Cornucopia?

2015-12-26 13:47

Kaospaniken - SMHI varnar för snö - du kan aldrig gissa vad som hände sen?

Jupp, SMHI behagar utfärda en varning för att det ska komma snö. I natt. Natten till en söndag. På vintern. I Sverige.
Kaospaniken!
Nu är det förvisso inte speciellt många som ska ta sig till jobbet i morgon, men att det kan komma snö på vintern i Sverige, hela 5 - 15 cm, är tydligen något man numera måste varna för. 

Ska vi gissa vad som hände sedan? Kanske att snökaospanikdödsångesten mjölkas maximalt i media som frossar i inställda bussar, spårvagnar, tåg och personliga reportage om Medelsvenssons som var tvungna att borsta av bilen för att kunna åka till ICA?

Jag kallar det istället för härligt, äntligen lite vinter. Seriöst, vi bor i Sverige. Snö är inte något man varnar för, åtminstone inte nuvarande patetiska varning om 5 - 15 cm snö. Det är helt normalt och väntat.

Att sedan snön kommer regna bort under senare söndagen är en annan sak. Slask är normalläget här på Sveriges framsida.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Precis. Snö är inget man varnar för den här tiden på året.

  Snö är nåt man längtar efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi Svennar vet väl om att det blir vinter. Men, de som gästar oss och bor i tält ...

   Radera
  2. Eller taxichaufförer i Malmö. När det kommer 10 cm snö halkar de runt i 30 på blankslitna sommardäck.

   Radera
  3. Det är snarare så att PK-svenne med sina PK dubbfria däck halkar runt och skapar kaos och stopp på vägarna för att "hen" vägrar acceptera att dubbdäck är överlägsna i svenskt klimat.

   Radera
 2. Reaktion på SMHIs larm. Har precis varit ute och huggit ved. Förberedd inför snö och minusgrader imorgon. Varit för varmt länge för att det varit lönt att elda. Ja visst har jag ved men behöver klyva en del så det brinner snabbare i kakelugnen.

  Snart kommer barnbarnet och det blir dags för julklappar. När alla sedan somnat ska jag fortsätta läsa i "Min europeiska familj de senaste 54.000 åren". Har bara hunnit läsa de första 101 sidorna, men boken är mycket intressant och rekommenderas. Har som tur är gott om ljus och batterier om strömmen tar slut.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bläddrade lite i den sist jag var i bokhandeln, men kan inte med Karin Bojs stil. Sen verkar hon alltid ha en agenda med det hon skriver, annat än att förmedla kunskap. Så det blev Sapiens av Yuval Noah Harari istället. En positiv överraskning då han förutom att besitta en enorm kunskap emellanåt har en lätt satirisk/ironisk touch när han skriver om och förklarar människans förehavande genom årtusendena.

   Radera
  2. Varför just senaste 54 000 År? Vad hände år lite senare?

   Radera
  3. Tidigare menar du?
   Skulle tro att hennes mitokondrie haplogrupp uppstod ungefär då.
   Längre bak än så (Afrika) går det inte att spåra mänskliga folkgrupper med DNA.

   Radera
  4. Om man ska tro Harari fanns några miljoner år ett antal humanida aparter varav några successivt dog och Sapiens blev ensam återstående apaat tack vare förmåga att tillsammans med andra apor tro på sånt som inte finns, typ pengars värde, mänskliga rättigheter, liberalism, socialism, rasbiologi m.m. Som ett bevis för detta kan ni lyssna på Pistvakt -Skoterled.

   Radera
 3. Nederbörd anges i mm vatten i prognoserna på exempelvis smhi.se och yr.no. Tumregeln är att 1mm vatten motsvarar 1 cm snö, ifall någon undrar.

  SvaraRadera
 4. Fick stjärnfall i julklapp. Plågade mig igenom den igår. Har du verkligen skrivit den får/måste du nog börja om författtarskapet i någon annan riktning. Hur kan man skriva tre jättebra böcker och så den här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, jag blev också lite förvånad och lite besviken när jag läste stjärnfall. Upplägget hade ju en fantastisk potential. Varningstecknen fanns dock redan i Stjärnklart, men jag var i förnekelsefasen...

   Radera
  2. Era läsupplevelser är era egna och inget jag kan ifrågasätta.

   Jag kommer med en ny säkerhetspolitisk/militär/civilberedskap-serie 2017-2018 som blir skitbra, det bästa jag skrivit, bättre än Stjärnklart och Midvintermörker tillsammans. För mig är det viktigt att inte bara skriva en och samma bok om och om igen, men man kan tyvärr inte blidka alla i alla böcker.

   Tack för att ni läser.

   Mvh

   Radera
  3. Jag har precis fått tag på den och läst första 12 (typ) kapitlen. Den verkar ändå leverera enligt mina förväntningar men preliminärt så verkar den lida av den klassiska "zombie outbreak" problematiken: Det är egentligen mest spännande att läsa om samhällets sönderfall med all panik och anarki, men så fort huvudpersonerna lyckats barrikadera sig på köpcentret och börjat överleva mer än en timme i taget så tappar historian fart och nerv. Ser ändå fram emot att läsa ut stjärnfall (och Stjärnstoft eller vad den nu skulle heta) men har sänkt mina förväntningar enligt ovanstående anledning. Its all about expectation management!

   Radera
  4. Undergången är intressantare än postapokalypsen. Vet inte heller vad folk väntar sig. Att man ska upprepa Stjärnklart (=undergången) tre gånger? Den moderna civilisationen kan bara gå under en gång.

   Radera
  5. Lyckliga slut är nog vad folk vill ha, även om det är helt osannolikt. Är utomjordlingarna så avancerade att de kan ta sig hit så har de nog inget problem att hantera människor precis som de vill.

   Annars brukar jag framföra invändningar mot att utomjordlingar alls skulle vilja komma hit.

   Det är väldigt långt att åka, och det finns förmodligen närmare planeter som de kan "terra"-forma.

   Jorden formligen kryllar av bakterier ända från atmosfärens yttersta gräns till långt ner i jorden. Likaså lär utomjordlingar krylla av sina egna bakterier. Det är sannolikt att några av våra skulle se utomjordlingarna som mat och att deras skulle se jordiskt liv som mat. Att vi själva lyckas överleva i den här miljön beror på att vi samevolverats i en ständigt pågående kapprustning. Ett plötsligt möte utan försvar skulle få fatala konsekvenser för bägge sidorna.

   Utomjordlingar är förmodligen maskiner/robotar. Den köttsliga fasen kommer även här att ersättas med något annat i framtiden.

   Radera
  6. Det där frågeställningarna finns hanterade i böckerna. Om man läser dem.

   Radera
  7. Ja, nu kommer jag inte ihåg alla detaljer, så det är väl hanterat om du säger det. Det var ett tag sedan jag läste den. Kommer naturligtvis att läsa sista också för att se hur det går. Att man har invändningar behöver inte betyda att man inte kan uppskatta det ändå. Det ligger ju lite i SF-genren att man bara måste acceptera vissa saker.

   Däremot gäller mina invändningar bra för verkligheten. Det finns förstås ytterligare invändningar, som att man kan lätt kan argumentera för att det inte finns några teknologiskt avancerade utomjordlingar i den här galaxen.

   Radera
  8. Nja. Man kan också argumentera för att för en tillräckligt talrik eller avancerad civilisation, så räcker inte radiofrekvenserna till för kommunikation och civilisationen blir "tyst" för oss. För att uppnå tillräckligt behov av bandbredd för t ex en Dysonsfärs befolkning måste man använda riktad kommunikation, som laser, eller för den delen trådbaserad kommunikation, alternativt någon kvantkommunikation vi inte känner till idag. Därmed kommer det inte finnas något radioläckage att detektera.

   Radera
  9. Speciellt långvågig radiokommunikation som har större energiinnehåll och räckvidd, och skulle vara sannolikare för oss att uppfatta är antagligen hopplöst omodern även för oss inom kort. Alldeles för lite information som kan gå den vägen. Hur många lyssnar på långvåg och mellanvåg längre? Finns kvar av historiska orsaker. En mer avancerad civilsation har nog lämnat de frekvenserna helt, likt vi själva säkert kommer göra inom någon generation.

   Radera
  10. Instämmer i att en tillräckligt avancerad civilisation förmodligen är osynlig för oss. Däremot har vi otroligt svårt att tänka utanför boxen (vår egen situation och våra egna fysiska erfarenheter). Och då utgår vi exempelvis från att en civilisation kommer att förbruka mer och mer energi och producera Dysonsfärer och liknande, vilket är totalt nonsens. Snarare använder en mer avancerad civilisation mer energi upp till en viss gräns där den inte behöver mer energi. Den använder naturligtvis energin optimalt effektivt. De behöver förmodligen inte ha en fysisk form annat än när de vill det, utan bor som ett informationsmönster i någon trevlig datorgenererad miljö. Allt, även materia är ju i grunden information som processas av den outgrundliga datamaskinen universum. Kanske kör de sin lokala värld direkt i den processorn. Och allt det jag just sade är ytterligare ett exempel på att vara fast i boxen.

   Att jag tror att det inte finns fler teknologiska civilisationer i den här galaxen följer av Rare Earth hypotesen. Ju mer man tänker på vilken serie av slumpmässiga och speciella villkor som mejslat fram människan desto mer otroligt blir det att det skulle kunna ha hänt något liknande på en annan plats i Vintergatan inom 13 miljarder år . Förmodligen finns det "liv" annorstädes, men inte teknologiskt avancerat. Det krävs en mycket speciell serie av osannolika förutsättningar för att evolutionspumpa fram något som människan. Det är först när en varelse kan ta saken i egna händer som den blir herre över sin egen evolution. Innan dess behövs olika pumpar som utifrån ser till att selektera fram de bäst lämpade, annars stannar utvecklingen av, optimerat efter de rådande förhållandena.

   Radera
  11. Eller så är det så att alla civilisationer som når upp till en viss nivå väljer att maskera sina signaler pga annars signalerar de att här finns en varm och fuktig... färdig att ta...full med värdefulla tillgångar för en teknologiskt avancerad civilisation.

   Silence of the stars explained.

   Radera
  12. Enda skyddet är förutom radiotystnad brända jordens taktik. If you cant keep it, burn it.

   Radera
  13. Misstänker att en avancerad civilisation som tar del av våra TV-sändningar som nu nått en 60 ljusår eller så ut kommer att bli förfärade, och skickar förmodligen en målstyrd raket med en megabomb för att i förebyggande syfte sterilisera jorden. Å andra sidan är 50-60 ljå om jag förstått gränsen för vad som kan detekteras, sedan är signalen för svag och har försvunnit i bruset.

   Eller så låter de oss sköta den saken själv.

   Radera
  14. Jag har inga problem med sci-fi vändning/test av läsargruppen. Har för övrigt läst många utmärkta böcker skrivna av en fd amerikans marinofficer - John G. Hemry under alias Jack Campbell. Serien handlar om en etisk och politiskt korrekt rymdhjälte som mot sin vilja måste ta befälet öven resterna av en rymdflotta efter ett bakhåll och ta sig och skeppen hem. Man får ta rymdkriget för vad det är - fantasi Läsvärd om man gillar/gillade Star Trek och Star Wars. Googla - "The Lost Fleet". För övrigt så räcker våra radiosignaler inte 60 ljusår ut - de störs nog ut av bruset från resten av galaxen redan efter 10-15 ljusår. Använd er google Fu. Jag är personligen mer orolig för signalerna som Tsar Bomba spred ut. Att den bomben triggar ett alarm som skickar hit den upphandlade galaktiska väktarstyrkan (för vår kvadrant) för att städa ut miljöhotet och utkräva ansvar för att vi använder strängt förbjudna vapen utan vare sig deklaration, anmälan, ansökan eller militär licens från förenade kongressens mötesplanet Trantor.

   Radera
  15. Pusslar man ihop olika tidsangivelser ur Stjärnfall och Stjärnklart (krävs en del pusslande, men den intresserade hittar det där) så framgår det att de befinner sig på Proxima eller Alpha Centauri och håller på att planetforma, när de uppfattar de första radiosignalerna från Jorden.

   Radera
  16. Det är ju en kommersiell operation, och för hipsters bjuder ju en genuin redan planetformad planet som Jorden på oändliga affärsmöjligheter.

   Radera
  17. Förutom de fientliga bakterierna då...

   Radera
  18. Hur de hanteras står i Stjärnfall. Som du inte läst.

   Radera
  19. Se sidan 76 i inbunden utgåva av Stjärnfall. Det ökända kapitel 13.

   Radera
  20. Herre! Jag läste den på datamaskinen och hittar inte appen till där jag köpte den. Har för mig att det var Bokia. Men oroa dig inte, jag kommer att köpa sista delen oavsett.

   Radera
  21. Ha, hittade den i iBooks. Återkommer strax med en relevant kommentar.

   Radera
  22. Ok, Damm. Jag fattar. :-)

   Radera
  23. Tänkte just skriva något elakt men avstod.

   Radera
  24. Även om det ofta verkar som det är jag inte helt tappad bakom en vagn och inbillar mig att jag tagit hand om den mesta problematiken, inklusive den kosmiska strålningen som interställera resor över decennier innebär.

   Radera
  25. En av de bättre trådarna. Vill inte solka ner den.

   Radera
  26. Dock är det oftast gestaltat och inte uttryckligen utskrivet på läsarens näsa, utan det är upp till läsaren att pussla ihop utifrån det skrivna.

   Radera
  27. Alltså, låt mig berömma dig lite. Dina böcker är nog de mest researchade på norra halvklotet. Vad har du för bokstavskombination egentligen? :-) Finns inte en lucka någonstans.

   Radera
  28. Om vi träffas någon gång kan vi diskutera den frågan muntligt, men nej, jag har inte någon neuropsykologisk (eller vad det nu heter) bokstavskombination.

   Radera
  29. Det kan också finnas anledningar till att du relativt ofta även finner den här bloggen läsvärd.

   Radera
  30. Ja, gestalt funkar. Och det gäller att ha en figur som läsaren kan identifiera sig med, en som överlever trots alla odds. Ett lyckligt slut. För ingen läsare vill ju dö, typ.

   Radera
  31. Och ändå ska vi alla dö...

   Radera
  32. Sedan är frågan vad man är beredd att betala för ett lyckligt slut. För inga lyckliga slut kommer utan ett pris...

   Radera
  33. Det där var bildligt.

   Radera
  34. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  35. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  36. Precis, ibland känns det mysigare med ett mörkt slut. Läste nyligen "Efter floden" och trivdes bra med slutet (spoiler: Alla dog. Sen dog alla igen.)


   Jag läser Stjärn[...] med stor behållning. Ambitiös och bra serie med en bra idé och linje. Mer sånt!

   Radera
  37. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  38. Ska tänka på saken. Kanske i morgon när jag är nykter.

   Radera
  39. "Det är ju en kommersiell operation", med tanke på tidigare funderingar om Harari/Sapiens är det nog här Sjärnklart lämnar SF-genren och blir ren fantasy. Det finns så vitt jag vet ingen evidens för att Sapiens mentala snuttefilt Ekonomi skulle vara vara ett universellt giltigt teoribygge som delas av exo-arter.

   Radera
  40. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  41. Jag påstår inte att Stjärnfall skulle vara dålig i sig, men tror att det finns en och annan som älskade Stjärnklart, som inte är med på vändningen i Stjärnfall. Jag upplever handlingarna vara av lite olika genrer.

   Problemställningen i böckerna blir ju intressant, just för att den ser ut som den gör. Men frågan är hur stor andel av läsarna som är beredda att sluka det? Jag kommer förstås ändå läsa nästa bok...

   Radera
  42. Var en del störd när det gällde en aspekt av damm i Stjärnklart under större delen av den boken. Utgick från att Putin låg bakom tills den hembrännande mannen såg att Putin denna gång var oskyldig. Givetvis tänker jag läsa nästa bok och hoppas bli överraskad igen. Utsidan får mig att vara säker på mycket av handlingen. Hoppas ändå bli överraskad.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Min gräsmatta växer fortfarande lite smått. Vi har haft typ 1 frostnatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du din Merkin, eller den riktiga gräsmattan?

   Radera
  2. Kan ni inte tala om Merklin, trollkarlen i Arthur sagan?
   Då har ju jag en chans att hänga med...
   Han blev ju taskigt behandlad av Mark Twain, som bekant!

   Radera
 6. Måste postas en gång varje år: http://m.imgur.com/k4kxkJL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig sett den där och är ju allergisk mot tidningarnas skrämselrubriker så det blev ju en del kiknande och försök till skratt. Har lugnorna fyllda med guck (=sjuk) så det var ju plågsamt dubbelt!

   Radera
 7. Tur jag fick en teleskopspade i aluminium i julklapp. Det enda som saknades i en i övrigt välpreppad bil. Plastspaden åker ut ut bagaget.

  SvaraRadera
 8. Volvo XC90 AWD...så tar man sig fram nästan oavsett väder. Fast någon annan kan fastna på vägen framför dig och då är det kört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv kör man Renault och då gör det ingen skillnad på vädret. Eländet vill för det mesta inte starta ändå.

   Radera
 9. Hej jag vill tolka SMHI fel bara för att få göra det. Varningar har ingenting att göra med förändringar av vädret utan SMHI tror på riktigt att vi svenskar är ovana vid snö. Det är inte så att SMHI varnar för att det kan bli en markant skiftning i väderleken från de temperaturerna vi har haft senaste tiden till temperaturer som innebär att väglag helt ändrar beteende. Alla som jobbar på SMHI har aldrig någonsin upplevt 5-15 cm snö över natten, de tror att det är något extraordinärt. Det finns inga som helst syften med att varna ifall temperaturen över natten går från +10 grader celsius till -5 grader celius med medföljande potentiella nederbörd.

  Datum och årstid har jättestor relevans för varningen.

  /mvh ironi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åter till politiken..
   Varför varnar SMHI när det inte behövs? Är det likt pojken/herden i sagan som ropade vargen kommer?

   Radera
  2. I södra Sverige tappar folk helt förmågan att köra bil om det ligger en snöflinga på vägrenen. Så med 10-15 cm snöfall på en natt blir det garanterat problem på vägarna så varningen är inte helt obefogad.

   Radera
  3. När det inte behövs? En varning klass I är en varning klass I och inget annat. Det betyder att folk som inte förstår att man måste tänka på att temperaturen är under 0 kommer krocka på någon europaväg, spårbunden trafik dras med förseningar och dylikt. Att man ska vara redo att småsaker kan strula och således planera sin dag för det, inte att någonting är farligt eller kommer förstöras.

   Radera
  4. @Tim Ja, man skall väl se det som det, men sen finns det ju folk som kommer springa omkring och viftar på armarna och försöker få det att se ut som att SMHI viftar på armarna.

   Problemet med denna typ av varning är dock att sådan bortser från välkänd egenskap hos snö och negativa temperaturer. Även efter att 10cm snö fallit så kommer det ligga ett 10cm snötäcke kvar, endel av problemen kan alltså kvarstå även efter att snön upphört att falla. Frågan är ifall SMHI skulle varna för att snön ligger kvar. När det är ännu kallare så kan det ju vara så att man får drivbildning på sina ställen även om det inte alls snöar.

   Radera