Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-12-03 06:06

IMF varnar Sverige för bostadsbubbla, skuldbubbla och migration

IMF har släppt en ny rapport om Sverige, där man menar att svensk ekonomi ser god ut. Man varnar dock för bostadsbubblan och hushållens tillhörande skuldbubbla, samt den stora migrationen med tillhörande kostnader och arbetslöshet. Man tycker också att det är illa att inte allt blir dyrare i Sverige och vill se högre inflation.
Inga av de föreslagna åtgärderna kommer klubbas här.
I grund och botten upprepar IMF det alla vet att Sverige behöver göra, men om och om igen visat sig oförmögna att klara av.

Dit räknas att få lågutbildade invandrare i arbete genom sänkta trösklar och löner på arbetsmarknaden, samt ökad rörlighet på den samma via t ex skrotande av LAS, bygga billiga hyresrätter i enorma mängder, samt släppa hyresmarknaden fri. Man vill också bland annat se avskaffande av ränteavdragen. Man vill även få igång inflationen i Sverige, då om allt blir dyrare så blir allt bättre.

Inget av detta kommer förstås genomföras, då både tidigare och sittande regering visat sig inte klara av någotdera. Även Riksbanken kommer misslyckas att få igång KPI-inflationen och istället elda på den bostadsbubbla och skuldbubbla som IMF varnar för.

IMF-rapporten kan i sin helhet läsas till morgonkaffet som PDF här, men i övrigt kommer den likt tidigare rapporter placeras i den svenska politiska papperskorgen.

Ja, jag har bara läst summeringen. Klockan är 06:06, vad tror ni?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. IMF är jag som bekant Soros, Monsantos och NATOs lakejer så vi bör förmodligen göra precis tvärt om för att bygga ett bra samhälle, right?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du är som bekant en paranoid kommunist som aldrig lyckas formulera en trovärdig konspiration som undanflykt för varför du alltid har fel i sak.

   Radera
  2. Ben Dover, jag förstod ironin i din text!

   Radera
  3. @Kapitalist. Håller med. Ben är kulturmarxist om han alls existerar. Låt honom hållas - i detta media är han förbrukad och gör sig bara löjlig i varenda inlägg.

   Radera
  4. @RB
   Jag tror att Ben är Cornu. Ben är alltid den förste att kommentera varje blogginlägg och han upprepar alltid samma kommunism som Cornu försöker propagera. Alltid enligt exakt samma mekaniska mall. Ben är ett för syftet utbildat och tränat psyops. Cornu har som bekant ingenting emot psyops, eller så är han helt enkelt för dum i huvet att fatta att han när sin fiende vid sin barm. I så fall kommer han snart att dödas, så den som lever får se, även den som idag inte kan se.

   Radera
  5. Du kan inte ens formulera en konspirationsteori utan säger först att jag är Cornu, sen är jag inte det. Är du nykter?

   Radera
 2. Om regeringen inte kan tänka sig att arbeta för de Svenska invånarna skulle man ju kunna tänka sig att de hellre vill ta ansvar för de utländska investeringar i riket och använda det som morot,vi får se.

  SvaraRadera
 3. Kombinationen låg inflation och kraftig kreditexpansion är ingen bra combo, så jag förstår varför imf varnar för detta.

  SvaraRadera
 4. OT: Ledarsidorna.se har idag en mycket bra och initierad artikel om processerna i (S) och (M) som ligger bakom det politiska förfallet i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med - mycket intressant läsning. Tack för tipset. Identitetspolitik där minoriteterna som skriker högst får sin vilja igenom visar sig ju nu fungera sådär...

   Radera
  2. Vi skulle behöva en intelligent mittenideologi för att få någon stadga i politiken. Partiet som kallar sig Centerpartiet kunde förslagsvis anamma ekosocialliberaldemokrati istället för "grön liberalism" som sin ideologi. En ekosocialliberaldemokratisk ideologi är hållbar, men det är inte en "grön liberalism".

   Ekosocialliberaldemokrati är ett slags "regnbågsideologi" för en regnbågspolitik, vilket är vad det här landet behöver. Istället för ett ängsligt uppvaktande av extrema grupper på ömse sidor av det politiska fältet.

   Radera
  3. @Kuckeliku
   tiotusentals anonyma talibanska soldater invaderar Sverige varje månad. Och du ljuger att "mittenideologi" skulle kunna segra i detta krig!? Hur dumma i huvet tror du att de som läser dina lögner är???

   Radera
 5. Hur många länder har IMF gjort något bra för?

  Iofs ändrar det inte på fakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att ha följt IMF noggrant så är känslan att allt IMF gör är fel, men det mesta IMF säger är rätt.

   Radera
 6. Hur många länder har IMF gjort något bra för?

  Iofs ändrar det inte på fakta.

  SvaraRadera
 7. LAS är rätt uppluckrad, med allmän visstidsanställning, provanställning och intermittent anställning kan man med lätthet ta in flyktingar på prov och snabbt bli av med dem, vidare kan man ta emot offentliga bidrag för detta så företagets kostnader för den anställde blir som om denne haft betydligt lägre lön. Den heliga marknaden är trots detta inte intresserad av personer utan språkkunskaper, kontaktnät, kunskaper om sociala koder och ofta inte mer än en grundskoleutbildning, om ens det. Bidragen sätter dessutom en gräns gör hur låga löner vi kan ha. Man kan slakta den svenska arbetsrätten av andra anledningar, men om man tror att det i någon högre grad ska ge arbete till flyktinginvandrare är man naiv.

  SvaraRadera
 8. LAS är rätt uppluckrad, med allmän visstidsanställning, provanställning och intermittent anställning kan man med lätthet ta in flyktingar på prov och snabbt bli av med dem, vidare kan man ta emot offentliga bidrag för detta så företagets kostnader för den anställde blir som om denne haft betydligt lägre lön. Den heliga marknaden är trots detta inte intresserad av personer utan språkkunskaper, kontaktnät, kunskaper om sociala koder och ofta inte mer än en grundskoleutbildning, om ens det. Bidragen sätter dessutom en gräns gör hur låga löner vi kan ha. Man kan slakta den svenska arbetsrätten av andra anledningar, men om man tror att det i någon högre grad ska ge arbete till flyktinginvandrare är man naiv.

  SvaraRadera
 9. Underlag för nödlån till Sverige skrivs troligen redan i lönndom hos IMF. Kolonisering genom konkurs kommer vara IMFs strategi även för oss. Sverige kommer gå i Argentinas fotspår.

  SvaraRadera
 10. Ännu mer press nedåt för låglönejobb innebär ännu större klyftor. Skapar knappast ett bättre samhälle om än ökad Tillväxt. När skuldbubblan brustit kommer en bättre fördelningspolitik vara nödvändig om misären inte ska breda ut sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invandringsmotståndare?

   Radera
  2. Förtydligande: Det är ett av mina skäl för att vara kritisk till migrationen.

   Radera
  3. Så katastrofen med våldsfördelningspolitiken ska lösas med en bättre våldsfördelningspolitik? Vilka ska råka illa ut under ditt fascistiska styre? Är det rasister som ska tvingas betala för ännu mer invandring eller har de fått lida tillräckligt tycker du? Är det någon annan grupps tur att få sin lunch uppäten?

   Radera
 11. Jag tror ingenting. Glad att du uppmärksammade det. Trots att det var tidigt på morgonen.

  SvaraRadera
 12. Stort fokus på hushållens skulder och ökande bostadspriser i rapporten.
  Korrekt beskrivning av hur hushållen kan öka belåningen i takt med stigande bostadspriser oavsett om prisökningarna är ohållbara.

  Tycker att det är en faktor som oftast glöms bort när man diskuterar skuldbubblan.
  I stället tycks man se stigande bopriser för befintliga låntagare som om att säkerheterna ökar d.v.s. riskerna minskar.
  Den skulddrivna konsumtionen eldar ju på tillväxten i flera led genom den stora mängd digitala betalningsmedel som skapas via lån. Exponentiellt ökande skulddriven tillväxt kommer att vändas till ett stålbad när penningvolymen minskar med motsvarande hävstång nedåt. En inflationsbrasa på skuldstocken lär ge räntor som hinner bränna många hushåll även om de individuella skuldsiffrorna upplevs som mer hanterbara med tiden.

  SvaraRadera
 13. Hushållen uppges ha en allt dystrare bild av sin ekonomiska framtid
  Vad göra de då?
  Jo, man inhandlar en sprillans ny bil....
  Har man visst hållit på med i två år i sträck eftersom tidigare försäljningsrekord har slagits under den tidsperioden.
  Dessutom ökar visst årlig körsträcka.
  Visserligen obetydligt men lik f-rbannat
  Även skall ungdomens intresse att taga körlektioner ha ökat.

  SvaraRadera
 14. "We all know what to do, we just don’t know how to get re-elected after we’ve done it."
  -tillskrivs Jean-Claude Junker

  SvaraRadera
 15. Cornucopia skriver:
  "[Till vad Sverige behöver göra] räknas att få lågutbildade invandrare i arbete genom sänkta trösklar och löner på arbetsmarknaden, samt ökad rörlighet på den samma via t ex skrotande av LAS, bygga billiga hyresrätter i enorma mängder, samt släppa hyresmarknaden fri."

  Kanske det vore på plats med lite referenser till referentgranskad forskning att de här åtgärderna vore verksamma för Sverige i nuvarande situation? Tino Sanandaji skrev nyligen i sin AMA på Reddit:

  "[för] lågproduktiva är lönen inte avgörande i moderna kunskapsekonomier, det är inte hundra år sen med homogen arbetskraft och enkla jobb i jordbruk och fabriker. [...] Studier visar att efterfrågeelasticitet var mellan 0.2-0.3, vilket innebär att en halvering av lönen bara skulle öka sysselsättningen med ca en tiondel. [..] Man nämner aldrig att sänk[t] lön [...] minskar incitament att arbeta, precis som hög skatt. I Sverige finns även bidrag som sätter ett golv på hur mycket du kan sänka lönerna."

  "Sverige har redan 50-80 procents lönesubsidier till flyktingar utan att skapa speciellt många jobb. Att luckra upp LAS är heller inte effektiv. Låg lön är inte avgörande för lågproduktiv arbetskraft i en modern ekonomi, arbetsgivare vill inte anställda lågproduktiva ens om de jobbade gratis."

  Tino skriver även på sin blogg:
  "Att införa marknadshyror nu skulle skapa ännu värre problem eftersom marknaden är extremt långt från jämvikt, en stor del av befolkningen skulle få mattan dragen under sig och bli bostadslösa."

  SvaraRadera
 16. Utöver de av IMF uppräknade kostnadsposterna i den svenska statsbudgeten, bör man också ta med det dyra och destruktiva svenska EU-medlemskapet.

  Sverige har, tack vare rådande antisvenska, antipatriotiska, globalistiska, nyliberala norm i alla svenska regeringar sedan 1990-talet, ett kraftigt negativt exportnetto, ca -120 GSEK, gentemot övriga EU. Ett negativt värde på exportnettot drar ner BNP-siffrorna med motsvarande värde.

  EU-medlemskapet kostar årligen drygt 40 GSEK. Med den nya BNP-definitionen, där FoU numera ingår, uppskattar jag att medlemskapet kommer gå lös på ca 45 GSEK 2017.

  Kunskaps- och industrinationen Sverige är snart ett minne blott, då våra storföretag och försvarsindustri har utarmats genom diverse uppköp och fusioner samt genom kortsiktig utsorkning av produktion till låglöneländer. Med enstaka undantag har huvudkontoren flytt landet efter företagsfusionerna. Scania AB är ett talande exempel på hur EU har lurat Sverige.

  Det är tack vare EU:s jordbrukspolitik som det bördiga Sverige har en av EU:s lägsta självförsörjningsgrader på livsmedel.
  http://www.miljomagasinet.se/artiklar/140415-sjalvforsorjning-nagot-fult.html

  Det är delvis tack vare EU som Sverige tar emot högst antal asylansökningar per capita i hela EU.

  Logiskt tänkande människor ser de solklara nackdelarna med EU-medlemskapet. Prestigebundet folk, som en gång röstade för EU 1994, vill inte se nackdelarna med det medlemskap de sa ja till. EU är en dysfunktionell organisation! Självklart ska Sverige gå ur EU. Sverige var före 1990 och före de toknyliberala, EU-anpassade avregleringarna ett mycket bättre land att leva i, relativt sett.

  SvaraRadera