Cornucopia?

Aktuellt

Höstregn nu förbeställbar hos Bokus och Adlibris

Min kommande techno-thriller Höstregn, den andra och avslutande delen av Höstsolserien är nu förbeställbar hos Adlibris för 189:- SEK och B...

2015-11-15 16:29

Upprekylen över i OMXS30? Orolig vecka väntas?

Upprekylen i OMXS30 kan med veckans nedgång nu vara över. Samtidigt kan vi vänta oss en orolig börsvecka i fredagens terrordåds spår. Mycket kan dock avgöras på måndagen, som både kan visa riktning på marknaderna och riktning på politiken.

OMXS30 orkade inte hålla sig kvar över den nivå där MA50/MA200-dödskorset utlöstes i augusti, utan föll tillbaka ner under denna motståndslinje i vecka. Det kan innebära att upprekylen är över och att börsnedgången nu fortsätter.
Dagschart OMXS30
I morgon måndag kan också börserna belastas av terrordådet i Frankrike, även om marknaderna antagligen kommer agera lugnare än om dådet skett utan ett handelsstängt veckoslut först. Avgörande kan franske presidentens tal till den specialinkallade franska kongressen i morgon vara. Detta har bara hänt ett fåtal gånger. Där kan vi få besked på om krigsretoriken bara handlade om retorik, eller om man faktiskt avser att gå ut i krig på allvar. Indikationerna är än så länge att man inte kommer åberopa NATO artikel 5.

För att få en liten förståelse hur omfattande fredagens angrepp på Frankrike var, kan man studera nedanstående graf från en lektor (eng associate professor) vid det nederländska Leiden-universitetet.
Inte ens terrorvågen på 70-talet, som delvis handlade om Algerietkriget respektive 70-talets vänsterextremistiska terrorvåg, kommer i närheten av detta. Värt att notera är att Frankrike redan 2001 deltog i Afghanistan, så att kriget mot terrorismen skulle dragit upp terrordåden i landet är långsökt. Det var mer terrordåd i landet på 90-talet, före kriget mot terrorismen, än sedan 2001 - 2014.

Källan till terrorismen är istället specifik och inte generell. Och den källan anser den franska ledningen stavas Daesh.

Ni hittar fler och ännu mer talande grafer på hur Frankrike varit nästan helt förskonat från terrorism sedan 2001 på Alfonsos hemsida. Räknar man t ex in antalet sårade så var 1990 - 2001 mycket extremare än 2001 - 2014.

Ett tips till er som faktiskt läser detta blogginlägg. Ett sätt att slippa alla troll är att baka in ett egentligen separat blogginlägg enligt ovan i ett börsinlägg. Trollen orkar inte klicka på börsinläggen eller inlägg som inte verkar ha kopplingar till deras haverism.

Franska börsen med sitt index CAC-40 var redan i en nedåtgående trend, både kort- och långsiktigt, med ett falskt dödskors (MA200 stigande) i september som indikerar långsiktig nedtrend, samtidigt som man under november fallit och upprekylen efter dödskorset verkar vara över. Det ska väldigt mycket till för att den franska börsen inte ska fortsätta falla i morgon.
Dagschart CAC-40
Men kanske är inte börserna det mest intressanta. Valutamarknaderna och räntan kan vara ännu mer intressant att titta på. Att dra ut i krig med en redan sargad fransk ekonomi kommer kosta, och då inte bara i direkta utgifter, utan även belasta euron och de franska marknadsräntorna. Ännu ett nålstick i den extremt uppblåsta obligationsbubblan, vilket också kan spilla över på Sverige tids nog. Även guldpriset kan komma att påverkas, då den ädla metallen är en klassisk tillflyktsort om det börjar skramlas med vapen.

Samtidigt är morgondagens handel bara en enda dag och man ska inte läsa in för mycket i marknadsreaktioerna i morgon. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Antingen går det upp eller så går det ner. Eller så står det stilla. I vilket fall som helst kommer förklaringen efteråt. Teknisk analys är inte bättre än kaffesump eller teblad på att förutsäga framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade du något du ville säga med den kommentaren?

   Radera
  2. Det hade jag, men vill inte chikanera denna blogg i onödan. Därför lämnar jag ingen ytterligare kommentar. Jag får hoppa över de här inläggen i fortsättningen.

   Radera
 2. Embedded journalism. Bra där.

  Frankrikes ekonomi har börjat rulla på lite bättre efter några svåra år, men det här kan stjälpa en hel del. Att skicka hangarfartyg med några tusen man, flottiljen som följer hangarfartyget, flygoperationerna, etc etc, det blir väl rätt många miljarder rätt fort, har jag för mig.
  Fast vad är alternativet? Att inte slå tillbaka finns liksom inte på kartan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt inte efter att ha brett på hårt med "krigshandling", "leda kriget" och "inte visa nåd". Backar man då har man tappat all trovärdighet.

   Radera
 3. Turismen betyder mycket för Frankrikes ekonomi. 7% av BNP och många vill handla inför jul så jag förmodar att november och december är viktiga. Går asiatiska börser ner imorgon faller nästan garanterat den svenska börsen också. Möjligen finns några små undantag som Storytel för Börsveckan ger köpråd till Nordens största ljudbokstjänst.

  Köpte lite när Cornucopia? gjorde reklam för några månader sedan och än är det lyckat. Ska testa tjänsten innan jag köper fler för jag är allt för invand vid böcker på döda träd.

  Sålde en del aktier i förra veckan och möjligen blir det fler kommande vecka för det är svårt att pricka toppen och snart borde, om det inte är "annorlunda nu", en viss lite längre nedgång infalla. Känner inte för guld så jag gynnar kortsiktigt banken.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte attacken kommer att leda till några som helst skakningar på börsmarknaden.

  Tror vi kommer att se en fortsatt uppgång.

  SvaraRadera