Cornucopia?

2015-12-31 08:15

Börsåret slutade nedåt

Börsårets sista handelsdag slutade negativt efter uppgångar tidigare i veckan.
Dagschart OMXS30.
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 föll -0.42% igår och stängde helåret, ej justerat för utdelningar, på -1.21%. Börsindexet SIXRX, som omfattar inte bara de trögrörliga storbolagen och även inkluderar utdelningarna, föll -4.03% i december och stängde helåret på +10.40%, vilket i kontrast mot OMXS30 visar vad utdelningar och snabbväxande mellanstora och småbolag kan göra för avkastningen på aktier när det vill sig väl.
 
Amerikanska husse, S&P-500 stängde sista handelsdagen på -0.72% och helåret blev alltså +0.22%.

Baserat på SIXRX var december 2015 sämsta börsdecember sedan år 2002, även om börsåret som helhet kom in ganska exakt på medel. Dock var 2015 det svagaste året sedan 2011.

Huruvida börsoptimismen återvänder efter årsskiftet återstår att se. Svenska folket är som bekant minst sagt negativa och i korten ligger stigande räntor, vilket kommer höja avkastningskraven på börsbolagen och med det riskera sänka kurserna. Därtill är frågan vad våran skulddopade ekonomi klarar av räntemässigt. Vi ger oss ut i ej kartlagt vatten när räntorna väl börjar stiga med dessa privata hushållsskuldnivåer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

2 kommentarer:

 1. En liten räntehöjning kommer bara skapa en börsuppgång tror jag. En större höjning ställer givetvis till det för många av de överbelånade. Håller helt med om att bolånetorskarna är för många.

  Min uppfattning är att en liten höjning av räntan tolkas som att det går än bättre ekonomiskt. Lönerna stiger och fler har jobb. Ja på lite längre sikt ger flyktingarna en större arbetslöshet. Helt klart är att de fyllda vattenmagasinen och det nya rekordet för vindkraften sjunker in inser många investerare att elpriset förblir lågt även 2016. Exporten, speciellt patentersättningar, har gått bra och kan förväntas fortsätta ett tag till.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läget är någorlunda OK och det var ett bra börsår. Om jag gissar kring mina egna innehav så ligger utdelningen på 4,3% 2016, sen kanske någon procents vinsttillväxt på det. Räntan ska stiga bra mycket för att bli attraktiv i jämförelse. Skattekontot ger 0,8% vilket är i linje med de bästa nischbankerna.

   Radera