Cornucopia?

2015-11-02 20:39

Var femte plats på officersutbildningen ledig

Officerstidningen rapporterar att var femte plats på officersutbildningen är tom (PDF, sidan 9). Man lyckas alltså inte  rekrytera behovet av officerare till Försvarsmakten.

Fokus på Försvarsmaktens rekryteringskampanjer har hittills främst varit rekrytering av gruppchefer, soldater och sjömän (GSS), men man har nu även problem att rekrytera officerare. Det innefattar även  de som söker direkt till officer via GMU/FOK, dvs grundläggande militär utbildning, förberedande officerskurs. 

Av 67 sökande via GMU/FOK ansågs 34 vara lämpliga officerare och 22 sökte sedan till officersutbildning, vilket ger en lyckad rekrytering av officerare om 32% av de som gick GMU/FOK. 

Ett märke.
Tilläggas bör också att flygvapnet framöver kommer ha problem med flygförare ("piloter") när de stora "Top Gun-kullarna" nu faller för åldersstrecket. Detta gäller såväl JAS-piloter, som piloter till Tp 84 Hercules och även helikopter. Stora möjligheter finns för den som har motivationen och klarar kraven att bli JAS-pilot eller vill flyga Hkp 16 Blackhawk. Exakt vad som är coolast lämnas som en övning åt individen, men efter Midsommargryning har jag inte bara fått besök hemma av en hkp 16, utan även råkat få ett inte helt vanligt märke.

Försvarsmakten har nu påbörjat en rekryteringskampanj specifikt för officerare på temat "är du officer utan att veta om det". Tre reklamfilmer enligt nedan. Den första, "Tårtan", är avgjort bäst.
Kan vara ett yrkesval för bloggens yngre läsare, även om ni är en liten minoritet. Alla har förstås inte vad som krävs för att vara en del av Försvarsmaktens verklighet.

Samtidigt är frågan alla fortfarande ställer sig när man ska visa en reklamfilm som faktiskt skildrar yrket soldat eller officer?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

38 kommentarer:

 1. Såg på Avpixlat att "soldat" är den vanligaste yrkeskategorin bland alla miljoner invandrare vapenföra män som kommer nu, så Försvaret borde knappast ha några rekryteringsproblem längre? Bara att införa "körkort" för dem och beväpna dem.
  http://avpixlat.info/newsdesk/militarer-och-soldater-vanligaste-yrkeskategorierna-hos-asylsokarna-fran-tredje-varlden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va nu länk till oseriös nazifascistrasistfobiker-site var är arnstads tankepolis ?? 😜

   Radera
  2. Hatsajten till trots finns det en poäng i att få alla de unga männen i sysselsättning. Om de dessutom kan hjälpa vårt försvar med praktisk kompetens är det ännu bättre. Svenska språket behöver inte vara ett krav men engelska bör soldaterna kunna om vi ska med i NATO. Alternativt kan arabiska fungera under en kortare period.

   Radera
  3. Kan redan se rubriken "Svenska försvaret tränar IS-krigare att döda".

   För övrigt tror jag det är bättre att lämna försvaret till människor som faktiskt ser sig själva som svenskar. Jag känner många, som hamnar i facket "invandrare", som är födda i Sverige men ändå inte känner sig som svenskar eller tillhörighet till Sverige. Tar vi ett potentiellt scenario där Sverige med mandat från FN eller NATO ska verka i Mellanöstern så kan det ju uppstå en del intressekonflikter.

   Det landslag man håller på i fotboll framför alla andra tror jag också är det landet man känner sig mest lojal gentemot.

   Radera
  4. Intressekonflikterna finns redan idag. Shia- och sunnimuslimer. Sedan har vi kurder och turkar, kristna syrianer, palestinier, judar med en krydda av militanta somalier. Om vi bara kunde få alla att leva som vänner med hjälp av en ny samordnare eller myndighet. Mona Sahlin har gjort ett bra jobb hittills och om hon fortsätter på samma väg har vi snart ett multikulturellt samhälle att avundas.

   Eftersom Sverige och folkhemmet är ett hatobjekt i vänstersverige idag kan vi räkna med soldater som inte känner sig lojala. Pengar och vapen räcker gott.

   Soldaterinran är ett minne blott från folkhemstiden.

   Radera
  5. De länkar i sin tur till ett PDF som finns kvar på en nedstängd SVT-sida som tydligen av misstag rapporterat nyheten. Nästan alla invandrare som kommer nu kommer ju från området Marocko-Afghanistan Bosnien-Somalia och det är nästan bara där i världen som alla krig i världen pågår, så de borde ju ha erfarenhet. Vilken tur att det problemet inte kommer hit...

   Radera
 2. Hmm trodde FM var så bantad att de knappt behövde officerare Är inte utbildningen f.ö. Avlönad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utbildningen är avlönad. Då gammla stridshundar bara förstår saker som strid, logistik, teknik, etc. och inte förstår de nya moderna krigsvetenskaperna som lätt infanteri, COTS, gender, etc. så behöver FM hela tiden fyllas på med nya moderna officerare som förstår dagens slagfält...

   Radera
  2. Fråga en erfaren soldat i Ukraina eller Syrien hur viktigt gender är... eller COTS... eller lätt infanteri. Alltför många politiker och FM-anställda har glömt de grundläggande principerna i militäryrket.

   Radera
 3. Försvara exakt vad? Ett diffust begrepp på en karta som håller på att trasas sönder inifrån? Det senaste jag hörde så är vi inte ens ett land. Och det lilla som eventuellt finns kvar består av en hop manshatande genuscertifierade hallongrottor. Skall jag riskera livet så skall det iaf. vara för någon som uppskattar det. Så, nja... tack, men nej tack.

  SvaraRadera
 4. Sverige och svenskar finns inte så vad skall de försvara? EU? Sverige skulle behöva många bra officerare som kan strida för svenskarna när landet skall återerövras och sedan när vi sparkar ut USA ur Europa.

  SvaraRadera
 5. Under den suveräna Värnpliktseran i konungariket Sverige var det så vist ordnat att dugliga Kompanibefälsskolelever (KBS:are) kunde genomgå en ca 22 månaders reservofficerskurs, varvid dessa efter avslutad kurs kunde tjänstgöra enligt de högre officersgraderna kapten och i enskaka fall major.

  Men de analytiskt svagbegåvade inom Alliansen såg till att döda Värnplikten i Riksdagen 2009 med endast 3 rösters marginal. Därför kan Sverige inte längre utbilda reservofficerare. Därför har Sverige brist på officerare!

  En reservofficer var också attraktiv inom det privata näringslivet på chefsposter, eftersom vederbörande hade fått en gedigen ledarskapsutbildning genom Försvarsmaktens försorg.

  Tårtfilmen var riktigt rolig :)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Vad tråkigt att min grupp vitman inte verkar sökas om man kollar på reklamerna .
  Nån som har nån koll på vad FM har gett för dom här reklamerna med musik tagen direkt från CIAs tortyr rum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så förvånad att din grupp inte är efterfrågad. Jag tycker inte att det är tråkigt heller.

   Radera
  2. "med musik tagen direkt från CIAs tortyr rum?"

   Ljugpelle.. kollade på en av dem för att se om de spelade Metallica eller Queen, två av de artister som spelats flitigt i CIA´s fängelsehålor, men så var det ju inte alls. Inte ens "The Barney Song" eller "Sesame Street" var det. Du har ju uppenbarligen ingen kunskap om CIA´s tortyrmetoder över huvud taget.

   Radera
 8. När kommer din bokserie där ryssen inte är intressant utan sammanbrott, upplösning, inbördeskrig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte det "Stjärnklart" med efterföljare du tänker på? I så fall så har första delen funnits ute i över ett år, och del två kom ganska nyligen. Bara att kolla bland bloginläggen för att se var du kan köpa ett signerat ex nästa gång.

   Radera
  2. Ssch, rubba inte RB:s världsbild nu.

   Radera
 9. Kan vi inte bara skaffa oss en massa billiga robotar som vi låter regna ned över storstäderna hos en ev. angripare.

  Gör det ordentligt dyrt att mucka med Sverige igen och skippa en massa personal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar likt ett kunskapsregn?

   Radera
 10. Grundproblemet är inte att ungdomar inte söker officersutb, utan hur extremt oattraktiv officersyrket defacto är. Många av de som faktiskt fullföljer utbildningen (både OP och SOU) slutat eftersom FM är en dålig arbetsgivare och det finns dåliga möjligheter att vidareutbilda sig inom sitt skrå.
  Varför söka sig till ett yrke som folk flyr ifrån och som få talet med gott samvete kan rekommendera?

  SvaraRadera
 11. Om man har svårt att rekrytera stridspiloter så har man något allvarligt fel i organisationskulturen eller löneläget. I grunden beror demoraliseringen kanske på att staten sedan årtionden nu hävdar att Sverige inte finns och inte har några gränser, nästan 90% av svenskarna har röstat för att de inte finns, och det blir snart en självuppfyllande profetia. ISIS verkar ha lättare att rekrytera manskap i Sverige.

  Men nu ska det tydligen övas på Gotland!
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/luftvarnet-ovar-forsvar-av-gotland/

  Även om luftvärnet inte är så kapabelt mot bombande fiendeflyg, så kan väl de kanoner och manpads som finns ge effekt mot luftlandsättning.
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/osint-svenskt-medel-och-langrackviddigt.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du alltid okunnig? Totalt har islamister i Syrien rekryterat några hundra i Sverige sedan 2011, och det är knappast alla dessa som rekryterats av just IS. Försvarsmakten rekryterar några tusen varje år.

   Radera
  2. Fast fakta är ute, känslor är inne, och om Kapitalist KÄNNER att det är så att IS rekryterar fler än FM så ÄR det ju naturligtvis så FÖR HONOM. Vi kan ju naturligvis titta på tråkiga fakta och vara allmänt mossiga och tråkiga. men vi måste ju ändå respektera andras KÄNSLOR.. eller?

   Radera
  3. Du menar att Kapitalist ägnar sig åt post-kolonial intersektionell kulturmarxism?

   Radera
  4. Ja, precis.
   Et tu, Kapitalist, Et tu!

   Radera
  5. Eftersom svenska försvaret uteslutande är aktivt i Afghanistan och vissa andra arabinvaderade och muslimifierade (alltså p.g.a. av total intolerans mot mångkultur evigt inbördeskrigande) länder, så kanske det inte är en dum idé att vi tränar afghanerna militärt? Om vår säkerhetspolitik ändå går ut på att ta ställning för en av familjerna i denna tusenåriga släktfejd långt långt borta.

   Fast det faller ju på att västskrigsmaskineri har gett noll och intet resultat efter 100 år i regionen. Tekniska militära segrar på slagfältet är meningslösa när kriget är en kulturell folkrörelse och en släktfejd där varenda invånare deltar. Arabernas krig mot varandra slutar inte förrän den näst siste araben självmordsbombar ihjäl den siste araben.

   Radera
  6. Vad menar du med aktivt? Skarpa insatser i Sverige har ju tack och lov inte behövts på länge, förutom ubåtsjakterna då - som redan där visar att försvarets aktiviteter långt ifrån uteslutande sker i utlandet. Men ska vi inkludera QRA och övningar så länkade du ju själv till den pågående övningen på Gotland. Gotlänningarna kanske inte är lika helsvenska som den här östgöten, men jag skulle i alla fall inte gå så långt att jag kallar dem araber.

   Förlåt om jag inte respekterar din faktarelativism, Kapitalist. Men du har Fel Fel Fel för att citera ett stycke klassisk svensk kultur.

   Radera
  7. @Kapitalist 11:52
   Var inte så orättvis mot ISAF:s prestationer. Agrarproduktionen i Afghanistan har gjort stora framsteg iISAF:s närvaro. Enligt UNODC har den årliga åkerarealen [hektar] med opiumvallmo företett följande förändring:

   2001_____8000
   2002____74000
   2003____80000
   2004___131000
   2005___104000
   2006___165000
   2007___193000
   2008___157000
   2009___123000
   2010___123000
   2011___131000
   2012___154000
   2013___209000
   http://www.unodc.org/documents/crop-monitoring/Afghanistan/Afghan_report_Summary_Findings_2013.pdf

   Radera
 12. Vem vill leda försvaret av ett land vars Riksdag bestämt att det inte skall bli några problem i framtiden i kombination med att materialen är hyfsad, men det det borde finnas ca 5 ggr mer av den för att det skall kunna börja kallas ett försvar.

  SvaraRadera
 13. Så blir det när FM inte lyckas konkurrera med den civila arbetsmarknaden. Låg lön, konstiga arbetstider, dålig arbetsmiljö och osäker framtid kommer enbart locka de mest hängivna, inte de bäst lämpade.

  Jag har själv en flerårig bakgrund inom FM med utlandstjänst och extremt goda omdömen från både chefer och underställda och stämmer antagligen ganska väl in på de personer som FM vill skall söka OP. Och jag funderade länge på det men valde att studera civilt istället just då jag inte upplevde FM som en bra arbetsgivare (och man vet ju aldrig hur länge just ditt regemente blir kvar och du blir tvingad att flytta till andra sidan landet). Idag doktorerar jag inom naturvetenskap istället och trivs bra med att ha en arbetsgivare som bryr sig och goda möjligheter till karriärutveckling. Och jag är långt ifrån ensam om detta i min bekantskapskrets.

  Och anledningen till varför jag ens övervägde OP var att jag blev tvingad att göra värnplikten och fastnade för det. De bästa officerare jag stött på är just de som aldrig hade planer på att bli det och som utan problem skulle kunna få en mycket bra karriär i det civila samhället. Dessa kan FM idag vinka adjö till, för de fortsätter direkt till högskolan efter gymnasiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är mer nöjd som doktorand? Usel lön och tvingas syssla med andra forskningsområden än de man egentligen är intresserad av (som det där trista intergalaktiska mediet istället för det intressanta extraklustulära mediet i vojderna). Det låter som ett lågt betyg, men när du väl har doktorerat naturvetenskapligt så har du säkert väldigt bra karriärutsikter. Att vara doktorand är litegrann som att vara värnpliktig på kontoret.

   Radera
  2. Precis mitt i prick med din analys. Dessutom så gjorde man de flesta yoff och resoff riktigt skitförbannade genom förfarandet med krav på utlandstjänst kring 2006-2007. Inget val, inget samtal - bara en order eller försvinn om det inte passar. Nu försvann inte bara officerarna, utan deras familjer och barn också..... från försvarsvänner till ..ja, något annat.

   Radera
  3. Angående just det här med flygförare så fanns det ju tidigare också en möjlighet att fortsätta karriären på den civila sidan om man inte var nöjd med FM som arbetsgivare. Men numera är ju lön och villkor lika usla där och kompetensen inte ens särskilt efterfrågad så varför ens försöka?

   Radera
 14. Har man fortfarande skitlön som yrkesofficer i svensk försvarsmakt? Jag var inne på yrkesofficer (eller snarare en vända utomlands för att sen söka det) när jag genomfört vpl men det ekonomiska hindrade mig.

  SvaraRadera
 15. Personligen har jag jobbat som soldat i snart fem år och känner att avståndet mellan försvarsmakten och övriga samhället blir större och större. Därutöver så avskyr jag i regel majoriteten av försvarsmaktens reklamfilmer, visa lite verklig verksamhet istället! Det finns mängder med snäva youtube-filmer som soldater själva knåpat ihop hemma i ungkarlslyan som verkligen får en att bli intresserad, nyttja dem istället för att lägga onödiga pengar hos folk som knappt vet vad försvaret handlar om.

  Därutöver ställer jag mig tveksam till det nya officersutbildningssystemet, vilket redan som det är nu formar officerare som har tre månader GMU och därefter 6 månader KMU och slutligen direkt in på SOU eller OP. Detta formar osäkra, arroganta och stroppiga unga oerfarna officerare som ska basa över soldater som jobbat i flera år och många gånger varit på utlandstjänst. Om man inte har god social kompetens och ödmjukhet så fallerar pedagogik och ledarskap oftast. Något som borde utvecklas är ASOU och liknande system (Anpassad SpecialistOfficersUtbildning) där erfarna gruppchefer får chansen att på bara ett halvår omskola sig till 1e sergeanter. Jag skulle vilja se något liknande även på OP och därutöver skulle jag även vilja se mer militär personal som utbildningsansvariga på Karlberg, då individer från försvarshögskolan ofta kanske sitter på kunskapen men saknar all form av erfarenhet och inte minst förståelse för det militära språket. Det måste helt enkelt synkas bättre.

  SvaraRadera