Cornucopia?

2015-12-07 05:56

Finland överväger införa medborgarlön istället för övriga socialförsäkringar

Enligt brittiska The Telegraph (det betyder alltså att det är den tidningen som hävdar detta, inte jag) överväger nu Finland att stryka sina socialförsäkringar och ersätta dem med en låg medborgarlön. Detta är i princip i linje med det förslag jag presenterat här på bloggen för några år sedan.

The Telegraph skriver:
"Authorities in Finland are considering giving every citizen a tax-free payout of €800 (£576) each month.Under proposals being draw up by the Finnish Social Insurance Institution (Kela), this national basic income would replace all other benefit payments, and would be paid to all adults regardless of whether or not they receive any other income."
Ersättningen om skattefria 800 EUR i månaden, eller 7 376:- SEK, är något högre än de 6 678:- SEK som min uträkning från 2012 landade på för svensk del. Mycket möjligt att en ny uträkning för år 2015 landar på runt 7 300:- SEK även i Sverige. Trots allt har ekonomin växt något sedan 2012.

Därmed kan man i Finland stryka motsvarigheter till bl a a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring, studiemedel, pensioner och socialbidrag försörjningsstöd. Samt bli av med all administration kring dessa. Jag förordade dock att medborgarlönen ska justeras utifrån de statliga inkomsterna till det moderniserade ersättningssystemet, så om för många inte jobbar, så blir förstås medborgarlönen lägre. Därmed blir systemet hållbart. Om ingen jobbar blir medborgarlönen också noll, och ju fler som jobbar och betalar skatt, desto högre medborgarlön (=mer tillbaka på skatten) får man. The Telegraph påtalar att förslaget är till för att motivera folk att skafa jobb - kort sagt, en rejäl sänkning av motsvarande a-kassan och en rejäl höjning av inkomsten för de som har jobb.

Lämpligt är också att de som har jobb sparar sin medborgarlön till de blir av med jobbet, blir sjuka, föräldralediga eller pensionärer, så de får lite mer än 6 678:- SEK i månaden vid de tillfällena.

Därtill ska man förstås lägga ner allt vad presstöd, kulturstöd, partistöd, riksdagens inkomstgaranti, jordbruksstöd eller företagsstöd heter - vill man leka journalist, ägna sig åt interpretiv dans, jobba åt ett politiskt parti, leka politiker, odla morötter eller starta ett företag, så finns medborgarlönen där. Inga övriga stöd eller bidrag behövs.

Myndigheter som Försäkringskassan, CSN mfl läggs ner och de fd anställda får ... medborgarlön.

Nu kan förstås The Telegraph övertolkat eller misstolkat finnarna här. Men som det ser ut är det ett vettigt förslag och förstås en rejäl sänkning av ersättningarna för de flesta, samtidigt som incitamentet att jobba ökar när man i praktiken får en rejäl nettoskattesänkning om man har ett jobb.

Dock ska man vara medveten om att en del ideologiskt indoktrinerade ser rött när de ens hör ordet medborgarlön. Då kan vi väl kalla det höjt grundavdrag istället för de som har jobb, respektive skatteåterbäring baserat på grundavdraget om man inte har någon inkomst.

Eller så gör man som alla nyliberalers husgud Milton Friedman och kallar det hela för negativ skatt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

105 kommentarer:

 1. Som sagt, kalla det hela för negativ skatt så har du fått en massa intresse direkt.

  Jag tycker dock att negativ skatt vore intressant, och det känns spontant som att det hela borde skötas den vägen istället för att en (ny?) myndighet skulle sköta utbetalningarna.

  Det ironiska är ju egentligen att ett sånt förslag skulle öka arbetslösheten direkt då vi skulle kunna anskaffa tex CSN oxh Arbetsförmedlingen helt samt tokbanta soc och FK. En hiskelig massa hittepåjobb försvinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många hittejobb försvinner, men det kan dyka upp jobb som normalt är "olönsamma". Folk har råd att gå och pyssla. De som vill sköta om fotbollsplanen har råd att göra det på "heltid".

   Radera
  2. Ja ett antal pärmbärare och blankettstämplare skulle bli arbetslösa men det argumentet har lite av "Broken Window Fallacy" över sig, de producerar ju inget nyttigt där de är idag så det påverkar ju inte välståndet negativt.

   Radera
  3. Det är ju det som till del finansierar pengarna: slopa en stor del av den byråkratiska maskinen runt alla bidrag, skicka hem folket och smeta ut dom pengarna över alla invånare istället.

   Det är helt bisarrt vilken byråratisk våt filt vi lever under idag. Alla pappersvändare som utför ett nonsensarbete som inte gagnar någon...

   Radera
  4. Ja jag påstår inte att det skulle vara ett argument mot medborgarlön.

   Radera
 2. Detta är en summa som faktiskt täcker arbetslöshetsunderstöder + bostadsbidraget alternativt för studenter studiebidraget + bostadstillägget. Hyra med vatten och el samt internet och telefon landar på ca 450. Resterande räcker till övrigt. Detta baserat på vad det kostar med gångavstånd till Åbo centrum. Senast låg stödet på 525 + bostadsbidrag som kan vara upp till 80% av hyran. 790€ i mitt fall.

  SvaraRadera
 3. "Därtill ska man förstås lägga ner allt vad presstöd, kulturstöd, partistöd, riksdagens inkomstgaranti, jordbruksstöd eller företagsstöd heter - vill man leka journalist, ägna sig åt interpretiv dans, jobba åt ett politiskt parti, leka politiker, odla morötter eller starta ett företag, så finns medborgarlönen där. Inga övriga stöd eller bidrag behövs."  Jag är kluven när det kommer till politiker. Hur ska vi få de klokaste i samhället att vilja sitta som styrande politiker? I dagsläget lyckas vi uppenbarligen inte. Är lönen för låg? Eller är problemet att det betalas ut lön?

  Antingen kapar vi riksdagsplatserna med 2/3 och höjer lönen för de som blev kvar, för att på så sätt premiera livsvalet att bli politiker. Eller får vi bara karriärister då, som har märkt att dom inte är kompetent nog att klara sig i näringslivet och därför väljer den banan?

  Om vi drar ner partistödet till noll, varför skulle någon tillräcklig kompetens för att bli riktigt lyckad inom näringslivet (A.Borg?) välja politikerlinjen? Eller ska vi lita på att det bara är de riktiga ideologerna som väljer politiken då, vi blir av med alla karriärister och får politiker som faktiskt kämpar för sin ideologi, och inte bara kämpar för att få sitta kvar vid grytorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får väl se till att uppföra sig som vuxna, göra sitt jobb och ta sitt ansvar att sköta landet sunt och vettigt till skattebetalarnas väl på allvar? Så har de möjlighet till en karriär även efter politiken.

   Radera
  2. Som du själv påtalar räcker uppenbarligen inte skyhöga löner.

   Radera
  3. Jag antar att ni syftar på problem som klientism, vänskapskorruption osv?

   Ja, det är enligt min uppfattning en av vårt samhälles största utmaningar. Men vi kan inte bara beskylla politikerna. Vi måste skaffa oss byråkrater värda namnet också. Typ som killen som avslöjade när Gotlands landshövding fuskade med strandskyddet. De måste förstå sin arbetsuppgift och de ideal som ligger bakom en demokrati, med likhet inför lagen osv.

   Radera
  4. Här kan jag något överspänt referera till Spenglers Jahre der Entscheidung:

   For us, the controlling factor of society is the interplay of command and obedience in a strictly ordered community, be it state, party, officers’ corps, or civil service. The member of any one of these communities is a servant of that community. Travailler pour le roi de Prusse—that means doing one’s duty without giving oneself up to corrupt notions of private profit. The wages paid to Prussian officers and civil servants since the days of Frederick William I have been ridiculously small when compared to the sums required to belong even to the middle class in England. But the Prussians have worked harder, more selflessly, and more honestly. The real compensation for this work is rank. It was the same in August Bebel’s party. This workers’ state-within-a-state did not want to get rich, it wanted to rule. During their enforced strikes these workers starved often enough, but in the interest of gaining power, not for higher wages. They struck in support of a philosophy that was supposedly or actually opposed to that of their employers. They struck for a moral principle, and a defeat in their battle could ultimately mean a moral victory.

   Det vill säga, man måste ha byråkrater vars främsta mål är att upprätthålla vissa ideal och principer, inte att inkassera en lön. Hur man kommer dit är en annan femma.

   Radera
  5. Sen gäller det att det är rätt ideal och principer också förstås.
   Man kan inte förneka att en vegan eller en wahabitisk imam har både starka ideal och principer.

   Radera
  6. Det är naturligtvis korrekt i sak. Det är väl egentligen inte konstigare än att det blir ett bättre resultat om alla drar åt samma håll, och den övergripande principen gäller ju i och för sig oavsett ideal. En wahhabitisk socialtjänst blir säkert bättre och effektivare om alla anställda ställer upp på de wahhabitiska idealen.

   Radera
  7. Problemet är att våra politiker fortfarande har destruktiva ideologier. Se på Annie Lööf som kallar sig grön socialliberal och ändå vill rasera våra samhällsordningar och vår redan usla ekologiska hållbarhet med fri invandring. Liberalismen är en defekt ideologi som måste ersättas med ekosocialliberaldemokrati, som bryr sig mer både om ekologi och demokrati än liberalismen gör.

   Radera
  8. Ändå är de framröstade av folket. Är det politikerna du vill byta ut eller är det folket?

   Radera
  9. Vi behöver bara byta ideologi. Det kan man göra snabbt. Jag borde skriva en bok som krossade de värdelösa ideologierna vi har, men har inte koncentrationsförmåga nog för det. Jag försöker istället på nätet påpeka för folk att vi behöver bättre ideologi, men folk förefaller ha svårt att ta till sig vad jag säger.

   Radera
  10. Finns ingen perfekt väg här. När vi får en man av folket som åtminstone har jobbat, mest fackligt i och för sig, visar det sig att han är en rätt kass statsminister. Populärast nu är Ygeman, som är heltidspolitiker sedan han var 19 år eller något sådant. Aldrig haft ett jobb. Detsamma var det ju med Erlander, Palme, Carlsson, Persson... ingen av dem har ju haft någon karriär utanför politiken, eller ens ett jobb.
   Förmodligen kan idag ingen person från andra alternativa samhällsområden slå sig fram inom politiken, så vi sitter lite grann fast med den politiska klass vi har. Det Är ju dessutom en delförklaring till SD:s framgångar, men den effekten kommer att avta när deras representanter blir mer och mer som de övriga partiernas.
   Ingen kan ju däremot påstå att de är direkt lågavlönade, om de inte har tillräcklig drivkraft för att göra ett bra jobb har de andra problem.

   Radera
 4. Ett ganska stort problem är:

  "The basic income will cost Finland roughly €46.7 billion per year if fully implemented."

  ... detta samtidigt som Finlands totala skatteintäkter ligger på ung 90 miljarder Euro. Ska bli intressant att läsa det kompletta förslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret är väl att rulla igång sedelpressarna. Helikopterpengar som det kallas. Det kanske Ingves prövar till slut om han verkligen vill få igång inflationen..

   Radera
  2. Suck. Det är ju bara, som jag skriver i inlägget, att slopa alla andra ersättningar. Annars är det inte heller någon vits med medborgarlön.

   Radera
  3. Blir detta ett problem om man stryker samtliga övriga socialförsäkringar?

   Radera
  4. Jo, jag inser förstås att det är tanken.

   Återstår att se om pensionärerna kommer att se fram emot halverad pension, eller om de får ett "undantag" i systemet.

   Radera
  5. Inte bara pensionärerna.
   Medborgarlön bygger ju på att man tar alla ersättningar och sprider ut dem på en dubbelt så stor grupp. Det betyder att alla som lever av olika typer av bidrag idag får i stort sett halverad inkomst. Det kommer ju att bli undantag givetvis, men i stort sett fungerar det så.

   Radera
  6. Ja, det stämmer. Det är därför det blir intressant med detaljer och övergångsregler. Jag skulle gissa att dag ett efter att detta implementeras så kommer det dyka upp snyftartiklar i pressen och krav på att vissa grupper ska få högre medborgarlön, och så är vi tillbaka igen.

   Radera
 5. Problemet är väl vad man ska göra med alla sjukskrivna, sjukpensionärer etc som har betydligt högre ersättning idag. De får sänkt inkomst och hinner aldrig spara ihop någon basinkomstbuffert då de redan är sjuka. Kanske kan man komma på någon övergångslösning där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En variant är ju att (om man också avskaffar den statliga pensionen) fördela ut pensionsfonderna till allmänheten först.

   Radera
  2. En lösning kan vara att ett gäng pensionärer / sjukskrivna går ihop och köper/hyr en större villa och delar på kostnaderna. Att alla ska kunna ha egen lägenhet, bil m.m tror jag blir svårt i framtiden.

   Radera
  3. Förr i tiden gick en socken ihop och ordnade en större villor åt pensionärer/sjukskrivna. Kallades "fattighus".

   Ingen större skillnad mot dagens äldreboenden dock.

   Radera
  4. Nej, båda är ju kommunala angelägenheter.

   En sak som är intressant att framhålla i sammanhanget är att de som vårdades i fattigstuga inte fick rösträtt förrän typ andra världskriget.

   Radera
  5. Pensionsfonderna är en rätt liten del av systemet, åtminstone i Sverige. En engångsutdelning följt av 30-50% lägre pension skulle nog inte ses som positivt av de som är pensionärer idag om man säger så.

   I Sverige innehåller väl bufferfonderna cirka 1200 miljarder eller så, dvs 120 000 kr/person kan delas ut ungefär. Antar att förhållandet är likartat i Finland.

   Radera
  6. Där väl väldigt sällan som man är 100% sjuk någon längre tid, en viss arbetsförmåga för några timmar i veckan finns troligtvis. Med en avreglerad arbetsmarknad så blir det möjligt att ha ett "extra jobb" och dryga ut basinkomsten med även för de som idag är helt borta från arbetslivet. Med basinkomst och slopade bidrag så behöver man inte konkurrera med bidragsjobbare från arbetsförmedlingen utan det kommer faktiskt att finnas jobb med riktig lön inte bara för högutbildade.

   Radera
 6. "Samt bli av med all administration kring dessa" m.a.o., och väldigt grovt räknat, 1 miljon jobb. Så det kommer aldrig att hända
  Men i övrigt håller jag med dig medborgarlön/negativ skatt är bra, men arbetsmarknadspåverkan detta har kommer att kräva totalt invandringstopp i decennier om man vill undvika social oro. Sannolikt även repatriering av 3-400000 invandrare. Eller är jag för pessimistisk och dystopisk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sk "Sverigevänner" påstår ju att invandrare får 20000-30000-50000-100000 i månaden i bidrag idag, så en sänkning till 6700:- SEK i månaden skulle väl minska bidragen för invandrare?

   Om de alls ska få bidrag, förstås. Medborgarlön avser, som hörs på namnet, medborgare.

   Radera
  2. Nej, det tror jag inte att de får. men systemet är genomskinligt och lättlurat.

   2 vuxna med 3 barn.

   Skilj dig på pappret men fortsätt bo ihop.

   Bidrag för kvinnan och hennes tre barn inklusive bostadsbidrag landar på i runda slängar 21 000 kr.

   Mannens lägenhet betalas av socialtjänsten plus lite extra bidrag till mannen, säg att han får 4 000 kr över.

   Hyr ut den sekundära lägenheten på andrahandsmarknaden, antingen till en annan familj eller än bättre till illegala invandrare.

   Dra in 10 000 i månaden (kan bli både mer och mindre).

   Mannen jobbar svart och drar in ytterligare 7 000 kr i månaden.

   Summan av inkomsterna blir då som följer

   21 000 + 4 000 + 7 000 + 10 000 = 42 000 kr i månaden utan att behöva bidra eller anstränga sig särskilt mycket. Det är inte alla laglydiga familjer som har de inkomsterna att röra sig med efter skatt.

   Medborgarlön enligt Cornus eller Finlands förslag är mycket bra för att tvätta bort stora delar av fusket i socialförsäkringarna oavsett härkomst.

   Radera
  3. Ja, med medborgarlön skulle det ju inte gå att fuska till sig mer pengar.

   Fast det ställer ju frågan i ett intressant ljus. Om det finns åldersgräns på medborgarlönen så blir ju barnfamiljer oerhört "fattiga". Ska man behålla barnbidraget, eller ska man ge dem nåt annat tillägg, eller ska de skylla sig själva?

   Radera
  4. Eller ja inte alla barnfamiljer men de som valt att skaffa många barn. Säg 6-7 ungar. Svårt att dra runt det på 14-16000 kr/mån kan jag tro. Än värre om en förälder dör. 7-8000 spänn, inkl hyra.

   Radera
  5. Alltså föräldrarna kan ju skaffa ett jobb. Ditt resonemang verkar utgå ifrån att de ska vara permanent arbetslösa och leva på medborgarlönen. Så är icke fallet.

   Bara för att man idag kan sitta hemma och rulla tummarna och leva på bidrag om man har många barn då det kräver löner som vida överstiger föräldrarnas kompetens innebär det inte att man ska kunna göra så även i framtiden.

   Radera
  6. Lönerna understiger alltså den nivå på bidrag som föräldern kan plocka ut om man har många barn och ingen utbildning och får söka sig till vården eller jobba som kassörska.

   Även i de fall där lönen faktiskt kan ge något mer än bidragen är kalkylen galen då insatsen blir 160 timmars jobb i månaden för att få någon/några tusenlappar mer i månaden än man får via bidragen. Det anser många inte att det är värt.

   Man jobbar för mellanskillnaden mellan bidragen och sin lön man jobbar inte för hela sin lön.

   Radera
  7. Det är rimligt med en medborgarlön för barn, som inte behöver vara högre än dagens barnbidrag.

   Radera
  8. Folk som invandrar till Sverige har väl i medeltal sju år till anställning eller nåt. En del av dem blir också de facto permanent arbetslösa skulle jag tro.

   Så, vad med dem? Sju år på medborgarlön, eller tror vi (något naivt kanske) att medborgarlönen kommer öppna för en massa okvalificerade jobb? Typ städa för 7000 i månaden + inkassera 7000 i medborgarlön och att nyanlända därmed kommer i arbete betydligt snabbare?

   Radera
  9. @ Kuckeliku

   nej det är faktiskt helt orimligt. Börjar man med barnbidrag så kommer flera grupper kräva lite mer av kakan också och så faller hela systemet ihop som ett korthus. precis som det håller på att göra idag i verkligheten då alla intressegrupper slåss för att kapa åt sig störst del av skattekakan.

   Barn skaffar man när man har råd att försörja dem inte för att deras existens ska bidra till familjens försörjning.

   Radera
  10. Well, vi har ett grundläggande socialistiskt paradigm i Sverige som innebär att man vid varje reform skall undersöka vad som händer de svagaste i samhället. Det är ganska rimligt att ställa sig den frågan så länge det gäller den egna befolkningen. Kardinalfelet som MP m fl gör att de inkluderar jordens 7 miljarder i det...

   Men med det sagt så tror jag att det blir svårt att genomföra en reform med medborgarlön som ställer nyanlända på undantag i sju år i medeltal. Det är så en stor del av Sveriges befolkning är tränade att tänka, iaf.

   Radera
  11. De flesta förslag om medborgarlön jag har sett innehåller barnbidrag eller en mindre medborgarlön för barn. Annars fungerar det aldrig.
   Att Sverige skulle gå från ett heltäckande trygghetssystem till Mad Max över en natt är kanske inte så realistiskt heller. Man låter nog inte befolkningen svälta ihjäl.

   Radera
  12. Det finns redan medborgarlön för alla barn - den kallas för skattefinansierad skolgång...

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Problemet är inte medborgarlön för barn utan alla offentliganställda som går från 20-40000 i månaden till arbetslöshet och 7000 kronor i mån i medborgarlön. De är tillräckligt många för att orsaka sociala konvulsioner (förutom tydligen i Härjedalen). Enklaste sättet vore att ta bort och slå ihop några få bidragstyper åt gången och försöka hantera problemet med alla som blir arbetslösa genom dels naturlig avgång, dels frysta löner inom påverkade myndigheter och dels kontrollerade avsked. Tar 10 år kanske och är alldeles för "förnuftigt" för våra kära "allt åt alla" hoppsan "vi måste stänga gränsen som i Ungern"-politiker.

   Radera
  15. Låt mig parafrasera ett känt citat om att låna ut hundra kronor som man inte får tillbaka:

   If you pay someone €800 a year, and never see that person again in your life, it was probably worth it.

   Radera
 7. För 7,300 kr per person och månad kan ett par leva ett gott liv och köpa en fin gård i t.ex Härjedalen. Mamman är hemma på gården och tar hand om barnen medans pappa är ute och drygar ut medborgarlönen med lite jordbruk.
  Landsbyggden skulle blomstra om detta infördes, stressen och sjukvårdskostnaderna skulle minska, allt skulle bli bättre tror jag faktiskt.

  Frågan är bara om våra folkvalde vill vårat bästa, jag är osäker.

  SvaraRadera
 8. Hur som helst är vårat nuvarande ekonomiska system ohållbart i längden, så ett nytt system tror jag kommer i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betoningen är förstås "framtiden" där. Inget varar för evigt. Så det är bara en fråga om när "framtiden" inträffar.

   Radera
 9. Friställda pärmbärare och andra får väl börja jobba i jordbruket om det skall bli fossilfritt, för då behövs det många gubbar och tanter för att ersätta en del av de dieseldrivna maskinerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, c:a 80 personer för att ersätta 1 st traktor.

   Radera
  2. Pärmryggar är ju rätt styva så det går säkert att bygga om dem till plogar.

   Radera
 10. Det kommer då att fungera som barnbidraget....
  Men att alla får det.
  Det är naturligtvis en möjlighet.....
  Men förövrigt blir ekonomin svart. Kolsvart.
  För skatteuttaget blir därovan en chock för de flesta....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag tror knappast barn får medborgarlön, 18+ möjligtvis.

   Radera
 11. Massinvandringen tog ur mig hoppet om att vi skulle få medborgarlön istället för socialdarwinism. Kanske är det ännu inte för sent, men om öppna-gränser-maffian och alla-som-har-det-jobbigt skall-få-asyl-maffian får fortsätta härja så återstår strax bara socialdarwinism som alternativ. När får vi höra socialliberaler börja förespråka medborgarlön? Varför sover de jävlarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bör observeras att medborgarlöner kan vara ett av de allra bästa sätten att förhindra att folk skaffar för många barn. Får man reducerad - kanske kraftigt reducerad - medborgarlön om man skaffar fler än ett, två eller tre barn så torde många välja att knipa ihop. Dock har samhällseliten fortfarande normalt råd att skaffa många ungar, om de känner för det.

   Radera
  2. Där har du kanske en liten del av varför folk inte vill rösta på dig?

   Radera
  3. I Sverige behöver man knappast ha särskilt njugga gränser för hur många barn man får skaffa utan att få medborgarlönen reducerad, men i många u-länder kunde det vara enormt klokt med en medborgarlön som reducerades mer eller mindre om man skaffade för många barn. Däremot vore det bra om det i alla fall finns barnbidrag/barnmedborgarlön så att ungarna kan få mat även om föräldrarna är ovettiga. Det är föräldrarna som skall svälta om de skaffar fler barn än de kan försörja. Inte barnen.

   Radera
  4. Nu börjar det likna en lösning som du nog inte kan lösa praktiskt. Hur ska du uppfylla ovanstående intentioner, hade du tänkt?

   Radera
  5. Jag hade för ca ett år sedan en del funderingar kring hur man kan implementera ett sådant här system, men jag minns knappt vad det var för ideer jag hade! Om jag tänker till en gång till kan jag nog klämma fram ännu bättre ideer. Inte tid för det idag dock. Du kan dock gärna precisera vad du ser som mest problematiskt.

   Radera
 12. En sådan här reform kan nog skapa en del nya lediga jobb genom att en hel del hushåll kommer klara sig på en (bra) lön och sina två medborgarlöner. Folk från hushåll med ordnad ekonomi kan därmed säga upp sig och utbilda sig/ta hand om barnen/dreja/samla frimärken/skogsbruk eller något annat man tidigare drömt om att kunna ägna sig åt.

  Därmed blir dessa personers jobb tillgängliga för andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det blir så många som lämnar arbetsmarknaden helt, men fler skulle nog starta eget eller jobba halvtid.

   Radera
  2. Kan nog vara så, och även det torde generera en del (deltids)öppningar för andra på arbetsmarknaden.

   Radera
  3. Det är en utbredd uppfattning att antalet tillgängliga jobb är konstant. Ben är inne på vad som kommer att hända med medborgarlön. Mängder av nya ultrasmå företag kommer bli resultatet och några växer till att få anställda. Förmodligen kan de flesta inte bli egna företagare utan behöver en anställning.

   Thomas fruktar en kolsvart ekonomi och om vi fortsätter med att till så stor del ha löneskatt är risken betydande. 7 300 * 12 * 6 000 000 blir drygt 500 miljarder. Hur mycket av de 500 miljarderna som idag består av summan av bidrag och administration vet jag inte men den är betydande. Andra inkomster för stat och kommun är tex moms särskild skatt på bensin, el, fordon, fastigheter och flygresor. Ja kanske inte på utlandsflyg - den är givetvis helig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 13. Vad finns det för anledning att kalla det medborgarlön, istället för medborgarbidrag?

  SvaraRadera
 14. Låter som en våt dröm för en miljöpartist. 7 300 kr per månad räcker till att leva gott på lämplig ort, någonstans på Filipinerna, i Thailand eller i Goa. Man kan hyra rum i en enkel bungalow på stranden året om, få lagad mat tre gånger om dagen och bara softa och "personlighetsutveckla".

  Allt medan lokalbefolkningen, som inte är födda med rätt pass, passar upp på en. Då och då kan man också twittra lite om alla egoistiska och rasistiska borgare hemma i Sverige, för visa att man fortfarande är "visar engagemang för samhällsfrågor" och inte är någon krass materialist som bara bryr sig om pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Du får säkert inte någon medborgarlön om du inte uppehålller dig i Sverige eller åtminstone EU.

   Radera
  3. "Brorsan" får ställa upp och visa upp sig för myndigheterna när det krävs. För att komma runt detta problem krävs ögonscanning samt fingeravtryck vid varje myndighetskontakt.

   Radera
  4. Det finns många som likt Cornucopia "räknat" på medborgarlön och sedan påstår att det är en bra affär för staten. Kan du Kuckeliku peka på var någon av dessa i sin modell inkluderar kontroll av samtliga medborgare, som likt kriminella regelbundet måste infinna sig på kommunalkontoret(?) för att bevisa att de inte ligger i en hängmatta i Goa?

   Då skulle det bli mer VP än MP över förslaget.

   Radera
  5. Jag har inga bestämda åsikter om hur man skall kontrollera att folk befinner sig i Sverige eller EU. Med modern teknik är det troligen inte särskilt svårt. Vill man inte bli registrerad så är det bara att avstå från medborgarlönen. Inte så bara för de flesta, men åtminstone för de med goda inkomster.

   Radera
  6. Anders, du har uppenbarligen dålig koll på den diskussion om medborgarlön som förs inom miljöpartiet. Det har aldrig varit givet att den skulle vara utan motprestation som du påstår. Alternativen med och utan motprestation har diskuterats parallellt och vid medlemsomröstningen 2008 fanns båda med, samt två andra förslag om förenklingar av socialförsäkringssystemen varav ett som var kopplat till tidigare inkomst vann. Kongressen har konsekvent röstat nej till att införa basinkomst men velat ha med det som en långsiktig vision, och senaste kongressen tyckte det skulle utredas. Nivån på motprestation är givetvis en av de saker som behöver analyseras.

   Radera
 15. Tanken med medborgarlön är jättebra på många sätt, Men man får nog koppla medborgarlönen till att man befinner sig i Sverige, annars skulle alltför många lockas av livet i hängmattan i något billigt semesterland samt att mängder av invandrare skulle flytta tillbaka med bibehållen försörjning från Sverige. 7000 kr placerar dig i 95e percentilen inkomstmässigt i massor av länder. Detta är redan idag ett stort dolt problem där tidigare invandrare befinner sig utomlands hela eller större delen av året och lyfter sin försörjning från diverse svenska bidrag. En lösning skulle vara att man måste scanna sina fingeravtryck en gång i veckan för att få sin utbetalning. De på sjukhus eller äldreboende registreras av personalen.

  SvaraRadera
 16. Bra Finland ! Men i Sverige är det ett problem med detta. Staten söker med ljus och lykta efter olika möjligheter att anställa folk utan gedigen utbildning i olika initiativ för att säga att man höjer sysselsättningen. En minskad stat ger minskade skatteintäkter och minskad administration, vilket inte är intressant för staten. Se bara hur regeringskansliet har vuxit de senaste 20 åren - TROTS det digitala samhället som ger stora bolag möjlighet att minska sina staber och sin overhead. Det är ett underlig men helt rationellt fenomen. Mest troligt kommer det fortsätta såhär tills den administrativa överbyggnaden "krossar" samhället och vi får börja om på nytt efter "entreprenörernas revolution". Entreprenörer och småföretagare i hela världen - förena eder !

  SvaraRadera
 17. För övrigt måste du göra en ordentlig källkritik på allt som The Telegraph skriver - jag undrar ibland om deras journalister tar droger....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske någon har gett dem Sahlgrenskas receptblanketter...

   Radera
 18. En intressant reform. Men samtidigt undrar man hur man tar sig från nuvarande tillstånd till det nya tillståndet utan att folket gör revolution. Så en plan för stegvis införande under förmodligen lång tid (decennier) behövs. Och det är förmodligen den svåraste biten tillsammans med den pedagogiska. Ingen kommer att rösta för ett sådant förslag om de inte tror att de själva har något att vinna på det.

  SvaraRadera
 19. Tanken är kanske god men kommer aldrig ske i praktiken då det finns för många problem att ta ställning till innan.
  Är det förresten tänkt att det ska bli lägre skatt samtidigt? Och att man ska spara till sin egna pension?

  SvaraRadera
 20. Enligt forskarrapporter kommer vartannat jobb automatiseras/robotiseras inom en 20-årsperiod. En robot behöver ingen lön eller semester. Vart tar stålarna vägen som genereras av robotarna? De lär med rådande samhällsmodell knappast tillfalla de som robotarna ersatt.

  2 procent av världens vuxna äger mer än hälften av all privat nettoförmögenhet och hälften av mänskligheten delar på 1 procent, enligt en ny FN-rapport. Den rikaste femtedelen i Sverige äger 87 procent av tillgångarna i landet.

  Jag tror på medborgarlön, absolut, men innan medborgarlön kan genomföras måste vi nog börja i den andra änden. Klyftorna håller på att dra isär samhället och jag tror smärtgränsen snart är nådd för vad den stora majoriteten anser rimligt och rättvist. Hur detta ska gå till vet jag inte. Den politiska adeln av idag tillhör gårdagen och kan och kommer aldrig kunna lösa morgondagens stora frågor. Klimatmötet i Paris är väl kanske det största beviset på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker tvärtom, smärtgränsen är snart nådd för hur små klyftorna kan bli för att jag ska tycka att det är värt att arbeta. Om klyftorna inte tillåts öka överväger jag att lägga mig på sofflocket.

   Radera
  2. D.L det påverkar inget, det finns andra som är villiga att ta vid efter dig. Och för de som är högavlönade och produktiva är det inget alternativ att välja sofflocket då det är riktigt jäkla dåligt betalt.

   Radera
 21. Problemet blir hur ska den som berättar - förklara för pensionären, den sjukskrivne den a-löse att nu kommer du bara att få HÄLFTEN eller kanske rent av 1/3:del av tidigare, vara utrustad.
  Skyddsväst o splitterskyddat fordon ?

  Den rike typ 'Wall-Enberg' med 100-miljoner i beskattningsbar inkomst bryr sig inte, då han under 1 år ändå betalat in mer än vad han får ut i ATP resten av livet, men 'medelsvensson' blir den store förloraren som får kanske ända neråt 1/3 i sjukpeng o pension. 'flummaren' som sitter hemma på sjukpeng, a-kassa eller soss o för agenda, blir vinnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då har du ju inte läst inlägget. Meningen är ju att man ska ackumulera sin medborgarlön när man har sysselsättning och då kan man ju ta ut samma sjukpenning som vanligt om man jobbat några år.

   Radera
  2. Jorå BD detta har diskuteras på olika ställen, men då detta är näst intill ett slutet system, så om finns vinnare borde det finns förlorare, vinsten blir administrationen.
   Går man ner till idag soss 3880 +hyra så minskar antalet vinnare.
   Om den genomsnittlige arbetaren själv skulle spekulera så blir det väl som idag, snåla arbetare har 200-tusen på banken till negativ real tillväxt mens 'den som kan' får en positiv tillväxt.
   Alltså för den normale blir det en förlust möjligtvis hålls inflation som slutar med en pension på idag typ 170-tusen kontant, vilket verkar vara vad snittpensionären får ut.
   Maxpension är väl 7.5 +grundpension + AFA

   Radera
 22. Det skulle ofelbart leda till en viss tömning av våra storstäder, som helt enkelt skulle bli för dyra att bo i för de som enbart har medborgarlönen. Kan säkert vara både positivt och negativt.

  SvaraRadera
 23. Förslaget i Finland om medborgarlöner går ut på att man till en början utser vissa kommuner där man prövar systemet för utvärdering. Om man kommit längre än diskussionstadiet
  vet jag inte.

  SvaraRadera
 24. Hela idén med medborgarlön är ju att INTE koppla den till några som helst motprestationer, i stil med att behöva visa upp sig på arbetsförmedlingen. Vissa anser att man på detta sätt sparar en massa administrationskostnader, och andra ser det som en förutsättning för att släppa loss människors inre kreativitet och arbetslust att inte ha några som helst krav.

  Efter ett par år på stranden i Goa kommer de hem som supermotiverade kreatörer, innovatörer och entreprenörer är tanken. Ungefär som med det miljöpartistiska friåret tidigare. Då kan man inte kräva att folk ska hålla sig hemma i Sverige, för då kvävs arbetslusten och kreativiteten under detta förfärliga krav.

  Nej, fullständigt kravlöst ska det vara för att miljöpartisten ska vara nöjd. Då kommer Sveriges tillväxt att fullkomligt rusa i höjden av alla kreativitet som släpps loss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugna dig, krävs bara en app från skatteverket där du scannar fingret och skickar in GPS-koordinaten, sen klart. Kostar inget att administrera.

   Radera
  2. Mmmm, man kan fråga sig varför man inte använder sådana finesser redan idag om det "bara".

   Fast det där med administrationskostnad är inte det driver MP. För dem spelar det ingen roll om kravet implementeras via eller inte. Krav dödar kreativiteten, är teorin. Ju färre krav, desto högre tillväxt. Dynamiska effekter a la MP.

   Radera
  3. re. Anders

   Det finns massor av enkla lösningar som det "bara" är att implementera för att spara pengar och förenkla för både stat och medborgare. Att de inte implementeras beror på att det helt saknas innovationskraft och initiativförmåga inom det offentliga. Det tog t.ex. 10-15 år efter det att behovet av att ha skattemärke på bilen upphörde tills de slutade att skicka ut det.

   Radera
  4. "saknas innovationskraft och initiativförmåga inom det offentliga"

   Så är det förstås, och det kommer att fortsätta vara fallet om man skulle införa medborgarlön. Ska man utvärdera medborgarlönen kan man inte anta i kalkylen att dess införande kommer att leda till en allmän uppryckning av det offentliga.

   Radera
  5. Jo Anders, men då måste man räkna in att pengarna som spenderas på 'Goa', dom spenderas på Goa och hamnar i importkolumnen.
   Och har man bott några år på 'Goa' för typ halva kostnaden mot Sverige så inte skapar man nått i Sverige då man kanske för 1/2 lönen kan anställa lämpligt folk i Indien.

   Radera
 25. Finns det inga svenskspråkiga källor att referera till vad gäller det här förslaget? Vi talar trots allt om ett svensktalande grannland här med en egen "ankdamm" (jo, det kallas så om Hejåhåfors) vad gäller medier, kulturpersonligheter och egensinniga som på NyTid etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sök på Hufvudstadsbladet basinkomst.

   Radera
 26. Någon form av motprestation torde vara nödvändig, t.ex att alla som väljer medborgarlön ändå står tillförfogande för samhällstjänst en månad per år.

  Den offentliga sektorn kommer att krascha ihop på sommaren om folk kan välja att gå hem, det gör den nästan redan som det är, alla sköterskor som har beviljats reducerad tjänstgöringsgrad resten av året är tvingade att jobba heltid minst en av semesterperioderna.

  SvaraRadera
 27. Sen kommer väl lönen att stiga för 'vårdbiträdena' o andra viktiga lågbetalda arbeten.
  Och tänk om nåt hundratal systemadmin o andra nyckelpers. på FK i Sundsvall tycker att dom samlat på sig tillräckligt med slantar för att . . . . tja 'Goa' eller tar över nåt torp helt gratis då ägaren har fått nån anmodan från nån myndighet att städa upp.
  Då OM torpet kan klassas som bostad med en sjujäkla tomt med en sjujäkla massa trän då blir ju uppvärmningen typ 10-tusen att ta bort från utgifterna.
  Sen pären . . njaee, med en John Deere med Mazerati V10 så går nog pären med förlust, men förbaskat mysigt ljud iaf. då man åker in på byn till 'Villy Strids' bensin & diversehandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Nils

   Givetvis kommer statens arbetslöner att stiga för sjukvårdspersonal när dessa skall lockas tillbaka från "medborgarlönszonen". Likadant för alla andra måste-jobb som sophämtning, lag och ordning.

   Å andra sidan kommer löneutgifterna att sjunka till NOLL för skattediarna i kultursektorn, inklusive aktivitetsstöd till idrottsklubbar, samt inte minst kommer hela den nationella dagisverksamheten att totalt upphöra när kvinnor kan välja att stanna hemma med sina barn precis så länge som de känner för (och när de väl vill tillbaka i riktigt arbete kan de välja att lämna sina barn till någon hemmavarande väninna/vän next-door istället för statligt organiserad pekpinneverksamhet med genustrendsperspektiv e.d i andra änden av stan som de inte fått välja själva).

   Medborgarlön reducerar stat och kommunal till en form av Nattväktarstat Light - det är egentligen (om det fungerar) en reform som inte alls passar in på den traditionella höger-vänsterskalan.

   Radera
 28. Å andra sidan, om barnen fick full medborgarlön från början så kan de ju lägga upp en buffert inför studier/yrkeslivet.

  SvaraRadera
 29. "lägga ner allt vad presstöd, kulturstöd, partistöd, riksdagens inkomstgaranti, jordbruksstöd eller företagsstöd heter"

  Ett modest förslag är att börja med att lägga ner myndigheter ingen skulle sakna om de försvann från jordens yta i morgon dag.


  Tex
  Myndigheten för delaktighet (!)
  Nämnden för hemslöjdsfrågor
  Institutet för språk och folkminnen

  SvaraRadera
 30. "lägga ner allt vad presstöd, kulturstöd, partistöd, riksdagens inkomstgaranti, jordbruksstöd eller företagsstöd heter"

  Ett modest förslag är att börja med att lägga ner myndigheter ingen skulle sakna om de försvann från jordens yta i morgon dag.


  Tex
  Myndigheten för delaktighet (!)
  Nämnden för hemslöjdsfrågor
  Institutet för språk och folkminnen

  SvaraRadera
 31. Å ena sidan en frihetsreform, å andra sidan usel fördelningspolitisk profil. De som inte tagit sig råd till arbetslöshetsförsäkring lär få det tufft, och barnfattigdomen lär öka rejält. Kan ses som ett svar på att automatisering gör att stora delar av arbetskraften inte längre behövs, men riskerar att göra det för lätt för de med bristande egen drivkraft att ge upp och leva på bidrag. Ingen lätt fråga detta. Ska bli spännande att se hur det faller ut.

  SvaraRadera