Cornucopia?

2015-11-11 12:35

Omfattande störningar hos Telia fast och mobilt bredband

Idag föreläser jag på Teleövning 2015 (TELÖ15) och deras erfarenhetsseminariedag. Passande nog har Telia omfattande problem med både sitt fasta och mobila bredband. Även SJ:s WiFi ombord på tågen ligger nere i hela landet.

Telia skriver:
"Störning på fast och mobil surfPublicerad: 2015-11-11 10:11Det kan för närvarande förekomma problem att surfa i större delar av Sverige, felet påverkar både fast bredband och det mobila nätet via 2G, 3G och 4G. Felsökning pågår."
Det går bra nu, Telia.
Felsökning pågår innebär att man inte vet varför. Det hjälper t ex inte att köra en alternativ DNS, som vid tidigare attacker, utan det verkar vara någon form av hårdare fel som ändå slår mot större delen av Telias Internetkunder. Dock vill man inte ge någon förklaring. Enligt IDG säger man:
"Det är ännu oklart vad felet beror på, och det finns ingen prognos för när det ska vara avhjälpta."
Det känns tryggt att man inte vet varför och inte vet när Internet ska fungera för Teliakunder igen. Och gör det extra spännande att om en stund föreläsa på Teleoperatörernas och PTS krisövning...

Sedan i torsdags har nu alltså minst följande myndigheter och företag drabbats av driftstörningar: Kriminalvården, TT, Postnord, Telia, Transportstyrelsen, ICA, Luftfartsverket, SJ, ICA, Karolinska (bland annat problem med att skriva ut recept), Swedbank och Nordea. I fallet Swedbank och Nordea har en påstådd sk pseudonym script kiddie på Twitter tagit på sig det hela, men så behöver det förstås inte vara i verkligheten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. bgc.se har haft problem hela veckan med bankgirosökningar.

  SvaraRadera
 2. Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times, it's enemy action.

  -Ian Fleming

  SvaraRadera
 3. Har upplevt störningar hela morgonen på Telia 4G, men google har alltid fungerat felfritt. Skumt att google.se, google news m,m. fungerat men ingenting annat.

  SvaraRadera
 4. Även SAS hade bekymmer med bokningar via deras hemsida i söndags-måndags.

  SvaraRadera
 5. Hur ser det på den här fronten ut i våra grannländer?

  SvaraRadera
 6. Problemet verkar vara åtgärdat nu:

  Störningar Maingate-SIM - problem löst

  Problemet Cale informerade om tidigare idag (se längst ner i detta utskick) är löst sedan kl 12.22. Problemet drabbade mobilsurf i Telias nät över hela landet.

  Information från Telia:
  https://www.telia.se/privat/driftinformation/2015/November/problem-i-det-mobila-natet

  I samband med felsökningen kan det ha förekommit störningar i terminalkommunikationen mot CWO även för terminaler som inte har SIM-kort från Maingate. Även det ska vara åtgärdat nu.

  SvaraRadera
 7. Om man vore lite konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att någon större aktör håller på att provköra sin arsenal av internetvapen för att se hur bra de funkar på olika företag och myndigheter. Vid en fullskalig attack deployar man förstås det brett på alla mål samtidigt, och inte lite grand på ett i taget.

  SvaraRadera
 8. Har ikke vært så mye som et ord om noen problemer i norge, i allefall.

  SvaraRadera
 9. Länken idg.se var tillfälligt (under ca en minut) helt trasig och oläsbar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså sajten idg.se, inte själva länken.

   Radera
 10. Eller är det så att Sveriges mängd av olika datasystem nu passerat en kritisk massa då det plötsligt börjar märkas hur beroende vi är av olika system? Det är ju brist på kompetent folk inom det mesta inom IT (märker det själv då jag är i branschen och alla pratar om hur svårt det är att rekrytera), och det i kombination med mängden system kanske ger dessa effekter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra synpunkt. Lyfte in den i föreläsningen. Blogga gärna på ämnet.

   Radera
 11. Jag fick fiber inkopplat för en vecka sedan, skönt att slippa Telia adsl och alla störningar jag haft under de senaste tre åren.

  SvaraRadera
 12. Om det finns någon videoupptagning från din föreläsning skulle det vara tacksamt om du kunde lägga ut en länk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns dessvärre inte.

   Radera
  2. Värt att berätta är att även migrationsverket kan ha dataproblem / manipulation. Det är lite osäkert än, men dom har inte rapporterat antalet asylsökande de senaste två dagarna; istället har dom tagit tillbaka ett tidigare uttalande och skyller på datastrul.

   Är man konspiratoriskt lagd kan det vara så att flödena nu är så stora att regeringen lagt munkavle på mig-verket. Jag vet inte, men det är i.a.f omöjligt att köpa en färjebiljett från Tyskland till Sverige veckan ut och och det är tre linjer som tar 600 pers 3 ggr per dag.

   3x3x600 + öresundsbron. Vi ligger pyrt till nu.

   Radera
  3. Ok, fel tråd. Men eftersom det här undermåliga kommentarsytemet inte tillåter redigering så får det bli så här.

   Radera
  4. @Cornu Ett referat då?

   Radera