Cornucopia?

2015-12-06 09:31

Livsmedelsverket: Sveriges självförsörjningsgrad är noll vid kris - svält efter en vecka

ATL har tittat på svensk självförsörjningsgrad på livsmedel och konstaterar att den inte alls är 50%, utan vid kris är den 0%. Redan efter en veckas drivmedelsbrist är maten slut i Sverige, åtminstone hos de som ska äta den.

Problemet stavas inte att vi har åkermark nog för att försörja 50% av Sveriges snabbt expanderande befolkning. Problemet stavas insatsråvaror, där jordbruket på flera punkter till 100% är beroende av import. Det enklaste och mest tydliga exemplet är förstås olja och drivmedel. Kort sagt diesel. Annat som saknas inom landet är tämligen enkla saker som bilbatterier, men det räcker att titta på drivmedel.

Therese Frisell, Livsmedelsverket:
"Vi har i dag inga lager med livsmedel eller kemikalier för dricksvattensproduktion. Och vår största förpackningsfabrik för livsmedel lades ner förra året [...] Om det skulle vara möjligt att nämna någon försörjningsgrad så är den lika med noll."
Utsätts Sverige för en blockad eller om internationell handel bryter samman, så stoppar helt enkelt jordbruket. Dock har vi OECD:s oljeberedskapsreserv, som räcker någon månad om Sverige beslagtar den - en del av denna reserv får dock förvaras utomlands. Men jordbruk fungerar som bekant i cykler på 12 månader.

Om transporterna upphör är maten slut lokalt inom en vecka, och i större livsmedelsbutiker inom någon dag för färskvaror och något längre för övriga livsmedel.

Dock kan man överleva flera veckor utan mat, rent av månader om man är i god kondition och vuxen. Men utan rent vatten (och nej, det ytvatten som finns i våra tätortsnära vattendrag är inte att betrakta som rent) överlever man bara någon dag. Det finns som Frisell påtalar ovan inga lager av kemikalier för dricksvattenproduktion inom landet, utan de befinner sig just-in-time ombord på lastbilar.

Hur kan då ett stopp av transporter inträffa? En variant är förstås blockad och krig. Eller för den delen EMP-angrepp mot t ex Europa, vilket dock är att betrakta som krig, då man behöver ballistiska kärnvapenbärande robotar för att få önskad effekt med EMP-detonationer högt uppe i atmosfären. Detta förfogar knappast terrorister över.

En annan variant är förstås politiska sanktioner mot Sverige. Till skillnad mot självförsörjande Ryssland skulle vi klara sanktioner kanske någon vecka innan folk börjar dö.

En annan variant är en solstorm av Carrington-styrka, vars effekter på det moderna samhället är okänt. En sådan missade jorden med några dagar härom året, och det halvklot som träffas av en sådan solstorm kommer över en natt kastas tillbaka till 1800-talet. Även om fordon kanske kan klara sig (okänt - aldrig testat), så är dessa beroende av fungerande elförsörjning och logistiksystem, både för sin egen bränsleförsörjning och för just logistikhanteringen. 

Det räcker dock med mycket omfattande cyberangrepp, som tar ner Sveriges nervsystem - kommunikationerna - så upphör logistiken att fungera och med det slås transporterna ut.

I slutändan är dock poängen att Sverige och svenskarna enbart överlever genom omvärldens goda vilja.

Ni hittar artiklarna hos ATL här respektive här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

77 kommentarer:

 1. Folk vill helst bara tala om Big brother och sju sorters kakor. Detta är för abstrakt och verklighetsfrämmande. Svält och elände, det ser man på tv och motverkar genom nån spänn i skrammelbössan utanför Konsum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är samtidigt bra att uppmärksamheten höjs om sådana saker allteftersom samhället är alltmer elektrifierat med lågvoltsteknik och mer störningskänsligt.
   Tidigare var det väl än färre som visste om det, anade det eller var informerade (tex sådana nördar som jag).

   Radera
  2. Förvisso. Det jag menar är dock att folk i allmänhet viftar bort såna här eventuella scenarion. Alarmister, cyniker och bittergökar kan grubbla på sånt, typ.

   Radera
  3. Man kan väl koka sjövatten och dricka, dessutom har jag fiskespö och flera dussin sjöar inom cykelavstånd. Finns speciella sugrör man kan köpa med reningsfunktion så att man kan dricka direkt ur sjön.

   Radera
 2. Tja, det gäller nog hela EU framöver då TTIP förändrar llkoren för europeiskt jordbruk.....

  SvaraRadera
 3. Fast detta gäller ju inte bara Sverige, i princip alla västländer är i princip i samma situation. Möjligen finns det på sin höjd grader i helvetet.

  SvaraRadera
 4. Ett mer sårbart samhälle får man leta efter. Slås elförsörjningen ut, t.ex genom ett relativt enkelt terrorattentat på Harpspångslinjen som förser södra Sverige med el, så har vi oreparerbara skador på samhället inom några dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en Stockholmsförort förra veckan blev det anarki och kaos som polisen inte rådde på efter två timmar...

   Radera
  2. Fast och andra sidan hade innerstaden också ett strömavbrott men det löste sig utan våld och inbrott. Säkert tillfälligheter.

   Radera
  3. Styrbord - polisen har vassare verktyg att använda om det verkligen krävs och om ordningen hotas på riktigt. Men, ett eller annat apotek eller ICA butik är inte värt personskador och abrupt avslutad karriär som polischef.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 5. Läskigt att Putin står för större delen av vår olja då. Undrar om Steffe och Åsa tänkt på det? Vi litar på att vår Reischstag i Bryssel hjälper oss om det skiter sig med Putte, kanske kan NATO hjälpa oss också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl ganska nyligen dock som vårt största oljeraffinaderi gick från rysk olja till saudi arabien!?
   Sen kanske Putin står för majoriteten av vår olja trots allt!?

   Radera
  2. Vi kör en blandning på rysk ural olja och nigeriansk olja. Inte en droppe saudisk olja ännu

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Jag tror faktiskt att Nato skulle kunna uppföra sig riktigt illa om Lilla Sverige skulle sluta vifta efter USA finansens pipa och erkänna Krim som en del av Ryssland och dessutom erkänna Ryssland som en strategisk vän istället för en taktisk fiende. Ryssland har faktiskt under en lång tid värnat nationers rätt att sköta sig själva utan pekpinnar från väst. Medan US troligen skapat kriget mot terrorismen på egen hand. Om vi tänker oss ett scenario där någon spränger en kärnladdning högt upp i atmosfären och förlamar länder i siktsträckan med en elektromagnetisk puls. Så skulle ju frågan infinna sig. Vem har mest att vinna på en kollaps? Nu tror jag inte att något land kan utföra en sprängning ostraffat. Om någon har möjlighet och vilja att skada vår infrastruktur så är det väl IS Deach. Då kan det snabbt likna situationen i boken Stjärnklart.

   Radera
 6. Priset för att driva globaliseringen för hårt och driva för mycket av värden till de större globala bolagen.

  Inget modernt land klarar krig någorlunda förutom Cuba och Syrien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om Varken Kuba eller Syrien är såå moderna. Ryssland och USA har krigat i decennier och klara sig hyfsat och de är på modet fortfarande. Vet heller inte vad jag vill säga med det men så är det...

   Radera
  2. Framförallt USA har krigat i andra länder, att bomba andra länder drabbar inte det egna systemet

   Korrekt att Kuba och Syrien är omorderna sett till globaliseringen

   Radera
 7. Den humanaste lösningen vore att staten delar ut instruktioner om hur man effektivast och minst smärtsamt tar livet av sig om det blir kris.

  SvaraRadera
 8. OT : Värmerekordet för december kanske slås idag (13,7 grader, 24 dec 1977). Just nu är det 13,4 i Arkösund / vikbolandet / Östergötland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att kunna sova med öppet fönster i december.

   Radera
  2. Suveränt, då har vi någon nytta av klimatet. Det kanske inte behöver räddas..?

   Radera
  3. Kommer bli ett bra snigel-, fästing- och barkborreår nästa år om vi inte får en kall vinter...

   Radera
  4. Problemet är ju om det blir förhjävligt i andra länder. Så det vräker in klimatflyktingar i en mängd som världen aldrig skådat. Frågan är om EU ska kunna hålla sin yttre gräns eller om det är internationell solidaritet som gäller. Hur stor ska solidariteten vara? Bara i Kina så är det 65 miljoner människor som lever utan vad som anses tjänligt vatten. Framtiden riskerar att bli intressant.

   Radera
 9. Vi stadsbor får inte ha stora lager bensin eller diesel i villan eller på tomten. Ett kryphål är ett antal avställda fordon med full tank. Bättre är förmodligen att göra ett avtal med en bonde om att finansiera ett större lager som man kan få del av vid kris.

  Tomten är full av äpplen som jag än en höst bara hunnit ta hand om en liten del av. Samma gäller säkert många så just när på året en kris kommer är avgörande.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen det där med äpplen från en bok... har för mig att det inte slutade så bra

   Radera
  2. Du ska göra vin av dom. Åk till närmsta vinbutik. köp några gör det själv satser o följ instr. Vinet håller i många år, gott, o fullt av vitaminer o energi.

   Radera
  3. Man kan väl inte långtidslagra diesel heller? Det blir alger i den.

   Jag kör mini-beredskap i bilen, tankar när jag har under 20 mil räckvidd kvar. Det är jämförbart med att ha en jeepdunk i friggan som man cirkulerar.

   Radera
  4. Finns utmärkta medel t.ex BioControl man blandar i diesel för att undvika att mata de små gynnarna.

   Radera
 10. Att odla en trygghet? är förstås bra.
  Men det visst finns det väl vissa fördelar om länder emellan är beroende av varandra.
  Det ligger nog mycket i vad Bastiat sa att om inte varor korsar gränser gör soldater det i stället.

  SvaraRadera
 11. Antalet gulliga husdjur är väl rekordstort?

  Dessa täcker proteinbehovet en extra vecka för många.

  SvaraRadera
 12. Well. Jag säger som jag alltid sagt. 2004 års försvarsbeslut och inriktningsbeslut för civilförsvaret och beredskap var en katastrof medvetet beslutad av riksdagen. Jag sade då att " om 10 år kommer folk att inse misstaget, men då kommer allt vara nedlagt och det tar 10 år att reparera det hela. Men, tyvärr får vi inte 10 år på oss att göra detta utan kommer att överraskas av något oväntat som vi inte var beredda på....."

  SvaraRadera
 13. Fast å andra sidan - din slutsats stämmer för stadsborna. Men vi som jagar och har en gammal familjegård på landet har alltid möjlighet att i likhet med Ryssarna 5-dubbla vår potatisodling vid trubbel. Traktorerna driver vi med etanol som vi bränner själva....

  SvaraRadera
 14. Hur farligt är det egentligen att dricka ytvatten från tätortsnära vattendrag? Har ju druckit sånt när det knipit sig vid några tillfällen under fotvandringar. Att under en tillfällig kris dricka det borde vara bättre än inget? Iaf för en vuxen frisk person. Givetvis renar man det efter förmåga först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent spontant känns det helt ok att dricka ytvatten om alternativet är att man avlider p.g.a uttorkning.

   Radera
  2. Det funkar säkert till en början för ett flertal. Andelen diarrédrabbade lär dock öka, och de går en snabb uttorkningsdöd till mötes.
   Med den breddning ut i vattendragen som Arne nämner här under, är ytvattnet snabbt helt otjänligt. Om folk är friska nog och förstår situationen måste de alltså ta sig ut från staden. Är det vinterhalvår så blir det mkt bistert.

   Radera
  3. Men såvida inte resten av världen står i brand, eller ryska ubåtar ligger i skärgården, är det troligare att det ordnas med fartyg utifrån med färskvatten, än att det blir total kollaps av städerna.

   Radera
  4. Du måste läsa terrängkartan och hämta ditt vatten från lämplig "kallkälla" som samlar vatten som rinner ner från en höjd. Annars får du söka ditt vatten på berg/höjder. Undvik bäckar - fulla av termoresistenta colibakterier samt virus av olika slag.

   Radera
  5. Vilka källor går att dricka från om man renar vattnet i ett filter, typ Jerry Can eller liknande?

   Radera
  6. Som nödvatten funkar många ställen bra men ha som grundregel att alltid koka det först. Rullande kok räcker. Kraftiga diarrér eller andra skador är inget man vill dra på sig i en jobbig situation. Då krävs det extra försiktighet eftersom det är svårt att få hjälp. Även små sår skall undvikas. Tätortsnäsa vattendrag nära bostaden kan med hjälp av ett par stora hinkar fylla funktionen väl som toa spolning om man kan fixa dricksvatten från bättre ställen. Toa spolning är en nog så viktig funktion vid längre avbrott än något enstaka dygn.

   Radera
  7. Det finns bra filter för några hundralappar som dessutom är mer mobila. Här är ett jag kan rekommendera till mycket bra pris. Koka dock alltid vattnet om du har möjlighet. Hög prio speciellt om du har barn.

   http://www.amazon.co.uk/Sawyer-Products-SP128-Single-Filtration/dp/B00FA2RLX2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1449407538&sr=8-1&keywords=sawyer

   Radera
  8. Räknas Mälaren till tätortsnära?
   Stockholmarna klagar ju inte.
   Tycks ju bara bli fler och fler...
   Ja, vattnet genomgår ju en del reningssteg innan, men lik fb-nat!

   Radera
  9. Lite förenklat kan man ju säga att silar man bajskorven och kokar vattnet så slipper man diarrén. Sen är förstås risken för kontaminering stor. Speciellt i en skarp situation. Men det är inte omöjligt att lösa iaf.

   Men allt det andra farliga. Avrinning från jordbruk och dagvatten från tätort tex. Inget bra att få i sig, men är det akut farligt?

   Radera
  10. När jag ser vad jag själv skriver inser ju jag att kontamineringsrisken kanske är det som gör att bajsvattnet helt enkelt inte är värt risken. Fast den andra frågan är fortfarande intressant.

   Radera
  11. En bra film på temat koka vatten. Du får nog vara helt omdömeslös om du tar vatten där gifthalten är så hög pga kemiska utsläpp att du blir förgiftad vid korttidsanvändning.
   Regnvatten är en annan hyfsad källa till dricksvatten under kortare perioder. Koka det också.

   http://paulkirtley.co.uk/videos/does-boiling-make-water-safe-to-drink/

   Radera
 15. Vid längre strömavbrott bräddar avloppspumpstationer ut i diken och sjöar, pumpstationer finns med några 100m till någon km avstånd i tätorter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom avloppspumpstationer kommer det bara dröja dagar innan hela kvarter och i slutändan hela stadsdelar att svämma över eftersom det inte är allt för ovanligt att man installerar pumpstationer för att sänka grundvattennivån vid nya byggen.

   Ett exempel är i Storvreta, norr om Uppsala där kommunen gått med på detaljplan för 400 villor vars hela existens baseras på att tre stora pumpstationer dygnet runt sänker grundvattennivån. Samma sak ser man ofta vid byggen av större hus och shoppingcentrum som alltså riskerar stå under vatten bara dagar efter konstant elavbrott.

   Kanske något för Cornu att rapportera lite om?

   Radera
  2. Jag har hört talas om det där. En sort motsvarighet till "utdikningsvansinnet" mellan 1870-1940 (?), något sådant i modern tid. Just eftersom man då experimenterar en hel del med hydrologin, men framför allt för att man bygger in risk som du påpekar. Däremot har jag inte någon uppfattning om omfattningen på det. Finns det ens någon sammanställning på det? Skulle kunna vara en odokumenterad trend.

   Radera
  3. Det farliga är då om stora nederbördsmängder och strömavbrott inträffar samtidigt eller det ena pga det andra.Govet tillräckligt lång tid kan även grannområden drabbas.

   Radera
 16. Tja, att vår beredskap är så dålig kan vi ju tacka alliansen för. De nedmonterade all form av buffert inom alla sektorer inklusive försvaret. Och ja, Socialdemokraterna påbörjade arbetet innan alliansen tillträdde, men det var de som satte spiken i kistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så. Men kan det också vara så att en hel del tjänstemän har gjort karriär på att ivrigt vara "påhejande ja-sägare" istället för att vara ansvarsfulla och säga att det är inte bra?

   Radera
  2. Sluta nu med historierevision. Sossarna och vänstern ledde Sverige när besluten om att montera ned det hela togs. Både 1994 och 2004. Den lilla "blipp" med borgerligehet 91-94 hann inte ändra på inriktningsbesluten kring försvarsmakten som dels byggde på att "hotet" från Sovjet var borta, att värnpliktsarmeer var inte tillräckligt bra (Iraklärdom) samt att den svenska materielen och organisationen var helt och totalt omodern. (Det lilla vi har nu är inte omodernt, men löjligt, löjligt lite samt att kritiska system för att systemen av system skall fungera saknas).

   Radera
  3. Niklas, om det är försvarsbeslut du menar så var det inget 1994 utan ett 1996 och Vänsterpartiet (om det är det du menar med vänstern) har inte varit med och format försvarsbesluten tidigare. Visst var dessa beslut katastrofala för försvaret, men då fanns inga tecken på att en ny hotbild skulle växa fram. Dessutom hade försvaret en uppgift - att kunna återta ett starkt invasionsförsvar vid behov på 10 år. Detta togs bort av alliansen och försvaret och andra tidigare delar av totalförsvaret minskades eller togs bort och MSB uppstod. (MSB som inte tillnärmelsevis kan jämföras i kapacitet vad gäller samhällsberedskap som de tidigare myndigheterna gemensamt var kapabla till)
   Detta gjorde alliansen trots tydliga tecken på en allt mer orolig omvärld. Dessutom kom man på det fula med att kalla allt man gjorde för försvaret på satsningar, när det i själva verket var avvecklingar och nedläggningar av system som gjordes.
   Nej, hade alliansen satsat på en bra beredskap under sina 8 år vid makten så hade det sett helt annorlunda ut idag, därav tycker jag att alliansen har ett större ansvar än socialdemokraterna då de sist har haft möjlighet att ställa saker tillrätta. (Därmed inte sagt att det skulle ha varit bättre med ett socialdemokratiskt styre under alliansens regeringstid)

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Kan till viss del hålla med dig, de är båda lika dåliga på att tolka omvärlden. När Ryssland angrep Georgien 2008 så utlöste det vårt sk "Lackmustest", där Ryssland uppvisade för första gången sedan 90-talet vilja att använda krigsmakten i seriös skala i sin utrikespolitiska "verktygsväska". Men vad gjorde Borg och Reinfeldt ? De hade ju året innan avsatt Odenberg och ersatt honom med "tomhylsan" Tolgfors (Landstingspolitiker). Odenberg hade säkert sett Rysslands förberedelser via det internationella underrättelsesamarbetet och ville öka försvarsbudgeten. Nja, ingenting egentligen hände sedan - utan allt lunkade vidare till 2014. Sen blev politikerna "överraskade" av Rysslands nya förhållningssätt till omvärlden. Bullocks ! De riktiga dårarna är egentligen vi väljare som inte påminner politkerna om deras falskhet så fort vi får chansen...ungefär som man ständigt måste påminna ett barn om bordsskick och att ta på sig vinterkläder när det är kallt.....

   Radera
 17. Nu är det dags att fundera lite över begrepp som "författarens ansvar".

  Ett exempel: Varje narkosläkare och patolog känner till åtminstone två metoder för att ta livet av folk utan att lämna några som helst spår. Inom deckargenren finns en en informell överenskommelse att inte beskriva dessa metoder. Det anses som oansvarigt att sprida kunskaper som kan leda till stort elände i fel händer.

  Samma ansvarsfulla hållning borde gälla för uppslag till t3rr0r1sm och sab0tag3. Vi bör vara väldigt tacksamma att de t3rr0r1st3r vi sett hittills varit sådana bedrövliga klantskallar. Med lite intelligens och planering är det möjligt att ställa till enormt mycket större skador, ända fram till katstrofstängning av hela landets infrastruktur under evig tid. Med tillräckligt bra planering vore det till och med möjligt att göra en "Bre1v1k" och finansiera allt med krediter.

  Ansvarsfulla författare bör antagligen avstå från att sprida sådana här kunskaper som kan komma att användas av oansvariga människor - även om det skulle bli ett sjutusan till filmmanus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du hört talas om internet eller läser du enbart pappersböcker ?

   Radera
 18. Det gäller att vara på sin vakt framgent. Vi svenskar är ju naiva och blåögda och tror gott om alla. Det kan/kommer att stå oss dyrt i framtiden. Att vi har Dum-dum och Röksvampen i ledningen är ju lite av otur när det väl hettar till.

  SvaraRadera
 19. Fast hur ser framtidens mänsklighet och värld ut?
  Vill vi att varje enskild land ska vara nära på 100% beredd att klara sig själv i alla aspekter, inkl. miljöfarliga insatser i beredskap vid olyckor eller katastrofer? Eller vill vi leva som nu och i framtiden ännu mer öppen värld, där vi hjälps åt och nyttjar alla fördelar både i och utanför påhittade gränser? Det handlar ju om många många miljarder i onödiga beredskaper och förebyggande syften, både i ekonomi och energi.

  Jag är väl medveten om nackdelarna och riskerna med öppenhet och globalisering, men måste nog ändå anse att en öppnare värld låter och är mycket trevligare och något att sikta emot än isolering och tillbaka till stam-tänk och (inbördes)krig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Det handlar inte om att vi skall ha ett "stam mot stam" iaoleringstänk. Jag är emot det med. Men det kan hända lite allt möjligt och det måste finnas en beredskap för det. Det är klart att en del kostnader kommer (förhoppningsvis alla) framstå som onödiga sen, men de kommer vara en försäkring just för att klara oväntade händelser.
   Krig är ett vanligt "specialfall", medan naturkatastrofer eller konsekvenser av ändrade förutsättningar i naturen är inte alltid någon direkta fel. Tex solstorm, fullt naturligt, vulkanutbrott av det större slaget, fullt naturligt likaså. Men för att det finns så mycket människor och för att samhället är organiserat så att det är ytterst få som vet hur ens skall klara sig i någon teoretisk vildmark (som inte finns längre för den delen) eller har basala kunskaper om jordbruk så måste vi ha redundans. Och för att inte vid första lilla katastrof bli horder av panikslagna "zombieliknande" fårk som alla tänker bara på sig själva.

   Radera
  2. Om alla individer/organisationer/kommuner/länder har nära 100% beredskap för de olyckor och katastrofer man finner rimliga och förutsägbara så finns det resurser att hjälpas åt med för att hantera mycket av det oförutsedda och orimliga när det händer.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Jag kommer radera alla "Kapitalists" kommentarer framöver. Han bör söka hjälp och terapi någon annanstans istället för att kräkas ur sig sin människofientlighet, svenskhat, Sverigehat, odemokratiska åsikter och rasism här.

   Radera
 20. "Världens länder kommer inte att förenas förrän vi får en gemensam yttre fiende". (Fritt citerat) Aldous Huxley.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har den fienden teknologi att ta sig hit så är det nog kört. Är fienden miljön så finns nog hopp, även om många kommer att få lida i processen.

   Radera
  2. Verkar som Margot & Rödgrönt Co jobbar hårt på att göra USA/Israel till den yttre fienden för alla andra...

   Radera
 21. Absolut lättast är att slå ut it infrastrukturen genom att ett gäng glada grabbar helt enkelt åker ut och klipper fiberkablarna och redundanslinjerna.

  Dessa är varken särskilt hemliga eller robusta. Svensk it infrastruktur är i riktigt dåligt skick och involverade entreprenörer slänger väldigt löst med dokumentationen. Jag själv som gammal fibersvetsare kan peka ut alla större förbindelser samt en handfull av försvarets fiberstråk dessutom. Skulle man ringa runt till olika entreprenörer och låtsas vara en fältkollega så har man nog samlat på sig nödvändig information för att skapa kaos i Sverige på bara några månader.

  SvaraRadera
 22. Absolut lättast är att slå ut it infrastrukturen genom att ett gäng glada grabbar helt enkelt åker ut och klipper fiberkablarna och redundanslinjerna.

  Dessa är varken särskilt hemliga eller robusta. Svensk it infrastruktur är i riktigt dåligt skick och involverade entreprenörer slänger väldigt löst med dokumentationen. Jag själv som gammal fibersvetsare kan peka ut alla större förbindelser samt en handfull av försvarets fiberstråk dessutom. Skulle man ringa runt till olika entreprenörer och låtsas vara en fältkollega så har man nog samlat på sig nödvändig information för att skapa kaos i Sverige på bara några månader.

  SvaraRadera
 23. Suck.....dricksvattenkemikalierna på just-inte time delivery.....snudd på brottsligt. Ett lager måste finnas eller möjlighet att framställa ingredienserna mer lokalt/regionalt.

  SvaraRadera
 24. År 1890 fanns det ungefär 5 miljoner ha. åker, äng och betesmarker. Sverige hade en befolkning på strax under 5 miljoner innevånare. Under slutet av 1800-talet emigrerade många till Amerika bland annat för att Sverige hade ont om mat. De stora rovdjuren försvann från stora delar av vårt land eftersom de tog boskap.

  I dag har Sverige ungefär 3 miljoner ha. åker och betesmark och vi har ganska snart 10 miljoner innevånare........

  SvaraRadera
 25. en gammeldags gårdspump för färskvattnet är ganska bra, fast jag skulle gärna hitta tex ngt solpanelsaggregat som skötte pumpen och hydropressen istället...

  SvaraRadera
 26. Ärligt talat ... jag kan inte för mitt liv föreställa mig att nuvarande regering är det minsta intresserad av detta. Kanske dystopiskt men de verkar HELT nollställda eller direkt fientliga när det gäller svenskarnas väl och ve.

  SvaraRadera
 27. Om man inte ens kan lita på att man kan få sjukvård inom rimlig tid av fred, hur ska man kunna lita på att samma samhälle ska ta hand om en i ett krigstillstånd?

  Bara inse att idéen om samhällets beredskap är fallen.

  Istället är allt för många människor fast i sina skulder, dvs. Den ringmur som hejats på utav krediter och giriga byggbolag. Hade politikerna haft en agenda för den medkännande människan hade inte vårt samhälle sett ut som det gör.

  Vi lever i en tid av förberedelse, där vi omedvetet också drar oss ifrån att skapa kontakt människor i mellan. Allt mer syns tecken på att vi är "rädda" för att integrera oss, att vi ständigt är beredda på verbalt självförsvar och samtidigt söker vi oss till varandra genom status, klädkoder och bostadsområden. Med andra ord blir vi allt mer ensamma trots att vår materiella standard är mycket hög.

  Vill man bryta trenden kommer man åter behöva satsa småskaligt, genom en lagstadgad visin om att det på tex. 500 personer ska finnas x antal läkare, x antal lärare och x antal bostäder.  SvaraRadera
 28. Vi är beroende av lastbilar tydligen... Ruggig läsning!

  https://www.msb.se/Upload/Forebyggande/Krisberedskap/Samverkansomraden/En%20vecka%20utan%20lastbilar%20Sveriges%20Åkeriföretag.pdf

  SvaraRadera