Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2015-11-14 19:00

Säkerheten på fotbollsarenan räddade liv

Trots tre självmordbombare vid arenan dödades endast en civilperson vid fotbollsmatchen. Anledningen var fungerande inpasseringskontroll och säkerhet på arenan.


Terroristens självmordsväst upptäcktes vid visitationen vid entrén, femton minuter in i matchen. När han därmed inte släpptes in sprängde han sig själv när han försökte undkomma säkerhetsvakterna.

Några minuter senare sprängde sig ytterligare en självmordsbombare utanför arenan och därefter en på en närliggande McDonalds. 

Trots tre självmordsbomber dödades endast en oskyldig, förutom de tre terroristerna. En rimlig slutsats är även att självmordbombarna vid stadion inte hade någon övrig beväpning än sina självmordsvästar, eftersom de inte ens försökte forcera sig in.

IS misslyckades spektakulärt med självmordsbomberna i Paris - även terroristerna på konserthuset ska ha sprängt sig själva när polisen stormade, utan att tagit med sig några offer annat än sig själva.

Säkerhet fungerar och bör uppmärksammas för detta, då man oftast bara får skit för att inget någonsin verkar hända. Inpasseringsvisitationerna kan ha räddat hundratals liv.

Förmodligen skulle man detonerat minst en självmordsbomb inne på arenan, och sedan ytterligare minst en mitt inne i den evakuerande folkmassan. Den sista självmordbomben kan mycket väl varit avsedd att sparats till blåljusmyndigheterna anlände, för att spränga ambulanser etc. Eller så hade samtliga tre tänkt ta sig in på arenan.

Tydligt är att säkerhetskontrollerna räddade liv.

Så ägna säkerhetsvakterna en tacksam tanke nästa gång du går på en arenatillställning. Även i Sverige räddas antagligen liv, om inte annat genom att besökare drar sig för att ta med sig knivar eller pistoler. Även om man inte stoppar någon eller hittar något, så kan det bero på att farliga element helt enkelt gett upp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Självmordsbomber är ofta mer spektakulärt än effektivt, speciellt i täta folksamlingar då människokött effektivt absorberar och dämpar stötvågen, och därmed räddar liv runtomkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur definierar du effektivt? För mig verkar det ganska effektivt att göra det istället för att spränga sig på ett tomt fält eller i skogen.

   Radera
 2. För att inte tala om att de varje vecka avvisar ett flertal berusade personer och hindrar dem att ta alkohol med in på arenan. Förmodligen en större risk de flesta matcher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den största risken på kort sikt med alkohol torde väl ändå vara att folk får i sig metylalkoholl.
   Tala om civiliserade dryckesvanor!

   Radera
  2. @skepparn Nej den stora risken är att vissa får så dåligt omdömme att de begår du heter. Akut förgiftning (oavsett om det är avsedd substans eller nått man trodde var etanol) är förhållandevis liten del av negativa effekterna av alkohol.

   Radera
 3. Säkerheten fungerade ypperligt, men var det p.g.a att Frankrikes PRESIDENT var där!? Du nämner ju inget i ditt inlägg om det. Hade det fungerat lika bra om det var en Champions League match där, knappast. Det är dags att inse att denna så kallade "fredsälskande" religionen är sämre än radioaktivt avfall och borde förbjudas från Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du kristna norrmän? Det var väl en annan terrorist med övertygelse. Eller svenska svärdsmän i skolor...
   Nej, det mest radioaktiva som finns är patetiska individer som förbjuda vår andras frihet att tro på vad vi vill, sådana som Abrovinsch. Ber dig att istället för att tvinga på oss andra din diktatur, flytta själv till ex Nordkorea. Borde vara ditt drömsamhälle. Gott om förbud där.

   Radera
  2. Jag tror han menar sunni- eller shiamuslimer som är merparten av alla terrorister världen. Om du hade hängt med i nyheterna de senaste tjugo åren så hade du vetat det.

   Radera
  3. Jag anser att folk får tro på vad de vill så länge som de håller det privat men jag jag hade gärna sett en fullständig separation av kyrka och stat, inga skattepengar till religiösa samfund, inga religiösa friskolor, varken diskriminering eller rättigheter baserat på den privata religionen. Statens uppgift är inte att sponsra masspsykos baserat på gamla sagor. Vi kan även ta bort religionsfriheten då det viktiga i den täcks av andra mänskliga rättigheter.

   Radera
  4. Nu är inte problemet att tro på vad man vill utan mer att tvinga andra att tro det man själv tror på. Med våld om så behövs, typ islamisterna. Samt tvinga andra att rätta sina samhällen efter deras tro, med våld om så behövs.

   Radera
  5. En löjligt stor majoritet av muslimer är inte terrorister. Detsamma gäller kristna och ateister.

   Radera
  6. Äh, lägg av. Du kan inte döma 350 miljoner personer för att 50000 missköter sig eller är fanatiker. Det är nog snarare så att majoriteten av de 350 miljoner människorna vill ha demokrati och inflytande men sitter fast med fanatiker, diktatorer och annat vansinne. En bra man som har hustru, ett familjesammanhang och barn vill normalt inte gå ut i krig......

   Radera
  7. Nästan alla terrorister är hetero.

   Radera
  8. Jag förespråkar baconbehandling. Det finns nämligen ett samband mellan att inte äta gris och risken att bli självmordsbombare.

   Radera
  9. Ja, Ben. Det är för att du och dina shariakramande vänner förbjudet allt annat än hetero. Med dödsstraff.

   Radera
  10. "Shariakramande " vafan? Du hade väl mått om du hade fått hålla dig med 12-åriga gossar i klänning som de afghanska krigsherrarna gör kan jag tänka mig. Å andra sidan kan man tänka sig att påbjuden heterosexualitet är din mammas enda chans att få ett ligg.

   Radera
  11. Vakten som stoppade bombaren från att komma in på Stade de France vad själv muslim. Känns inte det lite svårt att ta in, nu när du sitter och drar alla anhängare av en av världens största religioner över samma kam?

   Radera
  12. Haha, Benny. "Din mamma" skämten är ute, bara shariakompisar som kör med dom nuförtiden. Du har de inte lätt med dina barndomtrauman :-)

   Radera
  13. Du är däremot alltid inne. I garderoben. Kom ut för all del, folk är ok med sånt nuförtiden.

   Radera
 4. Svensk polis ägnar sig främst åt att kontrollera svenskar och danskar på Öresundstågen, eftersom de som ser ut som icke-svenskar/danskar ej får kontrolleras. Sedan ägnar de sig åt att bevaka asylboenden med helikopter som ju är högsta prioritet nu för att förhindra bränder. Det naturliga och effektivaste vore ju att de sysslolösa boende själva gick brandvakt som man gjorde förr. Och så finns det redan mycket färre poliser per capita än i andra europeiska länder, speciellt i yttre tjänst. Så att motsvarande skulle inträffa i Sverige anser jag vara ytterligt otroligt .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bevaka vägarna in till boendet och de boende vaktar själva sina vänner och familjer.....svårare är det inte.

   Radera
  2. jo, nån polis hade ett fb-inlägg där han vädjade till fotografer att inte foto, fota , fota för att hitta ett fel, dom asylsökande vart t.o.m. besvärade, sen visades ett foto på en polis som kollade en blek blåögd svensk, jo dom får ju inte kolla utländska medborgare efter utländskt utseende utan det skall ske. typ ooops, eller typ var4:e, så får 'resande' skjuts tillbaka, bara att prova en gång till, inte alla kollas ju.

   Radera
  3. Som man gjorde förr? Då var det ju för att alla eldade inomhus och man skyddade varandra. Nu är det ju idioter som vill tända eld på folk.
   Var finns det källa på att man inte får kontrollera folk som ser utlänska ut?
   Låter som trött rasseskitsnack i mina öron.

   Radera
  4. Har du Google i din dator? Om du söker lite kan du få läsa om att polisen kritiseras och stoppas från att kontrollera personer med "utländsk utseende". Du drar fram rassekortet i onödan.

   Radera
  5. @ Daniel H

   Så vitt jag har förstått är det bara tomma lokaler som bränts ned inför att de kanske eller kanske inte skulle ha tagits i bruk som förläggningar. Vilket betyder att det lika gärna kan vara försäkringsbedrägerier som ligger bakom. Det är bara för kommunerna/ägarna att skylla på SD så slipper de jobbiga frågor.

   Var själv på kurs en gång i min ungdom i en gammal skolbyggnad mitt ute i skogen på landsbygden i Dalarna, via en av de fattigaste ungdomsorganisationerna som fått låna den gratis i utbyte mot städning och gräsklippning. Denna är nästan säkert flyktingförläggning nu. När jag frågade varför rucklet inte hade rivits så fick jag veta att det var det kulturminnesmärkt då det hade varit en av de allra första skolbyggnaderna i området på 1800-talet (den var väl iofs rustad någon gång kring WW2) så det gick inte för sig.

   Radera
  6. @ Nils L
   Märkligt
   Nuförtiden är ju i runda slängar någon miljon nysvenskar sådana av födsel ohejdad vana
   Ja, lite mörkare i hyn
   Om man inte kollar en dylik individ skulle ju detta tyda på att organismen inte skulle vara svensk!?

   Radera
 5. Kanske de hade gått kurs hos Abdulwahab al-Abdaly ? Det är viktigt att understryka att det sällan finns en självmordsbombare med lång erfarenhet.....

  SvaraRadera
 6. Kanske om de som varit där hade haft vapen hade ingen mer än gärningsmannen dött, precis som vid skolattacken. Massa sparade liv om lärarna hade kunnat försvara eleverna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att terroristerna inte varit så lyckosamma med att förstöra denna picknick? https://www.youtube.com/watch?v=ZFAFfBsJ3b8

   Radera
 7. Fast gärningsmäm gillar ju inte offer som kan försvara sig så blir nog aldrig populärt i Sverige där man endast hyllar gärningsmän och hatar brottsoffer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oklaraste jag läst idag

   Radera
  2. Polisen vill inte att laglydiga människor ska ha rätt att försvara sig.
   I praktiken betyder dagens vapenlagar att enbart kriminella personer har tillgång till vapen.
   Ja, förutom poliser, som för övrigt inte i tillräcklig utsträckning är intresserade att försvara de laglydiga.

   Radera
  3. Man har rätt att försvara sig med det våld som nöden kräver. Dvs med pistol mot någon som attackerar med kniv.
   Nödvärnsrätt.

   Radera
 8. Å sen är alla icke förståndshandikappade trött på skräp om att polisen sparade liv...polisen kommer aldrig förren skadan är skedd...så de är irrelevanta.alltid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ som när de kom och sköt killen i trollhättan, de kunde lika gärna kommit en halvtimme senare eller?
   /inte förståndshandikappad

   Radera
 9. Vad sägs om fotboja med GPS på alla asylsökande fram tills [infoga valfri tidpunkt i processen här].

  Då skapar man nya jobb i tekniksektorn samtidigt - alla vinner!

  SvaraRadera
 10. Tur att de redan var förberedda:


  Patrick Pelloux, EMT and chronicler at Charlie Hebdo, explains on France Info radio that Paris EMTs were prepared because, "as luck would have it", they'd planned an exercise to train for multi-site attacks on the morning of Nov 13,2015.


  Paris Attacks: Multi-site Exercise planned for morning of Nov 13,2015
  https://www.youtube.com/watch?v=smq5iQonYeE

  SvaraRadera
 11. Spränga sig själv till döds inne på mcdonalds. Oavsett vilka stordåd barbaren hade planerat så måste det ha känts som ett mycket meningslöst sätt att dö på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Varje gång man är där vill man ju ändå dö.

   Radera
  2. Bäste Ben!
   Du kan ju alltid använda stället att sända någons mamma till!

   Radera
  3. Ett besök på McD är så hemskt att det önskar jag inte ens din mamma.

   Radera
 12. Jag delar också uppfattningen att säkerhetskontrollerna vid inpassering till fotbollsarenan (Stade de France) undanröjde en betydligt större massaker. Förmodligen hade terroristerna i Paris tänkt sig ett scenario liknande Baliattentatet, där en relativt liten bomb utlöstes inne i lokalen, som fick ut turisterna mot en parkerad bil fullpackad med sprängämnen, vilket maximerade dödsoffren.

  Och här hemma i Sverige fortsätter våra föga analytiskt begåvade politiker att markant öka oddsen för att liknande attentatet, utförda av radikaliserade inrikesfödda terrorister, kan drabba oskyldiga svenskar i Sverige.

  För dessa politiker är det ju så infernaliskt viktigt att i alla lägen slå vakt om asylrätten, att ge permanent uppehållstillstånd till dem som kan visa att de kommer från Syrien, att slå vakt om det krackelerande Schengensamarbetet, att slå vakt om det ”öppna samhället”, att ha en förkärlek för att ”utföra saudiarabisk salafi-wahhabistisk analingus”, samt att mot bättre vetande delta med svensk militär i Natooperationer på muslimsk botten.

  Således har Sverige därmed en massinvandring som saknar motstycke i Europa. 2014 tog Sverige emot 7,8 förstahandsasylansökningar per 1000 invånare, medan Tyskland bara tog emot 2,1 (enligt Der Spiegel).

  ISIS applåderar, som ett led i deras krigföring, en stor muslimsk, helst sunnimuslimsk, invandring till Europa. Därmed får ISIS via muslimsk radikalisering i de europeiska storstadsförorterna en växande rekryteringsbas till gagn för sina syften. Terrorister frodas. Här är Sverige ett mönsterland med sin massinvandringspolitik. Jag uppskattar mot bakgrund av observationer, upplysningar och antaganden, att ca 90 % av alla som sökt asyl i Sverige på senare tid har sunnimuslimsk bakgrund.

  Därför lever vi (=otrogna enligt jihadisterna) allt farligare i Sverige!!

  SvaraRadera