Cornucopia?

2015-12-06 18:02

De 30 kommuner som byggde mest bostäder per capita år 2014

Nedan följer en graf på de kommuner, som byggde flest nya bostäder per capita förra året.
De trettio kommuner som byggde mest nya bostäder per capita år 2014. Procent nya bostäder som andel av befolkningen.
Beräkningen är baserad på färdigställda bostäder under 2014, dividerat med kommunens befolkning.

Som man ser är det mestadels kranskommuner till våra storstäder, med några undantag. Exempelvis sticker Örebro ut, som den största kommunen på listan med sina dryga 114 000 invånare. Örebro är landets sjunde största kommun. Malmö är den storstad där det byggs mest per capita.

I den absoluta toppen hittar man inre hästgårdsbältet runt Stockholm, med kommuner som Knivsta, Nykvarn, Tyresö, Upplands-Bro. Mest byggande per capita i Göteborgsområdet står Härryda kommun, med centralorten Mölnlycke för, också inre hästgårdsbältet.

En udda fågel kan Tanum sägas vara, men byggandet där är nog liksom i Strömstad riktat mot norska feriebostäder.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Intressant.
  I allmänhet är det inte förvånande att det byggs utanför och runt Stockholm.
  Men
  1. Det kanske visar att man mer centralt i Stockholm tar längre tid på sig att planera och projekten tar längre tid att bygga klart. Det är dels mer grejer "i vägen", dels mer krånglig politisk process. Tänker på tex Hagastaden. Men sen finns det även skrytbyggen som det kanske läggs mer tid på, även om det inte ger så stor volymeffekt pga pris och antal.

  Trodde Stockholms kommun skulle märkas mer.

  2. Vore intressant att se hur många av de bostäderna har på klassisk manér tillhörande parkeringplatser eller vad kvoten är. Hört anekdotiska uppgifter att trots allt prat om miljö, kollektivtrafik osv så byggs parkeringplatser som tar plats. Gissningvis är det för att det höjer värdet och smörjer försäljningen.
  3. Märks att Knista är växer nu när förbindelsen mellan Stockholm och Uppsala är bättre.

  3. Bra att Botkyrka finns med. Huddinge lär vänta på hur det blir med Spårväg Syd innan man bygger. Plus att det är lite olika sorts byggnadsprojekt det handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle givetvis stå 4. på sista punkten.

   Radera
 2. Enligt Wikipedia så har Örebro kommun 144 000 invånare, Helsingborg kommer strax efter med 137 000.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är modig du, Kim!
   Våga rätta Lars...
   Näste man att försvinna, troligen.

   Radera
 3. "inre hästgårdsbältet runt Stockholm" inkluderar förvisso Knivsta, Nykvarn och Upplands-Bro, men definitivt inte Tyresö, som istället är en ganska typisk förortskommun med ytterst få "hästgårdar" (har hittills bara sett en). Tyresö består mestadels av en massa villor och radhus, samt vissa delar med en massa lägenheter. Dock med jättebra kommunikationer till centrala Stockholm tack vare alla motorvägsbussar. Tyresö lider dock av bostadsbyggarmegalomani, ledd av politikerna. Varje kommun med självaktning ska ju ha ett "landmärke" och det har Tyresö skaffat genom "Tyresö view", ett 22 våningars hyreshus i centrum. I övrigt har jag på mina cykelutflykter runt Stockholms sydöstra förorter noterat att det styckas av tomter i en rasande takt - väldigt många minimala villatomter styckas av från större villatomter, eller så köper ett byggbolag upp en fallfärdig villa, river den och bygger en bunt med radhus på tomten. I många fall platta tak och/eller alldeles för lite utskjutande takfot - det gäller både nybyggda villor och radhus.
  Och inte bara i Tyresö, utan även i angränsande Älta (som tillhör Nacka kommun). Där växer hela nya områden av villor, radhus och bostadsrätter upp på vad som tidigare var skogsmark eller grustag.
  Samtidigt blir bilköerna allt besvärligare på Tyresövägen - vad kan det bero på? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars tror jag Österåker är en av de mest häst-täta kommunerna i Stockholmsområdet. I och för sig också en av de mest båt-täta.

   Radera
 4. Verkar ju på din beskrivning att du i vart fall inte bidrager till bilkön...

  SvaraRadera
 5. Lustigt att Malmö bygger så mycket "per skalle". Är det inte den staden som är förtappad och dömd till någon av helveteskretsarna enligt alla "förstågsigpåare" i kommentatorsfälten?


  Själv bor jag i Lunds kommun, här kör vi på BRF:er eller LKF:er. Om man nu inte har "oturen" att bo i kolonierna där borta vid Veberöd och Genarp (där Lomma, Kävlinge och Staffanstorp förblev självständiga kommuner men som Lund gärna hade velat ta om det hade gått kring 1970), en del av stadens många koloniområden. Den dagen de lokala vänsterpolitikerna tar upp den imperialismen ska jag nog ta dem (och Smålands Nation) på allvar.

  SvaraRadera
 6. Nykvarn som jag själv bor i är definitivt en sk White-flight kommun. Även om i just det området jag bor i även har flyttat in kanske 15% från Stockholms närhet. (Dock dålig statistiskt underbyggt)
  Är ursprungligen från S-tälje där kommunal service i det närmaste havererat pga kraftigt ökade kostnader för Socialomsorgen och Skolan. När skolan dessutom tillhör Sveriges skräpkommuner kände även jag att jag inte vill låta mina barn gå där. Nästan alla i min bekantskapskrets som har möjlighet flyttar ifrån Södertälje. Så svenskarna har inte så öppna hjärtan som många tycks tro...
  Efter att ha flyttat till en kommun som rankas runt topp-10 från en kommun som rankas runt 260 i sista siffran jag såg kan jag inte annat än vara nöjd även med den praktiska erfarenhet jag har av skillnaden.

  SvaraRadera
 7. I direkta siffror så innebär det att Sundbyberg med 45000 innevånare har byggt ca 450 lägenheter. I runda tal är investeringen per kvm nyproducerat i Stockholm ca 45000 SEK/kvm lägenhet (Källa:SCB). Säg att snittet är 60 kvm. Total investering: 1202 Miljoner SEK. Tillkommande ränta under produktion ca 30-40 Miljoner SEK. Upplåter man dessa till bostadsrätter så får man in ca 60 000 per kvadrat, ca 1.6 Miljarder SEK. En avkastning på ca 400 miljoner SEK.....om det nu finns köpare vill säga.

  SvaraRadera