Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2015-12-09 16:55

Försvarsmakten betalar 572:- SEK om dagen för mat på övningsfält

Försvarsmakten har visat sig betala 572:- SEK per person och dag till Fazer för att få mat på övningsfältet i Älvdalen. Detta har nu framkommit sedan Migrationsverket fortsätter betala detta pris för maten åt de 420 asylsökande som nu huseras hos Försvarsmakten på Trängslet. Kostnaden för maten per år blir ca 87 miljoner kronor har bloggrannen En mensans betraktelser räknat ut.

Det är förstås den mycket kostsamma Lagen om offentlig upphandling och inkompetens som slagit till. Lagen finns till för att göra det så dyrt som möjligt att köpa in något till svenska myndigheter, t ex penna, sudd och linjal för 1 500:- kronor. När Försvarsmakten tog in billigaste anbud på mat till övningsfältet Trängslet, så svarade Fazer billigast med 572:- SEK per person och dygn. Och då fick man ta det priset. Någon rimligthetsbedömning är förstås inte aktuell.
Fältmässig fazerpåse.

Att ha en kvartermästare på kompaniet som köper mat på närmaste ICA och stoppar i en radda av mikrovågsugnar fungerar ju inte - kokgrupperna är ju avskaffade inom Försvarsmakten, generellt. Så då blev det "restaurangmat" av skolmatskvalitet. För 572:- SEK per dygn. 

Migrationsverket har dock lite absoluta riktlinjer om att maten på asylboenden högst får kosta 150:- SEK. Fast nu betalar man ändå 572:- SEK per person och dygn, eftersom det inte går att bryta kontraktet på anläggningen berättar DT.se.

Om någon undrar vart Försvarsmaktens budget tar vägen, så har ni nu fått ännu ett svar, förutom tidigare 3 390:- för att sy fast kragspeglar på en uniformsjacka, varav 1 990:- SEK är fraktkostnaden (att skicka 20 kg paket på Posten kostar 330:- SEK).

Vad får då en normal dödlig för 572:- SEK om dagen på restaurang.

Jag gillar Bishop's Arms. Tittar vi på Bishop's i Örebros meny (godtyckligt, olika Bishop's har olika menyer i landet och mitt förslag är att man öppnar en Bishop's Arms i Trängslet), så väljer jag följande frukost, lunch och middag.

Toast till frukost kanske?

Frukost: BOOKMAKERTOAST. KLASSISK RÄTT MED OXFILÉ, RÖDLÖKSMARMELAD OCH PEPPAROTSCREME SAMT POMMES. 155:- SEK

Vi kör lite lättare fisk till lunch.

Lunch: FISH AND CHIPS. NYFRITERAD OCH ALEPANERAD TORSKFILÉ SOM SERVERAS MED CURRYREMOULAD OCH KRISPIGA POMMES. 149:- SEK

Sedan slår vi på lite stort till middagen.

Middag: GRILLAD ENTRECOTE (250 G). SERVERAS MED EN SALLAD AV SKOGSCHAMPINJONER, SAVOYKÅL, SMÅLÖK , KAPRIS OCH BERNAISESÅS. POMMES ELLER GRATÄNG. 235:- SEK

Bör totalt sett vara tillräckligt med kalorier för såväl en hårt övande anställd vid Försvarsmakten som för en asylsökande. Riskerar dock blir lite tråkigt i längden. Men Bishop's erbjuder även andra varianter.

Totalpriset för denna meny blir per dygn 539:- SEK, eller något billigare än den prima mat man får i Trängslet just nu. Ett glas billigt Hornstull BiB kanske kan slinka med också?

Ni av mina läsare som varit i Trängslet och övat får gärna berätta vilken kombination av oxfilé och entrecote som erbjöds för de där 572:- kronorna. För inte kan det väl varit en påse med Fazers fältransoner som ni fick för de pengarna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Ännu bättre hade varit att det ge varje person några hundralappar i matpeng så får den personen käka var han vill. Men det är nog för enkelt för dagens överkomplicerade värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korruption.

   Radera
  2. Men det går ju inte förstår du väl. Staten har ju tagit på sig ansvaret och även rätten att avkräva skattebetalarna dessa pengar och vi röstar ju faktiskt på dem. Så det är inte mer än rätt att det blir så här. Att folk ska få köpa och välja sin mat själv är otänkbart i ett rättroget socialistsamhälle.

   Radera
  3. En annat reflektion som kan göra är att många asylsökande mest sannolikt kan laga mat, en egenskap som man skulle kunna använda sig av. Men den rådande doktrinen verkar vara att de efter att de kommit till Sverige har blivit helt hjälplösa och kan inte klara någonting själva längre. En verkligt nedvärderande och för oss kostsam människosyn. Skall det fungera med såna här volymer måste man ta i anspråk alla färdigheter som de asylsökande redan har och få dem att klara sig själva så mycket som det går.

   Radera
  4. Ja, enligt Dala-Demokraten kommer flyktingarna att lämna en önskelista till MV om att få arabisk mat då den svenska inte är så bra. Matstrejk är utlyst. Det andra på önskelistan är WiFi... kanske för Kebab online..?

   Radera
  5. @ Ingenjlren - precis mitt i prick. Kan man inte organisera folket på plats. Till och med ge dem möjlighet att välja maten...

   Radera
  6. Grattis Fazer! 572 spänn - bra betalt för några rågbullar!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Var i helsike är ärtsoppan?
  Tacka tusan inga vill taga anställning och bli kvar utan denna utsökta delikatess!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innehåller ju fläsk om det ska vara rätt gjort.
   Och du vet nog hur rätt fläsk är för dom nyanlända.

   Radera
  2. Jädrar!
   Måste erkänna att jag slarvläste.
   Ack, även solen har sina fläckar.

   Radera
  3. Nu finns det vegetarisk ärtsoppa också för den kräsne. Att komma ock kräva att man skall ha ala carte från en rikligt tilltagen menu och få det tillagat (allt på skattebetalarnas bekostnad) är oförskämt.

   I sverige anses fläskkött vara tjänlig föda och normalt erbjuds vegetariskt alternativ. Passar det inte så kan de ju söka sig till något annat land istället.

   Radera
 4. Jag vill bara poängtera att det visst förekommer att kvartermästare köper in råvaror varefter det skapas ad hoc kokgrupper som lagar maten under fältövningar. Senast jag själv deltog i en dylik tillställning serverades oxfilé med svart trumpetsvampsås. Väldigt gott och framförallt billigt i jämförelse med att beställa mat från militärrestaurang. Detta skedde dock inte i Trängslet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med det vill jag ha sagt att det finns kvartermästare som vänder på slantarna för att få ut maximal övningsverksamhet per krona. Mat och ammunition belastar normalt från samma budget och detta är bara ett exempel. Frågan är om liknande initiativ förekommer inom annan statlig förvaltning?

   Radera
 5. Pasta med skinksåsen jag åt där var mycket god. Kan ju bero på att jag inte hade ätit på någon dag också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hungern är den bästa kryddan.
   Minns att jag tog hem en grön torrpåse 1978. Den var helt oätligt. I fält hade jag tidigare mumsat i mig samma sort utan att klaga.

   Radera
 6. Håller inte riktigt med dig Cornu.
  Det är inte lagen det är fel på - det är kvaliteten på förfrågningsunderlagen, vilket i sin tur beror på dåliga inköpare/upphandlare (inkompetens, brist på fantasi, fehget och/eller lättja). I mitt dagliga värv är jag i ständig kontakt med upphandlingar enligt LoU både som anbudsgivare och som representant för upphandlare. Ser massor av smarta och lyckade upphandlingar. Tyvärr ser jag lika många dåliga men som sagt det beror alltid på dåligt förfrågningsunderlag. Man hör ofta från inköpare att "det går inte enligt LoU" men det är rent struntprat baserat på att "man inte vet bättre". Jag tycker tvärtom att LoU är bra - den förvårar alla former av korruption. Att se'n massa hlvdana inköpare misslyckas är knappast lagens fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är lagen det är fel på. Att den alls finns och att samhället har tagit på sig uppgiften är fel. Sen är det sak samma om det är dåliga upphandlare eller om det försvårar korruption. Dess existens är i grunden det som är felet.

   Avskaffa den och låt folk sköta sig själva.

   Radera
  2. Jo, för det är ju en jättebra idé att låta statliga byråkrater, som kontrollerar alla våra miljarder av skattepengar, "sköta sig själva". Då skulle såklart alla beställningar läggas hos dem som erbjuder störst muta till inköparen.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jo du D.L,
   Att samhället har en uppgift att handla resurser är en helt annan fråga men om man i resonemanget utgår från att dessa upphandlingar ändå måste göras så är lagen och upphandlingskompetens väsensskilda frågor. Om inte lagen fanns skulle samma upphandlare göra samma upphandlingar med ännu sämre resultat (och mer korruption).
   Som sagt - har sett massor av offentliga uppjandlingar utförda av intelligenta och kompetenta personer med kostnadseffektiva och högkvalitativa resulta

   Radera
  5. @Unknown

   Det är inte byråkraten som ska handskas med miljarderna. De tär den enskilde medborgaren som ska få behålla sina pengar och handskas med dem. Byråkraten ska sparkas och tvingas hitta ett riktigt jobb.

   @Hippoglossus

   Jag håller med att med utgångspunkten att LoU måste finnas så har du rätt. men jag menar att den alls inte borde finnas. Att hela tiden utgå ifrån att den finns gör att debatten endast handlar om hur en upphandling ska kunna skötas bättre men debatten nuddar aldrig vid pudelns kärna. Ska vi ens ha offentliga upphandlingar av den här arten.

   Samma typ av problem finns i stor del av samhällsdebatten. Man diskuterar hur man ska kunna förbättra något inom de angivna ramarna även om lösningarna är extremt kostsamma eller kanske till och med ogenomförbara. Att yppa ordet avskaffande kommer på det sättet aldrig på tal hos de genomideologiserade beslutshavarna som föds genom dessa system. Det om något är korruption.

   Radera
  6. Om felet är på myndigheten eller lagen kvittar det väsentliga är att det är FEL, inte bara fel utan JÄTTEFEL.

   Som företagare hatar man redan allt vad stat och byråkrater heter så att slösa sin tid på att fylla i fullständigt meningslösa förfrågningsunderlag är något man inte gör. Att bara lyckas tyda VAD det är de vill köpa är inte så lätt bland massor av dokument där de flesta är fullständigt ovidkommande. Kan alla andra lägga sina beställningar i vår webbshop så varför kan inte myndigheterna, är de handikappade på något sätt? Därför så är det ingen som svarar på dessa upphandlingar och därför blir priserna därefter.

   När jag blir pensionär så skall jag på pint kiv sitta och svara på alla dessa upphandlingar, naturligtvis med lika meningslösa anbud som förfrågningarna. Därefter begär man ut alla anbuden och överklagar besluten. Alltid kommer det hindra någon byråkrat från att beskära någon stackares frihet.

   Den bästa lösningen på problemet är att helt enkelt lägga ner flertalet myndigheter och sänka skatterna, men hur skall vi då klara oss om vi får ta ansvar för våra egna liv och beslut?

   Radera
  7. Mnils, håller till del med dig - ser fruktansvärt många meningslösa och dåliga förfrågningsunderlag. Men till skillnad från dig ser jag också många riktigt bra, tydliga, effektiva och smarta. Hävdar återigen med en dåres envishet att det är inte lagen det är fel på det är upphandlingarna.
   Förfågningsunderlagens kvalitet skulle inte förbättras om lagen försvann snarare tvärtom. Kommunernas och statens inköpare blir inte mer kompetenta för att lagen tas bort.
   Sedan kan man föra en diskussion om hur mycket samhället skall köpa (kort sagt hur stor offentlig sektor skall vi ha) men det är en helt annan fråga.

   Radera
  8. Jag kan tycka att flera här är för hårda mot båda stat och myndighet.

   Det D.L lyfter är väl något som håller på att ske? Det finns projekt som drivs där kommuner skall tas bort/slås ihop, olika delarna av kommunerna slås ihop i s k. Shared Service Center (se Södertörn t.ex. gemensam överförmyndarenämn, upphandlingsnämnd och, om jag fattat det rätt, snart gemensam ekonomifunktion (kund, lev, redovinings, uppföljning).

   Hur som, det jag ville inflika här är att det som jag ser som problemet är att det finns för många idioter inom den offentliga sektorn rörande detta, speciellt upphandlingar mm. jag kan tycka att under en upphandling så skall all info finnas tillgänglig i en form som man faktiskt kan förstå, sedan när en upphandling är gjord så ska den presenteras på sådant sätt att min mormor kan förstå den.

   För att idioterna inom den här sektorn ska ha överlevt så har man gjort informationen så svår att förstå att numera förstår inte idioterna den själva.

   Däremot kan jag ge ett exempel på hur det kan fungera i en kommun. Just nu arbetar jag i en kommun, någonstans runt Stockholm där inköp-processen har havererat. Anställda går och handlar allt möjligt, leverantörer vill ha viten för folk handlar inte på upphandlade avtal mm.

   Vad är då pudelns kärna? Ingen tar ansvar för inköpsprocessen (Sedan att de måste finnas riktlinjer för detta är en annan diskussion). Man kan tycka att de som hanterar inköp och upphandling (som en viss enheter heter) faktiskt hanterar just inköpsprocessen och upphandlingsprocesserna men nej - de arbetar bara strategisk med rådgivning runt upphandlingar, inte hur man köper in saker till arbetsplatsen (...OK!)

   Vilket då betyder att de som är anställda som upphandlare fungerar som rådgivare till folk som behöver upphandla något.

   Så.. om förskolerektorn Karin behöver köpa något i större mängd så får hon rådgivning om hur hon gör. På detta lägger vi att rådgivaren är en idiot och hade fått sparken efter 5 minuter i den privata sfären och förskolerektorn har aldrig upphandlat något i sitt liv ska nu göra detta.

   ... Den upphandlingen kommer definitivt skrika kvalitet och man kan förstå varför Karin, i det här fallet, räcker fingret åt upphandlare och går och köper sakerna från valfri internetbutik istället.

   Radera
 7. Jag orkar inte längre. Det verkar inte finnas ngn som helst övre gräns varken för infantiliserat trams (kollektivavtal och utanförskap och terrorism) eller vanvettigt slöseri i försvaret. Jag har tillbringat en ryslig massa tid i Trängslet men det var på den gamla goda tiden när vi hade koktross eller sprätte omkring på mässen. Vad beträffar god mat i försvaret leder emellertid Skaraborgsbrigadens brigadartilleri i början av 90-talet vars batch alltid såg till att fylla koktrossen med de bästa kockar och servitörer han kunde hitta. Maten serverades i mässtältet på riktigt porslin. Rinkabys matsal var frstn enastående bra men Villingsbergs dito usel.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 8. Normalt serverades väl knappast 450p 3 mål om dagen på Trängslet innan det blev flyktingboende.Möjligen lite fast anställd personal samt övande förband vilket inte var så många portioner på ett år. Det kostar Fazer att ha verksamheten på plats och om man ser till deras kostnader är priset knappast för högt satt t.o.m. lågt.
  Vad skulle Fazer göra? De löser ju uppskalningen utmärkt.
  Migverket tecknar inga långa kontrakt och vill kunna säga stopp snabbt. Om du visste att du skulle kunna leverera 450p i säg 5 år, kan du givetvis räkna fram ett bättre pris.
  Alla som nu gnäller som stuckna grisar, kan inte räkna vad det kostar att driva en sådan verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får dig att tro på en snabb lösning? Fem år är förmodligen i underkant då de i år närmare 200000 inte kommer att få en bostad äns på det populära lång sikt. Det är bara att kavla upp och tjäna in mer skatt till Steffe.

   Radera
  2. Är du galen ? Bara maten till 30 personer går på 90 000 SEK per vecka. Ca 360 000 per månad. Eller 4 miljoner per år. Är det inte bättre att erbjuda flyktingarna 1/4, dvs 1 miljon per år i matpeng istället. Ca 35 000 per person...... när jag hade barnen hemma åt vi gott på 5000 i månaden - med egenfiskad lax och älgkött i frysen.....

   Radera
  3. Såklart de löser uppskalningen utmärkt - annars tar någon annan över guldgruvan...

   Radera
 9. Att jämföra mellan en militär restaurang i Trängslet med en pub i en citykärna på vad du får, talar tydligt om bloggarens begränsade kunskaper om dessa verksamheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I militärrestaurangfallet är priserna mycket snarlika oavsett om det rör sig ett avlägset skjutfält eller en centralort. Normalt finns ordentlig storköksutrustning på plats sedan långt tidigare. Personal kan dock behöva tillföras.

   Radera
  2. På en restaurang i Trängslet kan man skapa det dubbla för samma pengar som på krogen inne i stan så jag håller med, bloggarens kunskaper är begränsade.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Är det ingen rödvinskompis som ska dra paralleller med de finska flyktingarna som Sverige så generöst tog emot under de finska krigen på fyrtiotalet? Undrar om mat och boende var det stora samtalsämnet hos de kvinnor och yngre barn då också.

  SvaraRadera

 11. Någon som vet om läget i det stora spanska energibolagets prekära situation har berörts på denna blogg?
  Gäller Abengoa.
  Kan bli den största konkursen i spanien.
  Om jag fattat rätt...

  SvaraRadera
 12. Det är lite lustigt, men varje dag jag läser tidningen om våra myndigheter och politiker så blir min slutsats - Vilka dårar ! Är de inkompetenta eller gör de saker för egen vinning ? Min misstanke är att det ligger egen vinning bakom mycket som man förklarar som dålig kompetens....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte de är smarta nog att göra det för egen vinning, alltså återstår bara någon form av diagnos eller tvångsbeteende.

   Radera
  2. På kommunnivå , där jag själv varit aktiv inom politiken är det uppenbart tydligt att en majoritet av tjänstemännen agerar , påverkar, tar fram "rätt" underlag till politiker för egen vinning. En stor andel av tjänstemännen är också totalt inkompetenta ( omplacerade i evigheter). Lägg ovanpå det en hop politiker med egna intressen och stooor rädsla för pressen i kombo med låg iq.

   Radera
  3. Lägg på det inkompetenta och fega chefer som inte törs ta tag i problem...

   Radera
  4. Jag kan intyga att det Trötter och Ylven skriver är, tyvärr, mer sant än man tror.

   Men fördelen men en chef som är feg är att det är väldigt enkelt att löneförhandla.

   Radera
 13. Nu är det tack o lov inte så överallt, undertecknad är God Man åt ensamkommande i en kommun norr om Stockholm, där köper och lagar ungdomarna sin egen mat för detta ändamål får dom 425 Kr/vecka insatta på ett ICA kort.
  Detta skall räcka till middag 7 dagar lunch 2 (5 i skolan) och 7 frukostar, det blir ca 60 kr /dag.
  Till saken så tycker såväl ungdomarna samt personalen att maten blev bättre än när den kom färdiglagad till boendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och i upphandlingen av kort till flyktingar så svarade bara ICA Banken så de får 175kr för varje kort och 15:- för varje kontantuttag och dessutom så går det bara att handla på ICA med kortet! Vilken lysande affär för staten!

   http://www.svd.se/ica-kort-for-flyktingar-vaxer

   Radera
  2. Vad är alternativet till denna marknadspolitik menar du?

   Radera
  3. Det är faktiskt mastercard utan kredit på de ica korten sedan en tid tillbaka. Mao går det utmärkt att handla överallt.

   Radera
  4. @HerrMuffins

   Det är ju inte marknadspolitik och det är problemet. Staten tillskansar samhällets samtliga medel och spenderar dem efter eget godtycke genom någon slags påklistrad marknadspoltik.

   Alternativet är att sluta stjäla allas pengar och låta folk ta hand om sin egen ekonomi. Då finns det inga resurser att fördela för tex flyktingar och de får ta hand om sig själva eller genom frivillighet.

   Samhället är genomsocialiserat så till den grad att man tror att skattefinansierad vård på en privat mottagning är marknadspolitik/ekonomi eller kapitalism.

   Radera
  5. Det finns flertal kort som kan användas till flyktingar, både från Nordea, Swedbank och några konstiga mindre institut.

   Radera
 14. Ta en pluton på 30 personer. Maten till dem per dag kostar ca 30 * 600 = 18 000 SEK. En hel veckas övning ger 5*18 000 = 90 000 SEK. Nu har jag tillhört hemvärnet vid unga år. De har saknat och saknar fortfarande allt vad mörkerutrustning heter, de saknar kroppsskydd. Spara in på maten för en enda veckas övning kan ge dem 2 thermosikten samt ca 20 keramplattor lvl IV (SS10 och 7.62 NATO) till skyddsvästarna. Det är dårar som fattar besluten !! Jag skulle gärna vara deras personlige kock hela veckan dygnet runt om de ville - för det priset.

  SvaraRadera
 15. Jag har sista året bott på 3 och 4 stjärniga hotell i Sverige för 500-800 kr per natt inkl frukost. Hur kan enbart maten kosta lika mycket som ett 3 stjärnigt hotell? Den offentliga sektorn betalar grova överpriser för mat, husrum och liknande tjänster inom asylbranschen. Uppdrag granksning?

  SvaraRadera
 16. Frågan är väl vad FM/FMV har ställt för krav på matproduktion på kort varsel och hur många måltider det beräknats levereras per år. Om det måste gå en massa personal beredda att laga mat till några få ett begränsat antal ggr då blir det dyrt. Orimliga krav leder ofta till orimliga kostnader.

  SvaraRadera
 17. Frågan är väl vad FM/FMV har ställt för krav på matproduktion på kort varsel och hur många måltider det beräknats levereras per år. Om det måste gå en massa personal beredda att laga mat till några få ett begränsat antal ggr då blir det dyrt. Orimliga krav leder ofta till orimliga kostnader.

  SvaraRadera
 18. Cornu, Bishops säljer som bekant även en annan "råvara", som har en betydligt större vinstmarginal än du tar upp. Så jämför med en restaurang som inte innehar utskänkningstillstånd.

  SvaraRadera
 19. Skolan där mitt barn går upphandlar också maten av Fazer, som levererar den "just in time" till skolan varje dag. Kostnaden är ca. 18 kr per elev. Jag har smakat flera rätter. Supergott, och milsvid skillnad mot den lapskojs, blodpudding, makaronipudding mm som min generation serverades på 70-80-talen.

  SvaraRadera
 20. Enklast hade att helt förkasta Trängslet för asylboende. Det är inte rimligt att det ska få kosta vad som helst att inkvartera migranter och flyktingar.

  SvaraRadera
 21. Det blir så när man inte har nationens intresse i första hand.
  Kommunen ser att staten betalar-och accepterar notan.

  Vad gör de asylsökanden i Trängslet kan man fråga sig-vi som legat där vet att det är gott om fiskevatten. Ge dem ett metspö och en älgstudsare.

  SvaraRadera
 22. När det gäller flyktingar borde väl flyktingarna själva kunna laga mat, de borde väl kunna organisera matlag som turas om att laga mat, staten bidrar då bara med råvaror, potatis, mjöl,ris, kött och grönsaker och resten får de själva sköta, givetvis behövs antagligen en viss styrning.

  SvaraRadera