Cornucopia?

2015-12-17 14:41

Fullt med bilar i hamn innebär högkonjunktur

Dags för en liten påminnelse angående psyopssajten och putinisterna på Zero Hedges lögnaktiga försök förra året att hävda lågkonjunktur och förestående ekonomisk krasch eftersom det stod bilar i ut- eller inskeppningshamnar för just bilar. Det är fullt normalt med fullt med nya bilar i hamnarna. Det innebär högkonjunktur, då bilar i princip levereras just-in-time och står där de står därför att de är efterfrågade.

Sedan kan det periodvis vara tomt, beroende på om transportfartygen (PCTC etc) just anlänt eller avlöpt.

Några normalbilder från hamnen i Södertälje nedan, tagna idag, mitt under en svensk högkonjunktur.

Fullt med nya bilar, och fullt normalt för en högkonjunktur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

60 kommentarer:

 1. Puh, det var en jäkla länksurfning man var tvungen att göra för att ens veta vad det hela handlade om... Fyra länkar för att nå ZH:s artikel (tre av dem till Cornucopia?).

  Men tänk så många extra "klick" de gamla inläggen får! ;)

  SvaraRadera
 2. Zerohedge... Det gäller att vara utrustad med stort mått av omdöme när man läser den sajten. Lite som en ding ding värld om någon minns den. Fast ibland kommer det helt vettiga och faktiskt nyanserade artiklar.

  SvaraRadera
 3. Hur ser kurvorna och trenden ut för Baltic Dry Index?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilfrakterna lever sitt eget liv utanför Baltic Dry Index, speciella fartyg långa utbytbara rutter och få kunder och operatörer.

   Radera
  2. På 30-årslägsta ... Indexet har dock bara funnits sedan 1985. Anledningen tycks vara fallande råvarupriser och rekordlåg efterfrågan (men kanske främst på kol & stål, som är bulkigt och därför indextungt.) En orsak kan vara att produktionen flyttar 'hem' igen till EU och USA. Undrar hur konjunkturen ser ut egentligen ?

   Radera
  3. Uppenbara anledningar är minskad import till Ryssland och Finland, skogsindustrin flyttar ut , SSAB säljer mindre pga högre kapacitet i Kina, LKAB pellets (en utpräglad högkonjunktursprodukt) går dåligt.

   Radera
  4. Det byggdes upp en ganska stor överkapacitet för fraktfartyg vilket bidragit till att indexet är lite otydligt som mätare på den globala ekonomin. Fartygsflottan är dessutom ganska ung vilket innebär att det kommer ta tid innan fartyg tas ur drift eller ökad efterfrågan får tillbaka indexet upp på normala nivåer.

   Radera
  5. Livs Farfar du kan möjligen vara något påverkad av din gamla skolutbildning. LKAB, SSAB och tryckpapper lider av lågkonjunktur. Stål, massa och malm betyder allt mindre och Sverige totalt har högkonjunktur.

   Nedgången för tryckpapper beror på IT och knappast någon större utflyttning av produktion. Vi exporterar tom i kronor mer olja, bensin, fotogen och diesel än papper eller summan av järn, stål och andra metaller. Fast vår stora export är maskiner med allt mer IT.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Fortfarande få som fattat hela idéen med ZeroHedge!

  ZH uppdaterar väldigt bra vad som händer på finansmarknaderna genom att bidra med externa analyser.

  Verkar inte många som sett filmen och ännu mindre förstått den......

  Skärpning!


  ps! ZH är ingen webb-blogg för folk utan hyfsade insikter i finansmarknaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zerohedge är en blandning av finansblogg, satir, allmän kritik mot amerikanska regeringen, samt allmän undergångsporr; det finns en del undantag men sammantaget har zh lika lite gemensamt med en seriös finansblogg som Rocky-filmerna har med boxning.

   Cornu förefaller uppfylld av hat mot zh, som han anser vara gravt putinistisk. Jag tycker i det fallet att C. överdriver lite, det finns gott om rysk propaganda men överlag tycker jag sajten är mer anti-amerikansk än pro-putin så att säga.

   Radera
  2. Cornu lever i svart och vitt inom sitt författar-gebit.

   För övrigt finns det åtskilliga "seriösa" bloggare som länkar till ZH.
   Varför verkar så många kategorisera samhällskritik med antingen vänster(och Putinister), konspiratörer eller psyops etc?

   Radera
  3. rttk: Därför att västs mainstreammedia har skapat deras världsbild :-) Folk har blivit matade enda sen födseln. Ju äldre man är desto djupare sitter hjärntvätten oftast.

   Radera
  4. Oskar Niklasson: Äh, det är väl bara humor när gravt hjärntvättade människor konfronteras med verkligheten :-) Tar sig alla möjliga aggressiva uttryck oftast :-) Har ett visst underhållningsvärde.

   Problemet med en del s.k. "seriösa finansbloggar" är att de består av samma typer av personer som tror att verkligheten rättar sig efter en siffra i deras excelruta.. och att skuldnivå och naturresurser inte har nån betydelse för det har de lärt sig i skolan. Ofta tycks de även tro att inflationssiffran på nåt sätt avspeglar inflationen. Osv.

   Radera
  5. @HMG; +1

   Bättre att utgå ifrån att alla är skurkar:), istället för goda!
   .....bara mer eller mindre.

   Ett ex. från ZH serie artiklar och statistik betr. jobb-tillväxten i USA.
   De var bland de första som visade att tillväxten mest berodde på deltidsarbeten(folk har flera jobb helt enkelt för att klara sig)och andra låglönejobb, t.ex inom butiker och vård&omsorg. Först nu på senare tid har t.ex svenska medier uppmärksammat detta faktum....efter 3 år......

   Radera
  6. rttk: Japp, det kommer ju exempel på det hela tiden. Idag detta :-)

   http://www.di.se/artiklar/2015/12/17/turkiet-koper-is-olja-enligt-norsk-rapport/

   Radera
  7. Jag upphör aldrig att förvånas över hur någon kan lita på officiell statistik som så uppenbart är förvanskad, friserad. Nu påstås alltså USA ha fem procent arbetslöshet. Men då måste man först räkna bort alla de som varit arbetslösa så länge att de gett upp. Man räknar också strötimmar och tillfälliga påhugg som heltidsjobb, sägs det mig. Så den verkliga arbetslöshetssiffran ligger säkert runt 20%, det om man skulle räkna alla som vill och kan jobba men inte kan hitta någon anställning.

   Radera
  8. Det hela påminner mig om när vi en gång hade besök av mormoner i skolan. Jag var en tetig jävel (surprise!) så jag började naturligtvis dra upp alla motsägelser och konstigheter som finns i bibeln. Vilket var en större prestation än idag eftersom vi inte hade tillgång till internet.

   Anyway, de vattenkammade mormonf?ttorna tröttnade rätt snabbt på mitt ifrågasättande och stammade ur sig nåt skit att man bara kunde tolka bibeln korrekt om man redan var frälst och trodde på den där hämndlystne sagofiguren de kallar gud.

   Resonemanget tycks snarlikt kring ZH, man måste först ha en blind tro på kalopsen, Bilderberg och alltings undergång, sen kan man tolka ZH på rätt sätt trots de lallat om undergång sen 2009 och marknaden pekat i rakt motsatt riktning.

   Radera
  9. Onyanserat. Man behöver inte alls tro på alltings undergång för att hålla med ZH. Tvärtom är ju den underliggande tanken att man bör sluta manipulera marknader och faktiskt låta lågkonjunkturer ha sin gång för att på sikt få sunda och fungerande marknader. ZH förespråkar fri prisbildning och fria pengar. Jag tycker inte det är ett dugg kalopsiskt.

   Radera
  10. Även om det är en vettig åsikt, så kan man ju presentera den på ett något mer förtroendeingivande sätt. ZH har förutspått katastrof varje dag vid varje händelse, vilket lätt blir lite parodiskt när världen går vidare. Ta de miljarder som skulle dö efter Fukushima vid upprensningen av "spent fuel pool", eller de oräkneliga artiklar som säger att börsen ska ner baserat på indikator [X], tex Martin Armstrongs fantasier eller påhittade indikatorer som "Hindenburg Omen".

   Radera
  11. Ja, typ.

   Fundera över följande:

   http://www.zerohedge.com/article/shadowstats-john-williams-prepare-hyperinflationary-great-depression

   För 6 år sen klipp-och-klistrade ZH sin vana trogen in nån tomte som förutspådde att återhämtningen skulle vara typ 2 år och därefter skulle kollapsen komma.

   ZH:s egen kommentar:

   In other words, the economic cycle will come back with a vengeance. Having pulled America out of the abyss by the last hairs on its Rogaine infused head, the Fed and the Administration have merely purchased one-two years of excess time in which insiders can sell all their holdings (look at recent reports indicating the ratio of insider sellers to buyers) and banks can book one/two years of record bonuses before signing off.

   Så, senast 2011 skulle hela bankvärlden ha exploderat oåterkalleligen i nåt slags radioaktivt moln medan Bilderbergarna sprang därifrån med fickorna fulla med pengar. Riktigt så blev det ju inte.

   Jag förstår inte riktigt varför man litar på nån som visar sig ha fel precis hela tiden. Eller jo, det gör jag. Man gör det för att man så gärna vill tro. Men det är ett ganska dåligt sätt att förhålla sig till omvärlden oavsett om man tror på den alltid nära förestående ekonomiska kalopsen eller på YHVH-fén från den romerska satellitprovinsen Judéen.

   Radera
  12. I sammanhanget bör man läsa följande bok:

   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Denial_of_Death

   Insikten om vår egen dödlighet är gissningsvis helt unik i djurvärlden. Grisar och apor funderar inte på att deras egen död är oundviklig.

   Eftersom religionen numera, särskilt i västvärlden, hamnat mer eller mindre på sophögen, måste vi skapa nya vanföreställningar om att vi har en unik insikt om sakernas tillstånd och att vårt liv har en mening. Inte så sällan blir det konspirationsteorier.

   Hela konceptet med livslögner är dock kontraproduktivt, och likt författaren hoppas jag att gradual realization of humanity's innate motivations, namely death, can help to bring about a better world.

   Så lägg av med konspirationsteorierna och fejsa er egen obetydlighet istället.

   Radera
  13. Underskatta inte läsarna av Zerohedge. Jag tror de flesta är fullt medvetna om att det i mycket handlar om doom porn - sajten måste locka till sig läsare och få folk att klicka. Kommentarerna till artiklarna är roligast och man förstår att de flesta förstår att det också handlar om svart humor och kanske inte världens undergång.

   Radera
  14. Så för att hålla med ZH måste man alltså tolka det på annat sätt än vad de skriver? Gärna i form av en efterkonstruktion.

   Med det resonemanget så är ju allt som står i rödluvan och vargen också sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. Det gäller bara att tolka det "rätt".

   Radera
  15. Jepp. Precis som med bibeln. Eller så kan man som ovanstående kanske hävda att folk är katoliker "på skoj" och att det handlar om svart humor, etc.

   Radera
  16. Påven är världens längsta och mest framgångsrika practical joke. Det där med helgon och mirakel, gick ni på den lätte?

   Radera
  17. Apropå Martin Armstrong, vad var det nu för händelse i oktober eller vad det nu var som vände hela finansvärlden på huvudet?

   Radera
  18. Gbg-slang för nån som käftar emot. Det lärde jag mig av Tourettesmonstret från Kortedala, tillika sångaren i Gbg Sound.

   Radera
  19. Tack för svaret, då har jag lät mig något nytt idag

   Radera
 5. Fast i det här fallet så är det väl osålda fuskbilar från VW-koncernen som står och rostar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Golfs 2.0l-diesel visade sig vara den som släppte ut minst Nox i ett tyskt test som genomfördes nyligen, Fiat sämst tror jag. Detta gjordes med verkligen kör-förhållanden och inte i labb.

   Radera
  2. NyBilar som blir stående osålda handlar mer om färg på bilen, modell och motor än något annat.

   Och som Stringfellow skriver, det var många märken som var betydligt värre än VW. VW var bara först ut och fick ta den samlade smällen för hela branschen. Plus att jag kan misstänka att program optimeringen som var specifikt riktad på bänk-testet var det som riktigt fick ögonen på VW.

   Finns kanske bilmärken som når kraven, men jag själv har inte läst något test ännu som direkt pekar på märken som klarar kraven. Vad jag har läst är blandade märken som både är bättre och sämre än VW. Och som Stringfellow skriver, i den testen jag läste var till och med någon VW modell bäst i klassen.

   Radera
  3. Fredrik Merell: Nej, bilar tillverkas on-demand, just in time. De bilar som står där är alltså redan sålda och väntar bara på att transporteras till köparen. När t.ex. En röd bil tillverkas så är det för att någon beställt en röd bil - det är inte som folk tror att man tillverkar identiska bilar i raddor utan varje bil som tillverkas görs det enöigt individuell specifikation.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Blisweden skriver att det registrerades 31352 nya personbilar i november. Om vi då höftar regält och säger att 10% av flödet passerade Södertälje och att av olika anledningar står en bil på plats där ca 10 dagar från det att den lastats av, tills dess att den lastas på och körs vidare. Då står det hela tiden ca 1000 bilar i Södertälje hamn. Varje dag! Lägg sedan till omlastning från södra Sverige, importörer som byter logistikflöden o.s.v. Nä en bild på bilar i hamnen säger inte mycket om konjunkturen.

  SvaraRadera
 8. O här har vi ZH igen då.. som naturligtvis på upprag av Putin försöker få upp oljepriset igen... eeeh.. eller..

  http://www.zerohedge.com/news/2015-12-16/something-strange-taking-place-middle-atlantic-ocean

  SvaraRadera
 9. Vilket oerhört patetiskt inlägg!
  ZH råkar ta in en gammal artikel för ett år sedan och det ska vi bli påminda om? Varför?
  Av allt som skrivs på ZH är det mesta helt ok, inklusive det som skrivs om Ryssland.
  ZH tar inte parti för Putin, de njuter bara lite av hur dumskallarna i Washington blir totalt utmanövrerade av honom.
  Men är man förblindad av hat tolkar man lätt saker fel

  SvaraRadera
  Svar
  1. En svårslaget bra sammanfattning.

   Radera
  2. Jag håller med om att fyra inlägg som alla beskriver hur fel en gammal artikel på ZH har, är lagom onödigt.

   "ZH tar inte parti för Putin" Det stämmer ju dock inte. Läser man deras artiklar så är det lika uppenbart att de lutar åt Ryssland lika mycket som Cornucopia? lutar åt NATO.

   "dumskallarna i Washington" "Men är man förblindad av hat tolkar man lätt saker fel" Du låter inte så värst objektiv här. Du kanske skulle lyssna på dig själv här? Men du "vet" säkert redan precis hur världen fungerar så detta kommer inte påverka dig det lilla minsta.
   Det är ju så enkelt med svart/vitt eller hur?

   Radera
  3. Mattias, de som driver ZH är libertarianer och därmed generellt emot big government och centralplanering, och för fria marknader och icke våld, vilket genomsyrar det mesta som skrivs på bloggen. Ryssland är långt ifrån en libertariansk stat så därför hittar du ingen hyllningssång till Ryssland på den bloggen. Bevisa gärna motsatsen.

   Med USA:s trackrecord i MENA kan man väl inte annat än kalla dem, ja inte kloka ialafall :-).

   Radera
  4. Se t ex bifogat.

   Förutom att det t ex var 100 år sen Rockefeller kontrollerade Chevron (och artikeln därmed är lögnaktig) så innehåller den en massa konspiratorisk smörja:

   Guys from Kiev told me that in almost all large institutes of higher education in Ukraine, especially in Kiev, there is a NATO room, a NATO department.

   På varje högskola alltså? Vad gör de där? Följer forskningen i konsthistoria kanske? Nån som tror på det här?

   What is Israeli intelligence doing? Under the guise of looking for students who are Jewish or have Jewish roots, they try to pick out all the talented students with good prospects, and send them to study in the West.

   Ukrainska högskolor vimlar alltså av Mossadagenter som poserar som mattanter eller nåt och som håller koll på de mest begåvade. Mmm.

   Återpublicerar man sån här smörja kan man knappast ha nåt annat än ett propagandasyfte. Och hur genomsyras de här resonemangen av nåt libertarianskt öht?

   Radera
  5. Just ja, glömde länken:

   http://www.zerohedge.com/news/2014-04-30/battleground-ukraine-comprehensive-summary-russian-perspective

   Radera
  6. Tja, det står ganska tydligt att det är skrivet ur ett ryskt perspektiv, och det är väl så man får läsa artikeln, kan vara intressant ändå.
   Chevron är ett aktiebolag och det är inte helt otroligt att Rockefellers fortfarande äger en stor del av det, det vet varken du eller jag.
   Var det här det värsta du kunde hitta?

   Radera
 10. Jag misstänker att antal bilar på långtidsparkeringen på Arlanda är en bättre indikator på konjunkturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag på fm satte Bromma nytt årsrekord med 2.400.000 passagerare. Arlanda har ca 100.000 passagerare idag vilket också kommer bli ett dagsrekord. Arlanda har nu per år ca 24.000.000 passagerare. Ja när det gäller flygresor har vi högkonjunktur.

   Finns också ett världsrekord i terminal 5 med världens största pärlplatta. Det är en mängd skolbarn i Sigtuna som tog hem rekordet för största pärlplatta från USA. Ja rekorden beror givetvis på svensk IT också. Det finns ett svenskt program som ger hjälp till barnen med digital bildbehandling och utskrift på papper om var olika pärlor ska placeras. Ger också exportinkomster för pärlor och program för ett litet plastföretag i Uppsala.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Placera pärlor låter som ett utmärkt jobb för nyanlända analfabeter. Hallelujah.

   Radera
  3. Är också bra reklam för världens största strykjärn att smälta ihop pärlplattorna med. Eller kanske de fuskade och använde klister...

   Radera
 11. Att det står fullt med bilar i hamnen i december har ingenting med högkonjunkturen att göra utan snarare att bilarna ska iväg på rätt sida årsskiftet så att de kan faktureras i tid. Just in time har inget med output från produktionen att göra. Du tänker på kundorder vilket är något helt annat....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har nog inte så stor betydelse vilken sida om årskiftet ddet faktureras. Den som känner till hur det funkar vet att det är leveranseatum som gäller. Och hade det varit så viltigt så hade man fixat det enklare genom leveransvilkoren än att hålla på med klumpig logistik.

   Radera
 12. Hur många förutsåg negativa räntor?

  Det finns åtgärder och det finns åtgärder, att ekonomer använder normala åtgärder för att beräkna framtiden är inte så konstigt. Fantasin hos olika riksbanker om vad man hittar på har under senaste tiden har inte sets.

  När alla länder trycker pengar för fulla muggar kan de skjuta smällen något längre fram i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska många. ZH grundades 2009, negativa räntor diskuterades i japan långt innan dess.

   Radera
 13. Undrar om inte Putin även ligger bakom den positiva NAO under vintern.

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.shtml

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Man kan ju knappast kalla världens utveckling efter finanskrisen lyckad. Billiga krediter från centralbanker världen över tar bort kreditrisken som är nödvändig för ett fungerande system. Samtidigt går krediterna till allt för stor utsträckning till spekulation och konsumtion, något som till och med världens riksbanker tagit upp som ett problem.

  Den enda centralbank som tidigare laborerat med nollränta är Japan. Ett land som sedan början av 90 talet i princip stått stilla. Utan sin sparsamma befolkning hade man dock varit ruskigt illa ute. Möjligen hade 30 tals hanteringen med stora kreditförluster och temporär deflation vart ännu värre. Men än så länge ska man inte underskatta riskerna i systemet efter 7 år av tokerier.

  SvaraRadera
 16. Lars ryssfobi är inte bara underhållande utan ger mig insikt i varför folk tittar konstigt på mig när jag säger vissa saker, tack Lars för en ny insikt.


  Skatt är rån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är inte alls rån, möjligen är den kex eller tårtbotten.

   Radera
 17. Oljepriserna är de lägsta sen sommaren 2004 nu. Kommentar till det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peak "billig" oil är nådd.

   Radera
  2. ROFLMAO!

   Det måste vara en högkonjunktur eftersom statliga räntan vilar på -0,35%... J****a duktig charlatan alltså, dock lite hjärntvättad.

   Radera