Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2015-12-10 16:58

Föreläsning: Prepping - extremt eller nödvändigt?

Förra veckans föreläsning hos MSB:s temadag i Stockholm finns nu ute på Youtube.
Följd av en fördomsfullt sur kommentar på YouTube för övrigt.

Övriga föreläsningar från seminariet hittar ni nedan. Inleder med Misse Westers föreläsning, som i mitt godtyckliga omdöme var bäst. 
Övriga nedan. Osäker på kronologisk ordning, annat än att MSB:s GD Helena Lindberg inledde.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Prepping är riskbedömning.

  Sannolikhet*konsekvens.

  Att förbereda sig för zombieapokalypsen är kanske att lägga lite för mycket tid och energi. Att klara av en vecka utan basala infra och samhällsresurser är hygienkrav. Kanske tom flera veckor.

  Att klara av flera månader är väl en bedömningsfråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Rickard Ohlin

   Sen finns det tydligen olika typer av preppers. Dels de som har någorlunda koll på sannolikhet och konsekvens och så har vi snuttefiltpreppers som har varken koll på sannolikhet eller konsekvens. De sistnämnda famlar i mörker och lyckligt utfall är isf bara ett utfal av ren tur - vilket det också är om man helt struntar i att preppa.

   Problemet med preppa för zombiapokalyps är att på ett vettigt sätt kunna bedöma risken och ha en bra uppfattning av konsekvensen för att kunna ha vidtagit lämpliga åtgärder. Många som förbereder sig för det tillhör dock nog snuttefiltspreppers.

   Radera
 2. Haha.. falsarier om Krim igen hör jag :-) Vi tar det igen. Väst sponsrade en statskupp mot en demokratiskt vald president. Ryssland var helt enkligt avtal redan på Krim. De får försvara sig precis som vilket annat land som helst skulle gjort när fienden börjar destabilisera vid ens egen gräns. Sen höll man en folkomröstning.. demokrati och det.. som väst alltid försöker sprida.. eeh.. men just det ja.. det var ju bara när det passade en själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du ljuger. Väst har gett U-landsstöd till demokratiska institutioner - domstolar, allmänna val etc sedan Sovjetunionens upplösning. Om du kallar att under 23 år hjälpa till med byggande av valsystem och demokratiska institutioner i en fd kommunistisk diktatur för att "sponsra en statskupp" diskvalificerar du dig från all debatt. Inget nytt där dock.

   Radera
  2. Haha.. nej jag kallar inte tillsättande av amerikanska puppets i regingställning i andra länder för demokrati efter att man störtat och mha media demoniserat andra länders ledare kors och tvärs över hela världen helt enligt eget godtycke när de vägrar ge bort sina naturresurser och annat gratis.

   Radera
  3. HMG: å hårt vinklad i ditt perspektiv att du blivit blind för verkligenheten. Nästan ingen går på de där dumheterna längre. Läs lite av nobelprisvinnaren i litteratur om hennes upplevelser av Sovjetunionen som sen blev Ryssland. (Men då kommer du säkert klassa den som väst-propaganda och hon blir en utländsk agent.)

   Radera
  4. Världen är inte svart eller vit.
   Politiken står aldrig stilla....
   Det som var ett förut är något annat idag..

   Radera
  5. Niklas: Nu förstår jag inte riktigt vad gamla Sovjet har med saken att göra :) Jag söker upp verkligheten.. medan andra, som du också av allt att döma, låter sig hjärntvättas av mainstreammedia och deras agenda.. O nej, mainstreammedia har inte längre mkt med verkligheten att göra :) T.o.m ISIS lyckas tamigfan beskriva verkligheten bättre haha :-)
   https://www.youtube.com/watch?v=BG7YXKE4x3w

   Radera
 3. Extremt lågt ljud tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var det inte bara jag som har dålig hörsel...
   Positiva att herr Lars faktiskt log!,
   Dessutom klar förbättring svenskt uttal!
   Undrens tid ej förbi!
   Skulle faktiskt kunna tänka mig att gå på en föreläsning.
   Observera att detta ej skall tagas som ett hot!
   Eftersom jag ej är en Kapitalist kanske jag kommer undan denna gång?

   Radera
 4. Frågorna på slutet var lite märkliga; typ "..bara de delar med sig (om behov uppstår) är det ok att prepparna preppar" Skulle de hellre se att en egoistisk prepper inte preppar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkade som att auditoriet var väl skeptiska till preppers. Ska det verkligen vara tillåtet att förbereda sig och på så sätt klara sig bättre än den oförberedda massan om en oväntad störning av samhällsinfrastrukturen inträffar? Helt klart något som man borde se över lagstiftningsmässigt. Att alla lager som är avsedda för uthållighet längre än 72 timmar måste registreras hos länsstyrelsen kanske?

   Radera
  2. Så först skall hela prepperrörelsen förlöjligas av samhället som domedagsprofeter, hoarders och vapendårar, vilket gör att de håller käften om sin prepping. Men om sedan skiten träffar fläkten så skall de ge sig till känna och dela med sig? Då passar det med prepping...

   Shut the fuck up!

   Radera
 5. Tack för föreläsningen!
  Titeln gjorde att jag förväntade mig mer resonemang kring huruvida olika bland preppers vanligt förekommande förberedelser är nödvändiga givet dagens beredskap. Föreläsningen handlade mest om att beskriva vad en prepper är och prepperrörelsens bakgrund.

  SvaraRadera
 6. Hej Lars

  Helt spontant...med tanke på din kroppshållning: vad är det du håller på ryggen? (bortsett från dina händer)eller är det det du harlärt dig i det "militära"?
  (Nej, inget svar behövs, var mera tänkt som en retorisk fråga)

  Oavsett: all aktning för din kraft och din insats för...? (människan) i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäker på vad du avser. Jag fjärrstyr bildspelet med min iPhone. Håller säkert den bakom ryggen ibland. Plus att man väl får lite bättre kroppshållning om man har en eller två händer bakom ryggen.

   Kan inte med att titta på mig själv (ja, alla säger att jag måste det), men det är vad jag gissar.

   I övrigt tack.

   Radera
  2. Hej Lars

   Förstått...ett tips (som före detta sjöbefäl där kroppshållningen är en del av yrket) håll armarna hängandes vid sidan och vrid tummarna utåt...och vips så står du rak i ryggen...dessutom utan att "dölja" något!

   Lars, oavsett, bara fortsätt!

   Manfred

   Radera
  3. Det där ser man väl hos alla som inte är proffspresentatörer.

   I början av ett föredrag är man anspänd och då håller man händerna på ryggen, korsar dem eller pillar med nåt.

   Sen vartefter man märker att föredraget går bra, minskar anspänningen och då får man ett friare och mer animerat kroppsspråk.

   Radera
  4. Alla som varit med Lars ett tag på bloggen vet ju att han alltid har en yxa till hands!
   Han har blivit mer och mer skicklig att dölja den bara!
   Nedlagt många vargar, Lars?

   Radera
  5. Herr Kap!
   Trodde det var så trångt ( inte bara åsiktsmässigt...) in das Boot att man därför inte behövde hålla i sig!
   Hur gick det ?
   Många ärorikt sänkta neutrala skepp!
   Ah, Main Kapitän, wie einer held !

   Radera
 7. Kollar nu på SVT2, 2015-12-10, kl 20-21, Program om Swe Försvaret. Ganska bra för att vara ett SVT-program. Sorgligt och bra och ganska korrekt denna gång .. !! Försvaret står emot en vecka. Mitt emellan Nobelfesten i Ettan och Jul med Ernst i Fyran !!

  SvaraRadera
 8. Det är inte så svårt att preppa. Var vänlig med din släkting på landet. Hälsa på, delta i arbetet på gården. Fixa ett eget potatisland som du sköter om. Skaffa jägarexamen, bli medlem i byns jaktlag. Odla mer potatis. Ordna en gammal traktor som nästan går på vad som helst (fixa via nätet en insprutning som ger gnista så kan du köra på hembränt) Se till att ha lite dragdjur på gården och en plog. Kanske höns och lite lamm. Och framförallt - se till att du tillhör en gemenskap, ett sammanhang inom familjen. Kort sagt - gör som Ryssarna och Finländarna har gjort sedan urminnes tider - släpp inte kontakten med ditt ursprung (4-5 generationer bakåt är 70% av Sveriges befolkning bönder (10 % stadsbor och 20% nyanlända i någon generation).

  SvaraRadera
 9. Jag reagerade också på de knäppa frågorna. Även om man bara räddar sig själv så har man gjort mer än den som är oförmögen att ta hand om sig själv och istället belastar det allmännas knappa krisresurser.

  Tack för att du lade upp presentationerna och i synnerhet din presentation. Jag tyckte att den var bra.

  SvaraRadera
 10. Bra föreläsning.

  SvaraRadera
 11. Toppklass! Gillas skarpt.

  SvaraRadera
 12. När man ser hur dessa människor ser ut och hur naiva de är, kommer jag att dubbla mitt förråd redan ikväll. Ska de där människorna försöka lösa några problem...

  SvaraRadera
 13. Bra framställning i ämne som är svårt att förklara för "de som inte vill förstå"!

  Apropå frågorna efteråt: Det blir lite komiskt när personer ur övre medelklassen uttrycker farhågan att preppers kan vara "egoistiska", och inte säkert kommer att dela med sig av sina resurser till vem som helst. Sådana medelklassare kan ju inte funderat särskilt djupt på varför de själva väljer en dyr bil eller skön utlandssemester (eller liknande "lyx"), före både liv och hälsa för de som redan nu befinner sig i kris i Sverige (eller någon annanstans).

  Personligen tycker jag att man borde kunna se prepper-inställningen som en tidig utveckligsfas av riskmedvetenhet, som kan komma att leda till en mera samhällsengagerad "omställare" (som producerar/fonderar och bygger krissäkrade handelsrelationer, snarare än bara lagrar).

  SvaraRadera
 14. Intressant föredrag av dig och en hel del från några andra också. Särskilt då den äldre kvinnan. Undersökningen som gjorts om hur beredda svenska folket är var också intressant även om han som drog den kunde dragit ner lite på bakgrund och metod samt talat lite mer om skillnader i olika grupper av intervjuade.

  Till försvar av de frågande har de säkert lite skräck för hemligt beväpnade preppers som kommer skjuta vilt om någon närmar sig vid ett längre strömavbrott.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antingen får man visa statistiskt att prepper betyder något annat än galen/beväpnad/paranoid, eller så får man uppfinna ett nytt snällare ord som gör att den där tråkiga svansen på normalfördelningskruvan avknoppas.

   Så här kanske man kan resonera: Gnagare är ju exempelvis ganska lika oss människor: generalister/överlevare, flitiga, bra på att föröka sig och bygga upp förråd. Liksom vi kan de också bli aggressiva, eller rent av galna, men oftast är de, liksom vi, sociala, snälla och älskvärda. Därtill viktiga i sina samhällen, trots (eller tack vare) att de samlar mat i förråd och är lite ängsliga för att det kan komma rovdjur eller kallare tider.

   Så, vad sägs om storstadsbäver? Landsbygdslämmel? Eller kanske lägenhetsekorre?

   Radera