Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-12-03 13:04

Klass 2-stormvarning Västsverige och Östergötland fredag

Knappt har stormen Gorm slutat gorma, så kommer SMHI nu med en ny klass 2-stormvarning. Denna gång längre norrut i Västsverige, samt Östergötland.
Göteborgs hamn från Oscar II:s fort. Det förväntas blåsa en del.
SMHI varnar för storm med byvindar på 25 - 30 m/s för Bohuslän och Göteborg, Dalsland, Trestad, Göta Älv, Sjuhärad och Skaraborg under fredag förmiddag. Därtill väntas 25 - 28 m/s i Östergötland under fredag eftermiddag.

Kort sagt vidtar man full stormberedskap. 

Allt som kan blåsa bort ska säkras, bilar flyttas utom behörigt avstånd från träd, nödströmsutrustning plockas fram, allt som kan laddas laddas upp, ved för uppvärmning plockas in, och vattendunkar plockas fram.

Därtill anpassar man resor därefter och tänker även på eventuella barns förflyttning till och från skolan, då detta är en storm som slår dagtid.

Sedan fortsätter man bevaka SMHI:s varningar och med det utvecklingen.

SMHI har en ny förbättrad varningstjänst sedan den 1:a december enligt ett pressmeddelande och inför även begreppet risk, som inte är en varning. Det betyder att man varningarna blir färre och istället kan flaggas som risk. Förhoppningsvis innebär detta att man inte varnar i onödan lika ofta. Även om åtminstone jag kommer fortsätta ignorera klass 1-varningar, då åtgärder för dessa alltid är tagna, så tar jag även fortsättningsvis klass 2-varningar på allvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. På tal om väder - hörde på morgonen att den "officiella" förklaringen till utslagningen av flygledningssystemen var klar.

  Det var sk radio-bursts som drabbade flygledningsradarn och liknande fenomen inträffade i Norge och Estland.

  Störningen skedde när solen låg precis bakom de ankommande planen och radiovågorna låg på samma frekvens som planen skickade sin information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var alltså solen som låg bakom trots allt.
   Det var en taktik som nyttjades under andra världskrigets luftdueller. Att anfalla med solen i ryggen.

   Radera
  2. Redan under första världskriget!
   Har ni inte läst de första Bigglesböckerna?

   Radera
  3. Det var väl därifrån jag hade kunskapen. Fast de var väl tvungna flyga över motståndaren så tegelstenen kunde spräcka vingarna av papper.

   Radera
  4. Faktiskt lärde sig engelsmännen så småningom att skjuta militäriskt med sin kulspruta
   Man undvek nämligen att meja ner ( korrekt uttryck?)
   Sin egen propeller....

   Radera
  5. Lärde sig genom att mekaniskt synka avfyrningen med propelleraxeln, precis som tyskarna.

   Radera
 2. Skall man ut och åka tar man med motorsågen fulltankad och klar. Efter Gudrun skulle jag ut på landet och ingen motorsåg i bilen, fick vända och ta omvägar för att komma fram, soptunnan fick surras sjömannamässigt för den var på väg att rymma med sopor och allt.

  SvaraRadera
 3. Klimatalarmisterna kommer att fortsätta gorma om att stormarna har ökat pga uppvärmningen, vilket är helt fel och även ologiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för ologiskt med det?

   Du visar snarare upp okunskap. Stormar får sin energi från haven, och i takt med att haven blir varmare, då större delen av den globala uppvärmningen just hamnat i haven, blir det också fler stormar.

   Radera
  2. Det är den enkla förklaringen.
   Den mer komplicerade tar även upp skillnader.
   Den enda vettiga tar upp statistiken:
   http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.1895!/meteorologi_121-06%5B1%5D.pdf

   Radera
  3. Glöm för fanken inte att applicera minst dubbla Fouriertransformer
   Annars mår en statistiker ej bra....

   Radera
  4. Trenden ser vid en snabb koll i smhis dokument ut att vara något avtagande. Fast för att vara säker får man nog importera hela rasket i Excel eller liknande och göra kurvor.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. @Cornu
   Det ologiska är att alla klimatpaniska prognoser om temperaturstegring har falsifierats väl bortom två standardavvikelser. Förslaget att avskaffa allt jordbruk, transport, elektricitet och industri är förhastat. Det skulle döda miljarder människor och göra restöverlevnaden patetisk i sin svältande fattigdom utan handlingsmöjligheter. Även ett par grader högre temperatur och högre vattennivå vore bättre att tåla än den politiska "lösningen" på detsamma. Men alla PKister rusar vansinnigt blint till "Hitler gånger tusen" som den slutgiltiga lösningen. För att termometern objektivt INTE ökar, men av förutfattade meningar och knäppa domedagsideologier.

   Radera
  7. Exempelvis Holmögadd har en nedåtgående trendlinje för medelvindhastighet i Nov och Jan 1961-2004 om man gör diagram av smhi-datat som Oppti refererar till.

   Radera
  8. Det logiska är väl att att uppvärmningen blir större över polerna och mindre vid ekvatorn. Eftersom skillnaden mellan kallt och varmt minskar så kommer stormarna minska.

   Radera
  9. Precis så HenrikM! Temperaturskillnaderna blir mindre totalt sett och det är temparaturskillnader som föder stormar.

   Radera
  10. En viktig sak i sammanhanget som sällan diskuteras är att högre temperatur skapar mer förmultnelse och därmed mer CO2, och inte som Al Gore påstår, att CO2 skapar mer uppvärmning. CO2 är en försvinnande liten del av växthusgaserna och absorberas ganska fort av växtligheten. Är det nåt vi ska vara rädda om så är det regnskogen, men det har varit tyst om den sedan 80-talet underligt nog.

   Radera
  11. CO2 i sig är en svag växthusgas. Enligt teorin ger den ett litet tillskott som i sin tur förstärks av av det blir mer vattenånga i atmosfären när det blir varmare. Vattenånga är en mycket starkare växthusgas än CO2. Men effekten av det har man inte lyckats modellera så bra. Nästan alla modeller som klimatalarmisterna hänvisar till har en för stor förstärkningsfaktor. Det är därför modellernas track record hittills varit helt fel. Exempelvis går det inte att modellera effekten av moln som både kan förstärka eller försvaga växthuseffekten. Uppenbarligen har de en negativ återkoppling, annars skulle klimatet ha skenat redan i tidernas begynnelse.

   Radera
  12. Är det någon av er i den här tråden som har ens grundläggande kunskaper i fysik. Mycket hitte på och spekulationer för att låtsas att det inte blir några konsekvenser av att förbruka olja.

   Det går inte att påstå att en mutter är femkantig och bygga sitt resonemang på det. Om du inte har förmågan att räkna mutterns kanter är det bättre att undvika spekulation och fråga någon som sett den.

   Radera
  13. Naturligvis blir det konsekvenser, dock inte de som påstås av de känslostyrda alarmisterna. Nyttiga idioter finns det gott om, bara att slå på kommunistkanalen TV2. Men ge oss dina pengar så ska vi i sekten förklara varför du inte behöver dem.

   Radera
 4. Apropå Göteborgsvyn
  Varför är tomten ej bebyggd?
  Matcha för tusan Malmös Turning torso!

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. LL
   Lysekil?
   Trevliga små båtar
   Dunket från etc enligt Lasse Dahlqvist
   Gärna kommatecken efter O i ditt tungt vägande inlägg
   I all välmening
   Gamla skolan, you know!

   Radera
 6. Fick gå sista km hem pga nerblåsta granar på vägen. Strömlöst. Kaminen funkar bra. Härliga tider.

  / Gullspång

  SvaraRadera