Cornucopia?

2015-11-09 17:11

SOG på Gotland - nu även på film

Försvarsmaktens enhet Combat Camera tog inte bara stillbilder på Särskilda Operationsgruppen, Särskilda Helikoptergruppen och Särskilda Transportenheten. Man filmade även vid samtliga dessa tillfällen och har nu publicerat en film. Ni hittar den nedan i ärorik 720p-upplösning.
Men oroa er inte. Man har fortsatt maskera bort offsetsiktena eller sina DBAL-I2, eller vad det nu är som är så känsligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

22 kommentarer:

 1. Bra film, vad är det som hänger i karbinhaken vid midjan vid 2.26?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chemlights. Finns i många färger och även IR.

   Radera
 2. Är det ngn som vet vad det är för plaströr som en har hängande i bältet, skulle kunna vara ngn sorts snabbtest för provtagning av tex ABC-stridsmedel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glosticks gissar jag.

   Radera
  2. Ir glowsticks är en rimligt gissning. I övrigt känns det som rekryteringsproblem deluxe, kommer ihåg när de var så hemliga så det var löjligt. Men blir lite kärvare med underlag när värnplikten inte finns längre. Så då får man öppna upp lite. Kul för oss!

   Radera
  3. Den ultimata armeutrustningen "You have to break them to make them work" :-)

   Radera
 3. Åh helvete, karln går omkring med ett tygmärke fastsydd på baskern. Har dom inte ens råd med metallmärken längre? Han ser ju ut som nån slags andra klassens tamburmajor från tredje världen, för helvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tygmärken har USA's soldater på sina baskrar också. Det syns tydligt vilka förebilderna är.

   Radera
  2. Han är ju dessutom brigadgeneral, borde inte han ha ett generalsmärke?

   Radera
 4. Lysstavar med svart eltejp runt för att minska utsläppet av ljus och centrera det till ändarna.

  SvaraRadera
 5. Ser bra ut, nästan lika bra som MekB18s KadS nångång i mitten på nittiotalet...

  SvaraRadera
 6. Siktena är maskerade för att upphandligen inte skett i rätt byrokratisk ordning. Innebär att de som ej fått sälja sikten, kan stämma staten för brott mot upphandlingsförordningen.

  Skämt tror ni, skulle inte vara allt för säker på det.

  GalärslavenHKV

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Att lasern är pixlad är ett feltänk: Det är G36:an, som p g a anledningar är avpixlad. Hade inte det hänt hade den varit lika pixlad som den förmodade HK417 och t ex vad som i ett annat sammanhang troligen inte är nåt mer exotiskt än en M4.

  SvaraRadera
 9. Varför hänger helikoptern i slutet på klippan... Är det inte mer safe och gå in några meter till?

  SvaraRadera
 10. Är det någon som vet anledningen till att SOG har broderat märke på baskern? Ser ut som en amerikanare, inte snyggt IMHO... och varför den färgen? trodde alla inom und i Sverige hade grönt, undantaget fjs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sandfärgade baskern är redan paxad av Gränsjägarna. Brittiska SAS har också sandfärgad basker !

   Radera
 11. Det som är lite roligt med filmen är att Black-Hawk helikoptern spelar en huvudroll i filmen - tänk att det var sjukvårdstransportbehoven i Affe som gav SOG den transportresurs de ville ha och verkligen behövde. Först nu vågar de visa sig för omvärlden och äntligen med allmänt accepterad utrustning. Bara för några år sedan var de tvugna att åka flakmoppe och VW-buss (ni minns, den där gamla ljusblåa med militärskyltar som malajerna hade ensamrätt på).

  SvaraRadera