Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-12-08 07:55

Nej, inget konstigt om USA går in i recession inom några år

DI.se översätter Business Insider som citerar investmentbanken JP Morgans analytiker. Beskedet är att USA:s ekonomi inom tre år återigen är i recession och att slutet på återhämtningen närmar sig. Detta är inget konstigt alls, utan bara den vanliga konjunkturcykeln och borde inte överraska någon.
Månadschart S&P-500.
Jag har själv påtalat motsvarande för Sverige, dvs att högkonjunkturen kommer spricka inom något år, antagligen toppa ur 2016, för att sedan gå ner i lågkonjunktur, rent av recession 2017 - 2018. Vad vi ser är den fullt normala konjunkturcykeln (eng business cycle).

Det påverkar förstås även börsen, som ligger före konjunkturen, och innebär att även USA-börserna kommer få se ett slut på sin till synes eviga uppgång.

Nej, det blir alltså inte någon superkonjunktur den här gången heller. Det blir det nämligen aldrig. Det är inte annorlunda nu.

Den fyra dagar gamla ursprungliga artikeln hos Business insider hittar ni här och JP Morgan sätter sannolikheten till recession i USA till 76%, vilket förstås är fullständigt skitsnack. Men möjligen indikativt om att risken förstås blir högre för varje år som går.

Vad som kan vara intressant att notera är att Sveriges konjunktur alltså inte heller denna gång skiljer sig från omvärlden, utan tvärt om kommer vi antagligen få se en global konjunkturavmattning och lågkonjunktur, rent av recession 2017 - 2018. För Sveriges del denna gång med ännu högre privat skuldsättning som extra bonus...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Mer intressant hur det blir efter denna lågkonjuktur, kommer folk låna mindre, eller lär man sig aldrig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl helt på hur lång&djup den blir. Smäller det till tillräckligt tror jag folk lär sig... i 10-15-20 år sådär tills det kommit in en ny "generation" på marknaden.

   Radera
 2. En intressant sak är vad som sker med inflationstrycket och räntorna, om nu USA toppar om 2 år. Självklart kommer då FED, som kanske hunnit höja till 2,5%, att snabbt sänka räntorna igen för att försöka blåsa igång tillväxten.

  Vi får se. Att förutspå börskurser och konjunkturer är svårt.

  SvaraRadera
 3. Superkonjunktur kan väl inte uteslutas med den värld vi har idag, där centralbanker och politiker inte skyr några som helst medel eller gränser för sina manipulationer av marknaden.

  Men även en superkonjunktur kommer ju dock förr eller senare se sitt slut.

  SvaraRadera
 4. Intressant hur dessa konjunkturcyklar framställs som något "vanligt" och "säkert".

  Plocka ut rätt tidsram så ser det ut som det stämmer fast det bara hänt 3 gånger och alla tre gånger efter år 2000.

  Här är en bild på S&P 500 1950-2012:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/S%26P500_%281950-12%29.jpg

  Kollar vi från år 2000 så kan man med "säkerhet" påstå att kursen kommer att rasa snart.

  Kollar vi från 1950 så är det inte lika säkert.

  Om 50 år sitter och kollar på S&P 500 1950-2065 så är inte jag lika säker på att vi kommer se dessa "säkra" och "normala" rörelser vi sett upprepa sig om och om igen sedan urminnes tider (3 gånger sedan år 2000).  SvaraRadera
  Svar
  1. Du använder fel graf. Till skillnad från proportionellt/aritmetisk diagram måste du använda en logaritmisk värde-axel(y).

   Radera
 5. Brage Norin-fysiker och Kinakännaren skriver så här: " USA:s centralbank FED gör snart ett desperat försök att destabilisera världen-de höjer styrräntan trots historiskt låga räntor under ett helt årtionde! Inga investeringarlönar sig längre i USA trots noll-ränta. Till och med de långa räntorna har fallit till mycket låga nivåer. Ingen tror längre på framtiden. Att i det läget höja räntan innbär en dolkstötslegenden för amerikansk ekonomi. Alla kunniga ekonomer i hela världen vet detta. Men varför fattar FED ett så vettlöst beslut? " Intressant analys. Om intresse finns, läs hela Brages inlägg på parnassen.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brage Norin, "fysikern" som dillar om kristna profetior. Otippat att du skulle dra upp en sån virrpanna.

   Radera
  2. Ben. Du tycks vara ovetande om att du anses tillhöra samma kategori.

   Radera
 6. Instämmer i att en recession inom några år inte är något konstigt i sig. Frågan är bara hur våra politiker och centralbanker kommer att agera då de konventionella instrumenten är uttömda sedan den förra krisen. Staterna är högt skuldsatta och räntorna är redan i botten och lär så förbli intill dess att recessionen anländer.

  Helikopterpengar? Debt Jubilee? Lightversion av medeltiden?

  SvaraRadera
 7. Jag är inte ekonom eller så värst intresserad, och jag är definitivt religionsmotståndare. Men en sak jag tagit fasta på ur bibeln är att där nämns ngt i stil med 7 goda och 7 svåra år.
  Min känsla som 47-åring är att vi haft såna cykler under senaste 45 åren. (Industrins utv tidigt 70-tal och arbetskraftsinvandring, svårt runt 80. Glada 80-talet med yuppies, svarare inledning på 90-talet med bostadskris etc.)
  Iaf om man använder tolerans på periodlängderna på en ca 2 år, och amplituderna har ju givetvis varit beroende av "marknadens/finansens" åtgärder.
  Som sagt, religionsmotståndare så Guds hand ligger inte bakom, men vad ligger då bakom? Universum/planetpositioner/solenergi?
  Eller är jag totalt imbecill? ;)
  Med vänlig hälsning /S

  SvaraRadera
 8. Kommer räntorna att stiga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Endast om man eftersträvar det totala kaoset.

   Radera
 9. Trycker en riksbank pengar och ger staten pengarna så kan det aldrig bli en depression med med låg inflation.

  Tryck pengar tills inflationen är 2%

  Det blir inte en krona i skuld om riksbanken trycker pengar och ger staten pengarna.


  När alla pengar skapas som en skuld till banken så kan det bli en skuldkris i USA och då hamnar USA i en depression.
  Men krisen kan undvikas om man trycker pengar och ger staten pengarna.

  Riksbankerna skapar inte längre pengar det är bara privatbanker som trycker upp nya pengar.

  (riksbankernas QE är ett undantag)

  Hur kan folk tro att riksnaken skapar pengar, kontanterna minskar riksbanken har slutat tillverka pengar.
  http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar

  SvaraRadera