Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2015-11-28 12:45

Sverige bygger minst antal nya bostäder i hela EU

I en rapport från Eurostat konstateras det att Sverige sedan år 2000 har byggt minst antal nya bostäder i unionen och anknytna EES-länder. Samtidigt kan man konstatera att Sverige är i toppskiktet på ökande befolkning, men inget av detta kan avfärda den svenska bostadsbubblan.
Källa: Eurostat/People in the EU: who are we and how do we live? - 2015 edition
Sverige bygger minst nya bostäder i hela EU, som procent av bostadsbeståndet. Det är bara delar av Baltikum, södra forna DDR och delar av Bulgarien, som man hittar några störra områden liknande den vita fläck Sverige utgör på kartan ovan.

Expansiva regioner av Sverige har dock byggt, som Halland (gissningsvis främst Kungsbacka), Skåne (främst Öresundsregionen) och Stockholm-Uppsala. Undantaget Skåne är det här priserna stigit som mest rent nominellt, men det motbevisar förstås inte en bostadsbubbla drivet av ett antal faktorer, som avskaffandet av fastighetsskatten, avskaffande av förmögenhetsskatten, amorteringsfria lån och framför allt kraftigt sänkta räntor.

Däremot kan man konstatera att i Spanien och Irland, som haft totalkrascher i sina bostadsbubblor, har det byggts extremt mycket.

Slutsatsen är att om byggandet tar fart i Sverige kommer bostadsbubblan att krascha, och eftersom för många skulle förlora massivt på det, inklusive att hela Sveriges ekonomi hänger på hushållens skuldbubbla och belåning av redan existerande bostäder, så kommer byggandet inte ta fart. Huruvida priserna kommer krascha ändå eller om tesen ökat byggande kraschar bostadsbubblan är rätt eller fel spelar ingen roll - det viktiga är hur folk och beslutsfattare uppfattar det.

Den svenska bostadsmarknaden kommer fortsätta vara dysfunktionell och det har ännu inte kommit en enda realistisk poiltisk åtgärd mot detta. Att marknaden inte kommer lösa det hela är uppenbart, då ingen marknadsaktör tjänar på fallande bostadspriser. Utom möjligen inkassobranschen, men de bygger inte bostäder (affärsidé för inkassobranschen - börja bygga billiga bostäder i massor...).

Enligt SCB har antalet bostäder ökat med 3.46% åren 2000 - 2014. Under tiden har befolkningen ökat med 9.73%, eller som det heter "det finns gott om plats i Sverige". Om man vill bo under en gran.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Värt att påpeka att det har sina sidor att bygga mest också. Irland och Spanien ser rätt mörka ut på kartan, så även Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju också skillnaden mellan de bostadsbubblorna och den svenska "bostadsbubblan". De hade ingen bostadsbrist som motiverade uppgångarna (efterfrågan/tillgång sjönk, men trots det steg priserna). Och eftersom svenska beslutsfattare styrs av värdet på sina befintliga tillgångar, istället för mutorna från byggbolagen (bortsett från i Göteborg då, möjligen..) lär det aldrig byggas i samma takt i Sverige heller.

   Radera
 2. Mindre än 5% nyproduktion under 15 år? Det blir ju 300 år, så gamla kåkar är det inte så många som bor i, sååå... Bubblan är dock finansiell, orsakad av staten. Varje gång räntan halverats har bostadspriserna fördubblats. Mängden bostäder har däremot inte fördubblats under de senaste årtiondena.

  SvaraRadera
 3. Har jag missförstått Lars de senaste åren när han påstått att det inte alls finns några problem med bostadsbrist i Sverige, och att det inte har någonting som helst med svenska bostadspriser att göra, utan det handlar endast om låga räntor?

  Verkar som att Lars gjort en rejäl kovändning i och med detta inlägg där han nu helt plötsligt menar att Sverige har alldeles för få bostäder och så fort Sverige börjar bygga mer så spricker bubblan. Jag tolkar det som att Lars menar att en av anledningarna till att priserna är så höga är att man inte bygger tillräckligt och att det är brist på bostäder.

  Hade varit stiligt om Lars i alla fall själv tog upp när han svänger 180 grader i frågor, istället för att låtsas som att detta är någonting självklart som inte är någon överaskning, och som han tyckt i åratal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Åsikter på den här bloggen behöver på inget sätt vara skribenternas egna åsikter och ska inte blandas ihop med skribenterna personligen. Här kommer ni få läsa inkonsekvent information och inkonsekventa och motsägelsefulla åsikter. Det finns rent av ett självaändamål i att säga emot sig själv och sina egna värderingar. Det som inte tål annorlunda infallsvinklar förtjänar inte att diskuteras alls och det finns inga åsikter som inte kan ändras snabbt, eller över tiden. Därför kommer ni garanterat hitta inlägg som är fel eller motsäger äldre inlägg."

   Radera
  2. Det skulle vara intressant och se hur det hade sett ut om räntorna låg på 6-7% hela denna period.

   Då hade det förmodligen byggts ännu mindre och varit en ännu högre bostadsbrist.

   Hur hade priserna sett ut då? Lägre pga räntorna eller högre pga den värre bostadsbristen?

   Radera
 4. Alla hyresvärdar är väl en form av inkassobolag?

  SvaraRadera
 5. Nu räknas totalbyggandet in, man gör ingen skillnad på kategorier av boenden (fritidslägenheter vid östersjökusten (i f.d. DDR och Baltikum, området kring Klaipeda och Nidden i Litauen är stället alla åker till på somrarna), Gotland(?)). Även byggandet runt Berlin var proportionerligt mycket större runt 1995-2005 än i själva staden (tyska staten subventionerade egnahemsbyggande tills för tio år sedan) och är så att säga utglesning och suburbanisering i Brandenburg som lockar. Västberlin var som bekant inneslutet så där fanns ett "Nachholbedarf" av villabyggande, men även östtyska städer finns och fanns samma trend där "miljonprogramslägenheter" och Plattenbau revs medan villor byggs runtomkring. Kolla in Jörnmarks galleri från Stendal: http://jornmark.se/places_photo.aspx?placeid=109&Photonumber=040&lang=


  För mig som varit mycket i forna Östtyskland sedan sent 1990-tal under alla årstider skulle jag vara mycket förvånad om det visade sig att permanentbostadsbyggandet i Mecklenburg-Vorpommern (halvannan miljon invånare på en yta motsvarande Västergötland och Blekinge) vore mycket större än i resten av landet. För den som är hugad kan jag dock meddela att Hitlers KdF-bygge Prora nära färjeläget i Sassnitz på Rügen håller på att säljas som andelslägenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostäder är trots allt en långsiktig investering.

   Radera
 6. Det finns ingen bostadsbrist, men heller inga bostäder till de som inte redan har en.

  "OK"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer väl? Antalet kvadratmeter per svensk är ju imponerande, men det som byggs nytt är ju uteslutande för den kapitalstarka delen av medborgarna.

   Radera
 7. Cornu!

  När jag har påtalat i kommentarer till tidigare "bostadsbubbleblogginlägg" att utbud och efterfråge-modellen gäller som viktig faktor till prisstegringen på bostadsmarknaden så har du kritiserat detta påtalade.

  Skönt att också du delvis har kommit till insikt vilka krafter som ligger bakom den hysteriska och destruktiva massinvandringen till Sverige. Fast insikten kommer för sent. Sverige leds ickereversibelt mot en failed state.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bostadsbristen som driver upp priserna.
   Finns det nybyggda hus och bostadsrätter så köper ingen till överpris.

   Ingen köper en 30år gammal villa för 4 miljoner om det finns en nybyggd villa bredvid som kostar 3 miljoner att bygga.

   Om bara viljan fans så kunde AP-fonderna ta hem pengar som är placerade utomlands och sen bygga hyresbostäder, avkastningen på kapitalet är hyresintäkten.
   Politikerna som sitter på bostadsrätter i Stockholm förlorar på det.
   Byggbolag som säljer bostadsrätter förlorar på det.
   Ingen vill att det byggs bostäder.
   Cornu vill inte se lösningar för nuvarande situation ger läsare och inkomster.

   Radera
  2. Alla ni andra vet förstås att ekvationsteorin ägnar sig åt halmgubbar när han skriver "Cornu vill inte se", "Cornu tycker att".

   Pojken har problem och inget liv, men det förstår alla redan. Ville bara förtydliga. Ignorera, så kanske han försvinner.

   Radera
  3. Du vill inte ha en fungerande ekonomi du vill ha kaos och krig så vi köper guld av din annonsör.
   Det får inte finnas bostäder, det får inte vara fred.

   Du vill förstöra ekonomin, att krisen går att lösa med nya riksbankspengar hatar du.
   USA tryckte pengar och där är krisen borta Grekland där använde man åtstramning.

   Radera
  4. Cornu skrek att det skulle bli hyperinflation i USA 2008 när dom började trycka pengar.
   Det blev ingen inflation och ekonomin har förbättrats precis vad jag då sa.
   Snacket om hyperinflation var påhittat för att sälja guld till er.

   Det är inte fel att investera i guld men folket måste sluta tro på försäljningssnack.

   Grekland har ingen egen riksbank som kan trycka pengar som FED gjorde därför gick deras ekonomi ner i en ny 30 talsdepression.


   Radera
  5. " alla ni andra vet etc"
   Men herr Lars
   Vi har inte koll på andra kommentatorer!
   Du brukar ju låtsas att du inte vet något om oss
   Hur blev det där nu!

   Radera
  6. Shit, ekvationsteorin, du visar hur rejält obalanserad verklighetsuppfattning du har när du går så hårt fram med absurda påståenden om vad cornu vill.
   Han har blivit mer och mer obalanserad ju tydligare det har uttryckts avståndstagande mot honom här. Typiskt för en person som har svårigheter att förhålla sig till andra människor. Som barn som blir argare och slåss mer när de gjort fel men bemöts av ovilja istället för respektfull tillrättavisning.

   Radera
  7. Unknown
   "Om bara viljan fans så kunde AP-fonderna ta hem pengar som är placerade utomlands och sen bygga hyresbostäder, avkastningen på kapitalet är hyresintäkten."
   Har jag fel eller rätt. (det kan finnas regler som gör det svårt men regler kan tas bort)
   Har jag rätt så skulle cornu som är så rädd för en bubbla skriva ett inlägg med en lösning på bostadskrisen.

   Riksbanken har tryckt upp 200 miljarder men pengarna ska bankerna få, cornu är tyst, om staten i stället fick sedelpressens pengar så kunde försvaret få pengar skolan, sjukvården, vi skulle få ordning på statens ekonomi.

   Nu får bankerna pengarna och det är bostäder som dom kan låna ut pengarna till.

   Radera
 8. Med tanke på befolkningsökningen måste det väl ha byggts motsvarande med bostäder? Dessutom river man faktiskt bostäder i avfolkningsbygder. Det är något som inte stämmer.

  SvaraRadera
 9. Realitycheck:
  2014 påbörjades 35 000 lgh
  Vi har väl 3,5 miljoner hushåll.
  1 % kan flytta in i nybygge.

  SvaraRadera
 10. Hela bostads politiken är en paradox: De äldre vill inte sälja sina stora hus och bostadsrätter, en anledning är skatten, man vill inte betala "flyttskatten" hellre bor man kvar billigt och bra och skulle man flytta och hyra så måste man ha en rejäl pension för att platsa hos t.ex Partillebo, de kräver en disponibel inkomst som är 2,5 ggr hyran på lägenheten.
  Givetvis kan man flytta in i ett ytterområde någonstans, men det är nog inte lätt för den som är van vid ett lugnt villaområde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, flyttlasset går mot centrum även för pensionärer, om de nu vill flytta. Det finns så många fördelar att bo centralt. Och det är ungefär vad jag tänkt mig rätt snart redan innan pension. Byta en populär barnvänlig villa med sjöutsikt i ytterområdet mot kanske en trea med sjöutsikt i innerstan. Sista steget i bolånekarriären. Kan även tänka mig en högt belägen lägenhet med utsikt över takåsarna, bara det finns utsikt, ett krav. I själva verket så använder jag inte övervåningen längre, utan den står i princip oanvänd. Hade det inte varit så lyhört hade jag inkvarterat en flyktingfamilj där.

   Radera
 11. Nuts level 3
  Kan det vara Bastogne som avses...

  SvaraRadera
 12. "Detdär löser marknaden" eller hur var det?

  SvaraRadera
 13. Tycker det finns några enkla anledningar till att det ser ut som det gör.
  Det lönar sig bättre för byggföretagen att producera dyra bostadsrätter. Små förtjänster i hyresrätter.
  Det lönar sig bättre för kommunerna med höginkomsttagare som flyttar in i dem och betalar skatt.
  Ingen vill egentligen bygga billiga små hyresrätter längre. Ett resultat av att "marknaden" fått styra.

  SvaraRadera