Cornucopia?

2015-12-11 09:14

FLASH: Stort haveri på Swedbank

Swedbanks IT-system har drabbats av ett stort haveri. Internetbank, telefonbank, Swish, uttagsautomater och kortbetalningar är påverkade och fungerar inte eller sporadiskt. Kort sagt, inget fungerar och ingen vet varför.
Swedbank har alltså problem med allt. Banken skriver följande:
"Vi har för närvarande problem med mobilbanken, internetbanken, Swish och uttagsautomater. Även telefonbanken och kortbetalningar är påverkade. Vi beklagar detta och återkommer med mer information så snart vi kan."
Även de lokala sparbankerna, som köper sina IT-tjänster av Swedbank, är drabbade. Har man inte kontanter kan man just nu som Swedbankkund egentligen inte göra någonting alls.

Bloggens läsare, som alltid har kontanter, gäspar. Dock hjälper det inte inom t ex kollektivtrafiken, som vägrar ta emot kontanter.

Tillägg: Haveriet är nu åtgärdat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

48 kommentarer:

 1. Skånetrafikens automater på stationerna accepterar kontanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte på alla stationer väl? Småstationerna har väl enklare köpmaskiner med kort + Jojokort, eller har jag drömt det? Samma gäller väl på Kastrup t ex, där är det kreditkort eller Jojokort som gäller.

   Radera
  2. Ja det stämmer. Informationen från ST var inte anpassad för snabbläsning. Först står det att man kan handla med kontanter i deras automater, lite längre ner kan man också läsa:

   På de större stationerna i Skåne, Ystad, Hyllie, Triangeln, Malmö C, Lund C, Helsingborg C, Hässleholm C och Kristianstad C, kan du även betala med kontanter i automaterna.

   Radera
  3. Det går ju alltid att betala i efterskott också, men då blir ju resan väldigt dyr. Typ 500 kr i böter eller så. Upp till var och en att bedöma om det är värt det.

   Radera
  4. Mitt jojo-kort fungerar iaf, några dagar till;)

   Radera
 2. Precis, eftersom tekniska system aldrig kan ha en 100%-ig uptime så ska man försäkra sig med pengar på fickan att klara en dags utgifter (och mer i bostaden). Man ska dock inte överdriva risken.

  Vad ligger uptime på för svenska banker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har man i hushållet (eller själv) flera banker. Om någon bank har för mycket downtime så byter man dessutom.

   Radera
  2. Jepp. Vi kan väl anta att banken har 99,9% uptime (9 timmar nedtid/år). Med två banker (och dessutom med två olika betalningsnätverk, dvs ett VISA och ett MC) blir risken minimal att man står handfallen.

   Sedan finns ju risk för strömavbrott och annat, så att gå runt med en femhundring i fickan är ändå en schysst försäkring.

   Radera
  3. Precis, eftersom tekniska system aldrig kan ha en 100%-ig uptime så ska man försäkra sig med pengar på fickan att klara en dags utgifter (och mer i bostaden).

   Herr Person har du inte hört talas om det globala världsomspännande nätverket för distribution av värde också kallat the Bitcoin? Upptid 100% idag, -igår, -i år, osv.

   Radera
  4. Till detta bör man tillägga att man inte BEHÖVER köpa varje dag.

   Radera
  5. Joakim Persson: frågan är bara vad du skall köpa för den hundringen. Det finns väl knappast någon handlare av rang som kan hålla öppet när det är strömlöst i kassaaparaten?

   Radera
 3. Västtrafik slutade ta kontanter för flera år sedan, men om kortläsaren (du kan betala med kort om du absolut måste) inte har kontakt med banken så...
  Hur agerar Västtrafiks kontrollanter om du ville betala med Banken har problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notera att sedan december 2009 går det bara att använda kontokort på Västtrafiks spårvagnar, men inte på bussarna eller på pendeltågen.
   Om Du inte har giltig biljett vid kontroll så är kontrollaviften 1200.-. Kontrollanten kommer inte ta ett icke fungerande kontokort som godkänd ursäkt.
   Det går alldeles utmärkt att betala med en mobiltelefon, "sms-biljett", om en banks kontokortfunktion ligger nere.

   Radera
 4. Pengarna kanske är slut helt enkelt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du använder väl bara basebollträ ändå när du handlar BD så det kvittar väl fördig?

   Radera
  2. Precis, när jag går och handlar tror folk jag är Moses eftersom jag följs av en hel hord butikskontrollanter.

   Radera
  3. Jaha, jag trodde det berodde på den gången du försökte att bada i Sundet och vattnet delade sig för at du var så skitig, men där ser man. Hjälper butikskontrollanterna till att bära?

   Radera
  4. Ja, dom får naturligtvis hjälpa till att bära undan alla som inte frivilligt flyttar på sig när jag kommer.

   Radera
  5. Det låter ju riktigt praktiskt. Är de svårskötta, eller räcker det att man krossar lite matvaror så lapar de i sig?

   Radera
  6. Ingen aning, blir de för jobbiga säger man bara "min brorsa jobbar på military shop" så vill de bli kompisar med en.

   Radera
 5. Har inte de flesta vuxna människor minst två olika betal-/kontokort? Inte för att det är någon 100%-ig garanti men oftast fungerar det andra när det ena inte accepteras för tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara ett kontokort, men sen har jag en hästhandlarplånbok med sedlar också.

   Radera
  2. Handlar du hästar ofta?
   On Topic: Tur att jag är utomlands och har kontanter.

   Radera
  3. Jag trodde du ansåg att endast muskelturkar som bedriver tvivelaktig restaurangverksamhet har det.

   Radera
  4. När alla IT system fallerar och kontanterna är avskaffade återstår bara att betala i natura, eller hur Ben Dover?

   Bankerna tvingar oss ju dit.

   Radera
  5. Nej, hästhandlarplånbok är mer ett allmänt, figurativt begrepp som t ex potatisnäsa.

   Radera
  6. Kontanter måste avskaffas på lite sikt, annars kommer den negativa räntepolitiken misslyckas förr snarare än senare.

   Sen väljer ju många företag att avskaffa kontanthanteringen alldeles på eget initiativ. Försök t ex själv att betala kontant nästa gång ni fyller upp kärran med jet-A1 på Bromma. Helt omöjligt..

   Radera
  7. Swedbank hade förr VISA på betalkortet och MC på kreditkortet (som de vill att alla har). Problemet är att Swedbank numera kastat ut VISA och kör MC på BÅDA. Värre är att de inte förstår problemet när man påpekar det.

   Radera
  8. Vilket problem Nicklas?

   Radera
  9. Jag förstår inte heller problemet? Är det bättre att ha visa än mastercard?

   Radera
  10. Niklas menar antagligen att redundans är bra. Funkar inte VISA så kan man använda Mastercard. (Förutsatt förstås att de r oberoende av varandra)

   Radera
  11. Visa, Mastercard, Amex, Discover etc är olika "betalningsnätverk" som löser kommunikationen mellan inköpsstället och din bank. Har man flera olika har man högre chans att lyckas betala sitt inköp när det krånglar är min erfarenhet. Hur oberoende det faktiskt är låter jag vara osagt.

   Att ha flera olika kortleverantörer kan ses som high tier prepping.

   Radera
  12. I det här fallet verkar det dock vara banken som strular varför t ex Visa från bank A och Master Card från bank B borde vara att föredra.

   Radera
  13. Eller några Krugerrand gömda i r***n. Pengar luktar inte, som sagt var

   Radera
  14. Fast då är det väl inte svårare än att man skaffar ett extra konto på en bank som fortfarande kör med VISA?

   Själv hade jag nog satsat på att ha kontanter istället för olika kort - Skulle ditt MC inte fungera men affären/myndigheten ändå inte tar kontanter, då är det nog ganska tillfälligt och något man kan vänta ut. En "high tier" prepper har väl redan allt det denne behöver skyndsamt hoppas jag.

   Radera
  15. Kanske ren slump men vid de senaste tillfällen jag drabbats av att ett kort inte fungerat har varit på restaurang i utlandet. Problemet blir lite värre av att man redan konsumerat produkten och näringsidkaren ofta är mån om att få betalt och inte riktigt vet om du försöker lura honom eller vad det nu är frågan om. Att då ha kunna betala med ett annat kort har varit mycket smidigt.

   Kontanter fungerar iofs i princip alltid i restaurangbranschen men det är inte alltid man tar ut 1000-2000 sek i Litas när man besöker Litauen ett par dagar. Nu gick iofs det landet med i euron så det blev lite enklare.

   Radera
 6. Spännande, OKQ8 skall tydligen vara kopplat till Swedbank (tidigare Förseningssparbanken) så jag får göra en fältstudie senare idag och verifiera om det stämmer.

  Annars är cash king som vanligt.

  SvaraRadera
 7. Fick en utbetalning via bankgirot.
  Underst en hel rad med kända inköpsställen-där checken kan förvandlas till kontanter.
  Men inga banker.
  Tänk där försvann den sista anledningen till bank i verkligheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick en check från Telia igår på 11 kr, uttagskostnaden är 30 kr.På skoj ska jag prova att lösa in den och se om jag blir krävd på 19 kr.

   Radera
  2. Som kund i fristående sparbank går det alldeles utmärkt att lösa in post/bankgiro utbetalning på bankkontor både för insättning på konto eller som kontanter dessutom utan avgift! Gjorde fälttest på detta senast i veckan.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag säger det igen: Ett perfekt tillfälle att kräva Swedbank på kompensation för allt strul som du självklart fick idag. T.ex. gratis Internetbank under nästa år, fritt VISA-kort eller liknande.

  Fungerade utmärkt i tre år på raken tills jag tröttnade och bytte bank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremt skrämmande att folk går med på att banken tar ut en separat avgift för internetbank år 2015!

   Radera
 10. Swedbanks hela datasystem är bara en enda stor rutten uråldrig härva enligt en god vän som jobbar med datasystem.
  Min egna värdepapperstjänst har inte fungerat överhuvudtaget det senaste året. När jag började nysta i detta fick jag till slut svaret av kundtjänst att "felet är känt och vi jobbar på det".
  Mao felet har varit känt i ca ett år och de jobbar på saken!
  Jag har sen länge Avanza istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett vilket ser jag inte riktigt vitsen med att använda gammelbanken för aktieaffärer isf avanza/nordnet.

   Radera
 11. Faktum är att handlarna FÅR inte sälja om det är strömlöst. Allt med den nya kassaregisterlagen att göra, kan inte transaktionen registreras i kassaregister så får det vara. Enda undantaget är om de har batteridrivet kassaregister eller batteribackup. Det är inte tillåtet att typ skriva ner transaktioner på ett papper och sedan efterhandsregistrera när strömmen kommer tillbaka, eftersom tid/datum på transaktionerna då inte kommer stämma, och självklart får man inte fuska med klockan för att få transaktionerna rätt ändå. Utan det är helt enkelt: ingen ström = ingen försäljning.

  Vissa undantag finns, men det kräver ett särskilt tillstånd från skatteverket. Det är möjligt att få tillstånd för möjligheten att frångå kassaregistret vid strömavbrott eller andra tekniska problem (såsom att internet ligger nere), men sådant tillstånd ges bara när det kan antas att skattekontrollen är god ändå, och där det faktiskt finns ett behov att kunna sälja även när det är strömavbrott/teknikavbrott.

  SvaraRadera