Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2015-11-06 13:13

Region Gotland stoppar sprängkistor i nya hamnar

Medan Försvarsmakten genomför en beredskapsövning för att besätta Gotland med luftvärn och aktivera stridsvagnskompaniet kommer beskedet att Region Gotland vill avslå en motion om att sprängkistor ska byggas i RoRo-hamnen i Slite och den kommande kryssningskajen.

När Ryssland finansierade RoRo-hamnen i Slite för bygget av den ryska gaspipelinen Nordstream, så byggdes det inte några sprängkistor i hamnen, för att enkelt kunna förstöra anläggningen vid invasionhot. Trots allt rådde den eviga fredens illusion vid tillfället.
Folkpartisten Ulf Klasson har nu lagt en motion om att man ska projektera sprängkistor i Slite hamn, samt i den planerade kryssningskajen i Visby. Det vill dock inte regionstyrelsen.

Från protokollet den 29:e oktober.
"Motion. Bygg sprängkistor/-tunnlarUlf Klasson (FP) föreslår i en motion att regionfullmäktige gerregionstyrelsen i uppdrag att påbörja projekteringen av s.k.sprängkistor i Slite hamn alternativt tar upp en diskussion medregeringen om att bygga dessa anordningar. Förslagsställaren föreslåräven att regionfullmäktige ger regionstyrelsen i uppdrag att planeraför sprängkistor/-tunnlar vid projekteringen/byggandet av denplanerade kryssningskajen i Visby samt den nya hamnanläggningen iKlintehamn.
Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår motionen."
Däremot vill man istället vara extra behjälpliga för utbyggnaden av Nordstreampipelinen.
"Förfrågan om användning av Slite lanthamn för projektet Nordstream 2Regionstyrelsen ger tekniska nämnden i uppdrag att inleda diskussionermed intressenten i syfte att tillsammans undersöka förutsättningar föratt lösa logistik-, kajplats-, och reservhamnsfrågorna. Tekniskanämnden får också i uppdrag att, om så blir aktuellt, redovisa hur enhelhetslösning, inklusive ekonomi, planeras för projektet i Slitehamn."
Gotlands Allehanda anser dock på ledarplats att hamnen i Slite tvärt om borde vara stängd för Nordstream.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. And so it begins.. snart kommer protester mot militärövningarna på gottland intensifieras, röster på oberoende från "fånarna i Stockholm" kommer först viskas, sedan öka vartefter megafonerna blir fler, sen börjar våldet, sen kommer "befrielsen" i form av "säkerhetsstyrkor" från ni-vet-vem som ska skydda Nordstreams intressen... Jag hade skrivit en bok om det, men nån annan hann tyvärr före..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte påståendena om att sprängkistor i hamnen är ett offensivt vapen som hotar freden i Östersjön!

   Radera
  2. Tyvärr har du nog rätt, men jag kan lova att OM det är så att man letar en provokation så kommer man hitta den oavsett hur vi agerar.

   Jag tycker det är bra att vi visar att vi agerar precis som vi vill inom landet och enligt internationell lag, oavsett vad "någon" annan säger/tycker.

   Radera
 2. Sprängkistor har i o f s en mycket begränsad påverkan eftersom Ryssland kan med befintliga resurser överföra allt dom behöver för att ta Gotland via stränderna i en enda landstigningsvåg. Visst blir det lite krångligare att ta in underhåll över strand eller via flyg men det är långt ifrån ett stort hinder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sprängkistor är också mycket svåra att bygga in efteråt i en befintlig konstruktion eftersom hålrummen försvagar konstruktionen.

   Radera
  2. Precis - några flytbryggor och tillhörande broelement så möter hamnen de begränsade krav på materialinförsel man kan tänkas ha. Det är ju Gotland vi pratar om. Med några bataljoner Mek och ett tiotal enheter S300, radarelement och närluftvärn så är ön tillräckligt säkrad. Krävs inte så mycket kaj för att underhålla den lilla mängden trupp.

   Radera
 3. Sprängkista i en hamn är det till för att omöjliggöra landsättning av trupp?
  Är inte Gotland typ angöringsbart längs hela kusten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men det underlättar när man ska fylla på med iskander, pantsir buk osv.

   Radera
  2. jo, men om man kan landsätta direkt i hamn med god anslutning tillinfrastruktur så är det ju en klar fördel, spec för trossen.T.ex Cherbourg var ju ett viktigt mål därför vid normandiekampanjen och pss var väl oförmågan att ta Antwerpens hamn och rensla inloppet där en anledning till att de allierades offensiv saktade av i slutet av 1944

   Radera
 4. Vilken del av hamnen är det man spränger med Sprängkistorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cykel och promenadvägarna i dess omedelbara närhet.

   Radera
  2. Den avgiftsfria parkeringen naturligtvis! Tanken är att man ska svälta ut fienden genom att tvinga dom att betala stora p-avgifter.

   Radera
  3. Det är en ärlig fråga. Under min ingvpl lärde vi oss mycket om hur man spränger broar och vägar, men inte hamnar, så jag villgärna veta.

   Radera
  4. Kajkanten kanske? Det är väl en lodrät vägg på uppemot tio meter. Att få den att rasa utåt och bli till en svårforcerad rasbrant i stället kan ju knappast vara avancerat... Sedan är det ett ordentligt jobb att bygga upp den igen särskilt om man dessutom saboterar kranar, lastfordon och sånt jox som skulle kunna vara till hjälp. (OBS! Det här har jag tänkt ut helt själv utan att ens gjort lumpen på Ing-regemente så se det bara som en god idé!)

   Radera
  5. Gissar att man med hjälp av tiotals kanske hundratals ton anfo ser till att förvandla kajer och annan väsentlig infrastruktur till bitar med en största volym av 1m3

   Radera
  6. OK, då tror jag att jag kan tänka mig hur man anlagt rören

   Radera
  7. Det borde gå att göra ett nöjaktigt jobb utan sprängkistor om man bara har erfordlig mängd sprängmedel.

   Vatten är ett mycket effektivt mothåll, genom att sänka och förtöja båtar och pråmar fyllda med tex anfo precis vid kajen borde man få hyfsad effekt. Eller vad tror du?

   Radera
  8. Man kanske även kan sänka ett antal större fartyg (typ Finlandsfärja) i inloppet,

   Radera
  9. Diskussionen är som alla förstår rent hypotetisk.

   I verkligheten behövs inga sprängkistor. Då en tillsatt utredning om huruvida hamnen ska förstöras eller ej är klar efter två år är det redan försent.

   Troligtvis är det försent redan några timmar efter det att fiendens avsikter står klara. Kanske står de aldrig klara utan helt plötsligt står man inför fait accompli.

   Radera
  10. Eller så låter man en byggfirma ta upp några hål i kajen

   Radera
 5. Jag sitter nu här och försöker bli upprörd men det händer liksom inget. Det är nog så att man gett upp, till slut resignerat för den gränslösa dumhet detta land har kommit att symbolisera och stå för.

  Lite sorg förnimmer jag faktiskt om jag verkligen försöker känna något, en svag känsla av hopplöshet.

  SvaraRadera
 6. Då vet vi var den ryska inflytelseagenten sitter....

  SvaraRadera
 7. Jag kan förstå att invånarna på en ö är tveksamma till att spränga hamnarna. De är ganska beroende av dem, oavsett ockupationsregering.

  SvaraRadera
 8. Kanske är det dialektalt, man jag läste rubriken som att det kommer placeras sprängkistor där, förstod att det var tvärtom när jag såg texten i inlägget.

  För mig: "stoppar sprängkistor i hamnen" = "placerar sprängkistor i hamnen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla författare behärskar ej det svenska språket, kanske?
   Eller är det så enkelt att om man är flitig som Lars W hinner man inte lusläsa sin text överhuvudtaget!

   Radera
 9. Är regionstyrelsens ordförande nymoderat eller tokvänster? Man tänker att han kan vara köpt, men dessvärre tror jag att han bara är en nyttig idiot. Just när man trodde att det som man anade skulle inträffa så lyckas de med att förvåna en för hur flat en person kan bli. Det finns ingen gräns för flatheten, kom ihåg det!

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. När jag gjorde lumpen fanns det en mina som hette Kajmina 1 och vägde 400 kg. Den var avsedd att sänkas ned vid kajkanten med jämna mellanrum.
  Detta var för 45 år sedan, så den kanske inte finns kvar idag.

  SvaraRadera
 12. Kajminorna är, så vitt jag vet, kasserade.
  Gryt-Isak berättade på en sprängkurs på sent 90 tal att han hade varit med och sprängt/destruerat dem.
  (Gryt-Isak är en legendarisk sprängutbildare i svenska Armén kallad så efter sin uppfinning grytladdningen.)
  Fast det går ju alltid att tillverka nya.

  SvaraRadera
 13. Tycker sprängkistor är bra att ha på alla ställen som är av strategiskt vikt.
  Tror också att Nordstream är fredskapande då den skapar ekonomiskt beroende åt båda håll. Går det åt helvete ändå är förstås alla beroenden användbara för att försämra för fienden..

  SvaraRadera