Cornucopia?

2015-11-24 08:11

Neeeeej! - Årets julklapp

"Jag hade en dammsugarrobot före det var coolt." - anonym bloggare
Årets julklapp enligt Svensk Handel blir en robotdammsugare. Så himla typiskt, eftersom jag just införskaffat en dito för att ge bakmaskinen sällskap, och är enormt nöjd med denna. Kan man bli mindre originell? Jag känner mig nu konsumistiskt Rick-rollad, rent av smutsig.
Den klarar till och med mot förväntningarna av att dammsuga under köksbordet alldeles på egen hand! Notera hur rent det är på golvet. Den städar bättre än jag själv med Electrolux värstingdammsugare.
Nu skaffade jag förvisso en premiummodell, iRobots tidigare flaggskepp Roomba 880, vilken när som helst ersätts med den appstyrda WiFi-utrustade ännu dyrare Roomba 980, och jag kan konstatera att man får det man betalar för jämfört med en del andra utlåtanden. Hur jag kom fram till beslutet att satsa dyrt återkommer jag till i ett senare inlägg.

Risken är nu antagligen att många köper betydligt billigare modeller, med tillhörande upplevelse. Kan konstatera att om robotiseringen är så här förnöjsam, bring it on!

Att man sätter en potentiellt ganska dyr pryl som årets julklapp får väl sättas upp som ett symptom på ränteläget. Synd bara om folk lånar pengar för att köpa julklappen på kredit och sedan blir missnöjda för de köpt skit eller något som inte fungerar tillfredsställande i deras bostad.

Tidigare inlägg om dammsugarrobotarna hittar ni här. Jag får trösta mig med att det åtminstone var någon vecka innan den utlystes till årets julklapp, så lite före var jag åtminstone.

En fördel är kanske att det kommer finnas ett överflöd av robotdammsugare på Blocket framåt februari.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

34 kommentarer:

 1. Jag förväntar mig en rad när du lessnat på att den för 70-11 gången fastnat under en soffa eller i köksstolsfängelset ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte hänt än. Har inga soffor med farliga höjder. Och den har alltid hittat ut från köksstolsfängelset själv.

   Radera
  2. Vad tycker katten om den?

   Radera
 2. Äh, du vill bara skryta med att du var mainstream före alla andra..
  That said.. jag har varit jättesnäll i år, så jag tar gärna en robotdamsugare i julklapp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har bara pryglat folk som förtjänade det i år eller vad?

   Radera
 3. Vad är det för fel på oss?
  Räcker inte det att samla ihop damm råttorna då och då?
  Det finns inget renare hem än ett hem där luften filtrerats genom dammråttorna, det är så de uppkommer!
  Eller låna grannens hund om det spillts för mycket.

  SvaraRadera
 4. Han tycker en mikrovågsugn är onödigt men en självgående dammsugare är OK 😂

  Att damsuga är gratis träning. Bra för kroppen du vet 😉

  SvaraRadera
 5. Man måste vara väldigt lat/upptagen om man skaffar en sån där manick. Säger jag med risk för att få äta upp det långt in i framtiden.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte grejen med en robotdammsugare. Dammsugning är väl minsta problemet vid städning. Alla grejer som ligger och skräpar överallt.vedträn,leksaker ,tompavor och skor. Det skulle jag vilja ha en robot som fixar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt!
   Den dagen roboten också plockar upp leksaker, tidningar mm så köper jag en oavsett vad den kostar. Men en som bara dammsuger? Nääh, knappast

   Radera
  2. Jag säger det samma. Själva dammsugningen av en mindre lägenhet går väl på 10-15 minuter. Det är allt plockande man måste göra innan som är det jävliga.

   Radera
  3. Men det är hygieniskt viktigt att bli av med de bakteriebärande hud- och klädrester som golvdamm i hög grad består av. Det är medicinskt. Det estetiskt intressanta lär du få svårt att undervisa en robot att klara av. Varför ska leksaken ligga där istället för här?

   Radera
  4. Ja men det är skillnad i ett rätt stort hus med ungar och katt kan jag säga. Behöver all robothjälp jag kan få, inklusive för dammsugning!

   Radera
  5. Ja men det är skillnad i ett rätt stort hus med ungar och katt kan jag säga. Behöver all robothjälp jag kan få, inklusive för dammsugning!

   Radera
  6. Två ord: tergeo scourgify. Synd att de inte funkar i verkligheten... Kanske värt att testa hemma hos en miljöpartist? :-)

   Radera
 7. (OT: SvD har tagit ett steg till att bli referensbloggare, de har slutat försöka översätta artiklarna de läser i utländsk press.)
  http://www.svd.se/politiker-bryr-sig-inte-om-fakta/i/senaste

  SvaraRadera
 8. Själv tog jag ett djupt tag i plånboken och köpte en bred kvalitetssop gjord av hästtagel. Den är en fröjd att använda och man slipper den unkna lukt som en dammsugare genererar. Och det tar dubbelt så lång tid för dammråttorna att återvända eftersom man slipper dammsugarens dammutblås.

  SvaraRadera
 9. Efter ditt förra inlägg om att du träffat en dammsugarförsäljare så köpte jag en Roomba 870. Som din fast utan fjärrkontroll och fyrar. Största anledningen till att jag valde 800-serien från Roomba är att den är lättare att rengöra då hår inte fastnar i borstarna.
  Jag är väldigt nöjd och inser att detta kommer att finnas i de flesta hem om 20 år, så jag köpte samtidigt en mindre post irobot aktier (hög risk)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp, bortarnas konstruktion var ett av mina (många) huvudargument. Fjärrkontrollen klarar man sig utan, fyrarna ska jag diskutera, men kan vara bra som virtuella väggar vid vissa situationer.

   Radera
  2. borstarnas konstruktion

   Radera
  3. Hemma hos oss så "bor" Roomban under tv-bänken och kommer fram och städar klockan 9 måndagar och fredagar. Nackdelen med att inte ha fjärrkontroll i mitt fall är att jag inte kommer åt med handen för att kunna starta den när den står dockad under tv-bänken, min sambo har lite mindre händer så hon får starta den vid behov :)

   Radera
  4. Ja det är ju också en slags fjärrkontroll...

   Radera
 10. Det skulle vara kul att se statistik om hur antalet robotar förändras i vårt samhälle.

  SvaraRadera
 11. Det skulle vara kul att se statistik om hur antalet robotar förändras i vårt samhälle.

  SvaraRadera
 12. Tror jag väntar tills det kommer lite mer intelligenta maskiner. När de kan dammsuga lister, fluffiga mattor och kommer åt under trånga utrymmen och i hörn ska jag skaffa en. En sån funktion kräver förstås lite mer intelligens samt en utstickande sugslang eller liknande som den kan manövrera till platser där den inte kommer åt med själva robotkroppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trånga utrymmen och hörn verkar den klara väldigt bra.

   Radera
  2. Då kommer de att börja klaga och ha synpunkter och alltid ha rätt, så du kommer att drömma dig tillbaka till idag.

   Radera
 13. Gäller att köpa en innan den blir förbjuden.
  Ska vi har Europas lägsta arbetslöshet om 4 år är ju dessa maskiner våra fiender.
  Dessutom kan de skapa en pakt med bakmaskinen och börja konspirera mot hushållets människor, det har jag sett en dokumentär om. Med Schwarzengger.

  SvaraRadera
 14. Jag har en komplett städrobot hemma som dammsuger, tvättar fönster, diskar och lagar mat. Kostade faktiskt ingenting och var även helt ny och oanvänd. Kräver dock lite omtanke då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fantastiskt hur de bryr sig om sånt pynt. Ironiskt nog är enda stunden de slutar göra sånt, när man sätter på den.

   Radera
  2. Det där är nog inte helt sant. Du bara tror att den inte kostar...

   Radera