Cornucopia?

2015-12-19 20:31

VIKTIGT: Denna artikel är fejk - läs alltid hela artikeln innan du delar på sociala medier

Detta stycke är ett tillägg. "Nyheten" nedan är fejk och ren lögn, med avsikt att testa om folk faktiskt läser artiklar eller bara går på rubriken. Läs alltid artiklar innan du delar dem på sociala medier och kontrollera alltid länkade källor innan du tar artikeln för sann.

Tidigare rubrik: FLASH: Brittiskt stridsflygplan nedskjutet av Ryssland - rysk jagare saknas utanför Cypern

Baserat på Russia Today och Sputnik har ryska flottans luftvärn skjutit ner ett brittiskt Typhoon

-plan när det flög an mot ryska örlogsfartyg i havet mellan Cypern och Syrien. En rysk jagare ska också vara försvunnen och misstänks ha sänkts av brittiskt attackflyg. En räddningsinsats pågår just nu uppger det ryska försvarsministeriet.

Ni kan läsa mer hos den ryska nyhetsbyrån TASS. Ryssland hävdar att man skjutit ner det brittiska planet i självförsvar.
Brittisk Eurofighter Typhoon.
Denna artikel är förstås ren och skär lögn. Ingenting i detta blogginlägg är sant. Det är rent struntprat, helt ihopfantiserat av mig som bloggförfattare.

Varför gör jag då detta?

Svaret är enkelt. Jag har noterat att det är allt vanligare att man bara läser rubrikerna, och sedan friskt och fort delar i sociala medier som Twitter och Facebook utifrån det som står i rubriken, eller möjligen de inledande raderna text. Man läser inte hela inlägget. Man klickar inte på länkar till källorna och verifierar dessa. Kort sagt brister man stort i källkritik. Andra går direkt in i källkritikläge utan att läst den länkade artikeln, vilket kanske är sunt, men innan man kritiserar något bör man förstås läsa innehållet.

Därtill finns sk kremlins eller rysstroll, som hoppar direkt till kommentarsfältet och börjar skylla på USA och hylla Putin, utan att ha läst själva inlägget. Då många nötter på Internet inte har ett liv har jag också valt att publicera detta på en lördagskväll, för högre relativ andel nötter.

Se det här inlägget som en variant av klassikern med instruktionen som börjar med "läs hela instruktionen" och på punkt 50 så står det "när du läst klar instruktionen kan du lämna klassrummet", medan många direkt sätter igång att jobba med punkt 2., 3. osv.

Jag upprepar. Detta inlägg är helt felaktigt, ett rent påhitt och en ren lögn. Jag kommer ändra rubriken och uppdatera Facebooks cache till "Jag har delat ett inlägg utan att ha läst innehållet" senare. Detta är ett rent experiment i om man läser något mer än rubriken, och jag hoppas att experimentet misslyckas.

Möjligt att detta inlägg är oansvarigt, men det är ett intressant experiment. Ni kan för all del avsiktligt dela detta på Facebook, bara för att läsa FB-kommentarerna som inte klickat på artikeln.

Kom som alltid ihåg att allt på Internet inte är sant. Inlägget har redan fått två tre retweets massor retweets på Twitter. På Facebook är antalet delningar uppe på 49 i skrivande stund.

Dock, att man alls kan ta rubriken för sann säger något om det säkerhetspolitiska läget. Kom också ihåg att vid ett ännu skarpare läge kan sociala medier på detta vis användas för att sprida malign desinformation.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

59 kommentarer:

 1. Ok, men har man sagt A får man skriva B i form av en roman vi möpar kan läsa.. Så skriv färdigt dina "Mad Svenne" och skriv vidare på "Medelhavsnatt" ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog att snöskredet på Norska Svalbard är allvarligare. Flera döda...

   Radera
  2. Allvarligare än underhållningslitteratur? NÄHÄÄÄ!
   Snart säger du väl att svält är ett viktigare problem än att min Cola är rumstempererad och isen slut..

   Radera
  3. Tror du fått slut på is i whiskyn. Man blir rätt korkad då.

   Radera
  4. Dricker inte whisky, men om jag gjorde det skulle jag inte dricka den med is.
   Men informera mig som uppenbarligen är så korkad, vad snöskred på svalbard har med ovanstående blogginlägg att göra.

   Radera
  5. Kul att du reagerar. Jag vet att du inte är korkad, så ta det inte så hårt. :-)

   Radera
  6. Jo, jag får alltid en mindre hjärnblödning när okända personer kallar mig korkad över internet, för står det på internet så måste det ju vara sant.
   Min coal är dessutom fortfarande rumstempererad... ah, the suffering!

   Radera
  7. Om du verkligen vill veta, vilket är en obändlig kraft, så tillhandahåller den här bloggen något som för mig är oemotståndligt... Ja, jag är nog inte helt ok.

   Radera
  8. .....kanske fler som skulle hålla sig till Coca Cola, druken ren. :-P

   Radera
  9. Tack för ett givande meningsutbyte!

   Radera
  10. "Möp", är det Röda Armén som gäller då, ErikG? Eller är det mer de ryska sjöstridskrafternas förmåga som lockar ditt intresse? Eller så kanske du är insatt och riktigt möp:at in dig på det ryska flygvapnet? Snälla, berätta lite mer vilket av de ryska vapenslagen som är ditt specialområde.

   Radera
  11. "Specialområde" antyder att jag är expert inom något, men det är jag ju inte direkt. Flyg och pansar är väl de områden jag är mest intresserad av så det är väl de områden jag är minst ignorant på.

   Radera
 2. Så går det när USA ska förstöra allt!! Är det OK att jag lade ut detta inlägg på min privata blogg också?

  Jag läste punkt 50 så ni vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt ok att lägga ut efterblivna åsikter.

   Radera
  2. ... på sin egen privata blogg, förstås. Vem i hela världen skulle vara intresserad annars... Gäsp är nog ett för starkt ord.

   Radera
 3. Ett ögonblick såg jag min lysande framtid bli ... lite mindre lysande. Sedan läste jag vidare och kunde lugnt fortsätta njuta av min lördagskväll.

  Fundera ett slag till på vad detta hade inneburit om det varit sant? Dags att ringa släkten och säga hej, imorgon kan det vara försent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte ensam. En svag molande känsla uppenbarade sig i buken.

   Radera
  2. Tvärtom...
   Den ständiga väntan på en kollaps försvann.
   Så...
   Nu gäller det att handla enligt planen...
   Men så var det inte.
   Denna gång.

   Radera
 4. "Flash", "Breaking", amerikansk decimalpunkt istället för det svenska decimalkommat, Natobokstavering istället för det svenska bokstaveringsbruket.

  Skäms du över det svenska språket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sönderamerikaniserat, infantilt slödder skäms inte; de bara skiter i svenska språket.

   Radera
 5. Ett ögonblick såg jag min lysande framtid bli ... lite mindre lysande. Sedan läste jag vidare och kunde lugnt fortsätta njuta av min lördagskväll.

  Fundera ett slag till på vad detta hade inneburit om det varit sant? Dags att ringa släkten och säga hej, imorgon kan det vara försent.

  SvaraRadera
 6. Det finns Putintroll visst. Det finns även Obamatroll. De har hållit på längre än vad Putin varit synlig. Hollywood och Tom Clancy (en föregångare i din genre) på den analoga tiden är och var hejare på att sprida desinformation, på filmduken och via pocketböcker.
  Alla trollar även Cornucopia, allt beror på hur man ser det.

  SvaraRadera
 7. Angående källor så har jag väldigt länge stört mig på att svensk media i sina internetupplagor är riktigt dåliga på källhänvisning och länkning. Läser man artiklar i tidningar från andra länder så tycker jag att man ofta får länkning i artiklar samt i vissa fall även en inforuta med alla referenser samlade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte vara för hård, de har blivit mycket bättre på detta senaste 6 månaderna av någon orsak.

   Radera
 8. Familjen Wilderäng kan väl i alla fall bjuda på: Hur stor är sannolikheten att detta inträffar inom en snar framtid?
  Sätter du oss i jobb bara rättvist att ni bjuder igen.

  SvaraRadera
 9. Haha, det var ett nöje att läsa detta inlägg. Min första tanke var "va f*n är det som händer!?". I min mening fångar du uppmärksamheten och påpekar sedan den ack så viktiga källkritiska inställningen. Bra Cornu!

  SvaraRadera
 10. Fast, det måste sägas - scenariot skulle vara mycket spännande. Gissar dock att ingen av sidorna skulle kunna skylla ifrån sig. Ibland brukar man ju skylla på rebellgrupper och annat. Det är dock inte så att normala rebeller har varken flyg eller luftvärn...

  SvaraRadera
 11. for de av leserne som ble skuffet over mangelen på MÖP-faktor kan jag henvise til følgende tråd fra andre siden av kjølen: http://milforum.net/showthread.php/55188-Scenario-Russland-vs-Norge-2014

  SvaraRadera
 12. Fattade direkt att det var ljug. Om en rysk jagare försvann skulle ju ingen vettig människa SAKNA den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är fullt upptagna med herr BD.
   Men citera inte mig.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Går det som vanligt är väl de typ sist att få reda på att deras söner ligger på havets botten.

   Radera
 13. Jag tryckte på läs mer av nyfikenhet för vad som skulle stå efter; Denna artikel är...

  Skulle vara mycket märkligt om det skulle vara RT som var huvudkälla om ett brittiskt plan skulle skjutits ner :/

  SvaraRadera
 14. Alltså, tittar ut och ser bilen och allt, fortfarande kvar. Dock, tillbringar nog resten av kvällen i jordkällaren. För säkerhets skull.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. 'Jag upprepar. Detta inlägg är helt felaktigt, ett rent påhitt och en ren lögn. Jag kommer ändra rubriken och uppdatera Facebooks cache till "Jag har delat ett inlägg utan att ha läst innehållet" senare. Detta är ett rent experiment i om man läser något mer än rubriken, och jag hoppas att experimentet misslyckas.'

  Om inlägget är HELT FELAKTIGT och REN LÖGN så är ovanstående det med. Boom! Mind blown.

  SvaraRadera
 17. Bra initiativ. Gjordes ett liknande experiment i USA för ett år sedan: http://www.mediaite.com/online/masterful-npr-prank-asks-why-people-comment-without-reading/

  SvaraRadera
 18. Det är nu,jag saknar "Kapitalist" det var han som var underhållningen på den här bloggen, den har ju börjat tyna bort

  SvaraRadera
 19. Jag tycker det var ett lovvärt initiatv.

  "Därtill finns sk kremlins eller rysstroll, som hoppar direkt till kommentarsfältet och börjar skylla på USA och hylla Putin, utan att ha läst själva inlägget. Då många nötter på Internet inte har ett liv har jag också valt att publicera detta på en lördagskväll, för högre relativ andel nötter."

  Jag vet ju i vart fall ett trollande nöt som är aktivt på lördagskvällen så helt ute och cyklar är du ju inte :p
  /m2

  SvaraRadera
 20. Dessutom, typiskt cornu att hänvisa till ryska nyhetskällor i sin trollpost. Tanken från cornu är att genom sin lögn sänka trovärdigheten för dem.
  Och så håller cornu på och babblar om psyops dagarna i ända. När det är han själv som gör så. Otroligt omoraliskt.
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de där ryska medierna saknar ju all trovärdighet. Och här försöker du påskina att de är en reko källa. Det säger en hel del om dig.

   Radera
  2. Fniss, bra där Stor Ek.

   Jag valde att "hänvisa" till rysk statspropagandamedia, eftersom jag aldrig gör det annars. Läsare som känner mig förstår därmed direkt att det hela är en lögn.

   Radera
  3. Russia Today är utmärkt om man vågar!
   Kross-talk där olika experter får tala är en propagandakanal som öppnar upp för annan syn än den vi matas med.
   Som tex att västs ovilja mot Assad förlängt lidandet för Syrien och hjälpt till med IS. Tvåfrontskrig försvagar alla inblandade.

   Radera
  4. @Stor Ek
   Alltså, rysshataren cornu LJUGER och visar däremd att RYSKA medier skulle sakna trovärdighet?!?! Tillåt mig hånskratta åt din totala brist på intellektuell hederlighet.

   Hade cornu varit en ärlig man så hade han naturligtvis hänvisat till hans vanliga källor. Som hans Ukrainska källor eller pentagon :D :D Som nu är så försöker han ljuga för att smutskasta andra. Futtigt och omoraliskt, lömskt och manipulativt.
   /m2

   Radera
 21. Min första reaktion efter att ha läst rubriken var att undersöka om nyheten fanns på Reuters dock han jag scrolla lite till och såg att det var fejk...

  SvaraRadera
 22. Vad var det som var så "originellt" med just den här ankan? Bara ett löjligt plagiat av vilken västerländsk, dyngspridande MSM-kanal som helst. Liberaler projicerar som vanligt sin egen dumhet på alla andra.

  SvaraRadera
 23. Flash: Jag har hört att Nato skjutit ner ett Ryskt plan på Syrisk mark. Detta har väl passerat nyheterna på senare tid, utan alltför upprörda kommentarer.
  Detta eftersom Ryssarna var efter turkmener som inte är IS-och då inte Västs mål.

  Demokraternas presidentkandidater debatterar om lämpligheten att avsätta ledare i olika länder. Med Libyen som ex. Varför inte ställa Hillary till svars för Syrienkriget oxå. Där fanns en plan klar 2012 för fred. 3 år senare är det dax för USA att se vad fördröjningen gjort med Syrien och Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan man skjuta ned ett plan på marken?

   Radera
  2. Sätta ur stridbart skick, kanske?
   Var det inte det israelerna pysslade med under krig mot Egypten.
   När de egyptiska flygarna gick och smörjde kråset 12 00 blev deras aeroplan attackerade när de var parkerade på marken.

   Radera
  3. Det brukar väl ändå stå på hjul... så någon meter kanske man kan skjuta ner det?

   Radera
  4. NATO-Quislingarna visar sin vanliga mognadsnivå.
   /m2

   Radera
 24. Hehe jag tror inte det där lyckas särskilt bra. De som du syftar på är oftast de mest pålästa individerna och dessa har lärt sig att inte gå på skit som propagandamedia levererar utan att kolla upp saken ordentligt innan. När man lyckats genomskåda lögnerna som västmedia drivit med under hela ens uppväxt så blir man lite svårare att lura.

  Jag tror du lyckas bättre om du hittar på nåt som ger uttryck för lite SD och Putinhat i rubriken istället. Det skulle snabbt slängas vidare och passar fint ihop med övrig dynga på nätet som mainstreammedia massproducerar.
  Men de som genomskådat den globala maktelitens agenda.. de är nog lite svårare att lura :)

  Sen kanske det iofs finns massa botar osv som sprider rubriker också.. Kan ju tänka mig att en mainstreamedia-bot tex, om sånna existerar, förmodligen skulle vara helt jävla dum i huvet.. med tanke på övriga nivån i den branschen. Den kommer säkerligen att förbehållslöst sprida all möjlig skit omkring sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ju nån som gick på den där medieankan om att en rysk ubåt hittats... Som visade sig vara 100 år gammal... Till någons stora besvikelse... Nämner inga namn :D
   /m2

   Radera
 25. En sak som Cornucopia kunde testa är att skylla jihadistisk terror på Ryssland och Putin. Det är det gamla beprövade liberala propaganda-konceptet där ruttna ismer utifrån konspirerar mot Västvärlden och dess på heder, samvete, vetenskap, tolerans och frihet grundade samhällsordning. Som ett litet extra piffigt "svenskt" raffinemang skulle man även kunna ha med ryska U-båtar som en väsentlig del av transportdetaljen.

  SvaraRadera
 26. Har varit borta i helgen och missade detta. Jag antar att cornu har ändra rubriken. Hur löd orginalrubriken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips kan ju vara att faktiskt läsa texten... ;)

   Radera