Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-12-04 16:50

Fredagsmys: Inget har hänt på studentpubar på 20 år

Dags för lite härligt icke-ironiskt fredagsmüs. Efter att som gäst ha besökt Försvarshögskolans (FHS) studentpub ("mässen") kan jag konstatera att inget hänt på studentpubar på de snart 20 år sedan jag själv var student.
Särartsexempel på FHS studentpub.
Hade under veckans Stockholmsvistelse förmånen att bli inbjuden till FHS studentpub eller "Mässen". Bortsett från att miljön förstås, likt alla studentpubar, är av säregen egenart, så verkar inget ha hänt på de nästan 20 år sedan jag själv var student.
Mer särartsexempel.
Det dricks fortfarande öl. Det äts fortfarande korv med bröd eller serveras chilinötter. Unga (nåja) män och unga kvinnor talar fortfarande med varandra om livet, universum och allting. Nördar1. sitter i sitt hörn och nördar sig utifrån studentpubens egenart och personal från kollegiet med full lön missbrukar möjligheten att dricka öl till studentpriser som after work.
Något misstänkt fräsch inredning dock, för att vara en studentpub. Och alla närvarande hade vita fyrkanter till huvud.
Vad som har ändrat sig på 20 år är möjligen att man kan betala med kort och även med Swish, samt att priserna stigit från 20:- SEK för en öl till 30:- SEK för en öl, dvs (30/20)^(1/20)=1.02 eller 2% om året. 

Riksbanken kan alltså glädjas åt att det faktiskt finns en KPI-komponent (?) som exakt följer den önskade inflationen om 2% årliga prisökningar, nämligen studentpubsöl.

Så trevligt fredagsmys på er, och gå inte på studentpub om ni får möjligheten. När man faktiskt har en normal lön blir 30:- SEK för en öl i baren löjligt billigt och därmed riskerar antalet öl man inmundigar bli löjligt många per tidsenhet.

Och jag ber förstås om ursäkt för den låga aktiviteten och osedvanligt extra dåliga kvaliteten på bloggen under veckan, men det beror på Stockholmsvistelsen och alla de uppträdanden, framträdanden, möten och måltider på lokal som genomförts. Nu ska jag fortsätta skriva bok, så aktiviteten kan stiga något på bloggen igen. Fullt återställande blir det först när manus har lämnats in dock.

1. Nörd är inte ett skällsord, utan något positivt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Själv ska jag "fredagsmysa" med kollegorna på julbord.. är fullkomligt osugen, och det har inte...bara.. med det faktum att jag gav dottern Fallout 4 i födelsedagspresent igår att göra.. det vore bara så himla skönt med lugn och ro just nu.. Foo Fighters släppte tydligen en ny singel på spotify förra veckan, så om det fortfarande går att lyssna gratis kan du kanske kolla upp den..

  SvaraRadera
 2. Inte för attt jag vill verka grinig, men, det är jag ju lite. När kommer den utlovade ryska invasionen i baltikums som du utlovade för ett bra tag sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockan 07:13:12, den 19:e april år 2021. Hurså?

   Radera
  2. Jag gillade race to the dneipnr så jag hade hoppats på lite mer av samma. OK, då har jag fått ett datum och ska föra in det i kalendern (då den tryckts) :-)

   Radera
  3. Ah, jag trodde att du fått för dig att jag påstått att det skulle ske en faktisk rysk invasion av Baltikum i verkligheten och svarade spydigt.

   Nej, jag vet inte när jag gör det scenariot. När som helst kanske?

   Radera
  4. Då får jag hoppas att inspirationen kommer till dig

   Radera
  5. Förresten, datumet är flyttat till 17:e april, men det fick jag inte sä...jä....ehhr, trevlig helg

   Radera
 3. Kan intyga att det är samma osunda pris på öl i vår hemvärnsmäss. Där gäller det att hålla sig i bordsskivan efter blott en hundring eller två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar inte hjälpa med högre priser heller. Efter ett par öl är man värd nästan hur höga priser som helst.

   Radera
 4. Själv bor man i Hamburg och priset 30kr är väl mer eller mindre standard på vilken lokal som helst här. Glad fredag på dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 30:- är billigt för en öl för studenter så är 24:- standardpriser på flera ställen mitt i stan (Sveavägen)!

   Radera
 5. "Nörd är inte ett skällsord, utan något positivt." hear hear!

  SvaraRadera
 6. StudentPub var coolt, kommer speciellt ihåg då dom visade Tom&Jerry filmer på fasaden på KTH... !! Men numera så köper jag hellre 7.5 el 10% Bärs från bolaget för 15 kr, surfar lite, programmerar, och kollar på en film!! 30 kr för en blaskig och dålig öl på ett sunkställe, eller 80 kr för en något coolare bärs på ett inne-ställe i Sth, --- ?? Lätt val !!

  SvaraRadera
 7. Hilbertrummet körde med 15:- per öl och sålde även öl för 10:- vid speciella fall under andra halvan av 90-talet. 20:- var kanske mer standardpriset för t.ex. Underbaren. Varma smörgåsar för 10:- var också en favorit av många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men Hilbertrummet ville man ju inte ens bli hittad styckmördad i. Eller resten av LTH heller för den delen.

   Radera
  2. Vi skall nog tala tyst om Hilbertrummet, Åtminstone axiomatiskt. Tycker nog att hans hatt säger mer än tusen ord.

   Radera
 8. Tapto? Trevligt ställe. Har bott där lite då och för 10-15 år sen. Om man inte kom för sent på kvällen, vanskades det gratis supé och ölen betalade man kontant i ett stop alt att man antecknade sej på en lista (rumsnummer). Fin atmosfär. Det var ett tag sen dock.

  SvaraRadera
 9. "öl" är ett brett begrepp, och 30 kronor är förmodligen rena rånet för det de serverar där. Men fylla above all, i den åldern.

  SvaraRadera
 10. Själv handlar man på vin sajt, eller öh, systembolaget säger vi. Krävs inte mycket pengar för att ha råd att va alkis varje dag....

  SvaraRadera
 11. För böveln, det är ju rostanvisningar på både sabel och balja på väggen ! På en försvarspub....en försvarspub ! Var är rustmästaren egentligen ?

  SvaraRadera