Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-11-04 06:43

"Obligationsmarknaden [har] blivit iskall" - GP tar ner skylten

Mediakoncernen Stampen (Göteborgs-Posten) har misslyckats att finansiera sig med 500 MSEK för att bli av med sina dyra banklån. Enligt Breakit säger VD:n för koncernen att obligationsmarknaden har blivit iskall.

Stampen är i behov av finansiering, men ingen har visat sig vara intresserad av att låna ut pengar till en mediakoncern i mediakrisens Sverige. Breakit skriver:
"Under sommaren och en bit in på hösten var huvudspåret att kunna lösa finansieringen via en företagsobligation. Investmentbanken ABG har med hjälp av företagsledningen bearbetat potentiella investerare men nu har bolaget gett upp förhoppningarna om att få in pengarna den vägen."
Tydligen vill ingen investera i företagsobligationer, vilket leder till följande uttalande från Stampens koncernchef:
"Vi förberedde en obligation under sommaren men under hösten har obligationsmarknaden blivit iskall så vi fick dra tillbaka det erbjudandet."
Jag är en aning skeptisk till att obligationsmarknaden blivit iskall. Garanterat gäller det dock just Stampen.

Ägarfamiljen Hjörne riskerar nu förlora makten över koncernen om de istället tvingas göra en nyemission, givet att någon faktiskt nappar. Stampen AB gjorde en förlust på över 400 MSEK förra året och Stampen Local Media en förlust på över 100 MSEK. Schibsted/SvD hävdar dock att koncernen före bokföringsjox som avskrivningar ska göra en vinst på 200 MSEK (EBIDTA) i år. Så varför skulle ingen vilja investera? Kanske för att koncernen har skulder på nästan 2 200 MSEK? Därtill bråkar man med Skatteverket om tryckerimomsen med en potentiell statlig skattesmäll på 300 MSEK.

För övrigt noterade jag igår att GP tagit ner skylten. Dvs neonskylten om "600 000 läsare" GP-huset sitter inte kvar längre, vilket nog är passande. Tog dessvärre inget foto. Blev en bra rubrik dock.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Synd, jag gillar GP i sin nya tappning. Tagit över högerfacklan efter DN, Expressen och SvD (ivar arpi borträknat) fallit ner i SJW/PK-träsket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. GP:s förändring är endast ett erkännande under galgen.

   Radera
 2. Det är nog inte "företagsobligationsmarknaden som blivit iskall". Utan att sälja företagsobligation i en mediekoncern.
  Varningsignal tycker jag och skulle behöva mycket hög ränta om jag skulle vilja chansa investera i en sådant riskabelt värdepapper. Risken för kk är ju uppenbar.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Vad händer om GP/Stampen går konkurs?
  Kanske att det dyker upp nya tidningar?
  De är ju inte i pappret tidningen sitter. Om exempelvis medarbetarna skulle vilja fortsätta jobba tillsammans kan de ju "flytta" till något nystartat som inte tyngs av skulderna från nuvarande bolag. Antar att de skulderna inte är direkt nya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulderna försvinner och tidningen fortsätter med ny ägarkonstellation. Så länge EBITDA är positivt för verksamheten lär den bestå.

   Radera
  2. Nä, massor av tidningar har försvunnit på riktigt. Och personalen och kompetenskraven har minskats kraftigt på de som ännu finns kvar. Det är t.ex. svårt att hitta någon enda artikel i Svenska Dagbladet som inte har allvarliga skrivfel. Däremot begår bloggare, som Cornu här, sällan några skrivfel. Han kanske använder någon automatisk stavningskontroll, det gör dock uppenbarligen inte Sveriges största dagstidningar. SvD får 1 miljon skattkronor i veckan i presstöd för aporna som sitter vid skrivmaskinerna och felöversätter de utländska tidningarnas artiklar som de skriver av.

   Radera
  3. Jag gör massor av formella och informella skrivfel. Dels rättar jag dem successivt, och dels kanske du inte har kompetensen att se vissa skrivfel. Inget illa menat med det, vill bara påtala att jag gör skrivfel, men kanske inte av samma typ som dagstidningarna, dvs sådana skrivfel som gör nyheterna felaktiga på faktanivåer.

   Radera
  4. Långt mindre antal än dagstidningarna. De verkar dock göra bättre i pappersformat. Men online är det uselt. Till och med kommentarerna, som inte kan editeras, där de ännu tillåts är konsekvent mycket bättre skrivna än nyhetsartiklarna. Jag trodde de bara copy-pastade dem från TT, men de har kanske inte tillgång till så avancerad 1980:tals-teknologi ännu. Gratistidningarna är bättre rent språkligt.

   Radera
 5. Jag skulle då inte ha satsat på en företagsobligation utgiven av en dagstidning, så som föregående talare sa, så är det nog obligationer utgivna av pappersmediakoncerner som är iskalla. Och inte helt förvånande när de alla har m.el .m samma nyheter och samma politiska inriktning. Det är egentligen talande att även de mest utflippade och foliehattigaste diskussionerna på denna site är mer intressanta än testuggandet om goda och onda människor (som mera påminner om gamla moraliserande sagor eller rent hitleristisk propaganda) i massmedia och stats-TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske kan finansiera sig genom att trycka egna papper ;-)

   Radera
 6. Säkrare att investera i sandförsäljning i Sahara än att investera i svensk papperstidning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige har exporterat sand till Saudiarabien! De vet ju inte hur att mala ned sin egen till den konsekventa kornstorlek som behövs för blästring.

   Radera
  2. Skulle inte förvåna mig om eskimåer har besökt ishotell här också. Alla gamla talesätt håller inte längre.

   Radera
 7. Det är konstigt att nästan alla tidningar har tagit bort kommentarer från sidorna - (nästan) gratis redaktionellt material! Och en anledning till att folk besöker sidor flera gånger.

  Jag gillar kommentarer. De är oförutsägbara, icke-styrda, dynamiska - och i de allra flesta fall håller god ton. (Det värsta jag har läst var Facebook-kommentarer till Stefan Löfven för något halvår/ år sedan. (eller den där stackars tjejen som hade kommenterat någon tröja från H&M). Jag har aldrig läst så elaka kommentarer ens på Flashback.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med att det är tråkigt utan kommentarer. Men det kräver moderering. Flashback, och många andra forum har ju moderatorer som är väldigt aktiva.

   Radera
  2. Om folk inte kan vara anonyma skulle nog räcka långt. Det skulle i alla fall minska behovet av moderering.

   Radera
  3. Alla ska med, när samhället ska ned. Rasisterna joinar partyt med sina brandfacklor. i ett grannland förekommer ännu vetenskaplig forskning i samhällsvetenskapliga ämnen, och Aftenposten har en aktuell artikel där man tittat på det extremistiska fallet Sverige:
   http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Hvorfor-er-det-sa-mye-mer-hoyreekstrem-vold-i-Sverige-8226892.html

   Radera
 8. Instämmer med Lotta. För mig är kommentarerna intressantast att läsa. Man får god information om hur olika människor ser på saken. Hur insatta de är. Vilken världsbild som dominerar. Måste vara en guldgruva för att förstå vad som rör sig i folkdjupet. Många bra tips på länkar till fakta och andra bra artiklar. Sedan ökar det trafiken. Men msm stänge kommentarsfälten för deras lögnaktiga och vinklade propaganda sköts sönder och samman. Det kunde vara tusen kommentarer som sågade en artikel jämns med fotknölarna och max en positiv kommenrar. Det var i sådana ögonblick man var stålt över sina insiktsfulla landsmän.

  GP blev mer socialkonservativ med ny ledarskribent och det var bra. Hade hellre sett att Bonnier koncernen gått i konkurs än Stampen. Men helst går alla media företag i konkurs i Sverige, de har alla grovt misskött sitt demokratiska uppdrag som de sägs ha så de förtjänar verkligen att ruineras och journalisterna ett liv i fattigdom och skam. Det har gått maktens ärenden och på folket bekostnad och försvarat mångkultur, massinvandringen, klimatförändringar, USAs aggression i Libyen, Syrien och Ukraina. De är fienden till svenska folket och jag kommer att jubla av glädje när de dör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du tycker väl att tidningen istället ska sprida "rätt" åsikter. Sätt SD vid makten och det blir kanske sant. De skulle nog inte ha något emot att censurera tidningarna. Konstigare saker har hänt.

   Radera
  2. Nja.. det är ju tidningarna som försöker sprida "rätt" åsikter. Man bedriver hatkampanjer mot SD och deras väljare tex.. trakasserar, snedvrider och ljuger befolkningen rakt upp i ansiktet. Bara att se på drevet mot avpixlat tex som kallas hatsajt och allt möjligt när det egentligen är de själva som bedriver hat. Blir för svårt att fortsätta bete sig på det här viset om folk får säga sitt i kommentarsfälten. Därav stänger man ned dem. Dock sågar man självfallet bara av den gren man själv sitter på i längden. Övergår dock deras förstånd.

   Radera
 9. gammel media vill inte ha kommentarer på deras artklar.De vill ha en envägs-kommunikation ! Detta gör tidningarna till en död megafon som de flesta inte bryr sig om. Jag hoppas i alla fall det.flashback och andra siter lever och är därför attraktiva för människor.Jag har slutat prenummera på tidningar sedan den sista svd har fallit ned i samma damm som resten av tidningarna. Jag läser nuförtiden endast tidningar på engelska .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan på svenska rekommendera SydSVENSKA MADagbladet för åtminstone absurda nyheter som underhållning, och finska Hufvudstadsbladet som dock är måttligt intressant men ändå en kontrast.

   Radera
 10. High yield-obligationer har varit väldigt tufft att emittera under hösten så det ligger sanning i det. Dock är det förstås en kombination och har nog mest att göra med att ingen vill exponera sig mot branschen i allmänhet och Stampen i synnerhet.

  SvaraRadera