fallet kan man inte ställa alternativen emot varandra av ekonomiska skäl, så som du gör.

   Radera
  31. Det finns goda grunder att tro att PUT driver på flyktingarna till Sverige.
   Cyniskt och inhumnat med PUT-är min slutsats!

   Radera
  32. I P1 just nu:
   Smugglare som tjänar miljoner per båt.
   Det är skrämmande att vi skall uppmuntra denna trafik genom att belöna dem som kommer med en humanism som vi förvägrar dem på Turkiska sidan!
   Dubbelmoral är inte bättre än moral!

   Radera
  33. Då antar jag att du föredrar att det ska bli tillåtet för syrier och afghaner att köpa en flygbiljett till Sverige, eftersom det skulle minska de inhumana följderna av att ta sig fram på andra sätt, eller?

   Nej, det verkar faktiskt mer som att du har problem med att det kommer hit människor från Mellanöstern och övriga Asien och mest provar dig fram vilka argument som skulle kunna tala för din sak. Du vet, som att de tar våra jobb och de är arbetslösa, typ.

   Radera
  34. Visst gärna flyg till Sverige.
   Problem som migranterna skapar är förvisso stora.
   Men det jag är mest bekymrad över är att de som ser sig som goda gör så fel!
   Fel som drabbar alla!
   Tack för ett givande meningsutbyte.
   Jag tror du förstår vad jag säger. Det är det jag skriver som jag vill ha sagt inget annat.
   Jag tror du är en god och förståndig människa. Läskunnig!
   Men psykolog och tankeläsare är inget du skall ge dig in på!

   Radera
  35. Jag drar slutsatser från det du skriver. Det behöver man inte vara tankeläsare eller psykolog för.

   Och du är skicklig på att propagera för din främsta poäng: Det är dåligt att människorna från Syrien flyttar till Sverige. Varför det är så dåligt är dock inte så tydligt, och det är nog inte meningen att det ska vara tydligt heller.

   De syrier som kommer hit lever inte på stenåldern och är nog relativt bra på att avgöra vad som är bra för dem via media och kontakter med syrier som redan finns på plats i Europa. Jag hade inte heller velat sitta i ett flyktingläger och ruttna om jag såg chans till ett liv med jobb och ett riktigt hem någon annan stans. Att kriget plötsligt skulle ta slut är det nog inte heller någon som tror.

   Den enda "bra" lösningen är att sakta men säkert tömma flyktinglägren och fördela personerna på olika länder, främst Europeiska inklusive Ryssland, men även USA har anledning att ta emot. Så långt det går efter deras egna önskemål, men för att undvika snedfördelning med maxgränser per land så att en jämnare fördelning uppnås.

   När vi ändå håller på kunde vi ju passa på att även tömma de Palestinska flyktinglägren på de som vill flytta därifrån. Det tycker jag Europa är skyldiga dem efter att ha låtit dem ta kostnaden för Europas senaste judeförföljelser.

   Radera
  36. @iblandekonomi

   Vad är det som tyder på att permanent uppehållstillstånd skulle innebära mindre kostnader för det offentliga än tillfälliga? Ett sådant förhållande tyder ju på att det är något som är fel i systemet.

   När det gäller att bevilja uppehållstillstånd så vore det rimliga ju att det är tillfälligt till dess att asylansökan har behandlats. Att ge PUT under tiden ansökan behandlas ger ju sken av att man har permanent uppehållstillstånd vilket innebär en otrevlig överraskning om ansökan avslås. Skall man då bara återkalla PUTen och skicka ut dem? Det förefaller ju isf som ett oärligt förfarande. Det andra alternativet att låta dem stanna även om asylansökan avslås.

   Notera här att flyktingmottagandet redan går på knäna och då talar vi om provisoriska lösningar för hur de skall bo. Man bör inse att det förefaller ganska ohållbart att ha som ambition att alla flyktingar skall bli kvar här. Hur gärna man än hade velat alla väl så bör man inse att samhället har begränsade resurser att hjälpa alla som kommer och vill ha hjälp.

   Om man vill förbehålla sig rätten att avslå en asylansökan så är nuvarande förhållande inte speciellt effektivt. Flyktingar lägger helt enkelt ner stora resurser för att öht få söka asyl som de inte är garanterade. Varje sådant avslag innebär alltså att flyktingen har slösat med sina resurser (till förmån för kriminella element).

   En bättre ordning vore ju att låta dem bo i (flyktingläger i) närområdet medan ansökan behandlas. Först efter beviljad asyl så är det ju meningsfullt att transportera flyktingen till det land där han skall bo. Man hade också med ett sånt system kunnat fördela flyktingar mellan länderna.

   Ett sånt system hade också bidragit till att vi inte för över resurser från de flyktingar som inte har förmåga eller råd till de flyktingar som har råd och förmåga att ta sig till sverige. För det är ju det som händer om man finansierar flyktingmottagandet genom att dra ned på biståndet (bland annat till flyktinglägren).

   Radera
  37. ...och jag menar inte att Palestinierna tagit en högre kostnad än vad judarna själva gjorde. Ser att man kan tolka min text så om man är känslig.

   Det jag menar är att de tog merparten av kostnaden för att kompensera judarna efter kriget.

   Radera
  38. @Anonym
   Varför skiljer du på PUT och permanent uppehållstillstånd. Ett permanent uppehållstillstånd kan väl inte vara tillfälligt.

   "En bättre ordning vore ju att låta dem bo i (flyktingläger i) närområdet medan ansökan behandlas. Först efter beviljad asyl så är det ju meningsfullt att transportera flyktingen till det land där han skall bo."

   Ja, det är ett rimligt sätt att genomföra min "bra" lösning, med fördelning på flera länder.

   Radera
  39. @iblandekonomi du är uppenbarligen en väldigt god människa. Själv är jag inte alls lika god, jag tycker att välfärdstjänster som finansieras genom beskattning av befolkningen främst ska gå till den befolkningen som betalar, om inte förstår jag inte varför man ska betala skatt. Om man är av den uppfattningen att vi bör ha en aggressiv global fördelningspolitik, så är det konstigt att tycka att alla ska få flytta till Sverige, om man fördelar till dem som inte kan nå Sverige så har man ju möjlighet att omfördela till mycket fattigare individer.

   Radera
  40. Gullegull och lalala landet Sverige. Rädda hela världen, alla ska få jobb o bostad, vi ska fixa toaletter till alla på klotet. Det finns många blåögda som lugnt går och blåser maskrosor och ej ser allvaret. Allt ska ske med lånade pengar. Lalala. Bara japaner är mer skuldsatta, det går bra för Sverige. Det ordnar sig nog. Lalala. En global kollaps väntar inom en snar framtid och vi ökar vår statsskuld. Ingenting är förberett och alla system är överbelastade. Lalala och gullegull.

   Radera
  41. @anders hansson
   Ditt resonemang haltar lite. Det är normalt att välfärdstjänster går till någon annan än den som betalt den via skatten. Men jag är medveten om att inte alla gillar det.

   Vad aggressiv global fördelningspolitik betyder orkar jag inte ens börja försöka förstå, och inte heller varför du drar upp något om att alla borde få flytta till Sverige.


   @Patric persson
   Du verkar orolig. Jag kan trösta dig med att de flesta redan har jobb och bostad.

   Radera
  42. Iblandekonomi. Jag är inte ett dugg orolig för min skull. Du kan ge dig på att jag har allt klart för mig, mina kära och mina djur. Orolig är jag för mina medmänniskor och alla miljoner som svälter ihjäl tack vare lalala politik. Tröst behöver jag när hunden dör och när snuset är slut. Skönt är dock att du inte är orolig för något. Lalalala

   Radera
  43. Iblandekonomi.

   Allt beror till vilken sida man hänvisar till. Här vädjar UNHCR live till mer hjälp!
   https://sverigeforunhcr.se/syrien

   Radera
  44. @Nils Nilsson
   Som du ser ovan förespråkar jag att UNHCR ska få hjälp. Vem försöker du övertyga, och om vad?

   Radera
  45. @iblandekonomi

   Anledningen till att jag skiljer mellan PUT och permanent uppehållstillstånd är att vissa tydligen är av iden att man skall ge asylsökanden PUT i väntan på att ansökan skall behandlas. En sådan inställning innebär antingen att PUT inte är ett uppehållstillstånd som är permanent (såvida man inte antingen per automatik tänker bevilja asyl eller åtminstonde låta dem som inte får asyl få stanna ändå).

   Det rimliga är att uppehållstillståndet är tillfälligt under asylprövningen. Om det är så att det skulle vara markant dyrare att ha det så så är det något som är fruktansvärt fel som borde åtgärdas (istället för att låta alla som dyker upp och söker asyl få PUT).

   Radera
  46. Så iblandekonomi tycket att vi ska hjälpa alla. Med vems pengar då? Måste vara skönt att slippa prioritera, allt-åt-alla, liksom. Vad är problemet? Jo, att snart är någon annans pengar slut.

   Radera
  47. @Somebody is wrong on the internet
   Blir du inte själv trött på det där gamla Thatcher-citatet? Alla handlar med någon annans pengar (utom Riksbanken som faktiskt kan skapa dem till sig själv).

   Jag menar att staten kan göra två saker samtidigt. Fast den gör ju redan mer än tusen saker samtidigt som det är nu, så det kanske blir svårt, döhh.

   Tids nog inser kanske de andra länderna i Europa att det hade varit schysst att släppa in fler även i deras länder, konstigare saker har hänt. Under tiden kommer det vara meningslöshet och resursslöseri i flyktinglägren som gäller för de flesta, precis som vanligt.

   Radera
  48. Iblandekonomi
   "Det är dåligt att människorna från Syrien flyttar till Sverige. Varför det är så dåligt är dock inte så tydligt, och det är nog inte meningen att det ska vara tydligt heller."
   För att förtydliga detta:
   Det är dåligt för alla inblandade att de flyr. Eller hur?
   Det är dåligt för alla att de väljer att migrera. De devalverar sina kunskaper.
   Det är dåligt för oss att de kommer utan att kunna komma in i samhället.

   Det är däremot bra att de undkommer kriget-det bör fler kunna få tillfälle till.
   Vilket är poängen med att hjälpa dem på hemmaplan.

   Radera
  49. Nej, det är bra att de flyr, jämfört med att i rådande situation stanna kvar.

   Nej, jag tror det är bättre att leva i ett samhälle än i ett flyktingläger.

   Ja, det är dåligt att de inte kommer in i samhället så bra som de skulle kunna göra. Det bygger på en lång tradition av att inte vilja göra något åt saken i Sverige, bla för man är så orolig för avundsjuka svenskar (och det finns det gott om).

   Radera
 2. Det här är bara början #ingethotmenat

  SvaraRadera
 3. Kollaps är när man inte kan köpa billigt rödvin. Gutår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU:s jordbrukspolitik in action. Hur många miljarder euro de pissat bort på meningslöst stöd till franska bönder som överflödar marknaden med billigt rödvin som sen ändå kasseras för att ingen vill ha det vet jag inte, men i själva verket handlade det alltså om civilförsvar.

   Radera
  2. Har för mig att de gjorde etanol till bilbränsle av vinöverskottet på den tiden det var populärt med etanolbilar.

   Radera
  3. Någonstans i mitt minne var det bussar i Sundsvall!
   Inte Kalle dussins bussar, dock...

   Radera
  4. Såg en gång en mobil bar i Estland som via ett system av pedaler drevs av barbesökarnas muskelkraft, matad med energirika etanoldrycker. Kanske något för Sundsvall att med gröna förtecken ta efter.

   Radera
 4. En, anser jag, möjlig självklar och viktig motåtgärd är att införa snabbspår för invandrare med sjukvårdskompetens. När de identifierats ska de gå före övriga mer vanliga invandrare till SFI och kompletterande svensk utbildning inom sitt yrke. Kan tänka mig att om de talar hyfsad engelska det kan räcka för att efter säkrad kompetens de får börja arbeta i sitt yrke utan särskilt bra svenska.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andelen med sjukvårdkompetens band immigranterna är mycket lägre än bland svenskar i gemen. Så hur du än gör så minskar andelen med sjukvårdkompetens ju mer immigrationen ökar.

   Radera
  2. En första insats är väl att de tar hand om sina landsmän. Gärna på plats där de finns och behöver hjälpen.

   Radera
  3. Håller helt med Nanotec.
   Det gör ju situationen mer hanterbar, liksom ökar möjligheterna för kommunikation.

   Radera
  4. Nanotec - du tänker helt fel!

   Om/När sjukvården kollapsar i deras hemländer p.g.a resurs- och personalbrist så har ju de kroniskt sjuka (dialyspatienter, diabetiker, hjärtsviktare) inget annat val än att följa efter hit för att hålla sig vid liv. Ditt förslag kommer således att öka det totala antalet flyktingar.

   Radera
  5. Peter Andersson - du har helt fel. Dialyspatienter, diabetiker och hjärtsviktare har redan dött i hemlandet. Krigstillstånd gör att de svagaste snabbt dör.

   Visst ska världens länder försöka få slut på krig och hjälpa nära krigszoner, men det är en helt annan verksamhet än att försöka ta hand om de flyktingar som kommit hit. Ska vi hantera kollapsande mödravård mm här så är en bra åtgärd att använda kunskap hos flyktingar med sjukvårdserfarenhet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. @ Nanotec - Jag jobbar inom den svenska sjukvården; det strömmar in dialyspatienter, diabetiker, hjärtsviktare, cancerpatienter och bromsmedicinbehövande från Syrien varenda dag. Visst, det har säkert dött en del därnere som inte hann komma iväg, men många stoppade sina sista medicinburkar i fickan och drog iväg i tid också.

   Radera
  7. Peter har du statistik? Hur många dialyspatienter kommer från Syrien varje dag? Jag har inte träffat någon, men tvivlar inte på att det kan finnas några få som får dialys från Syrien. Är det inte så att du överdriver? De få svenskar jag träffat som behöver dialys verkar inte särskilt pigga.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Det är kanske bättre att inse att integration (om man med det avser ömsesidig anpassning av nu svenskboende och nyanlända) blir omöjlig med nuvarande volymer av invandrare. Bättre att inse att parallella samhällen redan har utvecklats och kommer att fortsätta utvecklas. Exempelvis borde man ta tillvara den ( iofs fåtaliga ) kompetens som finns inom sjukvård, tekniker lärare etc och inte tvinga dom lära sig svenska först. Det bara fördröjer möjligheten för dessa att etablera sig. Alltså: sjukvård, skolor, socialkontor, ingenjörskontor på arabiska, dahri, farsi etc. Men rättsvård då? Svensk lag då? Gäller den nu?

   Radera
  9. Bengt

   Svensk integrationspolitik har inte fungerat på 30 år trots satsning på hundratals miljarder. Integrationen lär inte fungera bättre framöver med låsningar på bo- och arbetsmarknad och stora volymer asylsökande. Malmö och Södertälje visar hur framtiden ser ut, men då finns det inga statliga utjämningsbidrag utan då blir det 20-30% besparingar i välfärden.

   Radera
  10. @ Bengt Eriksson

   Du sätter fingret på en bortglömd aspekt av problemet. Även om vi snabbintegrerar typ 1000 akademiker så är det mindre än 1% av de som kommer. Mer än 99% lämnas på efterkälken i den vanliga kön. Detta kommer givetvis att skapa ett gigantiskt klassamhälle ÄVEN INOM gruppen av nyanlända, dels den lilla eliten som det svenska samhället suger upp snabbt, dels alla övriga som lämnas på efterkälen ÄVEN AV sina egna landsmän/kvinnor...

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt godtycke osaklig kommentar, förhoppningsvis skriven i affekt, raderad för samtalsklimatets skull.

   Radera
  2. Håll dig till ämnet och spåra inte ur i utfall som solkar ner dig. Vi diskuterar preventiv mödravård här. Vill du bli tagen på allvar och inte avfärdas med osakliga tillmälen håll dig till det och var nöjd med det. Punkt.

   Radera
  3. Aha, tyckte att den skrev ut andemeningen i ditt inlägg i klartext. Ibland är det värre att bara insinuera saker än att få upp det på bordet och diskutera det. Det jag skrev beskrev ju bara det faktiska negativa utfallet av en viss politik och ställde sen frågan om det positiva utfallet av politiken vägde upp detta. Frågan kan med olika argument besvaras positivt eller negativt. Men att besvara frågan utan argument tycker jag är destruktivt.

   Radera
  4. Vad du tycker är andemeningen och jag tycker är andemeningen är inte nödvändigtvis samma sak.

   Poängen är att du kanske bör tona ner retoriken något, för att inte öppna upp en relevant diskussion för att kunna avfärdas som t ex "rasism". Det är inte nödvändigt att vifta med armarna, utan man kan hålla sig till ämnet som är viktigt nog i sig.

   Därmed har jag inte påstått att du är "rasist", utan ville bara påtala att viss retorik kan uppfattas som sådan, och därmed göra att hela din argumentation faller, och att det aktuella ämnet solkas ner.

   Radera
  5. "Vad du tycker är andemeningen och jag tycker är andemeningen är inte nödvändigtvis samma sak"

   Håller helt med. Det är ju därför man har möjligheten (tack och lov) att diskutera dina inlägg. Många är väldigt rädda för att dra saker till sin spets. Men att göra det (även om det är fel eller andra inte håller med) gör att man kan synliggöra skiljelinjerna. Allt har fördelar och nackdelar, kostnader och intäkter och risker och möjligheter. Att inte synliggöra detta tycker jag inte är konstruktivt eller fördelaktigt för någon i långa loppet.

   Radera
 6. Kan man åtminstone tro att det finns en nån slags privat alternativ där man kan köpa det där cellprovet man redan betalt en gång via skattsedeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns det gott om. Alla som vill ha ordentlig vård, med ordentlig vård menas vård inom rimlig tid, har väl privata lösningar ordnade sedan länge?

   Radera
  2. Jepp. Det går (ganska) bra. Men även där finns en absolut begränsning i antalet gyn-/barnmorskemottagningar. Fast det finns ganska många i sthms innerstad! :-) och väntetiden i dagsläget är bara någon vecka/månad beroende på. Hur det ser ser ut i Blekinge vet jag inte. Troligtvis är det inte knivskarp konkurrens. Men, wtf, alkohol är lösningen på alla problem! O de har ju inte lagt ner bolaget i Blekinge. (Det är därför man inte kan tala om SYSTEMkollaps.)

   Radera
  3. Du vet väl att Blekinge ligger nära Polen?
   Så någon eventuell SYSTEMkollaps blir relativt begränsad.

   Radera
  4. Nordpolen, ja!
   Kan ju bra att ha till hands!
   Ja, till isbiten i whiskyn...

   Radera
  5. Givetvis finns det privat gynekologi som har vårdavtal med landstinget så det kostar inte ens mer än att gå till sjukhuset.

   Radera
 7. I dagens VLT kan man läsa att folktandvården i Västmanland har fått väntetider på flera år för nya patienter och bokar av besök för att kunna ta hand om akuta fall för nyanlända.

  SvaraRadera
 8. Alexander Bengtsson från Stiftelsen Expo sa i P1 Morgon för ungefär en månad sedan att "den som talar om kollaps i flyktingmottagningens spår är medskyldig till uppvigling".

  SvaraRadera
 9. "Hur har asylmottagningen påverkat dig negativt?" En vanlig fråga idag för att rättfärdiga vansinnet. Jag misstänker att svaren börjar hopa sig även om det av förklariga skäl tar ett tag då budgetar räknas årsvis.. Virtanen på en tidning drämde till med att någon knappast måste köpa billigare rödvin. Slående argument, man kan ju inte försvara sig mot dylik briljans.

  SvaraRadera
 10. Detta scenario var väl inte så svårt att förutse eller kan ni svenskar inte tänka längre än näsans längd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra politiker kan uppenbarligen inte det. Inte heller idioterna som sitter på våra ledarredaktioner, försvurna till mentalsjuka ideologier som de dumma fäna tar på fullt allvar.

   Radera
 11. Nu är det väl även andra anledningar till dettta. Såsom att Blekinge landsting grovt har misskött ekonomin i många år och gått på väldigt dyra förluster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast landstinget i Bleknge är väl inte mer misskött än de flesta andra landsting i landet. Skåne,VG-region, Dalarna och Västernorrland är ju toppen i vanvårdsligan. Vi har ju ett strukturellt problem där vårdkostnaderna ökar med 2,5% årligen och nu när varken inflation eller tillväxt hjälper till så får man problem...

   Radera
 12. Eftersom jag vägrar att låta mitt liv styras av avdankade artister och brännvinsjournalister så fortsätter jag med rödvin, pizza och Netflix (och HBO). Däremot fortsätter jag att skänka en slant till den enda hjälporganisation som jag fortfarande har förtroende för, Läkare utan gränser.

  Tråkig utveckling i Blekinge dock. Antar att det snart är likadant "i en ort nära dig".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läkare utan gränser får respekteras då de normalt agerar i enlighet med sina ideal. Problemet är att deras agerande på många platser är direkt kontraproduktivt sett till vad det internationella samfundet vill uppnå. The bad guys får gratis sjukvård och framstår som good guys när de även låter hjälporganisationen att vårda de lokala civila. Men det är en diskussion utanför problem i Blekinge läns landsting.

   Radera
 13. Om den preventiva mödravården "kollapsat" lär det väl vara en indikator på att sjukvården över lag i Blekinge är oerhört ansträngd med negativa framtidsutsikter. Jämför med verkstadsföretag som slutar med preventivt underhåll av sina maskiner. När totalhaverierna sedan kommer är företaget normalt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett exempel på det är ju Banverket, eller "formerly known as SJ".
   Att bara laga det som gått sönder istället för att byta i tid är billigare. Att tusentals arbetstimmar "brinner" upp i stillastående tåg drabbar inte samma konto.

   Radera
 14. På lång sikt krävs förmodligen en ökad status för personalen genom främst en kraftigt höjd lön. Men för att kortsiktigt förbättra finns många åtgärder förutom att snabbt få in sjukvårdspersonal från invandrare. Många erfarna svenskar finns för övrigt i Norge.

  En andra åtgärd bör vara att locka åter sjukvårdspersonal som gör annat tex blivit pensionärer. Ett bra bete är högre ersättning.

  En tredje åtgärd är att anställa biträden som tex sköter mesta möjliga av administration.

  En fjärde åtgärd är att öka all städning i sjukvårdslokaler. Mycket svår åtgärd eftersom den strider mot allt traditionellt sparande för de flesta i politisk ledning. Kräver troligen stora utbildningsinsatser.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och detta ska finansieras hur? Sverige står inför gigantiska ekonomiska problem framöver. Allt-åt-alla-mentaliteten inte minst via MPs försorg har stor del i detta.

   Radera
 15. Högre ersättning?
  Går bort i skatt...
  Samma blanketter kanske?
  Nej, säger mina pensionerade bekanta, om man kommit bort ifrån Sverige skattemässigt, och av allt att döma även miljömässigt, aldrig igen dit!

  SvaraRadera
 16. lika dåligt i göteborg. Fick vänta 3 timmar på en läkare för en bedömning av min 6 veckors gamla bebis. Sjuksköterskan försökte skicka hem mig, fick stå på mig för att få en läkarbedömning. Flera dagars väntetid för provsvar. Patientsäkerheten är hotad, dvs folk kommer att bli väldigt sjuka och vissa tom dö på grund av detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk dör redan pga detta...

   Men än så länge drabbar det inga grupper med starka röster.

   http://www.allehanda.se/medelpad/sundsvall/overbelaggningar-bidrog-till-tre-dodsfall-pa-sundsvalls-sjukhus

   är ett exmpel.

   Radera
 17. Detta borde väl gå att lösa med mer feministisk politik...
  (Eller är just den feministiska politiken själva ordaken?)
  Ja, det får "Någon Annan" avgöra....

  SvaraRadera
 18. Nykommna läkare och liknande är en droppe i havet.

  Sanandaji fick detta svar från AF: "Inskrivna arbetssökande inom Etableringsuppdraget som söker arbete som läkare, med adekvat utbildning i sökt yrke, uppgick till 41 personer maj 2015".

  Ger bra rubriker och trevliga reportage som får svensken att känna sig god, men påverkar inte verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristian varför tycker du att 41 läkare inte ska snabbt få börja arbeta?

   Din syn på verkligheten tycker jag är egendomlig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Typisk "Motte and Bailey"-argumentation. Först "det här gör saken bättre och är relevant i sammanhanget" (Bailey). Därefter reträtt till "det blir i alla fall inte sämre" (Motte). Jag ger upp.

   Det är slöseri med resurser att lägga så mycket energi som man gjort på ett litet fåtal.

   (Kan du för övrigt sluta lägga ord i munnen på mig, har aldrig uttryckt mig för eller emot att de snabbt skall komma i arbete.)

   Radera
  3. Ursäkta Kristian om jag uttryckte mig sårande. Vet inte vilka Motte och Bailey är och gissar att få vet.

   Vilket fåtal?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 19. Om nu flyktingkrisen är rotorsaken till avsaknad av screeningen så är det en dyster utveckling. Allt handlar förstås om resurser och jag önskar att ekonomer skulle kunna beräkna mer exakt vad följderna av många människor på kort tid innebär för samhällsekonomin. Borde inte vara så svårt att göra rimliga antaganden. Ett barn upp till 20 kostar föräldrarna 1.3 miljoner. Vad är kostanden för samhället? Vad är medel Return of Investment för samhället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla doktorn!
   Det är ju faktiskt på det viset att det är resurser i nutid som är det stora problemet!
   Att skaffa fram folk med relevanta kunskaper på i stort sätt noll tid torde ju ge vissa problem
   En mycket intressant situation i sanning!

   Radera
 20. Gravida kvinnor i södra Sverige har de senaste två somrarna tvingats åka över bron till Danmark för att föda där. Förlossningsvården har redan pajat sommartid och kommer att göra det igen 2016 när personalen går på semester. Nu kommer bron snart att stängas. Cellprovstagning kommer att framstå som en bagatell i sammanhanget.

  När kommer den första bilden i dagspressen på ett dödfött barn i dikesrenen bredvid köerna upp mot en ID-kollstation?

  SvaraRadera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörsägen/privata personuppgifter om person raderade.

   Radera