Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-11-27 10:22

Nej, guldpriset är inte det lägsta på sex år

TT slår på stort med att guldpriset är det lägsta på sex år. Men det gäller inte oss svenskar, som trots allt har våra utgifter i svenska kronor.

Att guldpriset i dollar är "lågt" beror på att dollarn stärkts. I svenska kronor är ingalunda guldpriset det lägsta på sex år utan ligger kvar runt 300:- SEK per gram (specifik 299:34 SEK). Guldpriset var i själva verket betydligt lägre för oss svenskar så sent som 2014.
Guldpriset i SEK per gram sedan millennieskiftet. Copyright Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Egentligen är det kanske inte så mycket att bry sig om, då det anges i TT:s artikel att dollarn är rekordstark. Däremot läser många vanliga personer bara rubrikerna och får därmed för sig att guldpriset fallit för oss svenskar.

De som faktiskt investerar i guld har rimligtvis bättre koll än TT, så frågan är vem målgruppen för sådana här undermåliga artiklar är? Svaret hittar man i att artikeln är signerad TT-Reuters. Det är alltså bara en direktöversättning av en engelskspråkig artikel, kanske rent av specifikt för den amerikanska marknaden. Någon analys eller kunskap, annat än i svenska och engelska, handlar det inte om från TT:s sida.

Mer av allmänt intresse är nog dollarkursen, då den t ex påverkar svensk exportindustri och svenska konsumisters priser på importerade varor (dvs i princip allt man köper i detaljhandeln idag).
Veckochart valutaparet USDSEK.
Fast här ser snarare USDSEK ut att vara inom ett handelsintervall mellan ca 8:00 SEK och 9:00 SEK. Än så länge ingen större dramatik egentligen. Mer intressant är om det blir ett utbrott för valutakursen.

Men att skriva specifikt om förhållanden i SEK kan vi nog inte förvänta oss från TT. Några artiklar att översätta om det finns inte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Guldpriset är oförskämt högt som det är. Tanken är väl att Bitcoin ska ersätta metallen som ett store of value på sikt. Priset på guld kommer då falla tillbaka till ett värde som matchar industrins råvarubehov av metallen. Att metallen mer och mer uppför sig som en råvara tycker jag mig se tydliga tecken på redan.

  https://www.youtube.com/watch?v=g2nXgK34HIM

  SvaraRadera
 2. Först påpekar du att guldpriset i dollar inte är intressant för oss svenskar som har våra utgifter i dollar. Men sen på slutet så verar det ju som vi ändå har våra utgifter i dollar - och då borde ju guldpriset räknat i dollar vara intressant trots allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snygg kommentar.

   Den låga dollarn är dessutom en medveten strategi med våra låga räntor och hintar om valutaintervention. Att guldet i SEK trots detta inte stigit nämnvärt är intressant...

   Radera
 3. Guldet kommer aldrig att bete sig som en industriråvara, det var det löjligaste påstående jag hört. Guld har varit värdebeständigt i 6000år och kommer så att fortsätta vara i synnerhet efter det att Fiatvalutasystemet måste justeras inom kort p g a överskuldsättningen i främst västvärlden.

  Det oroar mig även att Bryssel utreder lagförslag vid en ev framtida "bail-in", bara det faktumet borde få fysiskt guld och silver att stiga i pris. Men det är väl som vanligt med den stora massan, dom reagerar snarare än agerar. Och börjar beklaga sig när Bryssel hyvlar av stora delar av deras bankkonton med digitala pengar för att återigen "rädda banksystemet"

  Vidare bör man nog också skilja på guldpapper och fysiskt guld, idag är det ju väldigt svårt att en fysisk leverans av sitt guld eller silver på Comex. Dom ger hellre en premie mot att du tar ut leveransen i motsvarande dollarvärde.
  Det i kombination med att Tyskland inte kunde hämta hem 20% av sin guldreserv förrän 2020 indikerar att guld är översålt och att man nu gör allt för att prata ner värdet för att kunna köpa tillbaka det för att klara sina åtaganden.

  Fö tror jag att just fysiskt guld och även silver kommer att vara den bästa investering man kan göra just nu, i synnerhet i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alls löjligt utan snarare högst sannolikt. Guldet kan max ha 50 år kvar av sin 6-tusen ådriga bubbla. Vi har innan sekelskiftet äntrat rymdåldern. Vad jag menar är att Guldet som ett store of value inte kommer överleva rymdåldern. Det finns helt enkelt ingen brist på guld i rymden och gruvdrift planeras redan. Nu har guld-kryp tur eftersom guld är en rätt värdelös metall och inte det första man kommer bryta på avlägsna himlakroppar. Asteroider är fulla med rare earth mineraler som inbringar ett högre värde än guld. Men bubblan kommer blåsas när marknaden inser att vi kan hämta hem oändliga mängder guld från rymden. Allt guld jordskorpan tros förövrigt ha levererats hit via asteroidnedslag.

   https://twitter.com/marsrader/status/543540376465051648

   Radera
 4. Jag har aldrig förstått hur Bitcoin, en konstruerad kryptovaluta, ska kunna vara värdebevarande. Den finns ju inte. Det är bara ettor och nollor på en datafil. Dessutom, vad är det som säger att bitcoin blir "the focal point" dvs vad särskiljer den från de teoretiska nya valutorna som vi kan kalla ditcoin eller gitcoin eller pitcoin? Ingenting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som ett tankeexperiment, tänk dig att det fanns en basmetall så knappa som guld, men med följande egenskaper:

   * tråkiga grå färg
   * inte en bra ledare av elektricitet
   * inte särskilt stark, inte formbart
   * antingen inte användbart för någon praktisk eller som prydnadsföremål

   Men metallen har en speciell, magisk egenskap, den kan transporteras över en kommunikationskanal. Kan du tänka dig att en sådan metall förvärvar visst värde, då alla som vill överföra rikedomar över långa avstånd skulle kunna köpa den, sända den, och mottagaren kan sälja den eller samla på den.
   Kanske skulle den metallen kunna få ett initialvärde cirkulärt, av människor som uppskattar dess potentiella användbarhet för i handel.

   Dessutom, vad är det som säger att bitcoin blir "the focal point" dvs vad särskiljer den från de teoretiska nya valutorna som vi kan kalla ditcoin eller gitcoin eller pitcoin? Ingenting.
   Inget. Men för att någon *itcoin ska konkurrera ut Bitcoin måste den ha egenskaper som trumfar bitcoins egenskaper. Att bara kopiera bitcoins protokoll och döpa om det kommer inte konkurrera med bitcoin.

   Radera
  2. @alag

   Resonemanget haltar, tar vi t.ex. Tellurium så är det en metall som har ganska "tråkiga" egenskaper, dessutom finns det ganska sparsamt med det i jordskorpan (ungefär som guld). Ändå så är det inte i närheten så dyrt som guld och föga överraskande inte används för investeringsändamål.

   Tillgången på en vara är alltså inte det enda som avgör dess pris.

   Dock kan du nog ha rätt i att sånt som används för investering/värdebevaring är sånt som i huvudsak saknar annan användning. Det kan vara bra att komma ihåg när någon hävdar att det skall ha något annat betydande värde än just vad någon är villig att betala för det (i framtiden).

   Radera
  3. Jag säger inte något som motsäger det du säger. Det finns egenskaper som gör bitcoin värdefullt för civilisationen. Hade en metall haft samma egenskaper hade den värderats högre än guld. Guld har varit i en 6000årig prisbubbla mycket tack vare dess egenskaper för civilisationen. Dess relativa brist i jordskorpan är bara en av egenskaperna.

   Radera