Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-11-04 09:34

Öppna bankkonto i Norge eller Schweiz online?

Det kan vara omständligt att öppna bankkonton utanför Sverige. En läsare tipsade dock om två onlinebanker som relativt enkelt låter dig öppna konto i Norge eller Schweiz, utan att behöva lämna Sverige.
Veckochart CHFSEK. Syns tydligt när Schweiz gav upp försöken att ha valutan knuten till euron, men den har fallit tillbaka mot svenska kronan sedan dess.
För att öppna dessa bankkonton behöver man en underskrift och en verifierad passkopia, bägge verifierade av notarius publicus - titta på din kommuns hemsida var din kommuns notarius publicus finns någonstans. Det kostar runt 200:- SEK.

De två bankerna man denna vägen kan öppna konton på är Nordnet i Norge, Nordnet.no, samt den schweiziska onlinebanken Swissquote.ch, vilket ger dig möjlighet att spara pengar i CHF, USD, EUR och GBP. USD och GBP ser ut att ge 0.75% ränta medan CHF och EUR ger 0.01% i ränta. Ingen av dessa räntor kompenserar för valutarisken, förstås.

Överföringar ska fungera med vanliga Europaöverföringar, och det finns även tilläggstjänster.

Därmed finns alltså relativt enkla möjligheter att sätta pengar på bank utomlands i valutorna CHF, USD, EUR, GBP och NOK, och exponera sig till 100% för valutarisken det innebär. Detta utan att behöva sätta sig på flygplanet till Zürich. Notera dock att det även finns svenska banker som erbjuder valutakonton, men det är förstås inte säkert att de vill ha med dig att göra på den punkten. Om poängen är att diversifiera bort från SEK kanske man även bör diversifiera bort från svenska banker?

Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta inlägg, utan detta är bara läsarinformation angående gårdagens läsarfråga. Jag kan på inget sätt gå i god för vare sig Nordnet.no eller Swissquote.ch, då jag inte använder dessa tjänster.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Kan någon bekräfta att dom har testat swissquote.ch?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har konto där och det fungerar bra. Räkna med höga avgifter när du handlar värdepapper dock.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Jag tänkte inte handla, endast använda det som sparkonto då jag långsiktigt tror att kronan faller. Har du erfarenhet av deras sparkonto du kan dela med dig av?

   Radera
  3. Jag har inte den kontotypen men det är ett seriöst bolag och lätt att göra transfers.

   Radera
 2. Kronan lär försvagas kraftigt närmaste åren pga ökade kostnader för statlig upplåning som skall täcka underskotten som uppstår.

  Jag hade nog övervägt att flytta ut pengar NU för det är inte omöjligt att det blir omöjligt när allt brakar ihop.

  Magdalena har ett tufft jobb. Inte avundsjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför inte bara köpa USD eller aktier noterade i USD?

   Radera
 3. Vad är det som indikerar att CHF kommer att klara sig bättre än EURO eller USD? Är den som andra Fiat-valutor eller sköter den Schweiziska riksbanken sin valuta annorlunda mot andra reservvalutors riksbanker

  SvaraRadera
  Svar
  1. När valutor som EUR och USD försvagas så ses CHF och även SEK som säkrare och får "flight to safety" inflöden som driver upp kursen. Det var därför CHF gick upp så kraftigt för ett par år sedan under den europeiska bankkrisen när tillgångar i EUR (t ex obligationer) ansågs vara allt för riskfyllda.

   Radera
  2. Undrar om SEK kommer att ses som safe haven nästa gång det blir oro. SEKs läge är nog sämre denna gånga jämfört med förra men hur det är jämfört med EUR och USD låter jag vara osagt.

   Radera
  3. @Lars Inget, vare sig för det eller det motsatta. Det är därför man diversifierar - hade det varit givet att något skulle utvecklas bättre än något annat så hade det ju bara vara att föytta alla ägg dit...

   Radera
  4. CHF är till stor del backad av bla guld

   Radera
 4. Någon som kan rekommendera en optimal valutakorg för att minimera valutakursrisker? (bibehålla global köpkraft).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enkla är väl att vikta den efter världens 10-20 största ekonomier. Men det är ju inte säkert att det är optimalt för svenska förhållanden, jämför med vad Riksbanken tycker är lagom: http://www.riksbank.se/sv/Riksbanken/Riksbankens-kapitalforvaltning/Guld--och-valutareserven/

   Radera
 5. Vilken typ av konto ska man öppna hos swissquote.ch om man endast är intresserad av att skydda sig mot sjunkande värde på den svenska kronan? Det finns fyra att välja på, TRADING, eFOREX, SAVINGS och ePRIVATE BANKING. Vad är billigaste alternativet och vilka för och nackdelar har dessa?

  SvaraRadera
 6. Räcker det inte att köpa utländska eller globala värdepapper, t.ex. indexfonder?
  Vad jag undrar är, om kronan faller, stiger då mina svenskköpta globalfonder med lika mycket?

  SvaraRadera
 7. Det blir förstås en spread att betala som äter upp en del vid flyttning till och sedan tillbaka till svenska någon gång. Ränta ges väl inte heller vad jag förstår.

  SvaraRadera
 8. I swedbank har man dels möjlighet att öppna valutakonto i Sverige (görs via företagskundservice och är möjligt även som privatperson) man får ränta som motsvarar det landet vara valuta man valt. Ex nok valutakonto ger 1 %.

  För just nok kan man öppna konto i norska Swedbank, det kostar 60 kr i månaden. Lite mindre om man är nyckelkund. Fria överföringar till svenska kontot. Allt administreras via internetbank.

  Mvh J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordea har en sk euroficka man kan ha på ett vanligt konto. Dock får man ingen ränta, men det får man ju inte ändå

   Radera
 9. Finns ju valutakonton på Svenska banker också.

  SvaraRadera
 10. Håller som bäst på att flytta det mesta från Sverige hit till utlandet där jag bor.

  SvaraRadera
 11. hmm, i formuläret för kontoöppning kommer landsnumret +268 upp när man anger Sverige som hemvist.

  Inte ett gott tecken...

  SvaraRadera
 12. På Swissquotes hemsida alltså.

  SvaraRadera
 13. Jag förstår inte riktigt vitsen med att spekulera i norska kronor eller Schweiziska franc. Finns det några fundamenta som tyder på att just dessa valutor för tillfället är undervärderade? Finns inte alltid risken att små stater av den här typen hamnar i "kriser" som gör att ekonomin kraschar? Är man inte som utländsk kontoinnehavare alltid prioriterad lägst som fordringsägare vid till exempel bankkonkurs och ett statligt övertagande? Särskilt Schweiz har ju i stort sett enbart traditionen att luta sig mot när det gäller säkerheten för dina pengar. Vad är det EGENTLIGEN som säger att det inte skulle kunna bli ett nytt Island?

  Som svensk medborgare boende i Sverige utan planer på att flytta känner jag mig tryggare med att ha sparpengarna i svenska kronor. Visst, det finns europeiska överenskommelser om insättningsgaranti osv, men de senaste åren har vi ju gått mer mot att varje stat i första hand ser till sina egna medborgare och europeiska överenskommelser bryts det mot lite hela tiden. Aktiespekulation och fonder och sånt jox bör man naturligtvis diversifiera, men ändå vikta ganska mycket mot det land man planerar att bo i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar inte om att spekulera i ökning utan om att värdeföräkra. Ett annat alternativ skulle kunna vara guld.

   Radera
 14. Jag kan rekommendera BITGOLD. Insättningar som görs backas 100% av fysiskt guld som förvaras i valv i bla London, Zurich, Hong Kong mfl. Vill du ha ditt guld fysiskt kan du få det hemskickat eller hämta personligen.Transaktioner kan göras mellan andra Bitgold användare inom systemet och då utanför banksystemet. Man kan ladda ett Master Card med USD, EURO eller GBP och använda som vanligt kreditkort. Det går även att ta ut kontanter på bankomater.

  Har själv använt systemet i flera månader och funkar 100% Även MC kreditkort laddat med USD. Dock växlingsavgift på 2,75% när man tar ut SEK i svensk bankomat. Bitgolds plattform är mycket lättanvänd och översättningen till svenska funkar bra.

  Är förvånad att ingen här i Sverige uppmärksammat Bitgold, tycker iden med insättning 100% backat med fysiskt guld är suverän, precis som på den gamla goda tiden. Kanske bloggägaren vill göra ett blogginlägg om just Bitgold?

  www.bitgold.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bloggat om BitGold, som köpte upp likartade GoldMoney, jag skrivit ofta om. Annan aktör är BullionStar.

   Radera
 15. Bra tips! Ett ytterligare alternativ är att diversifiera sig ut utanför banker och fiatvalutor. Jag menar givetvis bitcoin! Men som alltid ska man aldrig investera i något som man inte förstår sig på. Så läs på ordentligt först, en utomordentlig start är mina guider här. 1. What is Bitcoin? 2. How to store bitcoins 3. How to get bitcoins
  startusingbitcoin.com

  SvaraRadera
 16. Avanza har valutakonton. Någon som är insatt som kan bedöma om de är bra?

  "Valutaväxling

  För vana användare kan den manuella valutaväxlingstjänsten vara ett alternativ till den automatväxling som ingår i alla Avanzas konton. Fördelen med manuell valutaväxling är att du i det kan ha likvida medel liggande direkt i olika valutor."

  https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/handel-vardepapper/valutakonto.html

  SvaraRadera
 17. Jag har konto hos Nordnet.no. Var lite småmeckigt att öppna, de ville ha en kopia av mitt pass vidimerad av två norska medborgare men jag löste det genom att få en vidimering på norska ambassaden för ett par hundra NOK. Om notarius publicus godtas vet jag inte. Insättning genom inbetalning och jag kan även göra manuella (genom kontakt med bankman) överföringar kostnadsfritt till mitt svenska nordnet-konto. Mycket smidigt sätt att förvara pengar som jag inte behöver på ett tag, ger lite ränta och jag kan sannolikt välja att plocka ut dem i ett valutamässigt gynnsamt läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var är det för typ av konto du har öppnat? På deras hemsida ser det ut som att det är bara detta https://www.nordnet.no/tjenester/kontotyper/aksje--og-fondskonto.html som man kan öppna från Sverige.

   Radera
 18. Jag öppnade ett tradingkonto och ett sparkonto hos Swisquote när Ryssland hetsade som värst i våras. Har inte varit några problem alls hittills, men får medge att jag aldrig testat att föra över pengar från kontot, bara till. Fyllde i ansökan, fick hem papperen, skickade med notarieverifierad passkopia, fick inloggningsuppgifter med posten. Inga problem. Kostar inget att överföra som euro, går att växla där mot liten avgift. Lagt drygt 200 000 kr där än så länge.

  Skillnaden mot ett svenskt FX-konto eller utländska aktier är att det inte ligger i Sverige. Spelar därför ingen roll om internetkablarna till Sverige klipps och små gröna gubbar dyker upp i Stockholm och tar över riksdagen eller om Magdalena får för sig att "alla ska vara med och ta ansvar" och konfiskerar några procent av alla bankkonton. Så länge jag lever och lyckas ta mig till en dator med internet bör pengarna vara kvar.

  Nackdelen är att kapitalvinstskatten som jag förstår det är hela 35% för utlänningar, men det spelar ingen roll då hela värdet är diversifieringen och att ha ägg utanför korgen Sverige. Känns mycket mer säkert än att ha allt i Ingvesdollar som för några år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch då. Trodde inte det var kapitalskatt för någon i Schweiz. Hur är förresten deras relationer med svenska skatteverket? Har man skyldighet att skatta i Sverige också?

   Radera
 19. Finns väl tonvis av ETFer om man vill minimera valutarisker. Då slipper man dessutom att exponera sig mot ett enstaka valutapar (nu kan man exponera sig mot fler men det blir väldigt stökigt att ha massvis av konton i massvis av olika valutor).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då har du en motpartsrisk, vilket visade sig problematiskt under senaste finanskrisen

   Radera
 20. Kan någon förklara syftet med att ha utländska valutor i bank utanför Sverige istället för att att utländska valutor i bank i Sverige. Är det för det extrema fallet av systemkollaps eller Sverige utsatt för krig ni tänker på?

  Jag har för övrigt en del hos Bullion vault. Enligt deras hemsida ligger pengarna ,som inte är placerade i metaller, hos två olika banker med tydlig beskrivning av att det är pengar tillhörande kund hos Bullion vault. Man får ingen ränta vad jag kan se men pengarna finns där i USD, EUR, GBP. Konto hos Bullion vault lägger man upp ganska lätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motpartsrisk. Hur sannolikt är det att svenska banker överlever en valutakollaps i kronor?

   Radera
 21. Jätteintressant artikel Cornu! Vad finns det mer för onlinebanker som liknar Avanza/Nordnet i upplägg? Finns det nåt land med låg kapitalskatt? Malta? Luxemburg? (Vad gäller i EU angående beskattning i hemlandet?) Eller mer exotiska stället som Saint Kitts and Nevis?

  SvaraRadera