Cornucopia?

2015-12-12 13:14

Läsarna: Nederländerna och Italien har de vackraste kvinnorna

Dags att redovisa resultatet från gårdagens fredagsmys. Läsardomen blev tidigt tydlig - Nederländerna har de vackraste kvinnorna, följd av Italien som tvåa. Generellt föredrar läsarna the blåögt utseende, kanske i tron att de röstade på svenskan, men både Tyskland och Nederländerna presterade bättre än svenskan i gruppen blå ögon.
Facit. Bildkälla är Faceresearch.org och Institutionen för neurovetenskap och psykologi vid Glasgows universitet.
Bilderna kommer från Institutionen för neurovetenskap och psykologi vid Glasgows Universitet. Programvaran, som använts för att blända ihop en lång rad kvinnoansikten från olika länder kallas Psychomorph, och kan hittas här.
Dr Watlock.
Bild: Faceresearch.org

Den som inte tror att bilderna är korrekta kan testa själv på Faceresearchs demo och se hur en lång rad olika ansikten konvergerar till bilder motsvarande ovanstående, även om man inte har bildmaterialet för forskningen utlagt.

Ett alternativ är att använda deras kändisdemo. Se bifogad bild över Dr Watlock - en blandning av Benedict Cumberbatch och Martin Freeman från TV-serien Sherlock. Programvaran fungerar skrämmande bra, bara att testa hur Professor Magneto skulle se ut...

Testar man demot blir det tydligt att medelansiktet blir väldigt vackert, vackrare än det ursprungliga ansiktet. Ju fler ansikten, desto mer av avvikelserna försvinner förstås i medlet och vi finner avvikelser mindre vackra än medelharmonin.

Över till läsarnas röstande. Min mätpunkt är klockan 11:58 idag, även om detta inlägg publiceras klockan 13:14.

De blåögda nationaliteterna fick generellt högt betyg - Nederländerna (kallat Holland i bilden av utrymmesskäl), Tyskland och Sverige. Sverige fick dock lägre betyg än dessa. Man kan också gissa på att folkhemsfundamentalistmupparna (de sk självtitulerade "Sverigevännerna" - de som hatar allt i Sverige) avsiktligt röstat på det de trodde var Sverige, men i så fall röstat fel och tagit Nederländerna eller Tyskland för Sverige (å andra sidan gillar ju "Sverigevänner" en del historiska "tyska ideal", numera "ryska ideal"). Annars är det förstås inget konstigt att man gillar det man är van vid att se.

Även de blå (?) ögonen i Ukraina och England placerade sig högt, medan Ryssland hamnade i bottenskiktet trots den stora likheten med Ukraina.

Trots bruna ögon kom Italien in som välförtjänt tvåa. En blåögd italiensk medelkvinna skulle antagligen klå även Nederländernas medelkvinna bland läsarna.

Ett annat tydligt utfall är att man är mer benägen att rösta på något man tycker om, och mindre benägen att göra motsatsen. Detta är inget nytt eller överraskande, men vi har här även en korrelation att visa upp. Den är extremt stark och 0.92 mellan antalet personer som röstade på ett givet foto och fotots medelbetyg. Ändå har medelbetygen fallit i takt med att antalet röster ökat.

Nästa övning är att ni som män laddar ner Psychomorph, och matar in en bild på er fortplantningspartner, er mamma och eventuella systrar och jämför medlet med vad ni gav högst betyg ovan... Har du ingen bild på din mamma har säkert bloggkommentatorn Ben Dover det, baserat på hennes kommentarer.

Tyvärr finns inte svenska män med på medelbilderna på män, vilket gör en motsvarande undersökning på mansansikten ganska ointressant ur svenskt perspektiv.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

56 kommentarer:

 1. Är du säker att BD´s foton är på ansiktet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, hennes komentarer, du har ju hävdat att BD är en välartad familjefar?

   Radera
  2. Det finns en kvinna i alla förhållanden. Ibland har vederbörande snopp.

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=Jp3nkpRtZw0

   Radera
  4. Danger danger! High voltage!

   Radera
  5. I want to take you to a gay bar!

   Radera
  6. https://youtu.be/G2kD1YUtA5o

   Radera
  7. Även om jag är smickrad av erbjudandet och totalt krig på gaybaren låter lockande, så måste jag nog tacka nej. Mamma varnade mig för pojkar som dig

   Radera
 2. Jag lyckades ge 10 poäng till Svenskan #10 och 5 till alla andra vackra damerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort sagt så erkänner du min tes att folkhemsfundamentalistmupparna stödröstat på det de trodde var svenskan.

   Radera
 3. "Blända ihop"
  Freudiansk felskrivning?
  Eller en ynklig och tafflig kvinnosyn.
  Vi väntar med spänning på herr författarens kommentar...

  SvaraRadera
 4. Två iakttagelser om bilderna. Först en reservation: Vad som betraktas som vacker är en smaksak och skiljer sig mellan människor i olika delar av världen.
  Enligt min erfarenhet har både holländska män och kvinnor relativt hög andel individer med grova ansiktsdrag påminnande om ansikten i Breughels målningar.
  Lustigt nog tyckte jag spontant att ungerskan var vackrast. Sannolikt beroende på att min mamma hade markerade ögonbryn och hon var ungerska.

  SvaraRadera
 5. Högst tvivelaktig "vetenskap" förefaller det, när man inte ens lyckats göra alla ansiktena lika stora. Svenskorna har av något skäl fått mindre ansikten, vilket helt naturligt gör att de får sämre betyg. Dra ner ansiktet till en tiondel så ser du vad som sker med röstetalet.

  En annan sak man bör notera är att "svenskt utseende" förstås påverkas av invandringen. Det hade varit intressantare att göra en sådan här undersökning för 60 år sedan. Vad tror ni exempelvis händer med svensk medellängd, men den inströmning vi har nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, titta på storleken på ansiktet, så ser du att flera av kvinnorna har samma eller mindre storlek på ansiktet. Det är andra faktorer som avgör skönhet. För min del är det sötheten i kombination med ögon, leende och läppar som skapar en söt-vacker helhet där ansiktsuttrycket utstrålar energi.

   Radera
  2. Det är knappast någon tillfällighet att engelskorna getts störst ansikten och därmed gjorts attraktivast. Ändå gick det inte så himla bra. De som har gjort den där undersökningen är sannolikt mer reklammän än vetenskapsmän.

   En annan sak man bör notera är att svenskorna ser påfallande osminkade ut, medan engelskorna har mer färg på läppar mm. Någon här som tror att smink gör kvinnor mer attraktiva?

   Radera
  3. Den här undersökningen förefaller som en replik på jämförelsen mellan klientelet på en cool Stockholmsklubb och en kvarterskrog på någon mindre engelsk ort, som ni förmodligen sett... "Can you spot the difference?"

   Radera
  4. Men Kuckeliku är inte bitter... Man skulle nästan kunna gissa att han är en sk "Sverigevän".

   Om man ifrågasätter vetenskap så är det väl lämpligt att presentera bättre vetenskap och inte bara löst tyckande.

   Radera
  5. Nja, det blir nog inte så jättestor skillnad. En analogi skulle nog kunna vara ett vitt papper med en liten svart tuschprick på; om man frågade vad folk såg skulle de nog säga en svart prick, även om ett vitt papper vore mer korrekt.

   Radera
  6. Hade brittiskan flashat garnityret hade resultatet nog blivit ett helt annat.

   Radera
  7. Om du går in på den länkade sajten och surfar runt lite så får du även reda på hur mycket ett leende betyder. Väldigt mycket.

   Radera
 6. Vackrast i rangordning 1-10:

  1. Tyskland 2. Holland. 3. England. 4. Frankrike. 5. Serbien. 6. Tjeckien. 7. Spanien. 8. Italien. 9. Israel. 10. Ukraina.

  Nyss hemkommen från Tyskland, så slogs jag över hur många vackra kvinnor det finns där.
  Svenskan kom inte med på min lista. De gillar inte mig heller så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I går tyckte jag grekiskan var vackrast, men idag tycker jag italienskan. Kanske efter att jag fått veta nationaliteten att associerade defekter spelar in. Å andra sidan är jag inte speciellt förtjust i Italien heller. Men Grekland har fått väldigt mycket negativ reklam de senaste åren, som förmodligen förmörkar utvärderingen något.

   Radera
  2. Grekiskan, italienskan och den israeliska donnan har något för tunna överläppar och för markerade underläppar. Charmigt, iofs, men hade de haft en mer jämn mun, så hade de åkt uppåt rejält på min lista.

   Radera
  3. Poängen är att ens förutfattade meningar spelar en tung roll.

   Radera
 7. Jag som aldrig gillat fransyskor gav henne en 10:a :) får åka ner och vidga mina vyer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligheten hos fransyskor, och även italienskor, kan förstås spela in. Den skiljer sig ... lite grann från svenskor.

   Radera
  2. Man kan nog säga att de kanske är lite "öppnare" med sina åsikter.

   Radera
  3. Åsikterna spelar väl ingen roll, deras hottentottspråk är ju ändå helt obegripliga.

   Radera
  4. Gillar du inte modernt latin?

   Radera
  5. Lars, nu tror jag du talar utifrån förutfattade meningar som du fått från film och TV. Jag har jobbat med bägge dessa nationers kvinnor, och de är i genomsnitt precis lika nördiga som svenska kvinnor och män. Försynta och sticker inte ut alls på något sätt. Däremot kan jag konstatera att extroverta personlighet kan komma från precis vilket land som helst, även från Sverige.

   Radera
  6. Nej, har bara inte träffat franska kvinnliga nördar, utan bara extroverta dito.

   Radera
  7. Har träffat alla slag genom min karriär och de är precis som människor är mest. Det finns ingen skillnad mellan svenska och utländska ingenjörer. Filmer om/från utlandet exploaterar naturligtvis sin bild av verkligheten, precis som svenska filmer gör. Verkligheten är dock annorlunda enligt min erfarenhet. Men jag kan förstås ha fel. Tycker dock att Hollywood behöver lite extra cred för att frammana en så bra verklighet som vi alla vill ha.

   Radera
  8. Jag brukar få alla klichéer och fördomar bekräftade på ett positivt sätt när jag träffar folk från andra länder. De brukar leva upp till myterna och klichéerna, men är alltid riktigt trevliga och roliga ändå. Snarare är det uppfriskande med folk som är icke-svenska.

   Radera
 8. Jag som aldrig gillat fransyskor gav henne en 10:a :) får åka ner och vidga mina vyer.

  SvaraRadera
 9. Jag förstår varför holland vad snyggast, svenskan som var min 3a är lite för "benig" medans holland har perfekta proportioner.

  SvaraRadera
 10. "Ändå har medelbetygen fallit i takt med att antalet röster ökat."

  Ja fenomenet är väl typiskt normalfördelat, dvs medelvärdet sjunker tills man uppnått ett tillräckligt stort urval(stickprov), dvs där man statistiskt säkerställt att slumpen inte avgör. Ta ex. med röster på Di-bloggen. Ett högt initialt betyg faller successivt ner mot ett värde där nya röster inte längre påverkar medelvärdet nämnvärt.

  SvaraRadera
 11. Efter 10 år utomlands tycker jag mer och mer att Svenska och Norska kvinnor ser ut som män. Jämfört med övriga bilder i undersökningen så ser Svenskan mer ut som en man helt klart ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bero på de kantiga formerna på ansiktena, vilket är ett mer manligt drag. Finns appar som ska bedöma ålder och kön på foton. Många svenska kvinnor klassas som män i de apparna, så du är inte helt fel ute.

   Radera
 12. En slutsats är väl att de med låga poäng fått dessa pga av deras "ansikten" sällan syns i vår vardag och i media! Damen från Ukraina undantaget.

  Mannen å andra sidan brukar nog tycka om att "nyupptäcka" kvinnlig skönhet när han besöker nya länder. Jag talar för mig själv förstås men är nog inte ovanlig i det avseendet. Kom ihåg Israel/Tel Aviv t.ex där skillnaden i skönhet var oerhört stor(i jmf med Italien t.ex). Jag brukar roa mig med att "klä av" kvinnorna deras makeup för att blotta deras sanna skönhet. Man inser snart varför kvinnor lägger ner så mycket pengar på att "gömma sig". Ja ni vet hur det är när man vaknar upp med någon utan smink :))

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Jag är rätt säker på att utfallet hade varit annorlunda om man hade ändrat den inbördes placeringen av bilderna. En bild som är placerad uppe i vänstra hörn får störst uppmärksamhet, därefter bilden i nedre högra hörnet. Så kommer linjen däremellan, övre högra hörn och minst uppmärksamhet ägnas generellt åt bilder placerade i nedre vänstra hörn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela undersökningen är ju exkluderande rasistisk. Varken asiater eller svarta är med. personligen hade jag nog röstat på en korsning mellan asiat, svart och europé om alternativet funnits med.

   Radera
  2. Inge... Det vore väldigt PK. Menar du det eller bara för att vara PK?
   Annars torde väl en som Neferetiti vara en extrem skönhet?

   Radera
  3. Alltså Nefertiti skulle förmodligen toppa min vackerlista, likaså Kleopatra, vacker enligt hörsägen. Å andra sidan finnes det andra aspekter att ta hänsyn till innan man gängar sig. Aspekter som inte har så mycket med skönhet att göra, utan uthållighet, acceptans för ens brister, etc. Ja, mer sånt som vi upplever dagligen är så mycket mer tilldragande än skönhet. Bara att bli uppskattad för den man är är värt så mycket mer än att ha en snygg gymkropp. Ett leende från någon är så mycket mer värt, och framförallt så är det en storartad möjlighet.

   Radera
  4. "Ett leende från någon är så mycket mer värt, och framförallt så är det en storartad möjlighet."

   Vackert sagt. Citerar dig på Twitter.

   Radera
 15. Tja, svenskan var ju lätt att finna.
  Man kan dela upp dessa ansikten i två tydliga grupper.
  Medelhavstypen och den nordeuropeiska typen.
  Det har ju historiska orsaker.
  Sedan finns det lokala varianter. En del hollländare är extremt blonda. Likaså vissa grupper runt Östersjön. Av historiska orsaker...
  Genetiken är ett fascinerande område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Thomas,alla typiska utseeende-skillnader bottnar i geografiska och därmed genetiska orsaker. I nästa led finns de geo-ekonomiska förutsättningarna i form av klimat och näringsintag etc. Japanen t.ex tål fortfarande inte sprit som vi och lär heller inte göra det förrän man tillåter invandring.


   Radera
 16. Är ansiktsstorlekarna också korrekta? Har svenskor så små huvuden/ansikten? Holländskor så stora?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storleken på bilderna ska inte jämföras. Testa de länkade tjänsterna, resultatet beror bland annat på hur bilderna är klippta för att inte visa landsnamnen som funnits i originalet.

   Radera
 17. Gjordes det något test på vilket land som har vackrast män?

  SvaraRadera
 18. Svar
  1. Jupp, etiketten på inlägget är just "trams".

   Radera
 19. Jag tyckte polskan var snyggast, det låg tydligen en bra bit utanför normalbilden...

  SvaraRadera