Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-12-05 13:37

Klass 3-varning höga flöden i Trestadsområdet

Med redan helt vattensjuka marker och förväntat fortsatt hög nederbörd i stormarnas och den nuvarande varningen för mycket hård vind med tillhörande regn, så går SMHI nu ut med en klass 3-varning för Trestadsområdet gällande höga flöden i mindre vattendrag.
Inte Trestad, utan den 170 m långa bryggan på Sätilasand. Högt vattenstånd och viss sjögång. Normalt kan man gå torrskodd och hukad under bryggan. Sjön är Hallands största sjö, Lygnern, som kan svälja en del vatten normalt.
SMHI definierar varningen som följer:
"Extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem."
Detaljer finns på SMHI:s varningssida, där man bland annat skriver:
"Flödena väntas börja stiga under och efter dagens förväntade regn och kan nå varningsklass 3 under söndagen. Kulmen väntas ske under söndag eller måndag. I sjörika vattendrag kan kulmen fördröjas ytterligare några dagar. Flödesminskningens hastighet varierar beroende på vattendrag och i de långsammaste vattendragen kan det vara fortsatt varningsklass 3 extremt höga flöden till mitten av kommande vecka och varningsklass 2 under ytterligare några dagar."
Övriga Västsverige får nöja sig med en klass 1-varning för mycket hårda vindar om 21 m/s i byarna och en klass 1-varning för höga flöden.

För er som inte vet vad Trestad är, så handlar det alltså om Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla, samt även angränsande orter som Lilla Edet, känd för "höga flöden" i min roman Stjärnklart. Dock ska inte de höga flödena omfatta större vattendrag, vilket jag tolkar som Göta Älv. Kanske bäst så.

Intressant är också att den nu dessvärre inställda krisövningen Samö 2015 skulle utspelat sig i Västsverige till våren. Ska inte avslöja scenariot, men även det fanns det delar av i Stjärnklart. Övningen har ställts in eftersom beredskapshandläggarna och krisledningsgrupper redan går på knäna på grund av asylkrisen och helt enkelt inte orkar med att öva eller slagit i övertidstaket. Cirka 30% av de kommunala beredskapshandläggarna hade ställt in sitt deltagande i tisdagens temadag hos MSB på grund av den pågående och långvariga krisen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Och allt är väl regeringens fel....

    SvaraRadera
  2. Ok. Logiskt att en del vattendrag tar tid på sig att nå maxima.
    Cornu: Hur stor risk bedömer du det är för "översvämningsrisk i vardagsrummet" i nybyggna bostadsområden på helt fel ställen? Om det nu finns sådana där i området. Kan ju bli att dagvattensystemet brakar samman.
    Bra nog för berörda att iaf kanske hälla upp lite rent vatten och ställa på diskbänken ifall kranvattnet blir orent pga läcka eller andra fel.

    SvaraRadera