Cornucopia?

2015-11-10 07:37

OECD: Evig högkonjunktur i Sverige

OECD har rökt på mer än vanligt. Man lägger nu en prognos om evig högkonjunktur i Sverige, eller åtminstone till och med 2017.

Den nya prognosen höjer BNP-tillväxten till +3.1% för 2016 och +3.0% för 2017. Då är alltså Sveriges ekonomi redan på väg in i överhettning om man ska tro Konjunkturinstitutet.

Arbetslösheten ska dock stiga från dagens 7.2% till 7.7% för helåret 2015 och sedan landa på 7.3% nästa år och 6.7% (aktuell ej säsongsrensad eller kalenderkorrigerad arbetslöshet för övrigt) år 2016.

Däremot ska den globala ekonomin sakta in relativt tidigare prognoser och endast landa på 2.9% i år, dvs samma som prognosen för Sverige för 2015. Bakom den sänkta prognosen ligger försvagningar i tillväxten i sk tillväxtländer som Kina och Brasilien.

Så var det med den saken. Inte heller den här gången ska vare sig den svenska ekonomin eller den globala konjunkturen vika, utan den eviga högkonjunkturen är här. Det är annorlunda nu, förstås och man har tydligen äntligen brutit konjunkturcykeln...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

24 kommentarer:

 1. Befolkningsökningen för tillfället är ju långt större än dessa 3.1% samt 3.0%.

  Det blir alltså sjuknade BNP/capita framåt om befolkningstillväxten håller i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befolkningsökningen i årstakt var över 8% förra veckan, bara av invandring, födelseöverskott en kvarts procent. Så BNP/capita förutspås alltså falla med 5% per år.

   Radera
 2. BNP per capita är i fritt fall. Men BNP ökar och välståndsökningen finns bland de nya grupper som kommer hit från länder som de flytt till och genom för att undgå krig och misär. Vi erbjuder bra villkor och förtjänar denna tillströmning.
  Men Wijkman har rätt när han vill se BNP beräknad på nytt sätt.

  SvaraRadera
 3. Fler människor och ökade statliga lån ger ökningar av BNP. Inget konstigt med det.

  För övrigt är inflation det sätt som statsskulden kan varaktigt minska.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. https://www.youtube.com/watch?v=tGprCu1Up6M

  Mer pengar till mig, tjiho! Dags att bygga skidtunnel!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. All svensk tillväxt är lånedriven. När lånetillväxten tar slut (2016) får vi direkt hyvla av 5% på tillväxten (dvs. = sjunkande BNP). När folk börjar minska ner på skuldstocken (2017) ryker 5% till. Staten håller emot i några år med massiva statsskuldsökningar som tar stopp när räntekostnaderna skenar (2019). Brutala nedskärningar hyvlar av 5% till på BNP (2020). Panik uppstår (2021). Produktiva lämnar landet i stor skala och det blir kronisk kris och statsbankrutt (2023). Kroniskt sjunkande BNP och sociala oroligheter (hela 20-talet). Första tecknen på återhämtning från en mycket låg nivå (2030). Några invändningar på denna prognos?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Realistisk, även om staten kommer att göra allt för att fördröja skeendet. Så länge det finns någon vanlig svensk med någon tillgång, kommer staten konfiskera tillgången (inte de allra rikaste frälsets tillgångar) för att stoppa i det bottenlösa hålet. Vad kommer att vara den utlösande faktorn?

   Radera
  2. Jag tror du har någorlunda rätt Carmania. Jag skulle vilja utvidga din prognos till omvärlden. Kinas officiella tillväxtsiffror är överdrivna. Andra indikatorer såsom elförbruknin, cementproduktion, import, export etc. tyder snarare på nolltillväxt i Kina. Precis som för Sverige, så är många andra länders tillväxt skapad av nollränta och ohållbart ökande skulder för konsumtionsändamål. Mao. konstgjord andning. Räknar man med dessa faktorer så tror jag att vi inte längre har någon verklig tillväxt överhuvudtaget. Romklubbens prognos från 1972 predikterade maximum i industriproduktion ca 2030. Den prognosen ligger fortfarande kvar, när den uppdaterade modellen körs om med uppdaterade indata idag. Jag tror vi är nära topp-punkten, med svag tillväxt globalt. Allt mer energi går åt till att producera energi, fiskbestånden är i princip överexploaterade, det är svårt att öka uttaget av skog, kopparhalt i kopparmalmer sjunker, vilket innebär at allt mer energi går åt till att utvinna samma mängd koppar. Allt fler brancher har svårt att få lönsamhet, Allt mer resurser går åt till att bevara status quo. Kollapsen kommer smygande och successivt, och jag inte det kommer gå att peka ut en ensklid orsak, som peak oil, klimatförändringarna eller krig i mellanöstern.

   Radera
  3. Prognosen innebär redan att BNP/capita minskar med över 5% per år (drygt 8% befolkningsökning i årstakt förra veckan och snabbt kraftigt ökande utan slut i sikte, men säg att dagens +8% är en slags teoretisk miniminivå trots att den är politiskt omöjlig). Om tillväxten skulle vända får +3% till -5% så betyder det -13% för BNP/capita.

   Jag invänder att du drar ut på tok för länge över tid. Bostadsbubblor kraschar kvickt och det finns inget att göra för att "hålla emot". Folk, varav de flesta verkar ta bolån med 3 månaders löptid för 1.5%, kommer inte att kunna förnya sina lån, för att bankerna är bankrutt och räntorna plötsligt tio gånger högre. De då förstatligade bankerna konfiskerar deras bostäder, vräker BLT och skänker bort dem till migrantfamiljer. Detta kommer att ske nästa år eller så, inte på tjugotalet.

   Radera
  4. Mats
   Romklubben prognos anger de närmsta åren som global industriproduktionstopp. Vill minnas 2016.

   Radera
  5. Vem har sagt att vi ska låna pengar?
   Pengar kan även skapas av en riksbank och sen ges till staten, då blir det ingen skuldkris.
   Då inträffar inte det du pratar om.

   När alla pengar skapas av banker och lånas ut så leder det till en skuldkris en dag där ekonomin totalt kollapsar, frågan blir bara vilket år det inträffar.


   Dagens sätt att skapa pengar på kan aldrig fungera i längden det är totalt omöjligt.
   http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Webb-tv/Vad-ar-pengar
   Pengar skapas som en skuld till banken och skulden växer med räntan, det blir på sikt totalt omöjligt att betala av skulden.

   Pengar var från början inte en skuld till någon, stater präglade mynt ingen skuld skapades.
   Den som grävde upp guld och använde guldet till att betala varor med skapade inte någon skuld.
   Stater skapade pengar från början banker fanns inte.
   Cornus guldpengar är inte en skuld till någon, guldmynt används inte till betalningar men om man använde guldmynt så finns det ingen skuld till en enda bank för banker tillverkar inte guld.


   Nu har vi ett problem för alla pengar skapas som en skuld till banken, observera att riksbanken inte längre skapar pengar för kontanterna minskar riksbanken tar tillbaka sina pengar.


   Riksbanken har inte en fungerande ekonomisk modell alt är skapat för att banker ska få tillverka alla pengarna för det är lönsamt för bankerna, att modellen kollapsar en dag bryr sig inte riksbanken om, modeller är kvartals nationalekonomi.

   En del pengar måste skapas av en riksbank och ges till staten så var det förut när riksbanken ökade mängden sedlar vinsten gick till staten.

   Lösningen nu är att riksbanken tillverkar lika mycket pengar som inflationen förstörde och sen bara ger staten pengarna, då¨finns det pengar som inte är en skuld till banken och då kan vi betala våra skulder till bankerna.


   Radera
 9. Jo, men enl. scb så ökar orderingången 1/3 del o det var mycket export gudarna vet om det inte var 50%
  Så spännande att se om det är lagerpåfyllning eller ökade behov.
  Tror trävaror ökade i volym inte pris, bygger tyskarna förläggningar av trä?.

  SvaraRadera
 10. Jag undrar om BNP och BNP per capita är relevanta mått över huvud taget.
  Om det kommer hit en massa flyktingar (som får det bättre än i syriens krig/turkiska läger) och vi får billig arbetskraft så sjunker BNP per capita samtidigt som alla får det bättre.

  Och BNP - klarar den att ta mäta påverkan från digitaliseringen och delningsekonomin? Om jag t.ex. hyr ut min lägenhet via AirBNB så tappar hotell intäkter men fler får råd att resa och min lägenhet används effektivare - dvs bra för samhället. Men BNP sjunker, antar jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Många bra saker får BNP att sjunka. Fler exempel: att min bil är mer hållbar och håller några år längre eller att jag köper mindre skräp som tas hem för att inte användas.

   Radera
  2. Billig arbetskraft? men arbetskraft som staten skattebefriar på olika sätt, hur ska det "försörja välfärden"? Och vilka yrken har denna "billiga arbetskraft" kompetens inom? Skomakeri, urmakeri, skrädderi, cykelreparation konstaterade Arbetsförmedlingens GD för nån månad sedan. Jag har själv inte cyklat sen jag var tolv år, men jag bor i Malmö och har frågat flera cyklande bekanta när de senast lämnade in sin cykel för reparation. Alla har svarat aldrig. Jag har själv fått mitt armband till klockan reparerat i nån sån där klack-kiosk för några tior medan jag väntade. Det är Sveriges framtidsindustri. Och om du varit i en "turköppetbutik" så ser du hur skitigt och felplanerat allt är, kompetensen i de yrken de har är mycket låg. Det vanligaste yrke migranterna uppger att de haft är f.ö. som soldater.

   Radera
  3. "som får det bättre än i syriens krig/turkiska läger"

   Extrabladet dk:
   "– Det er desværre korrekt, siger en 25-årig mandlig syrisk flygtning, som Ekstra Bladet mødtes med.
   – Den er helt gal. Vi er kun ti procent syrere. Resten er især folk fra Kosovo og Albanien, som ikke flygter fra krig. Hvorfor skal de så være der? De terroriserer alle med trusler og vold. De slås. Børn græder i døgndrift."
   http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/flugt/tyskland-i-panik-optoejer-og-kulde-katastrofe-truer-teltlejre/5784045

   https://www.youtube.com/watch?v=4o8sPQBG-wQ&feature=youtu.be&t=6m

   https://youtu.be/RCPAZIam96g?t=1m10s

   Radera
  4. @ pelpet

   Låter som det där gamla skämtet om stockholmaren som gick vilse i Värmland och råkade komma över gränsen till Norge - omedelbart så steg den genomsnittliga intelligenskvoten i bägge länderna!

   Radera
 11. De har ju rätt. BNP kommer öka pga invandringen. BNP/capita(välstånd) kommer fortsätta sjunka.

  SvaraRadera
 12. Lite konstig fråga här kanske, men...

  Jag har hört sägas att i vissa länder så får alla offentligt anställda en 13:e månadslön i December. Oavsett om detta är sant eller inte - vad skulle hända om man i Sverige gjorde så och dessutom med helt nyskapade pengar för att medvetet sätta fart på inflationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja.. de totala skulderna skulle öka med den summan... och mer skulder skulle befinna sig i cirkulation. Slutresultatet av det beror på vad pengarna går till... Förmodligen inget produktivt så situationen skulle förvärras. I vekrligheten. Men möjligen kortsiktigt se bättre ut i nåns excelruta.

   Radera
  2. Stämmer bra 13:e månadslön är vanligt, ofta utbetalt i December. I ett land är nu även en 14:e (!) månadslön i Juni på gång för statsanställda.

   Radera