Cornucopia?

2015-12-27 13:25

Hammarby Översvämningsstad

Dags för lite härligt mellandsmys ifrån Hammarby Sjöstad, eller specifikt Sickla Udde, där man nyss haft husen inplastade för att åtgärda problemen med enstegstätade mögelfasader. Nu verkar Östersjön trycka på lite mot de sjönära husen.
Foto: I just live here

Foto: I just live here
Husen är åtminstone inte inplastade längre och det finns inte heller något garage under det vi ser.

SMHI har just nu en varning klass 1 för högt vattenstånd i berörda delar av Östersjön, vilket alltså ser ut som enligt ovan i Hammarby Sjöstad. Man får hoppas att det aldrig blir någon klass 2- eller klass 3-varning för högt vattenstånd.

Som bekant finns det ingen ände på byggbolagens desperation över att kunna sälja bostadsrätter till överpriser. Eller för den delen överpriserna på bostadsbubblans eftermarknad. Den 15:e april 2015 såldes en tvåa på 49 m2 i huset på bilden för 4 500 000:- SEK, eller 91 836:- SEK per m2. Man fick onekligen sjönära läge. Gissningsvis har väl priserna stigit ännu mer nu när man är ännu mer sjönära?

Se även tidigare inlägg om den nya översvämningskarteringen i och runt Mälaren, dit dock Översvämningsstaden inte hör.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

14 kommentarer:

 1. Vänta du bara tills de har innomhuspool!

  SvaraRadera
 2. Trä och vissa andra levande material ruttnar fort när det blir omväxlande blött och torrt. Bätte då att ha det helt på det torra eller helt i vatten, i synnerhet i Östersjön som ju är omvittnat snäll mot trä. Så det har de nog tänkt på i Hammarby Sjöstad. Tror heller inte att det är någon större risk för allergier mot krabbor och liknande.
  Och tänk vad härligt att kunna skicka ned barnen och fiska abborre i cykelförrådet? Sjönära vardagslyx.

  SvaraRadera
 3. Visserligen ej beroende på vattennivån men min lilla dotter med make etc drar sig snart ur ett studentboende nära vattnet på bilden.
  Det viktigaste tycker jag att de har för avsikt att hyra ett boende under tiden tom valet 2018.
  Även om hyran ger högre månadskostnad är ju risken för prisfall vid turbulens på bostadsmarknaden en högst påtaglig och inte lätt risk att beräkna.

  SvaraRadera
 4. Vad är detta!? En vattenpöl på gångvägen!? Undergången är nära! Varför tänker ingen på barnen!? Etc...

  SvaraRadera
 5. "Som bekant finns det ingen ände på byggbolagens desperation över att kunna sälja bostadsrätter till överpriser."
  Men är inte detta fundamentan i marknadsekonomin? I vad består desperationen hos säljaren? Jag tror snarare köparna är desperata att köpa in sig i ett vitt homogent område med lite sociala problem där man kan odla sina bekväma åsikter utan att själva behöva drabbas av konsekvenserna.
  Altruistiska byggbolag kan vi knappast förväntas oss, inte ens inom allmännyttan.

  SvaraRadera
 6. Wohoooo! Äversvämningsrisk i vardagsrummet! Har gått förbi där och sagt till sällskapet då att det är påtaglig översvämningsrisk där (det syns).
  Tråkigt förbde boende. Tveksamt om sådant stod med i någon infobroschyr när de köpte/flyttade in.

  SvaraRadera
 7. Om vi bortser från bostadsbubblan, som ju är ett episkt problem an sich, så ser det ut som husen tål en halvmeter mera vatten och det räcker ganska långt.

  Vattenståndet i Saltsjön är i skrivande stund +53 cm och jag vet inte vad det var när v bildrtna togs. Men vid +100 cm kan det nog börja uppstå en del intressanta problem...

  SvaraRadera
 8. Men herre gud. Pk-folk ( lattedrickade ylle-mössebärande pappor och bisexuella fi-röstande mammor) som propagerar för 1-3 meters havshöjning och tror på allt som Al Gore säger köper svindyra bostadsrätter 0,5 meter över havsytan säger allt. Logiskt tänkande har aldrig varit vänsterns grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som bor i Hammarby sjöstad är långt ifrån pk-nissar och bisexuella fi-röstande mammor. Du tänker på söder.. I sjöstad bor moderaterna och liberalerna.

   Radera
 9. Vi har ca 0,4 m landhöjning i Stockholm.
  Ändå slickar havet krönen på den strandkaj som byggdes för 100 år sen. Var de så dumma då att de inte fattade att det ibland blir högvatten?
  Eller finns det en annan förklaring? Tex att landet sjunker där det inte vattenmättas som förr. Våra kajer speglar undergrunden där de som ligger på lera sjunker i takt med landhöjningen!
  Fö är vattenståndet högt idag men inte extremt: http://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/havsobservationer/havsvst_tab.htm

  SvaraRadera
 10. Ja, tacka vet jag Österbotten!
  Där är landhöjningen ( eller strandförskjutningen som kvartär geologerna säger ) 100 cm/ hundra år.
  Torde räcka för mig
  Och rentav min familj...

  SvaraRadera
 11. Garanterat inget garage i det huset. Sickla Udde var den första etappen av Sjöstan, då Stella Fare, Stockholmspartiet i sin vishet bestämde att den nya stadsdelen intet på något vis skulle ha parkeringar eftersom ingen där behövde bil. Snart 20 års senare, så är parkeringskaoset fortfarande påtagligt i den delen, och butikerna lyser med sin frånvaro. Nyare delar av sjöstan projekterades med garage, med betydligt trevligare närmiljö som resultat.

  För övrigt intressant att notera att Göteborg gör om exakt samma misstag i sin exploatering av Frihamnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligast var ju att man i en del lägenheter gav köparna en bil "på köpet" för att man överhuvudtaget skulle få lägenheterna sålda.

   Radera
  2. Då borde du spana in norra djurgårdsstaden, som siktar på att bli nya söder. Ska bli bilfria, buss och tunnelbana till alla. Sedan att det ej går bussar och tunnelbanan är way offert en annan sak..

   Men man kan skaffa garage, bara 2200 sen i månaden..

   Radera