Cornucopia?

2015-11-08 10:53

Mötte en dammsugarförsäljare...

"The future is so bright, you gotta wear shades"
Stötte härom veckan ihop med två dammsugarförsäljare på tåget. Ett par läsare jag träffat några gånger förut, som talade sig varma för dammsugarrobotarna från iRobot, Roomba.

Paret hade plockat upp en Roomba på en loppmarknad, då batteriet tydligen blivit uttjänt och den tidigare ägaren inte klarade av att köpa in ett nytt batteri och byta. Man talade sig lyriska för denna kreation.

Visserligen bodde man i en relativt nybyggd lägenhet, utan klassiska svenska trösklar, vilket förvisso många gör, men man talade sig mycket varma för konceptet dammsugarrobot. Tydligen är konceptet nu så moget att det faktiskt fungerar, även om prislappen är som den är. Detta med reservation för att i villor eller lägenheter med klassiska 70-talströsklar eller för den delen äldre hus än så, så kommer inte roboten ta sig mellan olika rum själv. iRobot anger 1-1.5cm tröskel som gräns, men det kanske kan åtgärdas med någon rampliknande metalllist. Lämnas som en övning åt robotägaren. 

Senaste modellen som finns i Sverige är iRobot Roomba 880-serien (6990:- SEK på CDON, som även verkar ha en del reservdelar). Man har inte längre borstar, som hela tiden måste rensas från hår och trådar, utan istället två gummirullar, vilket sägs vara trasselfria.

Två filmer med 880 nedan.
En kommande modell 980 ska istället för den kombination av slump och systematik man ser i den andra av de två filmerna ovan ska bygga upp en 3D-modell av bostaden och systematisk ska städa. Detta ökar förstås ytan man kan städa på en laddning. Roomba 980 ska även vara appstyrd över WiFi,  vilket gör det enklare att ställa in timers, eller för den delen starta den på distans från jobbet, men finns ännu inte till salu i Sverige. 

Har man villa måste man förstås omväxlande flytta sin dammsugarrobot mellan våningar, även om mina dammsugarförsäljande läsare hade bekanta som hade en robot per våning. Med timers som dammsuger dagtid under arbetstid blir resultatet ständigt rena golv. Naturligvis kan man ibland behöva komplettera med manuell dammsugning, t ex i trappor, som robotarna ska detektera och inte köra ner för, eller under låga möbler där de endast 9 cm höga robotarna inte kommer under.
Månadschart iRobot.

iRobot är börsnoterade (NASDAQ:IRBT) och lönsamma varje år tillbaka till 2009. Inte ens under den ekonomiska nedgången 2012 visade man röda siffror. Man är inte lågt värderade, med 22.6 i p/e enligt 4-Traders, men med en förväntad vinstökning på fantastiska 52% till 2017. Teknologin är alltså även lönsam att sälja, vilket kanske inte är konstigt med tanke på priset och en prisokänslig teknofilmålgrupp.

Det hela väcker tankar kring en framtidsportfölj. Gräsklipparrobotar är numera allerstädes närvarande i våra hyfsat välbeställda BLT-villaområden, men det finns egentligen inga renodlade gräsklipparrobotföretag att investera i. Däremot är iRobot ett renodlat robotföretag, med allt från dammsugarrobotar, till golvmopprobotar, poolrobotar, hängrännerobotar (eng gutter - stor potential att kraftigt reducera riskerna i ett rätt farligt arbete, åtminstone för fastighetsskötare i högre byggndare) och hela vägen till robotar för blåljusmyndigheter och militär. Vill man satsa helhjärtat på vardagsrobotiseringen är alltså iRobot en möjlig investering.

Vilka andra företag ska ingå i en sådan? Tesla (NASDAQ:TSLA) och Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL) känns givna tillsammans med iRobot. Men vilka fler framtidsteknologier hittar den solglasögonprydde teknofilen?

Så några frågeställningar: Har du en dammsugarrobot och vad tycker du i så fall om den? Vilka bolag bör ingå i en teknikoptimistisk framtidsportfölj? (Naturligtvis bör man inte investera i en sådan just nu när man kan vänta sig en konjunktursvacka inom något år - det handlar om att vara förberedd när blodet flyter utanför börsmäklarnas snart övergivna kontor)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

42 kommentarer:

 1. Tror att "leksaksmarknaden" för drönare kommer att explodera. En drönare med HD kamera för under 1000:-.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leksaker i all ära, säkert kul och fyller sina funktioner, men de stora pengarna finns i de vardagliga behov som existerar. Jämför med att ALLA har tillgång till tvättrobotar idag, dvs tvättmaskiner.

   Radera
  2. Jag köpte en iaf. Förutom att leka med den kan den ha en viss nyttofunktion exempelvis för inspektion av huset på svåråtkomliga ställe, vind, tak, skorsten, fasader, etc. Sist jag gjorde en manuell krypinspektion på vinden såg jag ut som en kyckling av allt mineralull. Kliade utav helvete gjorde det dessutom.

   Radera
  3. Ja, för inspektion av egna tak känns det prisvärt, kan jag hålla med om.

   Radera
 2. Detta med mekaniska robotar som har problem med trösklar etc är fullständigt onödigt. Det finns redan billiga robotar att köpa. De kallas för polacker.

  SvaraRadera
 3. Jag har haft min roomba av billigare modell i uppemot fyra år nu, batteriet är fortfarande starkt, jag har bytt borstmodul en gång, i övrigt bara går den. I min ungkarlslya gör den ett fantastiskt jobb, den klarar inte mina fyrtiotalströsklar (den går oftast bra ut ur ett rum, men fastnar obönhörligen om den försöker gå in i ett rum), men det kan man kompensera för. Är jag inte i samma rum som den städar så störs jag inte av ljudet, är den på andra sidan en stängd dörr så hör jag den inte. Min bror avfärdade den som fånig och onödig, så lånade han den i två veckor och sedan köpte de en egen.
  Jag tänker nog köpa ett fristående luftfilter som komplement till roomban och sedan en gräsklipparrobot till trädgården.

  Vad har jag döpt roomban till då? Ludde såklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roomba har sålt typ 15 miljoner robotar, och det kan knappast vara för att de är dåliga. Däremot sker detta i det tysta, åtminstone i Sverige. Robotgräsklipparna syns ju lite mer för utomstående, och när man har besök så är det ju inte så att man kör sin dammsugarrobot samtidigt.

   Radera
 4. Tycker vår roomba 880 gör ett gott jobb att hålla efter förfallet mellan RUTs besök var 14e dag. Lite handpåläggning fordras då många tunnare mattor måste lyftas undan. Om de inte flyttas så knölar roomban ihop dem och ibland fastnar på dem. Tjockare äkta mattor funkar bättre. Har man delar av golv eller mattor med kolsvarta partier så får roomba höjdskräck och tror att den kommit till ett stup. Påföljden blir att den vänder när den kör över kolsvart. För oss var det ett litet problem. Var endast hallmattan som orsakade höjdskräck. Har man däremot kolsvarta partier i sitt klinkergolv kommer man få problem. En tröskel hemma orsakade problem men jag trimmade till tröskeln något med rubanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite fattigt är att irobot fortfarande hålls med nimh batterier. Nya får man ut strax över timmen i körtid på nimh. Det finns dock 3e parts lipo att köpa på ebay. Med lipo kan man få ut ca 3h körtid. Värt att nämna är att roomba kör max 1h innan den börjar leta efter dockningsstationen. Lipo batteriet är dock värt att ha då man kan skicka dammsugaren på nytt uppdrag direkt e det första 1h uppdraget.

   Radera
  2. Efter lite påläsning så verkar 980 ha li-ion.

   Radera
 5. Självgående lantbruksmaskiner har det talats om i minst 25 år. Förr eller senare kommer de. De figurerar t.ex i filmen Interstellar. En av fördelarna är att de kan göras mindre och lättare när ingen behöver sitta i dem. Så några aktier i John Deere kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på frukt och bärplockarrobotar
   Eller varför inte en trädbeskärarrobot.

   Robot som vallar djur finns redan.

   Radera
  2. Jo, skördetröskor och liknande borde ju gå att automatisera, men frågan är ifall man vinner så mycket på det? Arbetskraftskostnaden är kanske inte så avgörande (dessutom finns ju säkerhetsaspekter att ta hänsyn till).

   Mindre och lättare tror jag inte så mycket på. Mycket av storleken på en skördetröska går väl till förvaring av spannmålet?

   Radera
 6. Det gäller att hålla uppe innovationstakten.
  Gjorde en analys av möjliga investeringar i energisektorn för några år sedan. Hittade det klart ledande solcellsföretaget som mest intressant. Allt såg rätt ut; de gjorde stabila vinster, de låg före konkurrenterna i teknik, de hyrde ut hela solcellsparker och erbjöd ett mer utvecklat koncept än konkurrenterna. Så jag slog till. Ironiskt nog blev detta, min mest förberedda och planerade investering, den sämsta någonsin. Möjligen var konkurrenterna mindre utvecklade, men köra ned priserna per watt klarade de fint tydligen.

  Stor risk för kopiering, massproduktion och prisslakt här. Lite förvånad faktiskt att man inte hittar skapligt bra robotdammsugare för en tusenlapp hos lågprisgiganterna, men det kan ju fortfarande komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett problem för innovationsföretag. De måste hela tiden springa snabbare än konkurrenterna, för den första stund de saktar in blir de omsprungna. Jmf Nokia.

   Radera
  2. Hade en intressant utbildning tidigare i år som handlade lite om det temat. Enligt läraren var teknikintensiva bolag dömda till undergång efter en framgångsrik period, även om de investerade mycket i forskning. Anledningen skulle vara att de helt enkelt inte kan frigöra sig från sina vinnande koncept. Nokia är lite exempel på det; de var så överlägsna att de helt enkelt inte ifrågasatte sina telefoner på ett djupare plan. Att tänka på för Apple exempelvis; nästa gång ett teknikskifte sker, a la iPhone, kanske Apple inte är med på tåget utan är den som först ser det nya konceptet som dyrt och dåligt, för att ett par år sedan inse att de blir omsprungna och inte har några produkter som är efterfrågade längre.

   Radera
  3. Just i fallet Nokia tycker jag inte att man kan påstå att de vare sig blev omsprungna eller saktade in. Maemo/meego var alldeles lysande exempel på teknisk utveckling åt rätt håll, n900 är fortfarande än idag den bästa telefon jag någonsin ägt och använt, alla kategorier. Faktum är att om jag inte hade haft sönder den i en liten olycka, hade jag använt den än idag.

   Att det gick som det gick för Nokia bör mer tillskrivas Microsoft och Mr Elop. Ingen kan sälja telefoner med windows, oavsett hårdvara.

   Radera
  4. Vet inte om det är ett dåligt exempel. Om man ska tillskriva det hela till Windows, så visar det att ett ledande och framgångsrikt teknikföretag bara behöver göra ett fatalt felaktigt beslut...

   Radera
  5. Ja, det kan mycket väl stämma, att det räcker med ett dåligt beslut. Hela episoden med Stephen Elop och Microsofts "övertagande" av Nokia är dock... Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig där. Någon sorts takeover kanske.

   Radera
 7. Min bror sålde Kirby's dammsugare. I krom och rött med en rejäl borste i munstycket. Och en "strålkastare" på fronten, av en anledning mer häftig än praktiskt användbar. 1950:tals-retro. Och jag tror ett exemplar kostade 20 000 kronor, för många år sedan. Men den gjorde verkligen rent.

  Robotdammsugare är en bra idé, men det gäller att se har verkligt rengörande förmåga och inte uteslutande fokuserat på navigeringen. Somliga av de billigaste dammsugarna blåser ut dammpartiklarna som den suger in. En robotdammsugare som kan jobba ständigt borde möjliggöra nya metoder, som att långsamt och utförligt skrapa, polera, borsta golv och mattor. Med (optisk) inomhusnavigering kan en karta, med minnen av smutsförhållanden, byggas upp för optimering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns kombinerade golvmopprobotar och dammsugarrobotar också.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de går på sånt man kan röka:

   http://xn--vrvet-gra.se/podcast/101-alexander-bard/

   Radera
 9. Neato botvac är extremt systematisk och betar av rum efter rum. Fascinerande att den lyckas hitta överallt och missar inte en yta. Vissa robotar jobbar mer på slump vilket verkar vara en riktigt dålig idé. Neato fixar också alla trösklar i mitt 70-talshus, men dock inte ryamattor eller städa undan leksaker som ligger överallt på golvet. Neato är definitivt mogen teknik och ger ett stort mervärde i rätt typ av bostad!

  SvaraRadera
 10. Jag har haft en i snart två år.
  Bästa köp jag gjort någonsin.
  Jag har dammsugit två gånger under de senaste två åren för hand, båda gångerna på grund av flyttstädning. Det rumban inte klarar av att ta tar jag upp när jag våttorkar 1 gång per månad.

  Jag har ärligt talat funderat på att bli dammsugarsäljare på grund av min kärleksrelation till min egna rumba. Jag är säljare på fritiden för rumba dock utan betalning. Jag har puttat tre stycken hushåll som jag känner till över kanten till att köpa in en och de har varit likvärdigt nöjda.

  SvaraRadera
 11. Jag var väldigt sugen på att köpa en robotdammsugare för något år sedan och närmaste jag hamnade var Neato. Inte bara för testresultaten - utan just för att jag (personligen) tycker om att den scannar rummet med laser och skapar en symmetrisk rutt som den sedan åker igenom istället för att "köra planlöst". Finns säkert många fler som jobbar så idag - tekniken går snabbt framåt. Kan dock inte låta bli att tycka att "Botvac Connected" är lockande funktionsmässigt (http://bit.ly/1QmKR6F) - även om den är lite för dyr för min budget i dagsläget (http://bit.ly/1kivQHb). Men en D85:a kanske...? (http://bit.ly/20EyVSi) ;)

  SvaraRadera
 12. Vi har betat oss igenom 3 olika modeller. Först Electrolux, numera nedlagda, Trilobit. Den var riktigt bra på att dammsuga trots att den mest studsade omkring och saknade rumsuppfattning. Synd att de lade ned den.

  Sen en Samsung som var så usel trots att den var dyr. Min åsikt om Samsung är att de kan göra telefoner och TV men failar på allt annat.

  Så den byttes snabbt mot en Neato. Den kör systematiskt av rummen och vet exakt var den är. Tyvärr verkar kvaliteten lite sämre. Ett kullager satte igen (varför lägger man inte 50 öre mer på slutna kullager?) och fastnade och då roterade hela kullagret i sin infästning och borsten borrade sig ut genom sidan på roboten...
  Men med superlim och silvertejp rullar den nu vidare ett tag till.

  Robotdammsugare är ett komplement till vanlig rengöring. För t.ex. gräsklipparrobotar så ersätter de helt gräsklipparen och gör hela jobbet och gör det bättre än du själv skulle gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nyfiken på vilken modell av Neato som ni kör. Mest för att kunna fråga om de vidarutvecklat/förbättrat sådana svagheter (om du/ni inte har absolut senaste generationen).

   Radera
  2. Jag äger föregångaren till neato 85. Inköpt i USA till ett fantastiskt pris jämfört med Sverige. Fungerar alldeles utmärkt, sett kompisars roomba och de spelar i en lägre liga. Fina med neato botvac 85 är de har sidoborste. Jag har haft dåliga batterier och en motor som gick sönder. Fick nya batterier och i fallet med motorn skickade de en ny robot. Slutade med att jag lagade den gamla roboten då jag fick tag i en ny motor. Har alltså två neato nu. Inte omöjligt att jag ger morsan den gamle och köper en 85 själv.

   Hursomhelst, rekommenderar neato varmt. Roomba hade jag hållt mig borta från.

   Radera
  3. Ge bort en av de gamla ska det vara. Har en tröskel som är för hög (hyres) så passar bra med två robotar. I övrigt rekommenderas robotreviews forum, kan du hitta mycket bra. http://www.robotreviews.com/chat/index.php

   Radera
  4. Tack för detta inlägget Lars, blev man varse om en ny produkt från neato! Lite dyr så kanske 85 får duga ändå. http://www.cnet.com/products/neato-botvac-connected-robot-vacuum/

   Radera
  5. @Roquen, Den Neato vi kör är en 70e. Det finns nyare modeller. Osäker på hur de löst infästningen av borsten i dem.

   Radera
 13. En neato tar hand om våra golv. Vissa av våra trösklar ställer till det för den, men då ställer vi in honom i rummet och stänger dörren så kör han hela det rummet och spelar en liten trudelutt när han är klar.

  SvaraRadera
 14. Bjöd försäljaren på en SJ-macka?

  SvaraRadera
 15. Hur mycket används städarrobotar i städning av kommersiella lokaler?

  SvaraRadera
 16. Jag har haft en Neato Botvac ett litet tag. Köpte den på rekommendation från flera bekanta. Jag känner flera som har haft problem med rumbas dammsugare. Och då är de ändå ca dubbelt så dyra som Neato.

  Min neato funkar mycket bra i min moderna lägenhet utan trösklar, men den tar ganska höga mattkanter utan några problem och kör slalom mellan bord- och stolsben utan att missa någon fläck eller fastna. Enda problemet jag har med den är när jag glömmer plocka upp strumpor från golvet.

  Som experiment dammsög jag hela lägenheten manuellt med vanlig sugare innan jag körde roboten första gången. När den var klar var damm-behållaren nästan full.

  Har man höga trösklar kan man kolla in Scout RX eller vad den heter, ska klara lite högre trösklar.

  SvaraRadera
 17. Jag har två hundar och jag har ägt en Roomba i snart fyra år.

  Ifall man inte är dum i huvudet så är det en strålande produkt.

  Men den behöver rensas och skötas, vilket bara är en promille av arbetsbördan den kapar åt mig.

  Nu häromveckan var första gången jag var tvungen att serva den i form av rensning av hundhår som smugit sin in i "växellådan" under åren.

  Men maskinerna är väldigt lätta att demontera för den som äger en skruvmejsel.

  Min roterande borste gick även sönder efter ett år, detta verkade vara vanligt på de tidiga modellerna och de postade en ny modul gratis till mig när jag sa att jag kunde byta den själv.

  Dessa robotar har säkert strålande vinstmarginal, och som sagt, det ser ut som en hobbexprodukt, men likt hobbexprodukter så skapar den ett habegär och en känsla av framtida resultat, vilket som alltid med hobbexprodukter, alltid blir en jättebesvikelse.

  Men inte denna gång, denna maskin är strålande.

  Den ersätter inte städningen, men eftersom den bara sopar när ingen är hemma så plockar den upp otroligt mycket av partiklarna som snurrar runt i luftrummet på dagarna då det är full rulle.

  Jag har väldigt rent hemma, men denna lyckas ändå fylla halva filtret varje städning.

  Det uppenbara jag märkt är att man inte behöver dammtorka möbler lika ofta, och jag märker knappt av att jag äger två hundar.

  Enda plastmojängen jag någonsin kommer ge 5 av 5 räkmackor gissar jag.


  Det tråkiga är att ingen bekant tar mig seriöst när jag säger att de ska spendera 5000 spänn på en städrobot, hur mycket jag än hyllar den.

  SvaraRadera
 18. Nej. De är inte en hundraprocentig lösning som RUT, därför kommer de aldrig att slå. Tänk på att din läsekrets består av många ingenjörer. Lita inte på deras omdöme i denna fråga.

  SvaraRadera
 19. Jag har en äldre roomba 4230 men jag kan inte säga att jag är riktigt nöjd. Dels har den börjat strula och kör bara runt i 5-10 minuter trots nytt batteri. Sedan så har jag lite olika nivåer i huset så den klarar bara halva nedervåningen. Den fastnar lätt i kablar och tjocka mattor och den funkar sådär när barnen har dragit ut en massa leksaker, kastat runt strumpor etc. Dessutom är det lite pyssel att tömma den, göra rent filter och rensa ur trådar och hår från borstarna.

  Den funkade rätt bra när jag bodde i en lägenhet med samma golvnivå överallt och inga barn.

  Jag önskar helt enkelt lite produktutveckling. Min robotdammsugare ska klara följande:
  - Hålla koll på vad som faktiskt ligger på golvet, kanske kunna flytta undan leksaker, skor och liknande.
  - Inte köra in i stolar, bord, väggar mm.
  - Klara tjocka fluffiga mattor.
  - Inte fastna i kablar
  - Klara stora nivåskillnader. Helst klättra i trappor.
  - Tömma sig själv, antingen i en stor dockningsstation eller koppla sig mot ett centraldammsugarsystem.

  SvaraRadera
 20. Min Roomba fyllde nyligen 5 år. Ett batteribyte och ett byte av växellåda/borstbur har det blivit. Jag tycker den funkar helt okej att sköta vardagsstädningen men om inte hemmet är helt anpassat med högre soffor osv. så måste man ändå gå över med vanlig dammsugare någon gång då och då.
  Största bristen med min modell (581) är att det saknas barnlås. Den där gröna knappen är tydligen extremt lockande för små barnafingrar...

  SvaraRadera
 21. Noterade att Miele fick bättre betyg här http://m3.idg.se/2.1022/1.619825/test-robotdammsugare-roomba-miele

  SvaraRadera