Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-12-22 13:23

Hindra identitetsstöld med Adressbevakaren

Detta inlägg är reklam.

Identitetsstölder beräknas förra året ha omsatt 3.7 miljarder kronor och blir allt vanligare. Du kan nu bevaka att ingen byter adress på dig, för att komma över t ex nya bankkort, koder eller elektroniska ID-handlingar genom Adressändrings tjänst Adressbevakaren.

Förra året drabbades över 67 000 svenskar av identitetsstölder. En väg att uppnå detta är att ändra adress på dig som privatperson, så man kan ta emot viktiga handlingar till en annan plats. Dit räknas t ex kreditupplysningar när man handlat på kredit i ditt namn, ID-handlingar, inklusive verifikationskoder för elektroniska ID-handlingar, eller att beställa bankkort i ditt namn och få dem skickade till annan adress, inklusive koderna.

Adressändring vill uppmärksamma just detta samt att deras nya tjänst Adressbevakaren kan hjälpa dig att motverka att någon kan stjäla din identitet och låtsas vara du.

På Centralstationen i Stockholm placerades därför ett till synes helt vanligt fotobås ut, där folk kunde ta sina ID-bilder. Det personerna inte visste var att den sista bilden på kartan byttes ut till en främling. Med hjälp av dolda kameror dokumenterades allt för att fånga folks reaktioner. Att bli av med sin identitet är obehagligt till och med om det bara är för några sekunder.

Själv fick jag min identitet stulen redan 1999 och har sedan dess levt med spärrade uppgifter hos kreditupplysningsbolagen. Jag kan t ex inte låna pengar eller ens teckna mobiltelefonabonnemang så länge jag är spärrad. Även om jag i slutändan hölls primärt ekonomiskt skadelös av de omfattande bedrägerier som jag blev utsatt för under tre dagar hösten 1999, så innebar det omfattande tidsåtgång och minst sagt stresspåslag. ID-kapningar var på den tiden ovanliga och polisen gjorde ett hästjobb och fick faktiskt fatt på gångaren som utförde inköpen åt uppdragsgivaren. Uppdragsgivarna avslöjades aldrig. Gångaren fälldes, fick tre månaders villkorlig dom och dömdes att betala skadestånd jag aldrig fått se röken av annat än några brev från fogden om året, där de upplyser om att ärendet fortfarande är öppet. Sedermera körde gångaren ihjäl sig på en stulen motorcykel, vilket ledde till stora ombyggnader av en trafikösning i Göteborgsområdet.

Idag drabbas alltså över 67 000 svenskar av ID-stöld om året, och i mycket få fall lyckas polisen komma åt hjärnorna eller ens gångarna. Så länge det svenska systemet inte ställs om till en opt in för kreditupplysningar, bankkort etc, så ser jag personligen ingen annan lösning än att bland många andra säkerhetsåtgärder använda tjänster som Adressbevakaren. Jag använder själv tjänsten som en del i mina säkerhetslösningar.

Adressbevakaren larmar dig omgående via E-post och SMS om dina adressuppgifter ändras, vilket gör att du kan stoppa identitetsstölden direkt, innan någon skada sker.

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Adressändrings tjänst Adressbevakaren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Spärren du pratar om, är det något som du själv ordnat med, eller har den påtvingats.

  SvaraRadera
 2. Om sannolikheten för att få sin identitet stulen är 1 promille per år, så behöver kostnaden för den genomsnittliga identitetsstölden värderas till drygt 350 000 kr (inklusive sveda och värk) för att tjänsten ska gå jämnt ut i snitt. Det verkar definitivt inte värt pengarna. Särskilt med tanke på att sannolikheten troligen är lägre än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu är den ca 1% om året för vuxna. 67000 drabbade om året motsvarar ca 1% av alla vuxna i landet.

   Radera
  2. Nu står det iofs i inlägget att 67 000 svenskar drabbades förra året, vilket innebär ungefär 1% risk per år (vi räknar bort barn, fattiga etc där det inte är värt besväret för tjuvarna). Det innebär att kostnaden bör vara minst 35 000 kr. Mer rimligt kanske?

   Radera
  3. Därtill är vissa grupper mer drabbade än andra, speciellt personer med god kreditvärdighet, personer boende i villa mm, vissa orter etc.

   Radera
 3. Det här skyddar alltså mot angreppssättet falsk adressändring, men om man vill ha ett mer heltäckande skydd, var vänder man sig då? Räcker det med en tjänst eller är det något som behöver genomsyra hela ens levnadssätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inga heltäckande tjänster vad jag vet. Problemet är kreditupplysningarna, där det finns många bolag och beskeden går ut alldeles för långsamt för att man ska hinna stoppa. T ex om det tar tre arbetsdagar för dig att få ett brev (ibland kan det ta veckor) så drar man igång på en torsdag, och du får inte brevet förrän på måndagen. Fyra hela dagar att äta upp ditt kreditutrymme på...

   Radera
  2. Har man dessutom adressändrat så får du inte kreditupplysningsbreven alls och har ingen aning om att du just nu är en mjölkko.

   Radera
  3. Metoden här är alltså att någon tar ett lån i mitt namn med t.ex. (bara?) mitt personnummer och att kreditupplysningen görs först efter att lånet utfärdats?

   Radera
  4. Kreditupplysningen görs direkt, men du blir inte upplyst om den förrän efter ett antal dagar.

   Radera
  5. Det går att få kreditupplysningarna otroligt snabbt om man har elektronisk brevlåda. Kolla på minameddelanden.se, mycket bra tjänst måste jag säga. Och dessutom gratis.

   Radera
  6. Absolult, bojohber. Dock är det bara UC av kreditupplysningsbolagen som stöder dessa tjänster. Dessvärre finns det en lång rad andra KU-bolag.

   Radera
  7. Eller ja, ser att Sergel finns på Kivra också. Mkt vanligt. Kivra kan antagligen rekommenderas.

   Radera
 4. Förklara gärna hur bedrägeriet på 90 talet har fått återverkningar som fortfarande märks, jag fattar inte riktigt. Vad innebär det att leva med spärrade uppgifter hos kreditupplysningsbolagen? Och går inte spärren i så fall att lyfta "manuellt" om du t.ex skulle behöva ta ett lån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du själv blir utsatt för ID-kapning så finns risk att du märker ur det hela slår.

   Dock, jag kan förstås lyfta alla spärrar, men ser faktiskt ingen anledning till det med tanke på hur allt vanligare det blivit med just ID-kapningar. Visst går det även att lyfta tillfälligt, men det är omständligt - först måste man få reda på vilket kreditbolag som leverantören använder, fylla i blanketter etc. I slutändan struntar man i det.

   Kanske är det hela positivt - måste ju spara ihop till alla utgifter och kan inte låna...

   Radera
  2. OK, got it! God Jul!

   Radera
  3. Alla skulle få börja livet med en spärrad som du har cornu, tröskel till lån och dylikt mycket högre och rädda generationer från "slaveri"

   Radera
  4. Ställer inte en kreditspärr till det på andra sätt också - t ex omöjligt att skaffa "nödvändigheter" som ett telefonabbonemang eller hyresrätt?

   Radera
  5. Det stämmer bra det, Wofser. Telefoni, mobiltelefoni, bredband, hyresrätt, leasingbil, mm mm. Bara att glömma. Du kan förstås inte heller ta lån på bostaden eller köpa en bostad.

   Radera
  6. Nja - min erfarenhet är att bankerna har betydligt lättare att frångå rutinerna om man kan bevisa inkomst och ekonomisk skötsamhet på annat sätt än t ex en mobiltelefonoperatör där kundsupporten inte får frångå rutinen 1 millimeter trots att kunden är villig att deponera 6-12 månaders förbrukning (det blir helt enkelt för krångligt och företagets marginal omöjliggör att frångå rutinen för att den manuella handläggningen blir för dyr).

   Köpa bostad = inga problem.

   Köpa en mobil med abonnemang = nej!

   :)

   Radera
 5. Det som gör mig fundersam är att Adressändrings system för att verifiera att rätt person gör adressändringen är såpass osäkert att en sån här tjänst behövs. Tack vare sin osäkra grundtjänst kan de alltså ta betalt för en extratjänst!
  Men om någon ska lyckas ändra adress på annan person så måste de ju vad jag förstår vittja posten för den som ska adressändras. Därmed borde risken för identitetsstöld med denna metod vara högre om man bor i villa/radhus med postlåda än om man bor i lägenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur går bedragaren annars praktiskt till väga för att ändra en annan persons adress?

   Radera
  2. En låsbar brevlåda borde för boende i villa/radhus vara ett bra hinder mot identitetstjuvar. Ser av snabb googling ut att kosta typ 500 kronor, dvs motsvarande cirka 1½ år av den tjänst som inlägget gör reklam för.

   Radera
  3. Ja det har ju funnits pinsamma brister i systemet. Förr skickade bolagsverket bekräftelse till nya adressen. Då fanns det inget behov av att länsa offrets brevlåda ens.

   Radera
 6. Passar på att tipsa om www.Tink.se

  Privatekonomi-app med inbyggd gratis id-bevakning. Its a vory niice!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar inte som att de tjänar några pengar än. -11Mkr förra året.

   Enligt SVD: "För att Tink, Qapital och Smartbudget ska kunna få tillgång till uppgifterna om dina kontotransaktioner krävs att du som användare delar med dig av din bankkod för förenklad inloggning."

   Verkar lite osäkert att lämna ut info om min ekonomi på det sättet om inte appen kommer från banken.

   Radera
  2. Testade den, och det gick bra att använda bara ID-bevakningstjänsten utan att ansluta bankkort o dyl. Hoppas bara att informationen som appen sammanställer (från tink server förmodligen) inte kommer på avvägar då den ser ut att vara idealisk för en potentiell ID tjuv att välja ut sina offer utifrån: Personnummer, Villanummer, adress, och credit score (mycket hög betalningsförmåga) torde göra mig till en idealiskt måltavla.

   Radera
 7. Men mängder av bedrägerier beror på att Staten hjälper skurkarna genom kronofogdemyndigheten. När det gäller falska lån med identitetsstöld är det också statens absurda regler som gör det möjligt. Inte får man ersättning heller trots att det är inskrivningsmyndigheten som gör bedrägerierna möjligt. Innan Sverige blev ett mångkulturellt land existerade i princip inte denna form av bedrägerier, men det verkar ju inte som om staten bryr sig om att ändra sina antianständigamänniskorregler, vilka mest drabbar de som arbetar, betalar skatt, och sparat pengar.
  Ragnarök.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr får man ju inte spärra sig hos KU-företagen för än man bedragits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte? Jag är med i Espärr.se sen över ett år tillbaka. Tror de tillhör UC samt de allra största bankerna. Enkelt är det också.
   Fick ett samtal från någon telefonförsäljare som ville sälja denna tjänst för 500 spänn om året när den tydligen går att få gratis efter ett par sekunders googlande.

   Radera
  2. Espärr.se är stängd för nya användare. UC erbjuder nu istället en egen tjänst för 69:- SEK i månaden.

   Radera
  3. Å fan :S kul att man fick den gratis då. Undra hur länge det håller. Fattar inte att man ska behöva betala för att inte kunna få kredit, borde väl vara tvärt om isf.

   Radera
 9. Såg just att ID-stöld finns med i hemförsäkringen nuförtiden, vad nu det betyder.

  SvaraRadera
 10. Egentligen är det väl brevbärarnas krav på att slippa gå i trappor som möjliggjort detta. Förr landade posten på hallmattan inne i lägenheten. Idag ligger alla brevlådor som ett smörgåsbord i porten. Bara för kaparen att fiska efter kort- och kodbrev. Ett trapphus med 30 brevlådor innebär ganska hög sannolikhet att få fatt på ett kort eller en kod. Fina byggregler.

  SvaraRadera
 11. Mycket som jag inte visste och inte heller förstår här! Men förlåt ewn ymngling! Om d et är nödvändigt att först ändra adress på den som skall skinnas? Varför gör man det inte svårare att byta adress? Vi har tex Bank-ID idag som ju är bland det säkraste sättet att identifiera sig! Eller bara en sån sak som att en anmälan om adressändring inte genomförs förrän efter 10 dagar och att ett bekräftelsebrev med svarskrav går till den gamla adressen omgående! Någon som har några bra agument emot detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motargumentet, som faktiskt är relevant, är att alla har inte datorer och vi måste faktiskt kunna byta adress utan dator, utan Bank-ID etc. Men man kan tycka att vi borde ha en opt-out, där personer med Bank-ID kan gå in och säga "jag kommer endast byta adress med Bank-ID".

   Dock kan man sno Bank-ID, har skett via Nordea och sedan vittjande av brevlådor för bekräftelser.

   Radera
  2. Det är jag ju medveten om, men det låter ju, i huvudsak, bra och då kan fortfarande alla byta adress. Inget system är naturligtvis 100% säkert!

   Radera
 12. Tycker faktiskt riktigt illa om detta. 348kr/år (gud vet vad det konmer kosta om ett par år) för en så banal funktion som ett automatiskt mail när de ändrar MINA uppgifter! Borde vara gratis när det finns så uppenbara säkerhetsbrister i grundkonceptet med adressändring. Skärpning, annars föreslår jag för en gångs skull att staten övertar uppgiften! Sko sig på folks rädsla för id-kapning.

  SvaraRadera