Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-12-17 08:56

Höjd styrränta i USA

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve med ordförande Janet Yellen höjde igår styrräntan till intervallet 0.25 - 0.50%. Detta är enligt Reuters i linje med marknadsförväntningarna och de amerikanska börserna steg under gårdagen.

Styrräntan i USA har sedan den akuta finanskrisen 2008 - 2009 legat i ett intervall om 0.00 - 0.25% och höjningen är alltså den första på över fem år, rent av den första ändringen av styrräntan.

Dollarn har förstås stärkts mot svenska kronan och man kan nu vänta sig att marknadsräntorna följer efter, tids nog även i Sverige. 
Dagschart S&P-500.

Det hela kan handla om ett nytt trend- och paradigmskifte, där denna räntehöjning kan varsla om nollräntesamhällets åtminstone tillfälliga upphörande.

På sikt kommer antagligen inte de övriga västerländska ekonomierna klara av högre räntor, då bland annat obligationsbubblan riskerar punkteras och även bostadsbubblorna i länder som har dessa, inklusive Sverige.

Reuters rapporterade att 90% av de intervjuade trodde på en räntehöjning. Börsen är lycklig än så länge och S&P-500 steg med 1.45% igår. Nu får vi se om det blir börseufori fram till åtminstone årsskiftet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. och avanza är nere...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inne där nyligen, troligen är man uppe igen...

   Radera
 2. ... och den märkliga Zerohedge var nere en timme direkt efter räntebeslutet. Nu är det alltså bestämt att Fed ska försöka lägga styrräntan i ett högre intervall. Det är ingenting som sker genom att trycka på en knapp utan det kommer att bli en ganska så knivig uppgift. De måste försöka styra med omvända endagsrepor som jag förstått det. Ett riktigt pilljobb, hoppas det går vägen. Det handlar ju inte direkt om små volymer heller. Vem ska suga åt sig alla panterna?

  SvaraRadera
 3. "På sikt kommer antagligen inte de övriga västerländska ekonomierna klara av högre räntor, då bland annat obligationsbubblan riskerar punkteras och även bostadsbubblorna i länder som har dessa, inklusive Sverige."

  Det beror väl på vad man menar med klara sig och "på sikt". Det har förekommit tidigare att man haft ökade räntor? Och man har ju på sikt klarat sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte mig mot slutet av konjunkturuppgången, dvs inom något år, även om allt just nu är en dans på rosor, lycka och glädje till alla.

   Radera
  2. Dans på rosor? Handel och frakter är ner 10% globalt, speditörer jag har kontakt med bekräftar detta även i Sverige.
   "A major shit-storm is going in". Jag tror inte vi behöver vänta länge innan ingen kommer att ha råd med högre räntor, varken privatpersoner, företag eller länder.

   Radera
  3. Cornu: som sagt beror på vad man menar med "klara" (och "på sikt"). Att likställa "klara" med att vara en dans på rosor tror jag inte stämmer så bra med vad folk menar med det.

   Man har "klarat" räntehöjningar tidigar, rent av långa perioder av stigande räntor så varför skulle man helt plötsligt inte "klara" det igen? Det har för övrigt under sådana perioder inte varit en evig pina, situationen har normaliserats och när den gjort det så har man anpassat sig till läget och faktiskt haft det ganska hyffsat (det verkar faktiskt i människans natur att återgå till en känsla av normalitet efter en tid oavsett vad som händer nästan).

   Radera
  4. Anledningen till att man inte kommer klara det lika bra idag är att skuldbördan är betydligt större idag.

   Radera
  5. Jag håller med Cornu: för närvarande är allt en dans på rosor - men var ska man placera på sikt? I konservburkar?

   Radera
  6. Lotta Trouble: och när det inte är en dans på rosor då? Är det per automatik ragnarrök då? Brukar kallas falsk dichotomi har jag för mig...

   Radera
  7. @anonym: inte alls. Det var mer en privat fundering eftersom jag hade ett bankärende i går och allt såg bara skit ut av de placeringsalternativ som banken visade. Inget var kul! Jag är inte överdrivet road av att hålla på med investeringar, men alla "soffliggaralternativ" känns i dagsläget båring - OCH riskabla. Sälj allt och spring för livet? Tja kanske. Det är iaf en policy som låter kul.

   Radera
  8. Lotta Trouble: Lite motgångar får man stå ut med. Du låter lite som en uber-curlad person som just kommit ut i verkligheten och just insett att allt inte är snyggt tillrättalagt. Men lugn, med tiden kommer du vänja dig vid verkligheten ifall det inte kommer någon och fortsätter curla dig...

   Radera
 4. Kan ngn forklara varfor borsen nu gar upp nar rantan hojs, det brukade val vara tvartom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög ränta är goda tider. Det är var den första räntehöjningen. Så småningom (om läget går tillbaka till "normalt") kommer räntan att höjas ännu mer - och då faller börsen.

   Radera
  2. Jaha men dasa; rantan sanks, det blir billigare att lana, borsen gar upp OCH rantan hojs, det ar goda tider, borsen gar upp. Later lite som en evighets maskin om du fragar mig.

   Radera
  3. Nej, den här räntehöjningen är lixom en tuta som säger att världen är bra och en dans på rosor. Men när räntekostnaderna väl biter, så kommer dansen att sakta in - och då faller börsen.

   Radera
 5. Sett några presentationer av Richard Koo on Japans situation och att USA och Spanien, Portugal, Irland, hamnat i samma situation.

  Alltså företag och folk som spekulerat i bubblorna sitter på en massa skulder efter punkteringen. Men ekonomin rullar fortfarande och de har ett kassaflöde vilket gör att man kan betala ner sina skulder men att ingen vill låna mer trots 0% ränta.

  Rekommenderar varmt att söka upp och lyssna på några av hans föredrag som ligger ute på Youtube.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Richard Koo har den sällsynta gåvan att kunna förklara svåra saker på ett enkelt sätt.

   Det att företag och personer som är under isen hellre använder sina inkomster för att betala av skulder än för att konsumera, och inte vill låna trots nollränta gör också mig tveksam till så kallade helikopterpengar. Tanken med en sådan gratisutdelning är att boosta ekonomin genom att folket förmodas ge sig ut och spendera pengarna. Många skulle göra så, men jag tror att många helt enkelt skulle välja att betala av sina lån. Då krymper penningmängden och det skulle motverka sitt syfte med resultatet mer helikopterpengar etc. till dess att hyperinflationen är ett faktum.

   Radera
 6. Första frågan man ställer sig...
  Hur länge kommer Ingves att kunna sitta och trycka på den fullkomligt idiotiska -0.35 styrräntan?

  Och i vilket fall... borde inte avkastningskrav på bolåneobligationer öka nu när US höjt? d.v.s. vi bör inom kort kunna se ökade bolåneräntor här i Sverige?

  SvaraRadera
 7. Kolla upp situationen i Schweitz där de också har negativ ränta, vilket har medför ett antal oväntade konsekvenser, bla låneräntorna, speciellt bolåneräntorna börjat stiga rejält upp över 5 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inne på en schweizisk jämförelsesajt för bolån och där kunde man få 10-årig bunden ränta på 1,9%, så var du fått över 5% ifrån får du gärna förklara.

   Radera
  2. Har du några källor med info om situationen i Schweiz?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Om jag har det? Nej jag bemödade mig bara att kolla på homegate.ch som hade lite jämförelsesiffror. Skrev fel i posten innan, 10-årigt bundet lån från 1,46% skulle det vara. Sedan gick jag in på en godtycklig bank (zürcher kantonalbank) och fyllde i ett "har du råd med huset"-formulär. Bundet i tio år så fick jag 1,82% ränta. Så ganska långt från fem procent tycker jag. Och korta lån kan man komma under 1%.

   Radera