Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2015-12-18 13:05

Modern ledningscentral inom totalförsvaret

Har varit på studiebesök på en modern CBRN-säker ledningscentral inom totalförsvaret. Allting är inte nedlagt, eller ens eftersatt, utan det finns moderna anläggningar. Nedan följer några foton.

Besöket är en del i research för nästa bokserie, som kommer ut 2017 - 2018. Fotona har tagits med tillstånd, men det finns ingen som helst anledning att säga vilken organisation denna anledning tillhör eller var den ligger. Det finns även saker som inte läggs ut på foton, som kommunikationsutrustning och vilka förmågor som finns. Bilderna saknar geotaggar.

Anläggningen är inte unik, och det finns många motsvarande i Sverige, i varierande storlek beroende på organisationstillhörighet. I princip ska alla systemkritiska svenska myndigheter ha något liknande, även om detta varierar i omfattning och ambitionsnivå.

Anläggningen har egen automatisk reservkraft, eget vatten och avlopp, pentry, mötesrum och ledningscentral. Den är CBRN1.- och EMP2.-säker med inte mindre än fyra slussar in i anläggningen, där två av dem används för första respektive slutlig sanering vid CBRN-belagd utemiljö.
Inpasseringsslussar.

Takdusch i ett av saneringsstegen. Finns även handduschar för slutlig sanering.

EMP- och stötvågsgräns.

Stötvågsgräns och stötvågssluss.

Pentry.

Ett arbetsrum. Här finns även TV mm.

Nödutgång.

Del av ledningscentralen. Finns projektor i taket för att användas mot filmduken till höger. Kartor på väggen ur bild.
Foton har inte tagits på kommunikationsutrustningen.
1. CBRN - chemical, biological, radioactive and nuclear weapons. Hette tidigare NBC och innan dess svenska ABC
2. EMP - elektromagnetisk puls. Alstras av kärnvapendetonationer högt upp i atmosfären och slår ut elektronik eller elektrisk utrustning. EMP-skydd kommer även fungera mot solstormar på Carrington-nivå. Det finns (antagligen, ej säkert att de är förbandssatta) även separata "konventionella" EMP-vapen avsedda för insats mot just ledningscentraler eller kommunikationsknutpunkter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Är datorerna säkrade för elektronikätande bakterier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men dom har glömt höj- och sänkbara bord. Fackets ergonom får rysningar och kommer garanterat underkänna avstånd till skärm och avsaknaden av armbågsstöd på stolarna.

   Radera
 2. Nu vart det ju så hemligt att det blev lite intetsägande...

  Men under sista åren av 90-talet hade jag ett jobb som tog mig ner i ett par sådana här. Då var de helt omoderniserade och där datorerna står på bilden stod det typ bakelittelefoner. Plus att allt var orange och avocadogrönt.

  Kul att nån lagt lite pengar på uppdateringar.

  SvaraRadera
 3. Ja, det finns fortfarande A-bombsäkra anläggningar från förr i drift. Exempelvis tele/data systemen djupt nere i hammarbyberget i sthlm är byggda i gigantiska plåtlådor (typ trevåningshus) som står på gigantiska stötdämpare. Har för mig att det när jag var där för många år sedan hängde motorsågar vid ingången till varje låda så att man snabbt kunde kapa allt ingående kablage i händelse av atombombsattack. Anläggningen har även biltunnlar som löper vidare in i berget till för mig okänd destination.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ehm, är du säker på att du får berätta sånt?

   Radera
  2. Det var 30 år sedan jag var där. Jag fick varken muntlig instruktion om att hålla tyst, eller skiva på någon "non disclosure". Det jag fick se var bara den civila delen av anläggningen då jag var där för att felsöka i telestationen i en av lådorna. Men vi fick även en guidad tur under en av lådorna för att förevisas stötdämparna och utsidan av lådan. Ett av bergrummen som ännu inte hade någon plåtlåda användes som parkeringsplats av de anställda, så det var inget speciellt annat än att det fanns inpasseringskontroll, man måste ha kort eller bli insläppt av någon med behörighet.

   Radera
  3. Riktig kommentar av BD. Det skrivs en hel del onödigt/oönskat på den här bloggen, även om just "Berget" väl är känt av tiotusentals nu levande svenskar (och andra).

   Radera
  4. När jag var där fanns en giljotin för att "blixtsnabbt" kapa kablar. Utgår från att man moderniserat och har enbart fiber in i de stora plåtlådorna. Hammarbyberget är inte den enda djupt förlagda anläggningen. Under Stockholm finns tunnlar på olika nivåer för vatten, avlopp, biltrafik, tunnelbana mm. Djupast ner finns Telias tunnlar. Helt riktigt att en del av tunnlarna har stor bredd och kunde nyttjas av bilar om kablarna tillät, gissar att de ersatts med fiber idag och åter är körbara. Exakta placeringen av dessa tunnlar och bergrum var hemlig men givetvis vet Putin var de är. Behövs nog väl riktade Vätebomber och inte bara enkla fissionsbomber för att slå ut grottorna.

   En lite lustig nyck av naturen är att tunneln till Kaknästornet är så radioaktiv att särskilda skyddsåtgärder måste till för att vistas där. Östermalm vilar på en stor uranfyndighet. Ett tips, om vi åter ska skaffa kärnvapen, till utvecklarna för snabb egen urantillgång. (Vi var en gång bara några månader från egna kärnvapen. Det var det viktigaste, länge hemliga, skälet till de svenska kärnkraftverken. Att elen skulle bli så billig att man inte behövde ta betalt som en riksdagsman sa var bara propaganda.

   Marviken som blev oljekraftverk och Ågesta som producerade plutonium och fjärrvärme i Farsta var de viktiga komponenterna för vår svenska bombproduktion. Ågesta stängdes efter tio år 1974 och bränslet är avlägsnat. Nu har radioaktiviteten minskat så det planeras en rivning av reaktorn i sin grotta 2020)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. L L, ibland är det intressant när någon som vet något kommenterar, precis som Nanotec gjorde ovan, istället för oren luft som du bidrar med. Om du tror att demokrati är beroende av enskild magkänsla och skrämseltaktik från myndigheter så har du fel.

   Radera
 4. "Made by Vault-Tec, Prepared for the future!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara ljusare än i spelet

   Radera
  2. Fast vault 81 är ju rätt hemtrevligt ändå..

   Radera
  3. ...Aha, var det från Fallout 4?

   Radera
 5. Men vad ska dom göra i bunkern? Kommunicera med vårt försvar i Syrien, Afghanistan, Irak och nu Mali? Chatta lite med våra kompisar i NATO? Frankrike kanske bidrar med nya antivirusprogram... Tror Maggan o Steffe drar direkt när det börjar osa så de lär inte sätta sig i en bunker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis har denna bunker inte ett piss med det militära försvaret att göra. Förvaltningar på kommunal, läns- och riksnivå har också vissa uppgifter att sköta vid en kris. Antagligen därför som Cornu skrivit "totalförsvaret" ovan.

   Radera
  2. Ahh, Försäkringkassan sköter utbetalningarna från bunkern så alla nya kompisar får fart på ekonomin. Skatteverket kanske också får sitta med så dom kan lugga oss på pengar till den expansiva humanpolitiken.

   Radera
  3. Ja, det är väl kul för dig och dina kompisar på bänken att ni kan fortsätta kvitter ut öl och tjackpengar?

   Annars kan man ju tro att t ex räddningstjänst och sjukvård behöver viss ledning vid krig, men vad vet jag? Det är säkert som du säger.

   Radera
  4. Anade att Ben Hassan inte kunde hålla sig... Det är klart att det är som jag säger. Dina IS-kompisar behöver något i vattenpipan och FK måste kunna betala annars blir det kaoz.

   Radera
  5. [Trams] Vad man ska göra, fattar du inte vilken brudmagnet värme,mat och rent vatten är när alla andra går omkring hungriga med trasiga kläder och bara bestrålat vatten att dricka [/Trams]

   Radera
  6. Jaså vattenpipa? Ja då har ni väl det gemensamt att ni gillar att sug på... olika saker.

   Radera
 6. Lite roligt att du använder begreppet - Totalförsvaret. Vi som var placerade i en Brigad på den tiden vi hade 36 stycken av dem i kombination med med ett starkt civilförsvar och ett 15-tal fältsjukhus tycker att ordet låter så....stort :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att använda ordet "försvaret" är vilseledande då det kan få någon att tro att det finns ett försvar. Cornu vill att vi skall tro det så att han kan sälja böcker med svenska hjältar. Vi kan inte militärt försvara oss mot något tänkbart militärt angrepp.

   Radera
  2. @RB:

   Vi vet att svenska män utmärker sig mer i krig än dem flesta andra män när det väl gäller, det bara är så utan att förringa modet hos resten av världens män. För det är även andra saker än enbart mod, som spelar in. Empati, initiativförmåga kombinerat med den uppdragstaktiska kulturen, kallblodighet/nerver/självdisciplin, Realpolitik, snabbt tänkande och noggrant fullföljande av sin uppgift tills målet uppnåtts, försiktighet, avsaknad av kvinnoförtryck samt ett högt socialt kapital.

   Det är därför som våra motståndare alltid ser till att vara numerärt överlägsna, medan vi lika gärna kan föra krig med ett rejält mantalsunderskott. Detta gäller inte bara för svenskar förstås, det finns andra också som presterar lika bra.

   Radera
 7. Va, är tunneln till Kaknästornet radioaktiv. Var framgår det?

  Befäl och soldater gick där "några gånger" under 80 talet, inte bar vi någon skyddsutrustning då!

  Att det finns väldigt mycket tunnlar och utrymmen i många nivåer under Stockholm kan jag intyga.

  Vad glad jag blir om det finns några civilförsvarsbunkrar kvar.
  Alla jag kände till är avvecklade/alternativ användning.

  Då gäller det bara att sätta igång och skapa ledningsstrukturer över kommun/länsgränseroch och "krigsplaceras personal, utrusta dem och börja öva.

  Kuggfrågan är, vem leder detta så att så att det blir ett samordnat system och inte en massa stuprörsöar?

  GalärslavenHKV

  SvaraRadera
 8. Hur står sig en sådan mot den 14 000 kg tunga Bunkerbustern MOP (Massive Ordnance Penetrator = GBU-57A/B) med en penetration på ned till 61 m under marken? Vad har ryssarna för motsvarighet tro? Men så länge som de inte hittar bunkern så är det ingen fara. Men vad hände med ROL?

  SvaraRadera
  Svar
  1. MOP släpps av bombplan dessa skulle behöva en enorm eskort även mot Sveriges klena försvar. Dessutom är den stor som ett flygplan och därför lika Lätt/svår att skjuta ned i fallet !

   Radera
  2. Jag vet att MOP släpps från en B2, två MOPsar i en B2. Det var mest tänkt som ett tankeexperiment. I ett senare skede skulle dock ett par MOPsar kunna ställa till stor skada om ledningscentralernas läge röjts.

   Radera
 9. Datorskärmarna ramlar nog av borden och går sönder om det skakar lite !

  SvaraRadera