Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-12-19 13:14

Affärsidé: Julklappar för ensamföretagare

Dags för en liten affärsidé. En julklappssajt för ensamföretagare.

Anställda får ofta någon form av mer eller mindre meningslös julklapp från sin arbetsgivare. Det här väcker problem för ensamföretagaren, som ju aldrig kan ge sig själv en meningslös julklapp varje jul. Så för att återuppväcka denna julklappsnostalgi föreslår jag en websajt där man kan gå in och ange ett belopp på hur dyr julklappen ska vara, och sedan få något man ej valt själv hemskickat.

Jul på Massolit Förlag.
I praktiken kan det vara allt från en värmeljushållare, via handduk, sportväska till kanske en wokpanna eller en röd julduk.

Poängen är att ensamföretagaren inte ska få välja själv. Vi går inte heller in på de skattetekniska problemen här - har man enskild firma får man inte ge sig själv en julklapp för oskattade pengar, men väl om man har aktiebolag.

Dock har det dykt upp sajter där anställda själva får välja mellan 10-15 olika julklappar, vilket förtar denna stolta tradition av att ge oönskade julklappar till sina anställda.

Själv har jag inte fått någon arbetsgivarjulklapp sedan jag sist var anställd 2006. Den gången var det nog en grytlapp med arbetsgivarens namn på. Eller en handduk.

Vad fick du i julklapp av din arbetsgivare i år? Själv tänkte jag ge mig lite extra övertid, då jag har en bokdeadline att hantera i jul.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Har inte fått något på senare år, och det är jag glad för. Det besparar mig besväret att låtsas uppskatta prylen och sedan ta med den till närmsta sopåtervinning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte bestämt mig ännu, men tror inte att jag ska slänga champagnen och gåslevern i sopåtervinningen, möjligen efter förtäring.
   Är det något nytt Stockholmssyndrom, vaska julklapprna? Eller ny extremversion av vita kränkta män? Låter lite hipster att slänga bort presenterna man inte har köpt själv.

   Radera
  2. Låter ju bra. Min kommentar kanske säger mer om nivån på de skattefria julklappar som jag fick då det begav sig än om företagsklappar i allmänhet.

   Radera
  3. Själv är jag uppriktigt glad om de anställda inte kölhalar mig!
   Nästan helt allvarligt.
   Problemet mig är nog att jag gillar dem för mycket.
   Personalen, ej gåvorna...

   Radera
  4. Kölhalning på moderna plåtbåtar är nog inte så farligt. Torde räcka med att hålla andan. Däremot om skrovet är av trä och har påväxter med vassa skalfotingar riskerar man att förblöda.

   Radera
  5. Trodde grejen med kölhalning var att man slog ihjäl sig mot skrovet?

   Radera
  6. Alltså, att dras från ena sidan till den andra är nog inte så problematiskt, om det inte finns hinder på vägen. De flesta människor kan hålla andan i två minuter utan problem, vilket torde räcka till att bli kölhalad på finlandsfärjan, eller titanic.

   Radera
 2. Badboll med tre röda lingon på...

  SvaraRadera
 3. Firman ger pengar till välgörenhet motsvarande nåt i stil med 35 kr per anställd... nu är det en stor firma så det ser inte så illa ut när man ser totalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha snålt. De fär väl göra avdrag för det sen med?

   Radera
 4. Samma som alla år: två flaskor vin. Bra vin dessutom, brukar vara i 200 kronorsklassen. Så jag får faktisk bra julklappar!

  SvaraRadera
 5. Förra året 2 biobiljetter. Året innan det 4 biobiljetter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2015 fick jag och mina kollegor ingen julklapp alls. Undrar om jag förväntas ge arbetsgivaren två biobiljetter 2016?

   Radera
  2. 2015 fick jag och mina kollegor ingen julklapp alls. Undrar om jag förväntas ge arbetsgivaren två biobiljetter 2016?

   Radera
 6. Vi brukar få en julbonus baserat på hur året har gått. Brukar skifta mellan 1000-3000 kr.

  SvaraRadera
 7. Verkar på Massolit förlag som om en av författarna har armbågat sig rejält fram till en plats i solen.
  Ja, vi känner ju till hur vi behandlas här i kommentarsfältet.

  SvaraRadera
 8. Vi fick en bonus på 10 000 kr och ett presentkort på Melanders fisk, 450 kr. Mycket uppskattat och jag har världens bästa arbetsgivare!

  SvaraRadera
 9. En ny turban och ett kebabspett. Ingen bonus I år. Jag jobbar på islamiska staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jo, men glöm inte de 72 jungfrur som väntar efter martyrdöden.

   Radera
  3. Vetefan. Var på star wars premiären, där var fullt av oskulder. De såg inget vidare ut.

   Radera
  4. Vad är semestervillkoren hos islamska staten? kan man spara semester? Har typ 50 dagar semester sparade ...

   Radera
  5. @ BD
   Man släpade alltså dit lindebarn?
   Svårt tänka mig att barnen får vara ifred till högre ålder!
   Vänligen titta inte på mig nu...

   Radera
  6. Semestervillkoren är generösa. Du kan välja på spännande resmål som att t ex krossas under en byggkran i mecka eller bli hajmat i Jemen.

   Radera
  7. BD, det låter bra, men kan jag ta med mig mina 50 dagar?

   Radera
 10. Detta fick jag av min revisor:

  * Vid uttag av lön år 2015 på ca 558 000 kr (9,6 inkomstbasbelopp, 557 760 kr), eller 46 500 kr per månad, är lönekravet alltid uppfyllt.

  * Lägsta möjliga lönekrav för år 2015 kommer att vara 348 600 kr (6 inkomstbasbelopp) + 5% av totala utbetalda bruttolöner.

  Om man inte har möjlighet att kvalificera sig för löneunderlagsregeln till 2016, genom löneuttag 2015, så gäller istället förenklingsregeln där schablonbeloppet 159 775 kr fördelas på ägd andel av företaget. Schablonbeloppet för i år, 2015, är 156 475 kr.

  SvaraRadera
 11. Fick en Sagaform Edge kock-kniv för flera år sedan - made in China, faktiskt. Den är fortfarande favoriten hemma på köket, antar att den håller livet ut. Ett annat år fick jag en Leatherman Micra, också en fullträff.

  SvaraRadera
 12. Som ensamföretagare är arbetet i sig som en enda stor julklapp som varar alla dagar hela året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova med en antibiotikakur om det varar så länge!

   Radera
 13. Fick ingen pryl i år, blev bjuden på tvårätters (exklusive alkohol) på ok restaurang med kollegorna som stod för sällskapet. Mkt nöjd med det, är statligt anställd i dagsläget och mår dåligt när skattepengar läggs på sådant det inte är tänkt.

  Sämsta presenten var för ca 3 år sedan. Fick en smörkniv som var gjord av trä. Den såg ut som något ett barn gjort i slöjden, var dessutom alldeles för tjock vilket gör att den inte fungerar något vidare. Den var gjord i något miljö cert. trä så någon inköpare/chef kände säkert att denna totalt oanvändbara kniv hjälpte till att rädda världen.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. I år drog min statlige arbetsgivare in julklappen av besparingsskäl. Med tanke på vad jag fått för meningslösa, billiga prylar de senaste åren så är jag inte ledsen för det. Får jag inte något jag verkligen vill ha så kan det lika gärna vara.

  Hade jag haft eget AB hade jag sett det som en utmärkt chans att lagligen bekosta lite privatliv via firman.

  SvaraRadera
 16. Presentkort på restaurang, mycket uppskattat av mig eftersom min sambo aldrig låter mig ta med henne på dyra middagar ute då hon får dåligt samvete om jag lägger massor av pengar på henne (hon student). Mat och matkultur är lite av en hobby så det är kul att kunna avnjuta det med henne och inte bara vänner.

  SvaraRadera
 17. Jag kan meddela att jag, i egenskap av den av bloggadministratören etiketterade rasistiske Putinkramaren (gärna med SD-svans) och städslad av Putins Trollfabrik GmbH i Leningrad Oblast, fick en extra stor portion rödbetssoppa, en icke föraktlig mängd vodka därtill och en LP-skiva med Sjostakovitj 8:nde stråkkvartett.

  (Spår av ironi kan finnas i ovanstående textmassa.)

  SvaraRadera
 18. Istället för mandel i gröten fick man förstås se vem som fått Polonium i borstjen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @21:35
   "borstjen"!
   Du om någon borde väl veta att rödbetssoppa transkriberas borsjtj!

   Språklig förflackning på min ära!

   Radera
 19. Egentligen lite löjligt små belopp men oskattade pengar som går att ta ut ur ett Svenskt AB är lite som att hitta en enhörning så man går snällt till ICA och köper värdecheckar till alla anställda som sedan kan omsättas i hushållskassan direkt.

  SvaraRadera
 20. Jag kan bara spekulera i vad ensamföretagaren Fredrik Reinfeldt ger sig själv i julklapp.

  Mitt tips är att han ger sig själv ett par extra stora manboobs så att han bräcker Anders Borgs meloner.

  SvaraRadera
 21. Brukade få en extra ledig dag att ta ut under julen. Lite extra ledighet uppskattades alltid.

  SvaraRadera