Cornucopia?

2015-12-24 10:10

Bloggläsarnas ledighet i jul

Dags att redovisa bloggläsarnas ledighet i jul, med matchande trafiksiffror.

Det är ju en illa dold hemlighet att bloggtrafiken är som högst på arbetsdagar och överlag följer folks ledigheter. Läsarna surfar helt enkelt från jobbet och har det goda omdömet att ägna sig åt meningsfull fritid, nära och kära, istället för att hänga här när de inte jobbar. Trafiken droppar således normalt av lunchtid fredagar och återhämtar sig först söndag eftermiddag.

Denna gång har vi nu hårda data på hur bloggläsarna jobbar över jul och jag kommer redovisa hur trafiksiffrorna följer detta mönster, med start detta inlägget och sedan återkoppling lite längre fram.
Mörk linje är antalet besök (i kontrast mot unika besökare respektive sidvisningar), dvs hur många tillfällen någon går in på bloggen. Staplarna är fördelningen av bloggläsare som jobbar specifika dagar under julhelgerna.
Bloggens besök och bloggläsarnas ledighet julen 2015. Korrelation 0.96 än så länge.

Julafton jobbar lika få som nyårsdagen, medan fler faktiskt jobbar på nyårsafton. Firandet på nyår är ju generellt på kvällen, vilket gör att fler inom samhällsbärande yrken accepterar att jobba dagtid den dagen.

Annars ser vi också att färre jobbar på julafton och nyårsdagen än ett ordinarie veckoslut, men variationen är så liten att vi nog ovetenskapligt kan säga att det ligger inom felmarginalen.

En riktigt God Jul till alla ni samhällsbärare som sliter på jobbet denna dag. Tack för att ni finns. Även ett extra God Jul till alla ni som sitter ensamma idag av någon anledning. Även om ni är rysstroll och egentligen inte ska fira jul förrän om två veckor.

God jul på er andra också. Det kommer förstås fler blogginlägg under dagen, t ex under den sk "Kalle Anka", så ni har något att göra. Själv har jag ju inte haft TV på nio år och ser alltså inte heller på det programmet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

8 kommentarer:

 1. Att surfa på jobbet betyder inte alltid att man är lat. Exempelvis kan det vara ett sätt att effektivt göra kontextswitch och nollställa innan man börjar med nästa grej. Det kan också vara ett sätt att vila sinnet några minuter medan man väntar på något, tex att en kompilering eller testkörning skall bli klar. Att sedan en flik i browsern är öppen, kanske flera timmar, betyder inte att man ägnar sig åt just den hela tiden. Har själv två stora skärmar med flera arbetsytor, så en bloggsida i en flik av många tar upp relativt lite plats i jämförelse med allt annat. Och nuförtiden ingår google som arbetsredskap där man snabbt kan hitta lösningar på det mesta, och effektivt kan implementera lösningarna med copy/paste och lite modifieringar. Så surfning (åtminstone på vissa sidor) är faktiskt en helt normal del i arbetet som ökar produktiviteten enormt. Förr i tiden hade man hela hyllor med manualer och dammiga utdaterade fackböcker som man mödosamt fick slå i, och helst komma ihåg vad man läst. Nu googlar man och hittar många olika svar med några knapptryckningar. Svaret på de flesta frågor som någon kan tänkas ställa finns redan därute.

  Förövrigt så klarar de flesta att göra flera saker samtidigt. Exemepelvis gå och tugga tuggummi samtidigt, eller se på Kalla Anka med familjen och kommentera på den här bloggen samtidigt. Självklart kan man bara koncentrera sig på en sak åt gången, så det andra (exempelsvis läsa och kommentera på bloggar) som man vill kunna göra samtidigt måste förpassas till den omedvetna automatiserade delen av hjärnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internet kom på 70-talet. Arpanet var namnet anno dazumal. På 70-talet surfade inte ingenjörerna på Internet, utan räknade mest på räknesticka och fixade till två landingar på Mars, där farkosterna kunde ta bilder från Mars yta och sända tillbaka bilderna till jorden.

   På 2000-talet surfar ingenjörerna utav bara fan på Internet, och kan med nöd och näppe fixa till att en farkost tar bilder från Mars, som kan sändas tiilbaka till jorden.

   Omvänd evolution på min ära!

   Radera
 2. Jag skiter och läser blogg samtidigt just nu. Det du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket man också med fördel kan göra på arbetstid istället för att låsa in sig hemma. För att tala om löneförmånen papper + vatten! Och TVÅL!

   Radera
  2. Lite jobbigt bara att hålla sig över långhelger som jul.

   Radera
 3. Skall man tolka diagrammet som du ligger på 7-800 läsare en normal dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill. Nej, det är antalet respondenter på enkäten. Antalet besök ligger på säg 20 000 om dagen normalt.

   Radera
  2. Självklart det känns mera logiskt. Min gamla fysiklärare på östrabo uppskattar nog inte misshandeln av min tolkning.

   Radera