Cornucopia?

2015-11-06 07:35

Preem slutar importera rysk olja

Sveriges största raffinaderi, Preemraff, slutar importera olja från den nationalfascistiska diktaturen Ryssland. Istället köper man nu olja från en av världens grymmaste diktaturer, Saudi-Arabien (numera öveträffad av IS). Det är första gången på tjugo år Preem (och Sverige?) importerar saudisk olja och punkterar det ryska oljevapnets hot mot Sverige.

Sverige importerar normalt ingen olja alls från Saudi-Arabien och Preemraff brukar normalt nästan uteslutande importera rysk olja, men byter nu alltså till saudisk dito rapporterar CNBC. Även Polen har börjat importera saudisk olja.
T"he Saudi-Russian battle for Europe's crude oil buyers intensified this week as Swedish refiner Preem bought its first cargo of Saudi Arabian crude oil in around two decades, trading sources said.
The purchase from another traditional buyer of Russia's Urals crude will heat up the contest for market share that Saudi Arabia has effectively brought to Russia's backyard in the Baltic region.
Already, Poland's two refineries, PKN Orlen and Lotos, have turned to Saudi crude at the expense of Urals."
Det är knappast en slump att detta sker efter att Ryssland gått in militärt tillsammans med Iran i Syrien för att stödja Assadregimen. Antagligen bör den saudiska försäljningen och Preems övergivande av rysk olja ses som ett inslag i kriget i Syrien, där saudierna mycket väl kan gett bra villkor till både de polska raffinaderierna, såväl som Preem, för att ekonomiskt slå tillbaka mot Ryssland.

För svensk del innebär detta ett förbättrat säkerhetspolitiskt läge, då det ryska oljevapnet, hotet att strypa försäljningen av olja till Sverige, därmed är neutraliserat. Samtidigt hade inte detta kunnat ske när oljemarknaden var pressad för några år sedan, och Ryssland är i desperat behov av de för landet alldeles för låga oljeinkomsterna vid dagens oljepris.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

32 kommentarer:

 1. Då får tankbåtarna se upp för den ryska trafik som kommer att korsa deras väg ut på andra marknader.
  För Rysk olja kommer att säljas ändå!
  Ryssarna pumpar för fullt-10,8 (miljoner fat om dan) jfrt med Saudi som ligger i samma storleksordning.
  Bägge är fullt aktiva i MÖ som angripare av terrorgrupper i Syrien resp Jemen och stöttar hit och dit allt efter dagssympatier.

  SvaraRadera
 2. "För svensk del innebär detta ett förbättrat säkerhetspolitiskt läge"

  Håll dina vänner nära, men dina fiender närmare.

  Är det inte troligt att det försämrar relationerna till ryska statspampar och tillika rysk oljemaffia? Vilket, beroende på hur man ser på det, skulle kunna försämra svenskt "säkerhetspolitiskt läge".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankar man Preem stödjer man indirekt IS efter bytet av leverantör. Det blir slut med tankning på Preem för min del.

   Radera
  2. Och tankar man rysk bensin stödjer man indirekt Assad-regimen.

   Hur man än vänder sig har man ändan bak.

   Radera
  3. Meh, sväljer man "Psyops Ignoralissimus" Cornubot:s plockade körsbär så står man som vanligt långt bort från HELA den bakomliggande sanningen. Och den säger att:

   1. Saudiska terrordiktaturen har precis gett Europa sin största råoljerabatt på sex år.

   2. Det är inte helt givet att Europa kommer att vinna något på detta eftersom Avrättaren får betalt i USD medan Ryssland tar emot betalning i EUR.

   3. Prisdumpningen (i kombination med underliggande globala stagflationen) kommer framöver leda till ett oljepris på $20/fat. Hur var det där med "Peak Oil" igen...?

   Radera
  4. @RB Det gör man väl redan genom att betala skatt?

   Radera
  5. Preem äger 80% av den svenska raffinaderikapaciteten så det spelar ingen större roll vid vilken mack du tankar det blir ändå Preem i tanken....

   Radera
 3. Sveriges relation till Ryssland beror till väldigt liten del på hur Sverige agerar. Om vi ser frihet, demokrati och självbestämmande som icke förhandlingsbara tillstånd i Sverige så finns det i stort sett ingenting som vi kan göra för att tillfredsställa den ryska oljemaffian. Och det är nog i så fall bättre att redan från början köpa vår olja från en diktatur som har små möjligheter att använda militära medel mot oss i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frihet? Åsiktskorridoren...
   Demokrati? Dö. Ja, den är ju i funktion än!
   Självbestämmande? För vänsterkrafter och romer, ja...

   Radera
 4. Dagens goda nyhet. Det har känts lite sådär att stödja anfallet på Ukraina varje gång man tankar.

  Eftersom det finns ett överutbud på marknaden så betyder det att någon får inte sålt hela sin del. Verkar som det lutar åt ryssen nu. När Iran slänger ut 1 - 1,5 miljoner fat ytterligare på marknaden inom kort kan det bli intressant.

  Den där flottbasen i Syrien verkar bli dyrköpt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du inte att det jämnar ut sig? Ryssland vänder sig österut, mot tillväxtmarknaderna, samtidigt som man bombar mellanöstern till aska - och skickar alla överflödiga människor mot väst?

   Radera
  2. Asien tappar i tillväxt och det är deras nedgång som skapat överutbudet runt 1 miljon fat om dagen.

   Någon måste få svarte Petter och inte få sålt den miljonen. Just nu tappade Ryssland 2 länder med ~50 miljoner köpstarka kunder.

   Radera
 5. Al-amoudi är väl halv-Saudier också? Känns som satt Preem har kontakter.

  SvaraRadera
 6. Bytet skall kanske ses som att Preem nu stödjer IS(Saudi stödjer IS) istället för Ryssland som bekämpar IS?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också som att saudisk olja är billigare än rysk och att företag brukar köpa den billigare av två likvärdiga produkter?

   Ibland är en spade faktiska bara en spade.

   Radera
 7. Det är väl inte kommer och knappast någonsin bli Kungadömet Saudi-Arabiens officiella ståndpunkt att de stödjer IS? Om det kommer stöd från landet så är det i så fall privatpersoner som ger det. Om man formulerar på rätt sätt så är det snarast så att Ryssland är för Assad medan Saudi är mot honom. IS skiter egentligen båda i, länderna har ju ändå ingen respekt för mänskliga rättigheter och sånt onödigt tjafs så varför bry sig om några halshuggningar och väldtäkter...

  SvaraRadera
 8. Hur ser det generellt ut, är alla våra mackar matade från Preemraff eller vem kan man välja när man tankar: vill man stötta Putins MC-gäng eller IS-krigare? Kan de inte skylta med det på samma tavla som priset står? 1kr extra, som mjölkbönderna kan få när man betalar extra. Man kan som person inte flytta många kronor utomlands utan att en klåfingrig banktjänsteman måste följa terrorlagen och be intyga att man är snäll och inte sponsrar nån terrorism, kan man ens ana hur många frågor banken ställer till bensinbolagen när DE ska betala för sin olja...?

  SvaraRadera
 9. Det ser väl mest ut som om Sverige numer ingår (lite i skymundan) i den USA-ledda koalition som olagligt verkar i Syrien med uttalad avsikt att bekämpa IS. Men som avsiktligt förlänger kriget.
  (USA vill tydligen ha garantier för baser i Irak tex).
  Förlänger genom att i hemlighet beväpna dessa IS, al Nusra, och vaddenuheter, (droppar vapen och ser häpen ut),

  Nu använder man (Sverige) tydligen också Oljevapnet emot Ryssland, som så oväntat och ovälkommet kommer och stör i usa-koalitionens ringlande.

  Dessutom är det min bestämda åsikt att oavsett hur mycket eller hur litet som vi älskar mängderna av invandrande flyktingar, så är vi ansvariga och delaktiga i krigssituationen och i hela MÖ katastrofen, både genom aktivt stöd och deltagande eller passivt medhållande eller tigande.
  Så det är bara till att tacka, ta emot och fortsätta välkomna miljoner skräckslagna människor, För alltid.

  http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13940811001319

  Eller så stödjer vi en ny sorts multipolär världsordning där ingen global makt kan ta sig rätten att krossa regimer, krossa statsbildningar och förstöra hela samhällen. Vilken ordning givetvis bäst skyddar befolkningarna.
  Då kan den nya världen istället hjälpas åt att bekämpa terrorister och miljökatastrofer.

  Skräckscenariot, som så många tanklösa här tycks önska sig är ju att samma sak skulle hända i Ryssland.
  (som tex i Ukraina)
  Alltså statskupp, sönderfall, inbördeskrig, skräckslagna människor, miljoner flyktingar. Använd gärna hjärnan här!
  Tanklösa var ett mycket milt uttryck.

  Läs vad en oppositionell ryss i "landsflykt" så bittert skriver:

  http://thesaker.is/lets-lay-down-our-arms-my-fellow-oppositionist-letter-from-a-bona-fide-putin-hater/

  Det är ganska lämpligt i demokratins namn och på sin rätta plats att respektera Rysslands hela befolkning.
  Och att försöka sluta måla in sig i dumma och tråkiga hörn.  SvaraRadera
  Svar
  1. Förklara gärna hur Sverige (riksdag och regering) styr över Preems val av leverantörer.

   [tar fram popcorn]

   Radera
  2. Du tror inte att usa-koalitionen (där tydligen Sverige ingår utan att man visste det) kan ha någon sorts samröre med Saudiarabien? som nyligen dumpat sitt oljepris, kanske med tanke att diverse länder i Europa däribland då givetvis Sverige och svenska företag skulle dumpa Ryssland?
   Vet du vad ordet "lobby" innebär? Ekonomiska påtryckningar? Ekonomiska fördelar? Nackdelar?
   om popcornen räcker så länge så kan du väl sen fundera över alla de sönderbombade sjukhusen du skrev lite om senast.
   Varav ett fortfarande står helt oskatt och de andra aldrig ens har existerat.
   Varifrån fick du den felaktiga informationen?
   (Du behöver inte svara)

   Radera
  3. Noterar att du inte vill svara på detta "Nu använder man (Sverige) tydligen också Oljevapnet emot Ryssland".

   Preem är ett privat företag.

   Radera
  4. Göran Persson deklarerade på sin tid att Sverige skulle bli oljeoberoende innan 2020; dags att skynda sig lite kanske. Nedstängningar av kärnkraftverk är kanske inte rätt steg i den riktningen.

   Radera
  5. Källa på att USA agerar olagligt i syrien?

   Radera
  6. Anonym, FN-stadgan såklart.. Man får inte bomba andra länder mot deras vilja, att du ens ställer frågan?

   Radera
  7. @RH Men något säger mig att Assad inte har något att invända mot att USA bombar hans fiende. Det är lite därför jag ställer frågan.

   Radera
  8. @Anonym - Källa på att USA bombar Assads fiende?

   Mina källor hävdar (och bevisar) det motsatta, nämligen att USSA stödjer terroristerna(=samtliga jihadister oavsett 'moderation') i Syrien, medan de "försöker" bekämpa desamma i Irak (vilket tämligen är osant därför att bara Shiitiska milisförband och delvis Peshmerga noterar framgångar i striderna mot IS i Irak).

   Radera
  9. @Moster Mimmi 11:16

   Om man tänker logiskt så bedriver både USA och Sverige de facto Kristendomsutrotning i Arabvärlden.

   Sveriges utrikespolitik i Arabvärlden är intimt förknippad med USA:s dito. Det är ”USA:s biträdande utrikesminister” Carl Bildt som har dikterat svensk utrikespolitik under lång tid på 2000-talet, särskilt i Arabvärlden och mot Ryssland.

   USA deltar i "The Long War" på sunnisidan i den sunnni-shiitiska konflikten enligt en petrodollaruppgörelse med det sunnitiska Saudiarabien, som för övrigt ogillar kristna i Arabvärlden. Shiitiska stater, som Syrien och Iran, är därmed fiender till USA. Följaktligen är också shiitiska stater fiender till Sverige..

   Sedan 11 september 2001 har USA också startat ett ”War on Terror”. Inom ramen för detta krig så bedriver USA olika handlingar globalt, enligt någon ad hoc-dagordning. Även här är Sverige en lydig vapendragare till USA.

   Carl Bildt satt i lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq" som aktivt propagerade för invasionen 2003. Även statsminister Göran Persson applåderade på sin tid USA:s invasion av Irak 2003.

   Svensk utrikespolitik, i vissa fall kombinerat med vapenstöd, har i Arabvärlden till stor del gått ut på att de facto döda och demonisera relativt sekulära muslimska ledare för multireligiösa stater. Dessa ledare har varit garanten för de kristna minoriteternas livsbetingelser i regionen, vilket har setts med ogillande från fundamentalistiska muslimska krafter.

   När dessa sekulära ledare har avrättats eller starkt demoniserats i enlighet med tillämpad svensk utrikespolitik, så har de fundamentalistiska muslimska krafterna fått ökad makt. Detta maktbyte har resulterat i att livsbetingelserna för de kristna i regionen har kraftigt försämrats till den grad att dessa har fördrivits eller dödats.

   Ergo: Sverige bedriver de facto Kristendomsutrotning i Arabvärlden!

   Radera
  10. @LXV Jag bara antog att USA riktade sina attacker mot IS (bland annat för att jag fått det intrycket). Har du källor på det motsatta så får du gärna dela med dig av dem...

   Radera
  11. @Anonym 17:38
   USA:s huvudmål i Syrien är att få bort Bashar al-Assad.

   Radera
  12. @gruelse,
   Den gammaldaxa kristendomen står väl inte så högt i kurs, varken i arabvärlden eller i västvärlden.
   Vi är ju nästan helt avkristnade och kyrkorna står tomma.
   Vi lyder istället under den nya världsreligionen, den moderna "kapitalismen".
   Vi tror alltså på krediten, "pengarna", som endast existerar som obetalbar skuld.
   Förr trodde man på Gud, och såg beviset för hans existens överallt, i naturen och livet självt.
   Idag tror man på krediterna/pengarna, och ser beviset i "köpkraften" och prylarnas rikedom.
   En intressant synpunkt om vår tid här:

   http://kkritik.org/blogg/Benjamin-och-kapitalismen.pdf

   Jo, i praktiken så har kristna i mellanöstern fått betala för västvärldens usla strategi.

   Vad gäller västvärldens politiker och makthavare så tror jag inte man bryr sig ett dugg om kristna eller andra folkgrupper, så länge krediterna skyddas och deras egen position blir intakt.
   Man måste alltid och för evigt utöka krediterna (tillväxt) och upprätthålla deras värde.
   Vad som helst får offras.

   I händelse av att kreditsystemet råkar ut för systemkollaps så är allt borta.
   All rikedom överallt är borta, och därmed också makten.
   Förutom vapenmakten då.

   Radera
  13. Nyutkommen bok, "Kapitalismen som religion"

   http://nebulabooks.dk/

   Radera
 10. En artikel i bloggen ZeroHedge för ca en vecka sedan beskrev det väl. Saudi dominerade Europas oljeimport fram till 1970:talet. Det var därför OPEC kunde utlösa oljekrisen genom att strypa kranen till Europa. Av den anledningen, och för att Sovjet då just utvunnit oljan i västra Sibirien och byggt pipelines västerut, så tog Ryssland över europamarknaden. 1970:talet blev Sovjets boomperiod, fallet kom när oljepriserna sen rasade.

  Nu är Saudi oroliga över att Ryssland och Iran tar över Irak och hotar att enkelt militärt därefter ta även västra Persiska Viken med shiitisk befolkning. Så saudierna försöker försvaga Ryssland genom att bjuda under ryssarna på europamarknaden, ta marknadsandelar från dem. Om det stämmer lär vi få se många fler exempel på det som Preem har gjort varteftersom existerande kontrakt löper ut, de flesta inom tre år skulle jag tro. Ryssland verkar å sin sida satsa på asienmarknaderna. Alla oljekonsumenter njuter av detta storpolitiska priskrig.

  SvaraRadera