Cornucopia?

2015-12-23 09:25

Öresundsbrotågen stängs ner på grund av ID-kontroller

SJ slutar köra tåg över Öresundsbron och Öresundstågen går bara till Kastrup och inte till Köpenhamn, som en konsekvens av införandet av ID-kontroller för att komma in i Sverige. Miljöpartiets språkrör Fridolin skyller på regeringen och säger sig ha jobbpendlat över bron.

ID-kontrollerna införs, eftersom regeringen påtalat att de svenska samhället och mottagningssystemen endast klarar 1 000 - 2 000 asylsökande i veckan. Sedan toppen på ca 10 000 per vecka är man nu nere på ca 3 000, men måste alltså ner ytterligare. ID-kontroller ska ses ur det perspektivet.
Gustaf Fridolin
Foto: Riksdagen

Samtidigt är det mycket tveksamt att systemen klarar 2 000 i veckan varaktigt. Bostadsbyggandet klara av att svälja ca 50 000 personer om året, medan 2 000 i veckan är 100 000 personer. Det förutsätter också att bostadsbyggandet ställer om till billiga hyresrätter istället för dyra bostadsrätter. Det finns fler enkla exempel på hur snabbt det svenska samhället klarar av att växa eller inte växa, men bostäder är relativt enkelt att räkna på och väldigt förutsägbart i volym, då det tar flera år att bygga nya och regeringen inte klarar av att reformera bostadspolitiken och bostadsmarknden.

Fridolin säger att tågstoppet innebär stora svårigheter för Öresundsregionen och skyller på regeringen. Tydligen har han också jobbpendlat över Öresundsbron, trots att han flyttade till Stockholm redan som tonåring innan bron ens var färdigbyggd. Öresundsbron var färdig 1999, när Fridolin bodde i Stockholm som 17-åring och han har om jag inte är felunderrättad bott i Stockholm sedan dess. Måste vara jobbigt att pendla över Öresundsbron om man bor i Stockholm.

Speciellt som Fridolin gick ett sk "mediagymnasium" i Stockholm till 2002, och samma år blev invald i riksdagen, som inte ligger i Köpenhamn. 2006 - 2009 ska han jobbat åt TV4 som reporter eller varit sk folkhögskolelärare i SverigeDet ser spontant ut han aldrig haft en anställning i Köpenhamn, men säger ändå nedanstående till SVT:
"Jag som ofta har pendlat över Öresundsbron inser vilka oerhört jobbiga effekter det här kommer få för alla pendlare [...] Det är regeringen som ska ha den kritiken."
Nej, det är möjligt att han rest skattefinansierade tjänsteresor över Öresundsbron, men knappast pendlat.

Sedan angående att skylla på regeringen, vet du Gustaf Fridolin inte om att du sitter i regeringen?

Det finns förstås andra mycket enkla metoder för att slippa ha ID-kontroller över Öresundsbron och färjor etc, så endast personer med ID ska kunna komma in i Sverige. Grundproblemet är att man inte behöver legitimera sig för att söka asyl i Sverige.

Ändra istället regelverket så att endast personer med giltlig och ej förfalskad legitimation kan söka asyl och alls får tas emot i asylmottagningssystemet. Övriga personer avvisas omgående från Sverige, förslagsvis med tåg just över Öresundsbron. Det löser också problemet med att en del asylsökande redan sökt, rent av fått uppehållstillstånd, i andra EU-länder eller problemet med att en del ensamkommande barn inte uppger sin ålder korrekt, så slipper man debatten om åldersbestämning. Det löser också påstådda problem med personer som söker asyl flera gånger.

Om legitimationstvång skulle vara ett krav för att få tas emot i Sverige skulle inte ID-kontroller vara nödvändiga vid gränsen. Det är bara att åtgärda detta, så kan Öresundsbron stå öppen. På köpet lär antalet asylsökande falla ner under av regeringen önskade 2 000 personer i veckan ganska omgående, när personer utan legitimation helt enkelt inte kan söka asyl.

Sedan är det förstås underligt att SJ inte klarar av att ta ID på sina passagerare, då biljetterna numera är personliga och kräver just ID.

I övrigt är det bara att notera att Schengenavtalet är stendött och ingen ens längre lyfter ett finger över att land efter land upphävt avtalet, även längre än den tillåtna tidsperioden för undantag under särskilda omständigheter. Å andra sidan har ju även EU:s yttre gräns fallit, liksom Dublinavtalet, så varför inte Schengen också?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

23 kommentarer:

 1. Fridolins uttalande är förmodligen, liksom många av Putins uppenbara lögner, riktade inåt till det egna folket, som inte är så värst kritiska utan hellre tror på det som låter bra och förstärker deras världsbild än sånt som faktiskt är sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har Putin med detta att göra?

   Radera
  2. Inge försöker bara ställa sig in hos Cornu genom att överglänsa honom i extremism när det gäller att hata Putin.

   Radera
  3. Det är alltid bra med tydliga exempel när man vill påpeka något. Och maffiabossen Putin får här agera exempel.

   Radera
 2. Enda alternativet är en avreglering av bostads- och arbetsmarknaderna. Det går, men kommer kosta och det finns en del ställtid innan detta kan göras. Den politiska viljan saknas dock fullständigt till detta (undantaget delar av Centerpartiet).

  Du har ju dock själv påtalat att det faktiskt inte råder bostadsbrist här i landet i tidigare inlägg. Det finns en kostsam men fullt möjlig reform, och det är att hyra bostäder eller delar av bostäder av privatpersoner under tiden som en avreglering av bostadsmarknaden får verka ut. Detta endast i teorin förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En avreglerad marknad kanske fungerar när folk själva bestämmer och betalar för sitt boende. Men om det handlar om en stor del ej anställningsbara som skall leva på bidrag väldigt länge så är nog marknadens respons ganska ljum. Enda möjligheten som jag ser är att allmännyttan går "all in" och bygger billiga bostadsgetton på billig mark i obygden. Och det ligger ju helt i linje med den nuvarande principen, att passivisera och stuva undan flyktingar så att de varken syns eller hörs.

   Radera
  2. När det kommer till arbetsmarknaden så handlar det ju om att skapa låglönejobb som i dagsläget inte finns för ingen vill ha sådana saker gjorda med löneläget. Undra hur många jobb till invandrarkvinnor t.ex. rut-avdraget skapade. Många vill jobba men får bara det absoluta bottenskrapet i samhället.

   När det kommer till bostäder så tror jag att social housing är det enda vettiga alternativet i den hörna man byggt in sig i. Exakt hur det skall utformas har jag inte djupdykt i, men något i stil med att för 100 BTA bostäder ska man ha 5 BTA "social housing", exempelandelar. För att få exploatera ett visst område måste en viss andel lägenheter vara billiga hyresrätter. Det blir ju självklart andra betalar, men jag ser det som den enda möjliga lösningen på att den allt växande mängd ekonomiskt svaga människor ska kunna få boende. Detta skulle också motverka ghettofieringen av vissa områden och tvinga ut de socialt och ekonomiskt svaga jämnt fördelat.

   Radera
 3. Cornu: Det är sant att Bron stod färdig 1999. Någon öppning för allmän trafik (bil- och järnvägstrafiken började samtidigt) var det inte förrän juli 2000, jag tror inte riktigt att den unge Fridolin fick eskort av byggarbetare och säkerhetsvakter med cykel/bil över bron under en kort tid 1999.
  En annan historia i sammanhanget vad gäller bron som hände apropos transporter som ska fungera etc. var att färjelinjen Limhamn-Dragör lades ned i november 1999 och alla bilister hänvisades till en låång omväg över Helsingborg-Helsingör i över ett halvårs tid. Flygbåtarna och Svävaren till Kastrup gick som vanligt, men alla med bil fick köra nästan tjugo mils omväg för att komma Malmö-Köpenhamn.


  Mitt tips till alla som bor norr om Skåne och inte ska till Kastrup är att ta H-Hfärjorna till Köpenhamn. Där finns infrastrukturen för att kunna ta hand om viseringar på ett snabbt och gediget sätt med ordentliga lokaler för avlösning m.m, inte som de stackars poliser som måste stå i det blåshål som är Hyllie i dessa dagar och där det säkert kommer uppstå en massa köer p.g.a. den obefintliga infrastrukturen för passvisering som finns.

  SvaraRadera
 4. Att kräva giltiga identitetshandlingar för asylsökande exkluderar ju dem som flyr en regim som förnekar flyktingarna identitetshandlingar. Det ligger ofta i sakens natur att regimen de flyr från inte har intresse av att underlätta för dem som de förtrycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan identitetshandlingar kommer du inte en meter i länder som Syrien och Iran. Det du syftar på är utresetillstånd som är något helt annat. Dessutom så finns en stor marknad med falska id-handlingar för MENA-medborgare, så id-handlingar är inget problem. In ens om du tänker ljuga om ålder och nationalitet. Bara köpa lämplig förfalskning om du har råd.

   Radera
  2. Nu är Syrien och iran de enda länderna man skulle kunna tänkas vilja fly från.

   Sen att det finns möjlighet att skaffa falskt pass är inget bra argument för att man skall kunna kräva handlingar även i fall där autentiska inte går att få. Det faltumet urgröper snarare argumenten för Kontroll eftersom det ju bara skulle göda marknaden.

   Radera
 5. Det finns 18 000 svenska pendlare och 800 danska så problemet är svenskt därför kan danskarna luta sig tillbaka. 170 000 invandrare per år innebär ett tillskott av cirka 70 000 nya livsarbetslösa/per år (40 %) , så att helt stänga bron är en jättevinst ur strikt arbetslöshetssynpunkt. Med återupptagen svävartrafik blir resan för vanliga resenärer snabbare (50 minuter Malmö C till Kastrup), nu blir det mer än en timme. Om SJ vill ha tid att göra ID-koll så är det väl bara till att låta tåget stå med låsta dörrar den tid extra det tar. sådana uppehåll är alla SJ-resenärer mycket vana vid.
  Vad som skiner igenom svenska regeringens handlande är att det som styr är att kollen och avvisningar ej ska synas för svenskar. Regeringens grundfilosofi är nämligen att det som inte syns finns inte.

  SvaraRadera
 6. Det viktigaste för regeringen i den här frågan är att man kan skyffla över den obekväma uppgiften att avisa flyktingar på en någon annan, så att man senare kan skylla på rasistnazist-SJ om det uppstår kritik.

  Att sedan tågtrafiken upphandlas och genomförs i en enda gegga av privata underleverantörer gör ju också att man frågar sig om det är rätt att kräva att privata företag skall genomdriva politiska beslut?

  Tycker SJ gör helt rätt som lägger ner tågtrafiken.

  SvaraRadera
 7. Det är viktigt att inte tappa proportionerna här. Bara för att någon uppenbarligen har lite svårt att minnas vad han har gjort eller var han har bott, eller inte vet hur politiska processer fungerar och inte riktigt sympatiserar med regeringen han råkar sitta i, så innebär ju inte det att han är olämplig som minister, eller hur?
  Blogginlägget säger ju dock inte heller detta, jag ville bara påpeka att det är lätt att dra förhastade slutsatser och hävda att karln är totalt jävla olämplig som minister, och att vi alltså bör akta oss för att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löser inte det där sig själv? Han torde ju helt enkelt glömma var lägenhetsdörren ligger och svälta ihjäl.

   Radera
  2. Ja, nu sätter du orden "svält" och "politiker" i samma mening, vilket är en unik händelse. Hade du varit Ranelid hade du just exploderat i en hyllningssång till dig själv.

   Radera
  3. Mina orrrrrd ärrrrr som flyttfåglarrrrr, de sökerrrr bo i ditt hjärrrrta.

   Radera
  4. Oj, vilket patetiskt lamt försök. Inte ens nära. Har du fått en stroke?
   R i all ära, jag saknar storslagenheten, självcentriciteten, alla meningar ska börja med ”jag”, det osammanhängande svamlet och de totalt felplacerade referenserna.
   Mera typ: ”Jag kan sjunga och dansa, jag spelar fotboll bättre än Ronaldo och har absolut gehör i allt. Jag kan ta på mig rocken och blotta mig samtidigt, jag är gift med en eremit, jag har haft sex med 120 kg fett fläsk och droger. Det är unikt. Jag kan spela fickpingis och surfa samtidigt, jag är helt unik. Det har aldrig funnits någon som jag. Jag kan självmedicinera min nackspärr med min Jaguar, och samtidigt korrigera en Toyota och en pensionär. Jag är fantastisk. Jag är solbränd. Jag.”

   Ungefär så.

   Radera
  5. Men Potatisen hör vad onomatopoetisk Benet låter. Men du har fångat ett annat väsentligt drag hos Ranelid.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Om vi inför kontroller så svarar Danmark med kontroller vid sin gräns mot Tyskland-hotar Danske ministern.
  Då faller vårt behov av gränskontroll vid bron!

  I radion snyftas det om att Afghanska barn kommer att drabbas. Frågan är om de inte välkomnar det-de skickas brutalt hit av föräldrar som har förhoppningar.
  300 för något år sen till 30 000 idag-nåt vi gör är populärt-kanske den miljon vi satsar har effekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter ju helt optimalt.

   Radera
  2. Usch Oppti! Jag vet en liten flicka från Afghanistan som kom hit ensam sent i höstas. Hennes storebror sköts vid en gränspassage och hon och hennes föräldrar kom ifrån varandra under flykten från kulorna. Hon visste att målet var Sverige och tog sig hit. Denna elvaåring går nu i en vanlig klass sedan en månad. Hon kunde bara en handfull ord från början och den ovana (vid flyktingar) läraren skrev Jag heter XXX på en lapp. XXX började omedelbart fylla arket med samma mening. Läraren frågade en gammal SFI-lärare och lärde sig lite och XXX lär sig snabbt svenska sedan hon också fick byta fosterfamilj till en som har andra barn. Enligt lärarna lär sig XXX snabbt i alla ämnen. XXX saknar mycket sitt syskon. Ibland tänker hon på sin döda bror och gråter en stund i skolan och hon hoppas hela tiden att få ett livstecken från sina föräldrar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Det finns hur många såna historier som helst i vår hemska värld, men nånstans måste problemen lösas av folken på plats i de egna länderna.

   Sverige bör totalt stoppa både invandring och asyl. Det ÄR fan inte acceptabelt på nåt vis det som idag pågår.
   Flertalet fall är definitivt INTE så dramatiska som den stackars lilla flickan du nämner. Flertalet fall är inget annat än människor som söker högre levnadsstandard.
   Vi löser INGA världsproblem överhuvudtaget genom att ta emot vad som alltid kommer att bli en liten rännil av alla världens problem och flyktingar.
   Däremot är vi på god väg att göra svenska folket till minoritet i SITT egna fosterland.
   SAMT skapa eviga konflikter inom vår nation.
   Mångkulturen bör för övrigt avskaffas speciellt som den ALDRIG föregicks av en ärlig öppen diskussion. Ej heller ett demokratiskt förankrat beslut.
   Mångkulturen smögs på ett oerhört naivt svenskt folk som inte hade en aning om vad som försiggick eller vad som komma skulle!!!
   BEDRÖVLIGT!

   Radera