Cornucopia?

Aktuellt

Boksigneringar: Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka, Göteborg

Dags för lite boksigneringar nu i julhandeln. I år blir det signeringar i Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka och Göteborg. Datum enli...

2015-11-19 11:16

Riksbanken: De finansiella marknaderna fungerar allt sämre - och det är Riksbankens fel

Riksbankens riskenkät visar på att finansmarknadernas aktörer anser att de finansiella marknaderna i Sverige fungerar allt sämre. Orsaken är Riksbanken själv, där de extremt låga räntorna och Riksbankens kvantitativa lättnader (QE) genom obligationsköp förstör marknadens likviditet. Likviditetsfällan verkar slå igen på allvar.
Enkätresultaten. Källa: Riksbanken (PDF)
Marknaden har svägnt från att de finansiella marknaderna ska fungerat bra i våras till att de nu under höstundersökningen fungerar dåligt. Ingen tycker att de fungerar mycket bra.

"Flera aktörer anser även att Riksbankens köp av statsobligationer har försämrat funktionen på den svenska räntemarknaden. [...] Ett flertal marknadsaktörer anser att de risker som är kopplade till det låga ränteläget är påtagliga. Allt lägre, och i många fall negativa, marknadsräntor leder till att investerarna söker sig till mer riskfyllda placeringar. Det riskerar i sin tur att leda till att risker undervärderas och till att prisbubblor byggs upp inom flera tillgångsslag. Flera aktörer anser att diverse tillgångar är för högt värderade och uttrycker en oro för vad som kan hända när penningpolitiken normaliseras. Aktörerna nämner också de svenska hushållens allt högre skulder som något som kan leda till problem på sikt."
Kort sagt så är det Riksbankens egen penningpolitik som är orsaken, och Riksbanken går tvärt emot sitt uppdrag att ordna stabilitet på de finansiella marknaderna.

Den sk likviditetsfällan ser ut att slå ihop. Likviditeten blir bunden istället för att arbeta och verka i ekonomin, vilket leder till ännu mer deflationstryck, och Riksbanken fortsätter sin destruktiva självförstärkande nedåtgående spiral inom penningpolitiken. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Kanske bra då att Riksbanken kommit på det? Nu återstår bara att hitta exitstrategi?

  SvaraRadera
 2. Ingen utom Maggan och AKB verkar försvara ränteavdragen. Det kommer bli det som klipper till bostadspriserna, ordentligt ,när man börjar trappa ner. Tur man klev av i tid och bytte tåg.

  Fast ingen kommer gå opåverkad när ekonomin förintas samtidigt som kostnaderna pga ni vet vad exploderar så i slutändan...

  SvaraRadera
 3. Inget nytt under himlen. Ej oväntat och som investerare ligger åtminstone jag mycket lågt och är försiktig.
  Bara väntar på att det hela spricker av vad detta innebär?

  SvaraRadera
 4. Vad är en likviditetsfälla?
  Hur kan den uppstå av att man byter obligationer mot nya kontanter ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. DEFINITION of 'Liquidity Trap'
   A situation in which prevailing interest rates are low and savings rates are high, making monetary policy ineffective. In a liquidity trap, consumers choose to avoid bonds and keep their funds in savings because of the prevailing belief that interest rates will soon rise. Because bonds have an inverse relationship to interest rates, many consumers do not want to hold an asset with a price that is expected to decline.

   http://www.investopedia.com/terms/l/liquiditytrap.asp

   Radera
 5. Vad hände H08? Greklands första bail-out paket kom april 10: 1,5 år innan de dåligt fungerande marknaderna i enkäten. Så varför fungerade marknaderna bra V11, men inte H11? Det är även få mätpunkter. Varför är folk så slöa? (Och då menar jag inte Cornu, utan Riksbanken).

  SvaraRadera
 6. Att den finansiella marknaden fungerar dåligt är ett tecken på något mycket allvarligare och det är att marknadsekonomin inte fungerar speciellt bra.
  Att producera värden för folk blir mindre och mindre lönsamt, istället måste folk anpassa sig efter regleringar och andra lagar. Katastrofer eller krig är också nytt inslag med tanke på hur många som nu söker asyl i Sverige.

  För att sammanfatta - realekonomin måste prioriteras.

  SvaraRadera
 7. Riskbanken...

  De har målat in sig i ett hörn.

  De hade hoppats på bostadskrasch tidigare så att regeringen eller FI skulle få skulden, men det ser inte ut att hända. Ingen vågade, och inflationen uteblev på kuppen (egentligen är det inflation, men den mäts inte).

  Klart det sker missallokeringar nu i ekonomin med en negativ styrränta.

  Sättningen! Kommer den nästa år? Fallet blir hårt.

  SvaraRadera
 8. Lösningen är enkel nollränta och sen trycker riksbanken pengar som bara ges till staten.

  Riksbanken köper upp statsobligationer av banker men bankerna kan inte låna ut pengarna för vettiga kunder saknas.
  Bostadslån där är det redan för mycket pengar.
  Staten får inte låna .
  Företagen vill inte låna eller så får dom inte låna.
  Att ge banker mer pengar nu är meningslöst.

  Riksbanken skall använda sedelpressen och trycka upp 200miljarder, men bankerna får pengarna och inte staten, det blir inte högre inflation om staten får pengarna
  Ni kunde även fått pengarna ca 22000kr per person.

  Titta på Grekland där tryckte man inga pengar.
  Titta på USA där tryckte man pengar och arbetslösheten är nere på 5%
  Att tänka är det svåraste en människa kan göra, vi har nu facit det jag har sagt stämmer med verkligheten.
  Dom som skrek att det blir hyperinflation av QE i USA hade fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenskar är dummare än dom i Nordkorea.
   Riksbanken använder sedelpressen och trycker upp 200 miljarder och folket fattar inte att folket kunde fått pengarna och inte bankerna.

   Folket tackar nej till 22000kr.

   Radera
  2. Nej, arbetslösheten är inte nere på 5%. Den totalt genommanipulerade siffran som ska ange arbetslösheten är däremot möjligen nere på 5%. USA:s medelklass håller på att utrotas. Det enda QE gör är att fortsätta missallokera resurser i samhällskroppen.. och göda den värsta samhällsparasiten av alla. Banken.
   Hyperinflation blir det som alltid EFTER att staten havererat och förtroendet för denna försvunnit. I det läget brukar även guld gå upp.

   Däremot håller jag fullständigt med dig om att folket skulle fått pengarna. Finns ingen som helst anledning till varför det ska gå via en parasit först. Men det är då man ser vilka det egentligen är som styr.

   Radera
  3. Arbetslösheten har sjunkit kraftig och nu är det bara den dolda arbetslösheten du tog upp som är kvar.
   Grekland där är det en ny 30 tals depression att inte trycka pengar är en katastrof, ett brott mot mänskligheten.
   ECB offrar Grekland för att slippa erkänna att en riksbank kan trycka pengar och ge staten pengarna, privatbankerna vill vara helt ensamma om att trycka upp pengar.

   USA
   Hur pengarna skapades och vem som fick pengarna det kan man diskutera men fakta är att utan QE så hade USA varit som Grekland.
   Att dom räddade bankerna var bra men staten och folket skulle även fått del av pengarna.
   Om FED hade delat ut pengar till folket och till staten så skulle det varit bättre.
   Men bankerna skulle inte få ränteintäkter på dom pengarna därför vägrade FED att göra rätt sorts stimulans.

   Cornu har gått riksbankens ärenden och förhindrat att riksbanken delar ut pengar till folket.
   Vi har 200 miljarder som riksbankens sedelpress har skapat, och folket kunde fått en del pengar gratis.
   Nu får bankerna pengarna och gissa vem dom lånar ut pengarna till, BLT.

   Grattis Sverige vi är mer korkade än dom i Nordkorea.

   Radera
  4. Problemet är ju bara att folket inte har nåt konto hos RIX... så de enda "pengarna" vi kan använda för tillfället är privatbankernas skulder..
   Vet inte hur man skulle lösa det där annars. Eller hur ska du ge riksbankens kronor till folket? Som sedlar då eller? Det kanske skulle funka iofs..
   Det jag menar är bara att vi har problem med systemet i grunden. Vi förväntas använda våra vanliga bankkonton.. men där kan endast privatbankernas skulder på dessa kronor existera. Man skulle iofs kunna sätta in sedlarna på banken o få dem utbytta mot en vanlig skuld på kontot. Men då får ju banken på sätt o vis pengarna likförbannat. Men det är klart.. de kan ju inte belägga dem med ränta då så det är ju ett lyft.
   Sen är det ju heller egentligen inte brist på pengar totalt sett... det är bara att alla pengar ackumuleras hela tiden hos vissa.. och enda sättet som nya kan tillkomma med dagens tillvägagångssätt är via skuld.

   Radera
  5. Eller iofs.. man skulle kunna tvinga bankerna att bara skriva in en siffra på folks lönekonto typ.. räntefritt.. och sen ge bankerna samma summa i reserver.

   Radera
  6. Riksbanken kan ge staten pengar, staten betalar sen ut pengar.
   Bankfolk påstår att det inte går bara för att vi inte ska göra så.

   Radera
  7. Jo men det får ju ske via ett bankkonto fortfarande.... så länge vi har dagens system.... o ett bankkonto kan endast innehålla bankens skuld till dig. Inte kronor i sig. Så den biten får man ju lösa på nåt sätt. Ett sätt skulle vara att riksbanken trycker upp reserver åt bankerna som i sin tur fyller på sina kundkonton med motsvarande mängd skuld till kontoinnehavarna.

   Radera
  8. Försäkringskassan kan betala ut pengarna, det finns inga hinder, det är banker som hittar på det för att förhindra utbetalningen.
   Vi får skatteåterbäring vi har redan ett konto där pengar kan sättas in.

   Riksbanken och bankerna vägrar för alt handlar om att bevara bankernas rena sedelpress.

   Radera
 9. Hur kan någon tro att det ska bli inflation om man ger ännu mer pengar åt de som redan har så mycket så de inte vet vad de ska göra med dom ?

  SvaraRadera