Cornucopia?

2015-11-29 13:33

Ny klass 2-stormvarning över södra Sverige

SMHI har gått ut med en ny klass 2-stormvarning över södra Sverige. Som vanligt främst Halland och Skåne.

Min rekommendation är att inte ignorera klass 2-varningar, även om SMHI ofta har fel. Den här gången har man än så länge inte ens gett några klass 1-varningar för till Halland angränsande Södra Älvsborg eller Bohuslän, vilket talar för att man verkligen är övertygad om att stormen bara kommer in över Halland och Skåne. Den här gången instämmer även danska DMI och varnar inte hårt i norra Danmark, men väl i söder.

Det är mycket blött i markerna just nu efter mycket regnande. T ex var Kungsbackaån redan i går morse fylld upp till bredden, och det var före nattens ösregn. Nu kommer pålandsvind riskera trycka upp havsytan, vilket kommer fortplanta sig uppåt i avrinningen. Därtill är det mycket vattensjukt i marken på många håll, vilket kommer göra det lättare för stormen att blåsa omkull träd. I klass 2-varnade Kronoberg finns det mycket skog, även om den känsligaste fälldes av Gudrun och Per.

Tittar man på SMHI:s, FMI:s och YR:s timprognoser så anger de att vinden tar fart i Halmstad mellan 19-tiden och 21-tiden. Riktigt illa blir det från 22- eller 23-tiden, men till måndag eftermiddag ska det lugnat ner sig någorlunda. Det värsta bör oavsett vara över lagom till det är dags att försöka ta sig till jobbet.

Om SMHI har rätt om stormstyrkorna, så kan det alltså bli rätt mycket trädfällning. Och inte osannolikt översvämningar, då stormen garanterat för med sig ytterligare nederbörd, samt trycker på havsytan.

Så om ni bor i de varnade Halland, Skåne, Blekinge, Kalmarområdet och Öland, se till att stormsäkra och ha höjd beredskap för strömavbrott, översvämningar och fällda träd. Vi andra håller ett vakande öga på om stormens rörelse inte följer meteorologernas order under dagen.

Avslutningsvis minns vi SMHI:s klass 3-varning för stormen Simone med nedanstående film. Never forget.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Det kommer en vind och går....

  Hjalmar Gullberg
  Inte att förakta på något sätt
  Varken författaren eller det han beskrev....
  Moses gillade ju inte sådant, till exempel.
  Lycka till i Karlsborg!

  SvaraRadera
 2. The answer my friend is blowing inthe wind.

  SvaraRadera
 3. http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=15.67,57.43,3000

  SvaraRadera
 4. Kul att de börjar med historiska namn. Gorm den gamle, fader till vikingakungen Harald Blåtand sedermera namne till den moderna standarden Blåtand (aka bluetooth). Och så var cirkeln sluten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besökte lustigt nog stället, Jellinge, där runstenen finns.
   Skyddad under plexiglas(?) täckning.
   Frågat en del danskar om de besökt platsen.
   Ingen hade besvärat sig att taga sig dit!
   Man ringer gör de ändå!

   Radera
 5. I Helsingborg stormar det nu så att huset skakar. Det är mycket otäckt.

  SvaraRadera