Cornucopia?

2015-11-07 17:06

SMHI varnar för första höststormen - 40 000 utan dricksvatten i Partille

SMHI har utfärdat en varning för årets första höststorm, som väntas slå mot Halland, Skåne och Kronoberg inatt. Samtidigt saknar 40 000 invånare i Partille kommun dricksvatten efter att hela det kommunala dricksvattennätet smittats av colibakterier. Problemet kan ta månader att åtgärda.
Skåne.
Under natten förväntas en storm komma in över Halland och Skåne, med 21 - 24 m/s i byarna i södra Skåne och norra Halland, och 25 - 27 m/s i byarna i norra Skåne och södra Halland. Kronobergs län har också en varning klass 2, medan de östligare delarna av Småland, samt Blekinge, Öland och Gotland bara får en klass 1-varning. Än så länge. SMHI är ju kända för att både överskatta och underskatta sina varningar rejält.

Sedan en tid tillbaka är dricksvattnet i Partille kommun utanför Göteborg otjänligt, sedan hela det kommunala VA-nätet smittats av coliforma bakterier. Den tekniska chefen i kommunen varnar i Public Service/SR för att det kan ta månader innan vattnet är drickbart igen.
"Det är väldigt svårt att förutsäga hur lån tid det tar. Vi försöker nu spola ur föroreningen om inte det går får vi schakta fram ledningen istället och göra rent med andra metoder och sen måste vi få rent resten av ledningsnätet och det kan ta ganska så många veckor till och med månader."
SR anger att "närmare 40 000" personer drabbats i en kommun som Wikipedia anger till 36 751 invånare, varav en del rimligtvis trots den utpräglade tätortskaraktären på den till ytan lilla kommunen borde ha några hushåll med egen brunn.

Tillägg: Danska DMI anser att stormen kommer in i höjd med Göteborg. SMHI anser att den kommer in i höjd med Helsingborg. Two men says they're Jesus, one of them must be wrong.

Tillägg 23:51: SMHI anpassar sig nu till DMI och flyttar stormen norrut. Stormbyar väntas nu i hela Halland och Bohuslän har än så länge höjts till en klass 1-varning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Äsch,jag hängde ju precis upp fågelmataren. Ska jag ska behöva ta ner den igen för att det ska storma?

  SvaraRadera
 2. Avloppsvatten som kommit fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen Thomas för nästa åtgärd skulle vara att gräva upp ledningarna och göra "rent med andra metoder" vilket kan vara att koppla bort en gemensam transportsträcka av färskvatten med avloppsvatten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Har varit med om att man kopplat tryckspill på vattennätet. Minns inte vilket men ett av ledningsslagen var felstripeade. Upptäcktes omgående och ett ganska stort område förlorade vattnet i någon dag. Beskrevs i tidningen som vattenläcka.

   Radera
 3. Nu ska vi inte springa iväg och fäkta med armarna. SMHI är ju infekterade av exempelvis Per Holmberg, en känd klimatextremist, så alla varningar bör tas ur det perspektivet, med ett stort mått av salt.

  Men för de rättrogna som tillber SMHI så är det väl ungefär som de som tillber IS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förklena icke fantasten!
   Det ligger stora pengar i att ha " rätt " åsikt om vädret, som bekant...
   Dessutom heter mannen Pär.
   Ja, för att visa sin manlighet har han utrustats med två " pricks" som engelsmännen säger!

   Radera
  2. När Götabanken blev Gotabanken så "lär det" ha annonserats i engelsk press.

   En bild på staben och texten: "We are the same guys even if we have lost our pricks".

   En flykt från ämnet kanske, men det stormade en del om det också.

   Radera
 4. Om dricksvattnet är brunt, kan vi misstänka att det rör sig om SD sympatisörer?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ser Åland där i periferin. Tänker att det där kan byggas ut. Först tänkte jag Gotska sandön, men hus gör sig bättre på rejäl klippgrund. Således är Åland mitt förstaval.Var faktiskt över till Åland häromåret och kunde konstatera att det finns rejält med utrymme där, bland kobbar och skär. Åland är faktiskt nästan helt tomt, ju. Bara att fylla upp med nyanlända. Hur svårt kan det vara?

   Radera
 6. Hade jag inte tyckt att vi behöver avfolkas hade jag tipsat om ett ypperligt portabelt vattenfilter.

  SvaraRadera
 7. Att det förekommer bajs i dricksvattnet kan man inte skylla på Ryssarna. Det är bara vanlig svensk kommunalpolitikerfelpriorirering där underhållet av VA nätet är eftersatt.
  Som den mesta av svensk infrastruktur och energiförsörjning. Suck.

  SvaraRadera
 8. Bli din egen meteorolog:
  http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=15.19,59.76,3000

  Regn på Östkusten!

  SvaraRadera
 9. Goa gubbar tar allt det här med en klackspark. Vana sjöbjörnar som de är ror de i vanlig ordning över till Jylland drar några sköna vitsar.

  SvaraRadera