Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-11-25 07:55

Oljepriset rusade på Turkiets nedskjutning av ryskt stridsflyg

Under gårdagen rusade oljepriset på turkiets nedskjutning av ryskt stridsflyg.
Veckochart spotpris WTI.
Den nordamerikanska finoljan WTI:s spotpris steg +2.7%. Avanza anger +3.87% för Brentoljan, utifrån en avstämningstidpunkt mellan 18:00 och 18:29. Åtminstone oljemarknaderna upplever en oro över att konflikten inte bara ska eskalera, utan också få spridning i Mellanöstern.

Prisuppgången är förstås från en mycket låg nivå, men oljeaktierna följde genrellt med upp. Canadian Oil Sands (TSX:COS) steg exempelvis +3.28% och Black Pearl Resources (TSX:PXX, OMX:PXX SDB) steg +4.22% i Toronto.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Ryssland har också parkerat en kryssare (robot?) nära Turkiska gränsen. En tydlig markering.
  Frågan är om Turkiet tar detta ett steg vidare så vid nästa ryska provokation slår man tillbaka igen?
  Rysk retorik är numera att Turkiet och Nato stöttar IS. Det betyder ju att Ryssland säger att Nato och Turkiet är legitima mål.

  Isåfall kan det koka över ganska fort, lite dogfights mellan ryska och amerikanska flygplan, ev fransmänn som surrar också?

  Därefter börjar Nersläckningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ett faktum att Turkiet stödjer IS och att nedskjutningen är en fortsättning på det. Varför skulle man annars göra en sådan åtgärd mot ett vänligt sinnat flygplan? Självklart har man fått klartecken/order från USA att göra insatsen. Blir mycket intressant att följa utvecklingen. Ryssland har med rätten på sin sida utmanövrerat USA/IS och då återstår bara för USA att köra det kort där de är starkast nämligen rent våld.
   Men man skall nog inte räkna ut Ryssland ännu. Fler och fler inser nog - speciellt efter Paris att det är Ryssland som står på vår sida och att USA/EU står på andra sidan. Propagandan vis SvT, gammelmedia och Cornucopia är dock massiv och i bastun hör man intelligenta framgångsrika män som gått på propagandan totalt. Rysskräcken är sitter djupt i Sverige och är enkel att jaga upp.

   Radera
  2. Det gäller att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt.
   IS har en svartvit flagga men dem avskyr vi.
   Vi kan väl försöka se gråzoner det kan kanske ge ljus även i November!

   Radera
  3. @RB
   "Det är ju ett faktum att Turkiet stödjer IS och att nedskjutningen är en fortsättning på det."

   Jaså? Vad har jag missat? Eller du menar att det uppenbart är så, precis som att det var uppenbart att Ryssland invaderat Ukraina och att det var Ryssland som medvetet sköt ner MH17? Då förstår jag.

   "att det är Ryssland som står på vår sida och att USA/EU står på andra sidan."

   Vilken sida är "vår sida" menar du? Sista jag kollade så ingår Sverige i EU så det kan inte vara det du menar i alla fall... Är det kanske den lilla delen av Sveriges befolkning med s.k. SD:are som du syftar på? I så fall så, ja, helt rätt - Ryssland står på SDs sida.

   Radera
  4. Tror inte Ryssland kommer agera med något mer än ord och hot. Detta är en diplomatisk manöver där man vill framstå som den goda sidan och där NATO ska framställas som den onda aggressiva sidan.

   Sen stämmer det som Ryssland säger att skurkstaten Turkiet stöttar IS (det är en skam att en sådan stat får vara med i NATO). Men Ryssland är inte i Syrien för att kriga mot IS som man vill få det att framstå som, man är där för att backa Assad och kämpa ner alla rebeller inkl. NATO-stödda.

   Tror Ryssland har ett långsiktigt mål att bli en storspelare i Mellanöstern för att få mer kontroll över oljepriser. Man har tappat sin position där sakta men säkert över många år och nu är de främsta allierade Saddam och Assad helt borta.

   Får man spekulera ytterligare. Ryssland vet att kurderna i norra Irak får mer och mer makt, världen ser mycket positivt på regeringen där mht kampen mot IS. Det är dessutom den enda relativt realistiska stabila spelaren i Irak nu när regeringen i Bagdad visat sig vara sillmjölkar. Kurderna står mycket nära USA. Lyckas man på något vis fånga kurdernas stöd genom att hacka på Turkiet (kurder _hatar_ turkar) så kan man ha en allierad med potentiellt 20 miljoner invånare i mellanösternregionen, som har potential att både destabilisera en NATO-makt, ta kontroll över Irak, samt en sunnimuslimsk motpol till USA-stödda Saudiarabien. Fria spekuleringar som sagt.

   Radera
  5. Mattias J:
   Med tanke på att de köper olja från ISIS så är det ju ganska uppenbart vilka man stöder. Man är inte så jäkla dum i huvet annars att man skjuter ned ett flygplan som eventuellt är över gränsen i ett par sekunder som man vet är där för att bomba IS. Ingen är så dum. Sverige skjuter inte ned varken ryska eller natos flyg för skojs skull när de varit inne på svensk sida korta stunder.
   Sen att USA har stöttat IS tidigare när de gått deras ärenden är väl ganska välkänt vid det här laget. Det har ju t.o.m Snowden publicerat CIA dokument på. Bara att väst själva ibland väljer att kalla samma terroister för nåt annat när det passar dem.

   Ja Ryssland är ju emot en islamisering av väst.. och resten av världen. Har haft problem med samma dårar i Tjetjenien. Därför är de självfallet även på SD:s sida så sett. Så vad eliten i väst och dess media är ute efter blir därmed ganska uppenbart :-) Ljugerierna i båda frågorna börjar bli lite väl uppenbara :-)

   Radera
  6. Mattias "Cornusvar" ids jag inte ens besvara.
   @Tim. Exakt hur Ryssland resonerar vet jag inte men IS är ett direkt hot mot själva Ryssland som i sina sydöstra delar har miljontals muslimer vara många stödjer och slåss för IS. Det är vitalt för Ryssland att krossa IS. Rysslands ambitioner vad gäller oljan är ren spekulation som kan stämma eller inte stämma. Jag bryr mig så långt jag kan om vad vi vet och vad Ryssland säger och vad Ryssland gör eftersom det oftast är samma sak. När det gäller USA/EU/Nato gäller motsatsen - man ljuger konstant. När det gäller Kurderna är Turk/USA-spelet extremt komplicerat men vi har ju sett Turkiet ensidigt anfalla Kurderna så snart de fått framgångar i Syrien.

   Radera
  7. @Tim :
   Att kalla annan makt för skurkstat utan bevis är ett bevis på att du inte är neutral i frågan. Förr kunde man komma med anklagelser och skylla på olika anledningar vid utebliven bevis. Men titta nu finns all teknik både från ovan och lokalt med kameror att filma/fota olika händelser. Du och Kurder måste vara en av de få som kan komma med absurda anklagelser utan att ha bevis.
   T ex Basarerna med kvinnor flickor barn till salu. Tjejer som fått mödomshinnan sydda om och om igen för att tillfredställa IS-krigarna bl a.
   Du tycker att det är skam att Turkiet är med i Nato , ca 1 månad sen sprängdes en bomb med 97 dödsoffer , fick knappt nåt genomslag i media , turkiska basketlaget fick inte ens bära svart bindel. Fransmän blev skjutna , det blev panik och t o m tal om att det kan användas kärnvapen mot terrorister. Nu vet du vem som har bollar att kunna hantera dödsoffer och vem andra länder vill ha i sitt team.
   Humana Europa får gärna visa Turken vägen hur man skall behandla terrorister mm . Det blir praxis vid framtida bekämpningar.


   Radera
 2. Oljan från Ryssland går i ledning över Turkiet. Sen har Ryssarna även insett att Turkarna spelar ett dubbelspel.
  IS olja har gått via Turkiet ut på marknaden. Pengarna den andra vägen till IS.
  När Putin påpekar denna källa till finansiering börjar bombandet av tankbilarna-precis som om dessa varit osynliga tidigare. Turkiet/USA är kanske inte så engagerade mot IS?

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA har skapat IS genom sitt enorma ekonomiska och militär stöd liknande som när man skapade Al Qaida. Turkiet och Saudi gör likaledes.

   Radera
  2. IS olja har gått till Assad , finns smuggling av olja till Turkiet av kurdiska smugglare. Smuggling är en nationalsport för kurder. Ingen turk har någonting att säga till om när det gäller kriminalitet och maffia relaterade ärenden. Kurder brukar t o m skryta om att de bestämmer i den undre världen och att turken är feg. Känner svenne igen jargongen mot majoriteten , den vita mannen med näven knyten i byxfickan ?

   Radera
 3. Nedskjutningen av planet kan liknas med att någon skjuter en polis som håller på att gripa en våldtäktsman.
  Hur ska Turkiet klara sig ur det här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom man antagligen fått OK från USA innan man sköt ner planet räknar man med full hjälp från västeländsk media, vilket vi redan ser hos Cornu och SvT. I varje detalj misskrediteras Ryssland och man förminskar vad motståndarna ställer till med. Glöm inte att Reinfeldt sände 100-tals miljoner till IS.

   Radera
  2. Räknar du verkligen denna blogg som västerländsk media?
   Vi har yttrandefrihet och det gäller även personer som inte tycker som Putin.
   Denna blogg är varesig statskontrollerad eller statsfinansierad och även personer med andra åsikter än Wilderäng får ganska fritt kommentera bloggens innehåll som du kanske själv har märkt.

   Radera
  3. @ Markus S (förra var @ RB)
   Nedskjutningen av planet kan liknas med att en gangster som påstår sig skjuta våldtäktsmän skjuter en annan gangster som också påstår sig skjuta våldtäktsmän

   Radera
 4. Priset på olja har sjunkit med cirka 2% under dagen.

  SvaraRadera
 5. Nu är det Syriska luftrummet i Ryssarnas händer.
  De har satt upp en luftvärnsrobotramp och kan freda sig från ev Turkar som flyger efter dem över gränsen.
  BTW Ryssarna är välkomnade av regimen i Syrien -denna gång. De andra som stöttar rebellerna är faktiskt lite inne på samma olagliga sätt som ryssarna i Donetsk-denna rörra som hallänningen skulle sagt!

  SvaraRadera
 6. Om oljepriserna går upp på det här har Putin snabbt kompenserats för det monetära värdet av det kanske 30-40 år gamla planet. Piloterna bryr han sig förmodligen inte särskillt mycket om. Han har ju t.ex terroriststämplat föreningen för mödrar till avlidna soldater.
  Ser man till det för honom så viktiga stödet i hemmaopinionen går han säkert stärkt ur det här.
  Militärt får han nu en utmärkt förevändning att flytta fram positionerna.
  Jag är inte säker på att han är speciellt missnöjd över situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm.. jag tror åtgärden för din del blir att stänga av mainstreammedia.. :-)

   Radera
  2. Jag stänger inte av någon media.
   Du själv då?

   Radera