Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2015-12-08 12:45

Har du utsatts för kortbedrägerier?

På förekommen anledning kan man ställa sig frågan om hur vanligt kortbedrägerier är. Svara gärna i enkäten nedan.

En nedsida med det kontantlösa samhället är att kortbedrägerierna skenar. Samtidigt talar åtminstone bankerna generellt tyst om fenomenet, för att inte avskräcka kunderna från att använda de för bankerna mycket lönsamma korten. Mörkertal finns helt klart.

Har du själv blivit utsatt för kortbedrägerier och hur gick det? Svara på enkäten nedan. Alternativet att du både fick tillbaka dina pengar och att någon faktiskt fick skaka galler för det hela finns förstås inte med. Det ter sig tämligen ofarligt att ägna sig åt detta, även om t ex bedrägliga inköp online torde vara enkla att lösa om polisen skulle få ut leveransadress för köpet...
Nu finns det förstås effektiva sätt att skydda sig mot kortbedrägerier. En sådan är att inte ha någon kredit och inte ha några belopp på kortkontot, utan flytta in detta manuellt vid köp. Att seriösa onlinebutiker använder tjänster där man bekräftar via extra kod eller rent av BankID hjälper inte brottsoffren, då det finns butiker som använder tjänster som knappt ens verkar kräva koden på baksidan av kortet. Däremot är det ett bra sätt för de seriösa butikerna att slippa behöva hantera kortreklamationer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Råkade ut för kortbedrägeri när jag var i Mexiko, 2005. Det blev polisanmälan på plats och sedan reklamation när jag kom hem. Fick alla pengar tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur lång tid tog det? Var det stora belopp?

   Radera
  2. Inte jättemycket pengar, runt 5000 kr. Det tog ungefär en månad att få tillbaka pengarna.

   Radera
 2. Har blivit utsatt för försök till bedrägeri efter försök till köp på nätet. Mitt köp gick ej igenom men ett tag senare försökte ngn dra 1 kr från kortet varpå banken reagerade och hörde av sig.

  SvaraRadera
 3. Gillar skarpt att Nordeas kort är spärrade mot köp utan bank-id, dvs man måste låsa upp kortet temporärt för att kunna handla på mindre säkra sajter. Har sluppit bedrägerier i allmänhet faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig blivit utsatt för bedrägeri men däremot har både Mastercard och VISA stoppat transaktioner för mig som förorsakat mig mycket möda och besvär då jag plötsligt inte var anmäld till en konferens i USA och vid ett annat tillfälle fick jag ingen leverans av datorutrustning till ett större projekt för VISA tyckte det var en "konstig" transaktion och stoppade den utan att meddela någon.

  Ibland är anti-fraud åtgärderna lika irriterande. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte informera kunden är antagligen ett trick för att ge mindre publicitet. Detta förfarande innebär ju att folk kan ha blivit utsatta för bedrägeriförsök utan att veta om det.

   De enda som märker av detta är de som råkar ut för falska positiver (som du). Det här ger alltså utrymme för än större mörkertal (utöver de som lyder bankens råd och inte polisanmäler).

   Radera
 5. Mitt kort blev skimmat när jag var i New York i somras, förmodligen i en taxi eller på ett sunkigt Dunkin' Donuts vi besökte. Blev av med allt jag hade på kortet genom internettransaktioner, typ köp på elektronikaffär, på Google Playstore och in-app purchases i nån form av Facebook-app. Som tur var har jag aldrig mer pengar på kortkontot än nödvändigt, så det rörde sig bara om ca 2500 kr. Jag fick tillbaka alla pengar när jag reklamerade och polisanmälde ärendet. Jag hade 3 st kort med mig på resan, plus en del kontanter, så allt gick bra ändå.

  SvaraRadera
 6. skandiabankne har också att man måste verfiera via bankid eller sms. sms kan man säga är en säkerhetsrisk men då handlar det om rån/ficktjuv och ej bedrägeri. Har handlat i många år utan att råka illa ut.
  Så jag känner mig trygg på nätet.Utomlands känner jag mig inte trygg alls med att handla med kort använder i princip alltid kontanter utom för större belopp som hotell

  SvaraRadera
 7. Blev rånad när jag passerade över en gata en fredag em i Nairobi på plånboken med visakort. Blev en fantastiskt intressant erfarenhet när jag tillbringade resten av em med att spärra kortet och sedan hela måndagen i Mombasa med besök på olika polisstationer för att fullfölja polisanmälan med den administrativa kostnaden ca 5 kronor och korruption på ca 1 krona för en blankett som behövdes i två ex men "tyvärr var tillfälligt nästan slut, men sista exemplaret kunde kopieras i butiken 50m bort"

  Jag lärde mig mycket och lyckades sprida lite kunskap om datorernas framtida betydelse till en inflytelserik man som köade med mig vid polisens kassakontor. Han tyckte byråkratin var ett nödvändigt ont eftersom den reella arbetslösheten var 50%. Själv tillbringade han de flesta dagar i denna kassakö som ägare av ett åkeri. Han måste personligen förnya billicenserna för varje bil. Jag framförde synpunkten att Kenya borde kunna utföra en del arbete år Sverige via datorer om en kort tid. Detta hände 1992. Idag är Kenya ett ledande land i Afrika när det gäller datorisering. Ja givetvis var jag nog bara en liten droppe som urholkade stenen, men gillar att se mig som en viktig droppe.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din insats, vem vet, mannen du pratade med kanske var blivande IT-minister. Har du kollat ?

   Radera
  2. Kan ha blivit som du skrev Niklas eller kanske hans son blev minister. Mannen verkade åtminstone engagerad i sitt lands framtid och hade säkert kontakter med politiker. Talade med många som jobbade hårt för att deras barn skulle kunna gå på universitet. Det fanns en strävan hos många att ge en bättre tillvaro åt barnen.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Nej, men mina två närmsta vänner har.

  En var på långresa i USA. En kopia av kortet stannade tydligen i landet och fortsatte köpa allehanda tågresor och restaurangbesök. Typ 10000 väck.

  Den andre använde kortet i Alicante varpå det sedan lallade runt på casinon i Valencia stad. Typ 3000 väck.

  Båda fallen resulterade i pengarna tillbaka efter en polisanmälan om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 9. Jag har handlat allt med kreditkort i många år nu. Aldrig varit problem av något slag, däremot har jag tjänat minst 20.000 sammanlagt i olika bonusar och cashback =)

  SvaraRadera
 10. Saknar alternativet:
  * Nej, inte vad jag vet.

  Någon hundralapp på lagom ospecificerat ställe kan lätt slinka igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det skulle skilja sig från alternativet "nej (jag tror jag vet)" på vilket sätt?

   Radera
  2. Att man inte tror att man vet..

   Radera
 11. Nej, men jag har tagit åtgärder för att undvika det. T.ex. när Playstation Network hackades och massa kortuppgifter läckte så dödade jag mitt kort direkt och beställde nytt utan att veta om jag hackades eller ej. I övrigt har jag inte besökt ett land där man drar magnetremsan. Även i de smutsigaste byarna i forna östeuropa så betalar man med chip när man betalar med kort.

  SvaraRadera
 12. Aldrig blivit direkt utsatt, dock fått kortet utbytt i förtid ett par gånger av banken.

  SvaraRadera
 13. Har köpt warranty void klistermärken på Ebay. De är små och täcker precis cvc-koden. Om man glömt vad den var kan msn klösa bort dekalen och därefter ersätta med en ny från arket med 100st dekaler. Denna metod fungerar mot kortfotograferingstricket. Kostar ca 20-40kr för en livstidsförbrukning.

  SvaraRadera
 14. En relaterad fråga: finns PIN-koden lagrad på kortet? De jag pratat med på kortföretag förnekar detta men exvis Nordeas manick för internetinloggning kan verifiera koden. Om den boxen läsa koden så kan man misstänka att någon annan kan göra det. Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De verkar vara tysta om hur det funkar i verkligheten.

   Däremot är det så att UICC har stöd för authenticering vilket innebär att man måste skicka rätt kod till chipet för att få läsa vissa delar (SIM-kort funkar så).

   Verifieringen skulle kunna funka så att kortet släpper ifrån sig en kod banken kan verifiera ifall det har fått rätt PIN-kod (dvs på liknande sätt som teleoperatören kan verifiera SIM-kortet).

   Radera
  2. Det är förmodligen ett exempel på asymmetriska krypteringsnycklar, en variant av att man använder en publik och en privat nyckel för att säkert utbyta symmetriska krypteringsnycklar för upprättande av en säkert kontext med exempelvis banken eller google, eller att skicka krypterade mail till Cornu som bara han kan avkoda m.h.a. sin privata nyckel.

   Radera
  3. Notera att Nordeas dosa inte kopplar upp sig mot internet.

   Radera
  4. Kan ju vara så att den privata nyckeln är hårdkodad i dosan och används i dosan för att verifiera att du är du. Det verkar dock lite osäkert. Gillar bättre SEB-systemet där man får en challenge från central ort som sedan krypteras lokalt och verifiera centralt. Svaret till central ort innehåller även krypterad information om belopp vid transfer utanför banken. Det blir i det närmaste idiotsäkert.

   Radera
  5. Jag har använt olika dosor utan problem som jag lånat av andra. Pin-koden måste finnas på kortet och Nordeas dosa kommer åt att läsa den för verifiering. Hur är det möjligt annars?

   Radera
  6. Pinkoden verifieras mot andra halvan av nyckeln som finns på kortet. Det är en envägsverifiering i så fall. Publik och privat nyckel. Man kan verifiera att den som kan den publika nyckel är i besittning av den, men det går inte åt andra hållet. Därför är det så viktigt att du behåller din privata pinkod hemlig och inte delar med dig den till dina kvinnor, eller män. Det är din unika identifikation tillsammans med själva dosan, som gör att bankens datamaskin vet att just du är du och inte nånannan.

   Radera
  7. @Inge Njören

   Har du insikt i hur det fungerar eller spekulerar du bara?

   När det gäller bankeosorna så finns det olika lösningar och endel känns inte speciellt säkra. Det är lätt att tro att vissa banker slarvar med säkerheten och man kan inte utesluta att andra banker också slarvar även om det inte syns på ytan.

   Radera
 15. Kopierat kort i Kalifornien. Användes när vi varit hemma någon månad. 12000 dragna. Ersattes inom en vecka av banken.

  SvaraRadera
 16. Fick kontokortet stulet vid restaurangbesök i Sverige år 2010. Jag spärrade kortet senare under kvällen men skurken hade hunnit handla för ca 5000kr. Det som förvånade mig mest var att det var så enkelt att få tillbaka pengarna, banken borde ha kunnat börja tjafsa om oaktsamhet etc men icket. Polisanmälan samt ifyllande av en blankett från banken och pengarna var tillbaka en vecka senare.

  SvaraRadera
 17. Efter att ha råkat ut för det ringde de upp mig från banken och frågade om jag hade genomfört misstänkt köp. I ett trevligt samtal fick jag rådet att alltid blocka kortet efter utomlandsvistelser och beställa ett nytt. Jag fick tillbaka mina pengar minus bankomatkostnaderna för uttag. Endast reklamation krävdes. Uttaget skedde i Thailand ca 2 månader efter besök i antingen Kiev eller New York.

  SvaraRadera
 18. Ryssland, St Petersburg. Kvinnan i receptionen på det stora hotellet sade att mitt vanliga kort inte fungerade - så hon drog även mitt reservkort. Resultat, dubbel hotellavgift samt skimming på båda korten. Det var en internationell kedja förvånande nog. Tog några veckor att få tillbaks extra nattdebiteringen. Kortskimmingen var dieselköp i USA samt England. Bläh för Ryssland.Blir alltid en negativ erfarenhet när man åker dit :-)

  SvaraRadera
 19. Jag fick mitt kreditkort skimmat i somras. Jag är nästan säker på att jag vet var det hände - i en P-automat vid centralstationen här i Göteborg. När jag fick veta om kapningen drog jag mig till minnes att jag hade tyckt att ett antal individer av "balkanskt" utseende hade sett suspekta ut där de hängde i en grupp några meter bort från automaten och verkade låtsas ointresserade. Men jag hade bråttom just då och såg trots att jag glodde lite extra inget skumt på själva P-burken, så jag funderade därför inte nämnvärt över saken - förrän då ett tag senare när jag fick veta att kortet var kapat.

  Det som hände rent konkret var att jag blev uppringd sent en kväll av någon (har glömt exakt vad företaget hette, men jag antar att de var anlitade av min bank) som berättade att de sett skumma transaktioner på kortet. Någon hade lagt ut sammanlagt uppåt 10 000 på ett antal olika betalningar till en sjötaxi i Belize! Kortet hade spärrats automatiskt, de behövde bara min bekräftelse på att jag inte faktiskt befann mig i Belize. Det gjorde jag inte!

  Det hela löstes hur smidigt som helst. De skumma betalningarna ströks (jag hade aldrig lagt ut några riktiga pengar - det var som sagt ett kreditkort, och jag hade inte hunnit få räkningen) och jag fick hem ett nytt kort några dagar senare. Jag hade inte det minsta besvär av det inträffade, förutom då att jag fick klara mig utan det kortet i några dagar. Väldigt proffsigt skött, måste jag säga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick kortet skimmat och automatiskt spärrat i somras utan annan skada än att jag var på tjänsteresa och företagskortet slutade fungera... Liiiite jobbigt när det slutade fungera när man var parkerad innanför bommarna på ett P-hus och inte kan komma ut pga ogiltligt kort.

   Enda sättet det kan skimmats på måste varit en P-automat.

   Radera
  2. Det man bör vara observant på här är företaget som kontaktade dig. Det finns dubbel-scams-scheman där de efter att lurat dig dessutom erbjuder dig tjänster för att komma tillrätta med bedrägeriet.

   Vet inte ifall det är så vanligt vid kontokorts bedrägerier, men kanske kan man lura offret på lite mer pengar så.

   Radera
  3. I Sverige använder jag alltid ett kort som inte har kontantuttag i parkeringsautomater och dylikt, exembevis volvo/bilia. Om något händer så kan man alltid bestrida det innan man betalar. Den enda incident som jag känner till var ett webbköp som krånglade och jag debiterades två gånger. Det löste sig efter ett kort och smidigt samtal till kortföretaget. I utlandet använder jag företrädesvis kontanter, speciellt i USA och bananrepubliker där de inte har någon koll alls.

   Radera
 20. Blev skimmad i Brasilien för några år sedan. Kortet spärrades automatiskt och ett mail kom med besked angående detta. Jag fick dessutom redogöra för vilka köp jag gjort, inte gjort, samt var osäker på. Allt betalades tillbaks inom ett par dagar utan problem (inte det jag faktiskt hade köpt, men de osäkra kom med). Mycket bra hanterat av SEB måste jag säga. Har alltid med mig ett eller ett par reservkort, så stod inte utan betalningsmöjligheter trots spärrat kort.

  SvaraRadera
 21. Två gånger, förmodligen samma lilla tyska krog som hade terminal som "inte fungerade" vid dragningen. SEB och ICA noterade skumma transaktioner, stoppade resp. kort utan att dra pengar. I ena fallet informerade man mig om en transaktion som inte stämde med mitt inköpsmönster, och det räckte att jag intygade att jag inte hade handlat av en firma med skumt namn på Isle of Man. I andra fallet behövde jag göra en enkel anmälan på nätet. I båda fallen fick det bli nya kort och koder. Gick snabbt.

  Jag har inte råkat ut för kortspärr i avlägsna länder. Möjligen har utgivaren då noterat biljettköp, visumbetalning, flygplatsöl och annan normal konsumtion. Den sortens övervakning kan jag stå ut med, så länge vi har fred i landet.

  SvaraRadera
 22. Inte jag men en familjemedlem har råkat ut för det. Tog ett par dagar att få igen pengarna av Handelsbanken.

  SvaraRadera
 23. ~3000 transaktioner senaste tio åren, både i Sverige och i diverse andra säkra samt osäkra länder, både konto och kredit. Inga problem än så länge. I "osäkra" länder var det dock cash som gällde för det mesta.

  SvaraRadera
 24. Glömde låsa upp kortet för utlandsbetalning när jag åkte till Köpenhamn förra månaden. Lite stressigt när jag skulle betala hotellet, innan jag kom på att kortet var låst men det går att lösa via telefonen. Jag för över 3000 till kortet varje månad så jag måste planera alla inköp. Det funkar för mig " normalparanoid " säkerhetsmedveten person.

  SvaraRadera
 25. Nån pundare vittjade min postlåda och tog mitt nya kort.
  Han hann bara med tre-fyra taxiresor innan jag undrarde var kortet blev av.
  Banken ersatte efter polisanmälan och skurken togs faktiskt till slut. Polisen ringde ett par månader senare och frågade om det var ok att destruera kortet när de fann det i hans ägo.


  På internet har jag aldrig blivit hustlad, men som 80-talistnörd uppväxt framför en Amiga är jag immun mot lurendrejare online.
  I balubaländer är det kontanter och banker med beväpnade vakter utanför som gäller.

  SvaraRadera
 26. Nej. Däremot har jag varit med om ett falskt positiv. Då spärrade banken kortet på eget initiativ och skickade snigelpost om tilltaget, vilket kom som en överraskning när jag skulle handla innan brevet dök upp...

  SvaraRadera
 27. Svenska Posten dubbeldebiterade mitt kontokort när deras norska IT-lösning faktiskt var uppe. De rättade aldrig transaktionen och det krävdes en hel del pappersarbete för att få en betalningen struken av banken.

  SvaraRadera
 28. Svenska Posten dubbeldebiterade mitt kontokort när deras norska IT-lösning faktiskt var uppe. De rättade aldrig transaktionen och det krävdes en hel del pappersarbete för att få en betalningen struken av banken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lätt hänt att man gör samma sak två gånger;)

   Radera
 29. För ett par år sedan dök det plötsligt upp ett par bankomatuttag i Thailand på kontoutdraget. Summan låg nog på strrax under 2000. Jag är ganska säker på att jag blev skimmad på ett lite mindre växlingskontor ett par månader tidigare när jag var på semester i Turkiet. Anmälan till banken och polisanmälan gjordes och jag fick tillbaka pengarna inom en vecka vad jag minns.

  I övrigt handlar jag rätt friskt på Internet, men har hittills inte råkat ut för något där.

  SvaraRadera
 30. Kortet spärrades av SHB´s säkerhetsavdelning,detr lokala kontoret ringde o tala om vad som skett och fråga om jag varit i staterna. Har aldrig varit på andra sidan sjön, så nej... hade använts runt Atlanta om jag inte missminner mig. de krävde polisanmälan sen löste sig allt, de ersatte och hade redan beställt nytt kort när de ringde mig.

  SvaraRadera
 31. För drygt 10 år sen var jag i USA på tjänsteresa. Väl hemma så fick jag ett brev från Nordea som sa att mitt kort skulle spärras och att ett nytt var på väg. Orsaken var att en hotellkedjan som jag bott på hade haft IT-säkerhetsproblem, och att alla kort som använts på något av deras hotell skulle bytas.

  På tal om regionspärr så gick det inte att betala i Västrafiks App om man inte har slagit på betalningar i Europa. Jag antar att orsaken är att det är en tysk firma som leverar systemet.

  SvaraRadera
 32. Den 9 december blev jag kontaktad av OKQ8 bank som undrade om jag höll på med att köpa på nätet vilket jag inte gjorde. De hade precis spärrat mitt kort då åtta olika köp registrerats på 15 minuter. Fick lista från dem var köpen skett och rådet att försöka kontakta där inköpen skett och stoppa leveranserna. Ny erfarenhet och lite underlig arbetsordning men satte igång och sökte på nätet och skickade information på alla möjliga sätt, alla e-postadresser jag hittade och även via fb. Har hittills lagt ner ca 20 timmar framför datorn och förhoppningsvis stoppat för ca 25' men det återstår ca 8'. Har gjort polisanmälan och kan göra reklamation först när alla köp syns på mitt konto. Tråkigt det som hänt, har ingen aning hur det gått till men förstår inte den usla säkerheten vid säljande företag. Köpen har gjorts i USA, Kanada, Irland, Italien och Frankrike.

  SvaraRadera
 33. OKQ8 har inte ens kontaktat mig inte skickat papper heller jag har redan polisanmält men de lade ner det. Innan jag ens har fått papperen från banken. Helt sjukt!!! Nån har handlat för 7000 på nätet från England!! Suck!

  SvaraRadera