Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2015-12-10 14:29

Allt färre dödade med lagliga vapen - EU vill förbjuda museivapen

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har precis publicerat en rapport där man konstaterar att allt färre dödas av lagliga vapen. Samtidigt vill EU nu också förbjuda museivapen för att stoppa terrorismen.
Museivapen på Armémuseum i Stockholm. Snart förbjudet om EU-kommissionen får bestämma.
BRÅ:s rapport Det dödliga våldet i Sverige 1990 - 2014 (PDF) bekräftar det som skrivits här på bloggen, dvs att det dödliga våldet minskar i Sverige. Detta handlar alltså om riktig statistik och inte hur mycket kvällspressen skriker ut klickrubriker och mjölkar enskilda våldsdåd i veckor.

Under åren 2010 - 2014 dödades i snitt 80 personer om året av dödligt våld, mot 107 om året under åren 1990 - 1994. Även dödligt våld mot kvinnor har minskat från 17 om året till 13 om året.

Framför allt beror det minskade dödliga våldet på att alkoholrelaterat våld har minskat, trots ökad tillgång till alkohol i samhället sedan EU-inträdet 1995. Man dricker inte längre för att bli full i samma utsträckning som förr.

Våldet med skjutvapen har inte förändrats under perioden. Däremot har karaktären ändrats till att allt mer handla om skjutvapenvåld inom kriminella kretsar, medan våld med lagliga vapen och jaktvapen har minskat kraftigt, rent av halverats.
"Det är samtidigt viktigt att också belysa de typer av dödligt våld med skjutvapen som under 1990­ och 00-­talet minskade påtagligt i Sverige. Det handlar framför allt om dödligt våld med legala jakt­ och andra tvåhandsvapen som sker inom ramen för familje­ och partnervåld eller andra konflikter utanför den kriminella miljön och som lika ofta sker i länen utanför storstadsregionerna som i storstadslänen. Den typen av dödligt skjutvapenvåld har totalt sett närmare halverats sedan mitten av 1990­talet."
Antal offer för dödligt våld med skjutvapen
per miljon invånare under 1990 - 2014.
Samtidigt står det dödliga våldet inom kriminella kretsar endast för var tionde dödsfall av våld.

Krigsrubrikerna i media är alltså knappast att betrakta som proportionella. Kom ihåg att det du upplever i media inte nödvändigtvis återspeglar verkligheten, utan är till för att locka dig att läsa och ofta mjölkar samma händelse minst 3-4 gånger - när den inträffar, när man griper någon, när rättegången hålls och när personen frigivs.

Däremot ökar det dödliga våldet med skjutvapen i Skåne och Västra Götaland, men minskar i resten av landet och även totalt sett. Det handlar alltså om lokala och inte generella problem.

Under perioden 2008 - 2013 var 48% av det dödliga våldet med skjutvapen kriminella konflikter, mot 18% 1990 - 1995. Grafen ovan kan i princip halveras om man ska titta på antalet laglydiga personer som blivit skjutna.

2008 - 2013 var endast 16% av det dödliga våldet med skjutvapen utfört av personer med vapenlicens, eller 13 av 80 fall totalt. Övriga 84% handlar om illegala vapen och kan inte stoppas med förbud mot lagliga vapen.

Det dödas fortfarande fler kvinnor i familjerelaterat våld (totalt våld, ej specifikt skjutvapen) än det dödas kriminella med skjutvapen. Dock ökar generellt antalet dödade män, men antalet dödade kvinnor minskar.

Enligt Wikipedia är risken att träffas av blixten ungefär en per en miljon invånare och år, vilket är ungefär samma risk som att bli dödad av dödligt våld med skjutvapen i större delen av Sverige. Justerar man dessutom bort det dödliga skjutvapenvåldet i kriminella kretsar bör man som laglydig främst oroa sig för att bli träffad av blixten och inte för att bli ihjälskjuten, då risken att bli träffad av blixten är i princip dubbelt så hög.

Detta hindrar dock inte EU-kommissionen från att nu även vilja förbjuda museivapen. Detta då terrorister tydligen får tag på sina illegala skjutvapen från museumen.
"Oavsett vad man tycker om vapen är de en betydelsefull del av vår historia och den kanske kraftfullaste drivkraften bakom teknikutvecklingen i världen. Vapenmuseer är välbesökta turistmål och även en stor del av våra övriga museer har vapen i sina samlingar. EU-kommissionen kräver nu att en stor del av dessa vapen, från tiden runt 1880 och framåt, skall beslagtas av myndigheterna och förstöras."
Så skynda ner till Armémuseum och titta på vapensamlingarna. Snart är de förstörda. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Men vapnen på Armémuseum och många andra militära museum TILLHÖR ju redan en myndighet (SFHM), så hur tänker de där? Om myndigheter inte ens ska få äga vapen, vad händer med Polisens och Försvarsmaktens vapen? Nu finns det förvisso museivapen som inte tillhör SFHM, och vapen vars ägarfråga är omstridd (Beredskapsmuseets vapen t.ex). Men just Armémuseums vapen är ju intressant, för vad är det som säger att en myndighet ska få äga vapen men inte en annan myndighet? Ska EU bestämma detta, eller är det upp till nationen?

  SvaraRadera
 2. Det gäller att avväpna befolkningen fort som fan nu innan tshtf.

  SvaraRadera
 3. Fast det är inte tretton per år som dödas med licensierade vapen, utan tretton under perioden. Alltså ungefär två per år.

  "2008 - 2013 var endast 16% av det dödliga våldet med skjutvapen utfört av personer med vapenlicens, eller 13 av 80 fall om året. Övriga 84% handlar om illegala vapen och kan inte stoppas med förbud mot lagliga vapen."

  SvaraRadera
 4. Slås fler kvinnor ihjäl av sina män än vad kriminella har ihjäl varandra på ett år? Det hade jag inte en aning om, jag trodde det varit BETYDLIGT fler som sköts. Otäckt.

  SvaraRadera
 5. 1880 och framåt. Så bra att de täcker bägge världskrigen, för det finns antagligen ingen historieintresserad som vill se utrustning från de tiderna

  SvaraRadera
 6. Ja då är det väl dags att EU-kommissionen ger sig på och förbjuda blixten också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotoblixten alltså.. för även om fler dör av att få väder-blixten i huvudet varje år än fotoblixtar, så är det ju lättare att förbjuda de senare.

   Radera
 7. Nu börjar jag ångra att jag röstade Ja. :-(

  SvaraRadera
 8. Har de inte kollektivavtal på museerna? Då borde det väl inte bli något problem med terrorism?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt lite kortare väntetider på vårdcentralerna och slopade betyg, sen är vi helt säkra.

   Radera
 9. Tyvärr så ökar det dödliga våldet. Då det efter 3 kvartal i år, endast var 1 mindre död. Än på hela förra året. Och det har blivit fler mördade och dräpta efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det är våld i den organiserade brottsligheten som fick ett rejält uppsving av dels Balkans ankomst på 90-talet tätt följt av Ryssarna och Syrierna. Risken för dig är mest om du råkar stå bakom en bov som hamnar under beskjutning och du har samtidigt glömt din skyddsväst hos älskarinnan.

   Radera
  2. Så du menar alltså, om jag förstod dig rätt. Att människor som kom från Balkan på 90 talet. Helt plötsligt just i år. Kom på att dom skulle döda massa medmänniskor i sverige? Och därför har det dödliga våldet ökat just i år? Efter en tidigare något nedåtgående trend. Var det det du menade?

   Radera
 10. Lagstiftningen nu är bra det är få som dödas med lagliga vapen, vi ska vara glada.
  USA är dårskapens land där vem som helst kan köpa vapen.
  Vi slipper problem med skjutvapen om bara seriösa jägare och skyttar får inneha vapen.

  Den nya lagen som tas upp av Lars kan vara för hård.

  SvaraRadera
 11. När man läser detta så borde brännvin förbjudas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att det efterfrågas rejält och erfarenheten visar att så t bara göder organiserad brottslighet. Själva problemet slipper man dock troligen inte...

   Radera
 12. Det är precis detta NRA i USA varnar för. Många av oss legala vapenägare inom Europa har genom åren tyckt att NRA är lite väl hårda, att det kanske är bra med registrering av vapen, för säkerhets skull. Att det är viktigt med licenser på vapen, som kan dras in vid behov..... Nu har vi och Europas myndigheter uppenbarligen olika behov...
  Det börjar med 5 årslicenser på enhandsvapen. Då måste det in en ny ansökan var 5.e år som då skall bedömas utifrån vapenägarens "behov". Ett "behov" som myndigheterna kan ändra med ett penndrag. Precis det händer nu. Snart så gäller det även jaktvapen. Efter ett antal år, så det blir generationsskifte, de med livslånga licenser faller för liemannen och åldersstrecket, så kan man avväpna hela befolkningen på 5 år på grund av någon random händelse. Amerikanarna har förstått detta och till skillnad från oss socialister i Europa så litar de inte på myndigheternas godhet. De har ändok en konstitution med grundläggande rättigheter för vapenägare till skillnad från oss som får hoppas på statens välvilja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger mycket i detta, frågan är om man kan lagstifta om rätten att äga vapen, tror inte det.

   Radera
  2. Bara seriösa jägare skyttar och vapensamlare ska få äga vapen.
   Tar man bort lagstiftningen så skaffar brottslingar vapen.
   Terrorister skaffar vapen.

   Varför ska jag tvingas skaffa vapen för att försvara mig mot dom?
   Ingen vill ständigt bära en pistol och kroppsskydd.

   Kan vanligt folk skaffa vapen då får vi skottlossning på fotbollsarenorna när knytnävar byts mot pistoler.

   Radera
  3. Har ekvationsteorin inte märkt att brottslingar och terrorister skaffar vapen ändå? Eller tror du att de gått och sökt licens för sina kalashnikovs? Det är precis den här sortens idiotiska resonemang som låter myndigheterna dra in våra fri- och rättigheter steg för steg.

   Radera
  4. Beväpna då fotbollshuliganer så får du se vad som händer.
   Jag har bara sagt att vi ska ha stänga vapenlagar jag har aldrig sagt att vi ska förbjuda vapen.

   Polisen borde få mer resurser så dom kan ta fast kriminella som har vapen.
   Fler poliser på gatorna med vapen är bättre än fotbollshuliganer med vapen.

   Få kvinnor kan hantera vapen, dom får det bara sämre dom kan inte skydda sig med vapen.
   Inte ens alla kvinnliga poliser har tillräcklig vapenträning.

   En kassörska ska bara ge rånaren pengarna, att försöka skjuta rånaren gör att rånaren skjuter först.
   Butikerna har minskat på kontanthanteringen och mängden pengar i kassaapparaten har minskat det är bättre än vapen för att stoppa rånare.

   Ger vi folket vapen så blir det fler rån när folk är på fyllan eller blir psykiskt sjuka,
   Ska dom som har spekulerat bort pengarna på Bitcoins få bära vapen?
   Motiv till att råna en affär har dom nu.
   Det finns många psykopater där ute ger vi dom vapen så använder dom vapnen om dom vinner på det.

   Så få som möjligt ska ha tillgång till vapen.
   Jägare sportskyttar ska få vapenlicens om dom är lämpliga, inga andra ska få inneha vapen.

   Radera
  5. "Paristerroristen tränade skytte med franska poliser
   Parisattackerna | Dåden 28-årige Samir Amimour, som deltog i massakern på 89 människor inne på musikklubben Bataclan i Paris den 13 november, tränade skytte på en parisisk skjutbana. Det rapporterar franska Itele och Le Monde.
   2011 ska han ha skaffat vapenlicens och i april 2012 började han träna på skytteklubben, som drivs av aktiva och pensionärer.
   Där ska han bland annat ha fått lära sig hur man använder ett halvautomatiskt vapen.
   Amimour sprängde sig själv vid Bataclan när lokalerna stormades av polis. "

   Skytteklubb tränade terrorist, fler vapen och skjutbanor löser inget.
   Avskaffar vi alla lagar då går terroristerna till skjutbanorna och tränar.

   Radera
  6. Sven Hassan: Du är kanske ny här, signaturen "ekvationsteorin" brukar inte vara så noga med att stämma av med verkligheten. När hans ideer och teorier inte stämmer överens med verkligheten brukar han "lösa" det genom att blunda hårt för verkligheten.

   Radera
  7. Tyvärr är ju hans typ överrpresenterad bland politiker, tjänstemän och journalister vilka genom sina maktpositioner åsamkar vanliga medborgare mycket stort lidande och besvär.

   Radera
  8. Fast som jag tolkar honom har han antingen rätt, eller så är jag lika stor idiot.

   Att totalförbjuda vapen för alla, inklusive svenska myndigheter, kommer inte hindra varken terrorister eller kriminella att skaffa vapen. Att tillåta vapeninnehav för alla, som i en del amerikanska stater, kommer inte heller hindra terrorister och kriminella från att skaffa vapen. Tvärt om.

   Jag gillar att skjuta, och skulle, om lagstiftningen såg ut som i USA förmodligen skaffa mig en automatkarbin att perforera papptavlor med. Det kan jag ju göra i Sverige med (eller har kunnat i alla fall). Men jag är inte beredd att lägga den tid och det engagemang som krävs för att få licens.

   Släpper man vapenägandet löst kommer det inte hindra den som vill begår terrorbrott liknande det i Paris. Möjligen skulle kanske enstaka civila som har med sig pistoler kunna ha skjutit tillbaka. Men vi talar om terrorister med automatkarbiner, vilka har en hel del mer eldkraft än pistoler, så det krävs antingen en skicklig pistolskytt eller en självmordsbenägen en för att kunna göra en rejäl insats.

   När det gäller kriminella gänguppgörelser så utgår de ju ifrån att måltavlan kan skjuta tillbaka. Om civila också börjar skjuta så blir de också måltavlor. Skulle en civilist dessutom råka döda en gängmedlem blir denne automatiskt måltavla för repressalier. Det kanske känns tufft att ha dödat en gangster, men när din dotter blir bortförd är det inte lika kul längre.

   Så, gärna privata vapen, men då med licens och kontroll ungefär som nu. Jag tycker dessutom man bör ta bort subjektiva bestämmelser om vapnens utseende. Ett halvautomatiskt gevär med kaliber .308 blir varken mer eller mindre farligt beroende på om det har valnötsstock eller kamouflagefärgat kolfiberchassi med pistolgrepp, picatinnyskenor och benstöd.

   Vill man komma åt busets användande av vapen måste man först och främst se till att brukandet av vapen blir kännbart straffmässigt. Som det är nu så försvinner ju straffet för olaga vapen oftast i och med att brotten som begås med vapnen har högre straffvärde.
   Terroristers vapenanvändande kommer man inte åt alls i princip. Om Terroristerna gör allt rätt så existerar inte dessa på radarn innan dådet, efteråt så spelar det oftast mindre roll vad straffet blir, eftersom terrorister till skillnad från yrkeskriminella är "one hit wonders".

   Radera
  9. Sen finns det väl en ganska stor risk att om ett antal civilister gick beväpnade som skydd, att vid en terroristattack/gängskjutning de sköt ihjäl varandra för att de har svårt att skilja terrorister från civilister då ingendera är uniformerad.

   Radera
  10. ErikG har rätt.
   Alla laglydiga jägare skyttar vill ha stänga vapenlagar men dom vill ha mindre byråkrati.
   Vad som ska tillåtas är en fråga jag inte kan avgöra men kaliber 50 är nog max om den ens ska vara laglig.

   Den som tror på laglöshet kan titta på USA där brottslingar och inkompetenta civila får köpa vapen.

   Idioter skjuter på varandra i bilköer, barnen leker med vapen och vådaskjuter folk, barn tar vapnen från föräldrarna och begår en skolmassaker.

   Anonym kan inte tänka själv, han klarar inte att inse vad miniräknaren visar.
   Han vill ha guldmyntfot pengarna ökar med max2%.
   Sen tillåter han löneökningar över 2%.
   Det är omöjligt att göra så i länden.

   Han kan inte tänka själv eller så ljuger han medvetet av någon anledning.
   Den som kan lite matte kan räkna öka mängden pengar med 2% öka statsministerns lön med 4%,år efter år det tar lång tid men statsministerns lön blir större än alla pengar son finns, lite mer än tusen år.

   Talet med störst exponentiell ökning blir störst till slut, mattelag.
   Därför kan inte lönerna öka mer i procent än pengarna i procent.
   Anonym ska inte få bära vapen.


   Radera
  11. @ErikG

   Det är nog för att du tolkar honom utifrån vad du tror att han borde mena, men inte utifrån vad han faktiskt skriver:

   "Tar man bort lagstiftningen så skaffar brottslingar vapen."

   Som om brottslingar inte skaffar några vapen ändå?

   Sen om du noterar så drar han fram nästa vapen ur sin arsenal. När han blir påkommen med sin rappakalja så drar han direkt ut på ett sidospår:

   "Anonym kan inte tänka själv, han klarar inte att inse vad miniräknaren visar.
   Han vill ha guldmyntfot pengarna ökar med max2%.
   Sen tillåter han löneökningar över 2%.
   Det är omöjligt att göra så i länden."

   Vad hade nu det med saken att göra?

   Det är ganska typiskt av hans argument. Såfort man påtalar att något han säger inte är förankrat i verkligheten så drar han gärna på ett sidospår förr eller senare - ibland brukar han hårdnackat hålla fast vid sina fantasier och blunda hårt för verkligheten.

   Radera
  12. Anonym sluta försvinn.
   "Tar man bort lagstiftningen så skaffar brottslingar vapen."

   "Som om brottslingar inte skaffar några vapen ändå?"

   Det går att köpa en olaglig AK 47 nu vet ej priset eller var dom säljs.,
   Blir det lagligt så tar någon en lastbil och kör hit hundratals och säljer dom på torgen.
   Vapenaffärer importerar och säljer över disk.
   Ju lättare det är att få tag i vapen ju mer vapen finns.
   Du hittar på kritik för att förtala mig.

   jag ger säpo information om att du har för avsikt att förstöra ekonomin.
   Riksbanken alla ekonomer vet att man inte kan ha guldmyntfot och löneökningar över 2%
   Du får en terroriststämpel på dig.


   Radera
 13. Nu väcks tanken för ett Europeiskt NRA ! För ca 10 år sedan försökte 2-3 tjänstemän på miljödepartementet tillsammans med några 2-3 MP riksdagskvinnor förbjuda bly i ammunition. De lyckades, men den nya borgerliga regeringen hävde förbudet. Hade de lyckats helt ut med det så hade de effektivt stoppat mycket jakt i Sverige. Det gick så långt att man fick kalla in en fd ÖB som genast satte in HM Konungen som ledande lobbyist - vilket gav snabba resultat. Vi måste akta oss för MP - de vill hindra oss från att sätta kött på bordet vid kris.

  SvaraRadera
 14. Så fullständigt idiotiskt, precis som man kan förvänta sig av EU. Först beslutar man, sedan debatterar man och till sist tar man reda på fakta, som HAX brukar säga.
  Gå ur EU nu! Lägg ner EU helt och återgå till att teckna samarbetsavtal länder emellan, något som fungerade alldeles utmärkt innan vi gick med i EU.

  SvaraRadera
 15. Senast jag besökte Armemuseum var automatkarbinerna inte riktiga. Inga andra eldhandvapen heller. Samlingen är knappast avyttrad till eller stulen av terrorister eller andra brottslingar, men man har gjort en stark insats för att visa att museer inte alls behöver inneha vapen, trots att det innan ombyggnaden verkade vara en kärnverksamhet.
  Sen kan man notera att EUs vapendirektiv, faktiskt, inte ens efter den här ändringen kommer kräva licens för t ex hagelgevär som är godkända för jakt i Sverige. Bara registrering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden Lars har kan inte visa riktiga vapen, urban måste ha rätt.
   Skalet kan möjligen vara äkta men inte slutstycke och vitala delar.

   Terroristen skulle kunna köpa 308w jaktammunition och krossa glaset och sen är massakern där.

   Radera
 16. Europeiska unionen. Tror ni det spelat någon roll om vi röstat nej? Troligt. Politikerna i det här landet hade gått med ändå.

  SvaraRadera
 17. Nu låter jag säkert hemskt naiv, men tror inte att ett sådant förslag kommer att realiseras. Till och med i historielösa Sverige är vi väldigt stolta över våra museiföremål. Förstå vad de stolta fransmännen kommer att peka stort F-U till EU-parlamentet och högaktningsfullt skita i ett sådant direktiv. Men som Cornu ofta påpekat - Sverige ska vara bäst i EU-klassen och kommer säkert att gå med på att förstöra alla muskedunder. Då är det bara att hoppas på att den svarta marknaden räddar vapnen på vägen till smältugnen.

  SvaraRadera
 18. "Däremot ökar det dödliga våldet med skjutvapen i Skåne och Västra Götaland, men minskar i resten av landet och även totalt sett. Det handlar alltså om lokala och inte generella problem."

  Hahaha. Åratal av bloggande och analyser...och ändå kapabel till sådant här snömos?

  Alla problem är lokala. Den dödande kriminaliteten i Skåne och V-Götaland är ett resultat av invandring i två vågor. Dels balkaninvandring, inte minst albaner. Dels Irakvågen. Maffiaverksamheten - och därmed morden - uppstår med tidsfördröjning. Samma sak kommer att ske med vad jag vill kalla den Reinfeldtska invandringen. Den som stoppats undan i stort sett i alla svenska städer med 25-120000 invånare. Vänta bara. Växjö, Gävle, Eskilstuna, Västerås, ...

  Vilka är mest mobila och snabbast att röra på sig i ett sönderfallande samhälle? Kriminella, yngre män utan lojalitet till släkt och lokalsamhälle. Sverige har tagit emot tusentals sådana. Vänta bara.

  SvaraRadera