Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-12-08 14:43

Boprisindikatorn på årslägsta - Erik Olsson varnar för tvärnit - nya rekordpriser

SEB:s boprisindikator faller för tredje månaden på raken. Mäklaren Erik Olsson varnar hos Bonnier/DI för tvärnit på bostadsmarknaden, men bostadspriserna är på nya toppar.
SEB boprisindikator till och med novembers resultat (står oktober i bilden), samt Valueguards bostadsprisindex för hela Sverige.
SEB:s boprisindikator faller för tredje månaden på raken. Andelen hushåll som tror på fallande bostadspriser stiger nu till 13%, medan de som tror på stigande priser fortfarande dominerar med 67%. Själva indexet blir då 67-13=54, vilket är den lägsta nivån för 2015. 

Hos Bonnier/DI varnar VD:n för mäklarfirman Erik Olsson för bostadspriserna under 2016:
"Jag säger noll procent, och då är jag optimistisk. [...] Det handlar om risker för kommande skattehöjningar och på diskussionen kring försämrade ränteavdrag. [...] Nu har alla insett att det kommer att göras saker för att bromsa marknaden."
Själva intervjun och artikeln bör nog ses som en inlaga mot politiska åtstramningar.

Mäklarringens VD varnar i samma artikel för fallande priser om 5% nästa år.

Dock fortsätter bostadsprisindexen upp på nya rekordnivåer, trots att allt fler blir tveksamma och trots att Erik Olssons VD Erik Olsson tror på stillastående priser när han är positiv. Samtidigt kan man konstatera att SEB:s boprisindikator fortfarande är mycket hög, men överhettningen kan vara på väg att ge sig, åtminstone tillfälligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Priserna skenar i stockholms förorter enligt min uppfattning.

  Nästan längst ut på gröna linjen i söderort kostar en etta nu 70k per kvadrat.

  SvaraRadera
 2. Alltså detta är ganska simpelt, de som sitter i mäklar båten tar till alla medel till att försöka påverka vår (o)kära regering till att inte agera för att nu kommer vändningen och vi är nära en stagnerad/fallande bostadsmarknad. Bara ett spel för galleriet med andra ord..

  Med andra ord, när jag som är 25 år kan gå in och låna 5.4 miljoner på banken för att köpa min tvåa i Stockholm förstår man direkt att något är väldigt skevt.

  Frågan jag ställer mig varje dag, vilka är människorna som köper på dessa nivåer?

  /EWI

  SvaraRadera
 3. De som snart är ruinerade. Tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Det jag är mest orolig för är att det kommer gnällas utav bara helvete när det väl faller "vi har inte ens råd med mat!!!". Politiker kommer rycka ut som hjälte med slängkappa och TUNGT subventionera bostäder för att priser inte ska rasa mer.

  SvaraRadera
 5. Boprisindikator är en förväntan/åsikt/tyckande precis som diagramet ovan visar.

  SvaraRadera
 6. Rapport från en by i väst nära gränsen (med priser, för "fritidshus" som är i nivå med Stockholm city/skärgård): marknaden står still här just. Objekt läggs ut med samma glada förhoppning om 5-10 miljoner men försvinner rätt snabbt igen. Här är fallhöjden fri eftersom priserna är enormt uppblåsta och de flesta (oftast norrmän, därefter 08-or), men ingen av dem har egentligen behov av dessa fastigheter som bostad. Det är statussymboler (1-2 veckor per år) och/eller spekulationsobjekt. Kasta då och då en blick hitåt. Jag tror att det kommer att kunna förutsäga en hel del av utevcklingen av den fantastiska bubbla vi nu lever i och som kommer att brista med förödande kraft.

  PS Jag äger sedan länge sjäv en av dessa grymt övervärderade fastigheter, men kommer att följa med ned i fallet pga nostagaliska skäl och för att jag redan har ett par andra bostäder där jag kan bo. Jag har aldrig "trott på" den sjuka värdering/prissättning som råder just nu.

  SvaraRadera