Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2015-11-17 08:47

Stefan Löfvens regeringsförklaring: Sverige ställer upp för angripna EU-länder

I sin första regeringsförklaring den 3:e oktober 2014 var Stefan Löfven (s) helt tydlig med att Sverige ställer upp för angripna EU-länder. Om nu Frankrike åberopar Lissabonfördraget artikel 42.7 är det svenska svaret alltså givet.

Frankrike kan redan idag vara på väg att åberopa Lissabonfördraget artikel 42.7 då landet blivit angripen med vapenmakt. Det innebär att samtliga EU-länder ska ställa upp med alla till buds stående medel när Frankrike kallar.

2014 sade statsminister Stefan Löfven följande i sin första regeringsförklaring:
"Sverige ska inte förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett EU-land eller ett nordiskt land och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vårt land ska både kunna ge och ta emot stöd såväl civilt som militärt."
Det framstår som ganska tydligt kan man tycka.

EU-Observer rapporterar att Hollande igår sade att Frankrike har för avsikt att idag tisdag åberopa 42.7. Svensk media verkar i princip helt missat detta. Om det handlar om okunskap eller att de hamnat i förnekelse av att en regering med Miljöpartiet ska gå ut i krig återstår att se. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Det kan väl inte komma som någon överraskning att media försöker att undvika att rapportera om sånt som inte passa dem??... det är ju bara att kolla på invandringsfrågan.. Ryssland.. osv..

  SvaraRadera
 2. Löven har nog samma behov som Hollande i att skapa en tydlig yttre fiende. Undrar om de kan hitta den bara. Och vad som kommer efter. De måste ha missförstått hur man ska använda boken 1984, det är inte en manual.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men IS är ju en inre fiende, så det funkar inte heller.

   Radera
  2. Det är mycket bättre än så, Kapitalist - IS är en påhittad fiende, fostrad och tränad av västerländska djupstatsentiteter med syfte att agera som Västs 'huvudantagonist' i den slitna pjäsen problem-reaktion-solution (som egentligen handlar om att blåsa in lite nytt liv i det döende Pax Americana).

   Radera
  3. @Kapitalist
   Den fiende man bestämmer sig för kommer definitivt att definieras som yttre. Antingen på andra territorier, eller på fransk mark men ståendes utanför det franska samhället.

   Radera
 3. Skillnaden mellan svensk media, Fox News, ryska propagandasajter och invandringsfientliga sajter som Fria Tider är tyvärr ofta liten. Det är en (1) vinkel som allt beskrivs utifrån. Börjar kännas jävligt tröttsamt att svensk media ger ett så snävt perspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror fortfarande många "medelsvensson" att SVT, SR och de stora kvällstidningarna är den sanna sanningen.
   Sanningen är heller inte RT, Fox, Avpixlat, AFA-nytt eller vad man vill.
   Om man däremot läser allihopa och vet från vilken vinkel de ser en sak får man till slut en heltäckande bild.

   Radera
  2. Fast tyvärr är en del som skrivs rena lögner. En del media ljuger mer än andra, vilket grumlar bilden hen hel del (vilket givetvis är en av anledningearna till lögnerna).

   Radera
  3. Hellre en öppet partisk sida, än media som ljuger om att de skulle vara partiska, ljuger om vilken agenda de ensidigt propagerar och ljuger om, censurerar och hathetsar mot alla oliktänkande, alltså all svensk radio och TV och dagstidningar som är världens mest extremistiska och intoleranta i dessa avseenden. Den mycket snabba omvandlingen av Sverige till ett arabland är ett mycket tydligt exempel på detta, i skarp kontrast till alla andra länders nyhetsmedia. Naiva idioter luras lätt att trooo på att de hör sanningen från bara ett håll.

   Radera
  4. Skillnaden mellan mainstreammedia och tex Avpixlat är ju att Avpixlat aldrig gjort några claims om att leverera en komplett och balanserad verklighetsbild.. De tar enligt egen utsago endast upp de bitar som svensk mainstreammedia censurerar eller vägrar att ta upp... och till och med ibland ljuger om.. för att KOMPLETTERA bilden som övriga media ger.. eller vrida den något mer rätt.

   Radera
 4. Detta ingår helt klart i våra åtaganden gentemot EU. Kan vi bistå med JAS, till exempel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vi väl, förutsatt att de beväpnas med någonting och att vi får låna en flygplats i något vänligt land inte för långt ifrån målet. Förbindelserna med Saudi, Israel, Egypten och Turkiet m fl är väl rätt kassa, så kan bli lite problem med det.

   Radera
 5. Sverige kan jobba på hemmaplan. Stoppa nyrekryteringen från våra utanförskapsområden!
  SVD ledarsida avslöjar att rekryterna har stöd från ett nätverk som har avvikande värderingar. Värdegrunden i Moskeerna är något att jobba på!
  Läs dagens ledarsida innan ni angriper mig för Islamofobi!

  SvaraRadera
 6. Men vem gör bedömningen om vad som är tillbuds? Jag menar regeringen kan ju anse att det enda som är tillbuds är 100k par Gråstrumpor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi inte mer än strumporna tillbaka när vi drabbas härnäst. Och eftersom vårt försvar och poliskår är extremt små jämfört med antalet anonymja vapenföra män från Mellanöstern som kommer hit, så är utgången av IS erövring av säkerhetspolitiskt isolerade Sverige given. Hjälpen lär, liksom i Syrien,endast komma i form av ryska flygbombningar av IS militärbaser i svenska tätorter. Övreiga länder lär prioritera att hålla sig undan från den evigt inbördeskrigande beduintyrannin Saudinavien. Utan el och industri men med pestepidemier så finns ändå inget ekonomiskt värde av att engagera sig.

   Radera
 7. Spännande utveckling. Någon som frågat vad de svenskar som stödjer IS tycker om Stefan Löfven fatwa mot Daesh. Kan ju tänkas att de inte behöver betala några flygbiljetter i framtiden.

  SvaraRadera
 8. Betyder det då rent tekniskt att vi nu befinner oss i krig för första gången på över 200 år?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6303903

  SvaraRadera
 9. Jag förstår inte riktigt vilka de ska kriga mot dock. Ska de invadera ett land i Mellanöstern igen? Det var ju sån idioti som la grunden för IS som vi ser idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ska kriga mot IS. Jag trodde det var uppenbart för alla?

   IS är inget erkänt land. Om du syftar till Syrien/Irak så är det bara en invasion om de motsätter sig.

   Radera
  2. @Mattias J

   Ja, Syrien lär ju inte motsätta sig, eller? Nej, det är helt klart en ny invasion som planeras.

   Följ oljan för att i efterhand reda ut vem som använt aggressiviteten till sin fördel. När det gäller Irak var det USA.

   Radera
 10. Naturligtvis skall vi göra det vi är bäst på, nämligen vara neutrala och medla. Löfven kan skicka margot att medla med IS så är det hela nog ur världen i ett nafs.

  SvaraRadera
 11. Både Klausulen om Ömsesidigt Försvar (§42.7) och den s.k. Solidaritetsklausulen (§222) stadgar att de allierades stöd skall ske på den åberopande Medlemsstatens territorium.

  Mutual defence clause (Article 42.7 TEU):

  If a Member State is the victim of armed aggression on its territory, the other Member States
  shall have towards it an obligation of aid and assistance by all the means in their power, in
  accordance with Article 51 of the United Nations Charter. This shall not prejudice the specific
  character of the security and defence policy of certain Member States.

  Commitments and cooperation in this area shall be consistent with commitments under the
  North Atlantic Treaty Organisation, which, for those States which are members of it, remains
  the foundation of their collective defence and the forum for its implementation.


  Solidarity clause (Article 222 TFEU)

  1. The Union and its Member States shall act jointly in a spirit of solidarity if a Member State
  is the object of a terrorist attack or the victim of a natural or man-made disaster. The Union
  shall mobilise all the instruments at its disposal, including the military resources made
  available by the Member States, to:

  (a) — prevent the terrorist threat in the territory of the Member States;
  — protect democratic institutions and the civilian population from any terrorist
  attack;
  — assist a Member State in its territory, at the request of its political authorities, in
  the event of a terrorist attack;
  (b) assist a Member State in its territory, at the request of its political authorities, in the
  event of a natural or man-made disaster.

  2. Should a Member State be the object of a terrorist attack or the victim of a natural or manmade
  disaster, the other Member States shall assist it at the request of its political authorities.
  To that end, the Member States shall coordinate between themselves in the Council.


  Man kan undra om ZATO (och därmed Sverige) har för avsikt att ockupera Frankrike?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser inte att 42.7 nämner att assistans skall lämnas på medlemsstatens territorium. Det enda som nämns är att meldemsstatens territorie måste vara under angrepp, och Paris ligger i Frankrike sist jag kollade. I alla fall det Paris som ligger i Frankrike.
   Sen är det ju inte ockupation om man är formellt inbjuden.

   Radera
  2. Exakt, ErikG - det är bara vid angrepp mot eget territorium. Men det står inget att hjälpen måste vara där. En motståndare behöver besegras på motståndarens hemmaplan.

   Radera
  3. ErikG, det stämmer nog att paragrafen inte definierar plats för de allierades stöd och assistans eftersom dokumentet förutsätter att ett sådant angrepp alltid ska komma från ett annat suveränt land; då är ytterligare preciseringar överflödiga. I det förekommande fallet kommer dock flertalet gärningsmän från Frankrike och Belgien och (officiellt) de agerade inte för något annan stats räkning.

   Det vore skoj att veta på vilket sätt du och Cornuboten rättfärdigar hämnande bombdåd av ett avlägset och krigsdrabbat land som inte haft något med Parishändelserna att göra överhuvudtaget. Kanske pga 'informationen' om att 'masterminden' bakom terrordåden i Paris har flydd till Syrien?

   Radera
 12. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han så snart det går kommer att ha kontakter med sin franske kollega för att utröna vad Sverige kan bistå Frankrike med."

  sr.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige kan nog bistå med Finansministern. Som AEP påpekar så blir en konsekvens av detta att Frankrike använder sig av denna kris för att bryta mot stabilitetspakten och EUs budgetregler. Socialisten Hollande kommer att massanställa poliser och skippa försvarsnedskärningar. Dvs detta kommer att spilla över på euro-trash valutan och eurons ena ben kommer att fortsätta halta efter det andra benet (Tyskland).

   http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11999544/France-swats-aside-EU-budget-rules-in-rearmament-blitz.html

   Nu krackelerar alltså EU:sammarbetet ännu mer!

   Radera