Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2015-11-04 13:47

Nya Apple TV - lovande men stora brister

I veckan släppte Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) sin nya Apple TV, ATV4. Det är en lovande produkt och en given försäljningssuccé, men med stora brister i främst användargränssnitt och användbarhet (eng usability). Att Steve Jobs inte längre är i livet blir väldigt påtagligt, då produktreleasen på många sätt verkar förhastad.

Church of S:t Jobs släppte sin förra version av sin TV-box, Apple TV 3, 2012 och det har alltså gått ett antal år utan någon väsentlig uppgradering, annat än småfixar i operativsystemet. Att något nytt var på gång blev extra tydligt när det inte släpptes någon uppdatering till ATV3 med stöd för Church of S:t Jobs strömmande musiktjänst Apple Music. Kanske är det just därför man verkar skyndat ut en ofärdig produkt med uppenbara användbarhetskvalitetsbrister?

Church of S:t Jobs sk ekosystem bygger på propriära låsta plattformar och DRM, digital rights management. Det gör att sakerna fungerar utmärkt och att kyrkan relativt lätt kan knyta till sig underhållsleverantörer, t ex till Apple Music. Men från ATV3 kunde man i teorin med lätthet rippa musik från Apple Music via den optiska TOSLINK-utgången, vilket gjorde att man behövde få ut en ny ATV. 

OBS: Nya ATV4 saknar TOSLINK-utgång och har endast en HDMI-utgång - har du äldre hifiutrustning utan HDMI kan du inte få något ljud.

HDMI innehåller DRM-funktioner, men samtidigt finns det produkter att köpa som konverterar HDMI till en TOSLINK bitstream. Då jag själv har en förstärkare från innan ens HDMI fanns till TV-apparater så införskaffades en HDMI-extraktör från Kjell & Co, som fungerar utmärkt. Fullt ljudstöd upp till 5.1 Dolby Digital, även om man inte får ATV4:s 7.1-ljud. Men det stöder inte en urgammal förstärkare ändå.

Tekniskt finns det annars antagligen inga brister med ATV4. Möjligen att ethernetuttaget bara är 100 Mbit/s och inget gigabit ethernet. A8-chippet och 2 Gb arbetsminne, plus 32 eller 64 Gb lagringsminne gör att den har prestanda fullt i klass med allt utom de allra nyaste iPads eller iPhone 6S+, som väl har A9-chip. 

Det gnälls en del över att man inte stöder 4kHD-upplösning, men vem bryr sig? Sitter man mer än två meter från TV:n kan man ändå inte ens ta till sig 1080p-upplösning, än mindre 4k.

De stora bristerna hittas istället i användargränssnittet. Det finns inte längre någon (fungerande) Remote till din iPryl att t ex mata in text med, utan man måste använda en extremt plågsam inmatning av text till t ex lösenord.

Visserligen kan ATV4 para sig med en iPryl vid setup, så man slipper knappa in sitt iCloud-lösenord, men det får man dock göra fler gånger, när man ska ladda ner appar. Fatta plågan när man ska mata in ett normalt 15-teckers lösenord, som blandar små- och stora bokstäver, siffror och symboler?
Nej, jag har förstås fler än 15 tecken i mitt lösenord, men exakt hur långt tänker jag förstås inte berätta här. Och jag är medveten om vilken bokstav markören står på vid skärmdumpstillfället. Duh! 
Jag gissar att Steve Jobs roterar i sin grav när han ser detta katastrofala sätt att mata in tecken. Det finns inte ens någon wrap-around, så är man på Ö och vill skriva A är det bara att scrolla hela vägen till vänster igen.

Den stora nyheten är en App Store till ATV4. Då ATV4 använder iOS är det mycket enkelt att porta appar från övriga iPrylar och det ska redan finnas tusentals appar till ATV4. Vilket visar på nästa stora problem.
App Store till ATV4.

Appstore till ATV4 suger. Det enda som visas är lite featured-appar och det går inte att bläddra i kategorier, utan man får fritextsöka och hoppas att man hittar något intressant. Det finns inte ens någon topplista över mest sålda eller nedladdade appar.

Tidigare svenska TV-kanaler finns förstås, dvs SVT Play, TV4 Play, Viaplay och kanske någon till.

Nyheter är att HBO Nordic nu finns som app, vilket är ett enormt lyft för kanalen. Tidigare AirPlay-funktion från en iPryl gav dålig bildkvalitet och endast stereoljud. Nu får man full HD med knivskarp bild och Dolby Digital. Dags att se om alla säsonger av Game of Thrones, samt klassiker som Band of Brothers, The Pacific och Generation: Kill, i full bildkvalitet och med surroundljud.
Ett urval av nedladdade appar. Kul att behöva mata in lösenordet till App Store med sina 15+ tecken igen och igen och igen. Går dock att stänga av så man kan ladda ner utan lösenord, men se till att ha noll kronor på kontot först...
Annat lovande är att BBC kommer släppa sin iPlayer till Apple TV efter att några utvecklare i en handvändning slängde ihop ett demo av detta. Då Unblock US fungerar utmärkt med ATV4 kommer man därmed kunna ta del av hela BBC:s utbud "live", inklusive Dr Who, om man prenumererar på Unblock US eller motsvarande tjänst. iPlayer har inte släppts än dock.

Som exempel på hur lätt det är att få ut appar till ATV4 har nu både Expressen och Aftonbladet släppt sina "TV-kanaler" (Youtube-klipp som några kulturnissar i en studio sitter och cockteasar i tjugo minuter innan klippen visas i trettio sekunder) till plattformen.

Den andra stora nyheten - röststyrning via Siri - fungerar inte i Sverige. Det hjälper inte att ställa in engelska som språk, för då fungerar inte App Store för oss i Sverige. Trots att Siri finns till diverse mindre kraftiga iPrylar, så har Church of S:t Jobs inte släppt svenska till ATV4.

Med App Store kommer ATV4 även vara en spelkonsol. Än så länge lyser "seriösa" spel som World of Tanks med sin frånvaro, men kan man köra det på en fyra år gammal iPad kan man köra det på en ATV4, så det kommer nog. Eller varför inte XCOM och liknande nivå av spel, som också finns på iPad. 
Disney Infinity får väl anses vara ett premiumspel, men finns inte med på hemskärmens featured. Råkade hitta den när jag sökte på "vä" som i väder. Kul spel efter att ha kört lite.
Den nya fjärrkontrollen är innovativ med sin pekplatta och att den likt Apples nya externa tangentbord och musplattor kan laddas med en Lightning/USB-kabel istället för att mecka med batterier är ett stort plus. Extra stort plus för att den nu använder Bluetooth och att själva ATV4:n därmed kan vara undangömd. Samtidigt finns det ändå IR i både ATV4 och fjärrkontrollen, där den senare även kan styra förstärkare eller TV.

Hårdvaruplattformen är lovande, mjukvarugenomförandet är bland det sämsta jag sett från Apple i modern tid.

Ändå är ATV4 en succé. Den billigare 32 Gb-versionen är i princip slutsåld överallt i Sverige efter bara två dagar, även om det har kommit in på en del platser igen idag onsdag. Med redan tusentals appar och lite längre fram antagligen riktigt bra spel, så träffar Church of S:t Jobs rätt. Men man måste göra något åt gränssnittet och App Store.

Sammantaget är just nu den stora behållningen HBO Nordic i HD och med surroundljud, trots appens brister - nej, HBO Nordic, jag vill inte ha få en meny med det avsnitt jag såg sist, jag vill ha en meny med nästa avsnitt. Utöver det störs hela upplevelsen av det halvfärdiga användargränssnittet. Men det ska komma uppdateringar, som förhoppningsvis förbättrar denna halvmesyr.

Är du inte ute efter HBO Nordic kan du ärligt talat vänta till mjukvaran uppdaterats några gånger eller åtminstone till Remote till din iPryl stöder ATV4. Din ATV3 fungerar lika bra, eller rent av bättre. Och som sagt, har du inte HDMI-ingång på din ljudanläggning behöver du adapter och då börjar kostnaden springa iväg för väldigt lite ull.

Nej, nu ska jag se de sista två avnitten av Veep i HD och surround istället för att skriva bok.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Tänkte faktiskt köpa en ny äppelteve. Men efter att ha parkerat min nya iphone i backen i söndags så kanske det får vänta lite. Ska jag vara ärlig så är nästan det enda skälet för mig att skaffa en ny äppleteve att den har stöd för HBO. Hade HBO fått ändan ur och gjort en app för XBONE så skulle ATV'n bara användas för sporadiskt SVT-playtittande, och det vetefan om det hade varit värt 1700:-..
  Men men, det blir nog en uppdatering ändå vart det lider, och mjukvaran i den lär ju inte bli sämre i alla fall.
  Tills dess så får jag kolla på The Pacific i 720p, om jag inte bjuder ut mig själv till Sätila förstås :-P

  SvaraRadera
 2. Har du en lite bättre tv så finns chansen att du har en optical out och kan ta den vägen och slipper mecka med mystiska converters och splitters.

  Anledningen till att man inte ser skillnad på 720p, 1080p och 4k är inte dina ögon.

  Det beror på att materialet som du tittar på är sönderkomprimerat eller att du har för liten tv (eller kör några bildförstörande "bildförbättrare" på tv:n som standard).

  4k är inte bara högre upplösning utan även bredare färgspektrum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt "för liten TV" stavas "inte sitta för nära". Och nej, TV:n är nio år gammal och saknar optical out. Dessutom vill man kunna lyssna på musik utan att behöva ha på TV:n.

   Radera
  2. Ok.

   Kör du fortfarande "knuten näve ska täcka hela bilden om man håller fram handen"-måttet för att räkna ut hur långt ifrån tv:n du ska sitta? ;)

   Netflix Ultra HD stream ligger på 14-15 mbps jämfört med 5-6 mbps för deras 1080p stream.

   Det är inte bara upplösningen som är bättre med 4k som sagt.

   Radera
  3. Ej 4K är en dealbreaker för mig. Har en 65" 4K-tv och sitter 2,5 meter från den. Jag lovar, det syns stor skillnad mellan 4K via Netflix-appen i TV:n och 1080p från Netflix-appen i gamla Apple TV.

   Tror skiftet till 4K för en gång skull kommer gå snabbare än förväntat. Övergången till HDTV tog tid pga att HD material på den tiden främst konsumerades som linjär-tv. 4K-övergången kommer att drivas av viljan av streamingtjänster och det ökade intresset för tv-serier. Att bygga en app som visar 4K istället för 1080p är ingen stor sak.

   Vidare så är priserna på 4K-tv:ar avgjort inom medelklassens räckhåll. En tjänstamannafamilj som köper ny tv idag köper sannolikt 4K.

   Med tanke på de extremt långa produktlivscykler som ATV har haft känns det galet att den nya versionen inte har 4K. Hur svårt kan det vara?

   Radera
  4. Som sagt, produkten har antagligen stressats ut pga Apple Music och löften om HDMI för att ha intakt DRM på Hifi-utrustning.

   Radera
  5. "Netflix Ultra HD stream ligger på 14-15 mbps jämfört med 5-6 mbps för deras 1080p stream."

   Ja, för det är ju 4 ggr fler pixlar som ska information! Netflix använder en bättre codec (HEVC) för att hålla bit-raten på en acceptabel nivå.

   Radera
  6. De flesta TV's med optisk ut skickar bara vidare stereo, vilket suger något så oerhört. Enda vägen runt det är att köpa kina-grejer som kan extrahera ljudet från hdmi OCH låter bli att rapportera tillbaka att TV'n bara stödjer stereo (annars kommer signalkällan skicka stereo istället för surround).

   Radera
  7. Verkar som att min Kina-Kjell-düsk manual-grej fungerar som önskvärt. På paketet står det "HDMI-extender" för att maskera dess egentliga funktion.

   Radera
  8. Blir teven verkligen mindre i synfältet när du sitter nära.
   Grundskola.

   Radera
 3. Nya AppleTV burken är egentligen inget för den som planerar att satsa på en 4K TV. HDMI 2.0 saknas och dessutom saknas silikonet för kopieringsskydd som kommer att vara/är standard för 4K, dessutom är 1920 x 1080 ( FullHD ) max för burken. Planerat föråldrande då ny burk krävs för att ha glädje utav 4K ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan kostar appleteven bara 1700:-, vilket är kanske en tiondel av vad en 4k-tv kostar idag, och vad jag vet så har varken Netflix eller HBO idag innehåll som streamar i 4K, så nyttan med 4K är väl idag begränsad. Självklart kommer situationen vara en annan om ett par år, men då har det också kommit ett par nya Apple-TV versioner.

   Radera
  2. Med tanke på vad en 4K-TV kostar så silas det mygg och sväljs kameler här.

   Jag har min 720p LCD-TV och tycker bilden är fantastiskt bra som den är. Den lär hålla många år till innan jag ens skaffar en LED-TV, än mindre behöver 4K.

   Radera
  3. Finns ett hundratal 4K-modeller i prisspannet 4 590:- till 10 000:-: http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=v2121&o=produkt_pris_inkmoms#prodlista

   Radera
  4. ErikG, Netflix har flera serier i 4K, bl.a. Breaking Bad, House of Cards, Blacklist, Marco Polo, Chef's table etc. Utgå från att allt nyproducerat sänds i 4K.

   Radera
  5. Colour me tillrättavisad..
   Personligen får 4k vänta några år. Jag tycker fortfarande min gamla full-HD tv har bra bild. Det var trots allt Samsungs top of the line när jag köpte den för en massa år sedan. Dessutom kör jag ju all media via antingen XBONE eller AppleTV, och är därför begränsad till 1080p i alla fall.
   Jag kan däremot inte annat än anta att de som sjunger 4k's lov har rätt. Själv gjorde jag detsamma när det gäller 1080p och BluRay vs SD och DVD en gång i tiden. Eftersom en ny teve kanske ligger 3-4 år framåt i tiden, minst, så är det ingen större begränsning att köra äppelteve. Får se när man har en 4k-kapabel "XBTWO".. då..

   Radera
  6. Cornu: FYI, LED-TV är LCD-TV, det är bara bakgrundsbelysningen som är LED istället för CCFL. Enkelt sagt så är det i regel en tunnare TV för LED tar mycket mindre plats. Vissa har local dimming osv, vilket ger högre kontrast, men de flesta är kantbelysta med LED vilket inte på något vis förbättrar bilden, det gör bara TV'n tunnare (vilket iofs är najs!).

   Radera
  7. Whatever. Min har iaf inga LED, utan är från tiden då det knappt fanns, och diskursen var plasma vs LCD.

   Radera
  8. Jag menade bara att den inte alls behöver vara sämre än en LED-TV, för LED har inget med bildkvaliteten eller paneltypen att göra.

   Radera
  9. Har en Android mediabox med 4k stöd för dryga tusenlappen. Den klara alla Androidappar och behöver alltså inga specialversioner som Android tv. Minix heter den och mina två ex fungerar klockrent

   Radera
 4. Rippa musik via toslink, varför?
  Det är ju mycket enklare att spela av ljudkortet i datorn om man vill spara ner något. Sen fins det fina gratisprogram för att splitta spår och hitta titlar. Inget jag gjort mer än i enstaka fall sen musik blev portabelt och enkelt, men smidigt att kunna göra om man vil kunna spela DEN låten på en dum enhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu var det väl en aptv och inte en dator vilket kanske försvårar saken, iaf om appen i fråga endast finns tillgänglig på ios och inte ex osx eller win

   Radera
 5. Ang värdelös inmatningsfunktion: Jag har inte provat produkten men om fjärrkontrollen som följer med ATV4 har 3d touchfunktion på styrplattan, kan du prova att trycka hårdare på styrplattan och styra markören som en mus med fingret intryckt. Det fungerar i alla fall på Iphone 6s.

  SvaraRadera
 6. Jag hade läst på flera håll om den krångliga inmatningen av tecken men ärligt talat så var det väl inte så jäkla mekigt. Tycker nog att det funkar även om det finns bättre lösningar. Så nu blir det omtittning av HBO:s True Detective S1 och Fargo S1 (rekommenderas).

  SvaraRadera
 7. För er som (likt jag själv) funderar på en toslink-splitter för att slippa ha TV:n på när man bara airplayar musik så kan jag tipsa om att dx.com har både splitters och hdmi-switchar med toslink ut för runt halva mängden pengar. Förmodligen av samma (tveksamma) kvalitet som hos Kjell.

  SvaraRadera
 8. Svt-appen saknar sök och kategorier? Eller bara fel på min?

  SvaraRadera
 9. Använd Chromecast istället! Kostar ca 350 kr och streamar HBO , Netflix, SVT mfl i full HD från valfri ios eller Android och Chrome-browser med plugin dvs allt kan streamas. Ej att förväxla med AirPlay utan Chromecast dongeln själv kopplar upp sig mot tjänsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Chromecasten har inget äpple på sig och kommer därför inte på fråga om man tillhör den hjärntvättade sekt man ej anser sig tillhöra.

   Radera
  2. Är ju inte samma sak, Chromecast saknar spelmöjlighet, hyrvideo och appar. Apparna är faktiskt riktigt bra och funkar oftast betydligt bättre än att streama från datorn.

   Radera
  3. Stringfellow, det går alldeles utmärkt att spela spel, hyra videos och använda appar i Chromecast. Skillnaden mot Atvn är att du gör det i din mobil och sedan trycker på en knapp för uppspelning i tvn. Är det detta tryck på Cast-symbolen som gör Chromecasten sämre, menar du?

   Radera
  4. Ja, det är ju en väsentlig skillnad.

   Radera
  5. Ja, till Chromecastens fördel. Du sitter med en fjärrkontroll. Jag använder mobilen som fjärrkontroll.

   Radera
  6. Appar på tvn? Bortsett från de appar som streamar media som fungerar på alla möjliga sätt och vis till en tv nu för tiden, vad för appar avses? Sitter folk i stugorna och lirar candy crush på sina apple-tvs eller?

   Varför skaffar man inte en htpc istället för en appletv? De ligger väl i samma prisklass ungefär. Känns väldigt mycket mer flexibelt. Då slipper man dessutom köpa en ny vartannat år.

   Radera
  7. Gustav: Du har inte barn förstår jag? En apple-tv kan underhålla dom små liven i timmar. Min son fick nya fjärrkontrollen igår och det tog väl 1-2 minuter innan han förstod den fullt ut.
   Min mobil har jag gärna i min ficka om jag inte använder den.
   Bara ett exempel.

   Radera
 10. Länge sen jag hade Ios nu men går det inte välja att bara behöva mata in lösenordet för betalappar?

  SvaraRadera
 11. 1080p på 60 tum och 4m ifrån. Ser tydligt att bilder man tagit är lite oskarpa jämfört med original.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker också Chromecast är fantastiskt bra. I min nya TV var dessutom Chromecast inbyggd, en Sony TV. Helt perfekt, fick jag bort ett mellansteg till. Hoppas snart kunna skrota min digitalbox också och trådlösa mottagare. D.V.S köra allt direkt i min TV med WIFI, Härligt. Äntligen kanske TV-industrin vaknar efter 10 års sovande.

  Jag har även Miracast men bilden synkar inte med ljudet.

  Jag har iofs funderat på att byta till Windows Phone men vet inte om Chromecast stödjs.

  Och skulle man byta telefon från t.ex. Samsung till Sony eller valfri Androidlur så funkar ändå allt.

  SvaraRadera
 13. Tja, Kan du bara förklara hur du har kopplat? Jag funderar på att köpa en ATV4. Har 3an i dagsläget och kör optisk kabel från ATV3 till mitt bose system och sen har jag hdmi från ATV3 in i tvn.

  Vad behöver jag köpa och koppla in för att kunna köra airplay utan att behöva koppla den optiska till tvn och därmed behöva ha på tvn varje gång jag bara vill spela musik via airplay?

  SvaraRadera