Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2015-11-13 09:48

Magdalena Andersson ställer grupper mot varandra - statslåneräntorna rusar

De svenska statslåneräntorna rusar i spåren av asylkrisen. Magdalena Anders(s)on ställer nu grupper mot varandra och ska låna 11 miljarder kronor för att hantera asylkrisen, men vägrar låna pengar till vård, skola, omsorg, polis, rättsväsende, försvar eller andra sakfrågor.


Det är olyckligt att Andersson avser att låna pengar till asylsökande. Därmed visar hon att regeringen ställer grupper mot varandra. Man skiter nämligen i alla de väljargrupper som vill se pengar till vården eller skolan eller omsorgen eller polis och rättsväsen eller försvar eller andra sakfrågor. För dessa är ladorna tomma. Väljares, svenska medborgares och svenska skattebetalares önskemål är alltså mindre viktiga än människor som vare sig röstat eller betalat skatt i Sverige.

Regeringen tar alltså tydlig ställning mot väljarna och för personer utan koppling till Sverige. Man ställer alltså grupper mot varandra, där icke-väljarna tillskjuts lånade pengar, som regeringen prompt vägrat tillskjuta väljarnas upplevda behov.


Man ska också komma ihåg att dessa 11 miljarder för ett år, enbart handlar om migrationen, dvs hanteringen av asylsökande. Integrationen är inte med. Ej heller kommunernas kostnader när de asylsökande tas bort från statlig försörjning och istället ska försörjas med kommunernas försörjningsstöd ("socialbidrag"). I migrationsöverenskommelsen ingår att man inte längre ska kunna ta ut retroaktivt föräldrapenning för sina barn, vilket förstås är helt korrekt, men det innebär bara en avlastning ekonomiskt för staten. Den uteblivna föräldrapenningen kommer istället behöva ersättas med försörjningsstöd från kommunerna.

Det största problemet är dock att allt inte kan lösas med pengar. Anledningen till att Sverige inte kan hantera asylströmmarna stavas brist på infrastruktur och resursbrist

Det saknas bostäder, skolor, vårdcentraler, tandläkare, lärare, psykologer, tolkar, poliser, vattentäkter, avlopp, värmeverk, kraftverk, mobiltäckning, skolor mm mm. Detta kräver tid och pengar räcker inte. Det räcker inte att slänga pengar på kommunerna - det kommer inte materialiseras nya lärare för det, för nya lärare tar minst fem år att utbilda om någon vill jobba i yrket - utbildningen av lärare täcker knappt de kommande pensionsavgångarna. 

Det svenska samhället är konstruerat för långsamma förändringar och har ofta ledtider på 5 - 10 år innan en förändring sker. Det räcker att titta på hur lång tid byggprojekt tar från idé till nyckel i låset.

Beskedet till Andersson är dock att regeringen skiter högaktningsfullt i att skjuta till pengar till t ex skolan för väljarnas skull. Däremot går det bra att skjuta till pengar åt asylsökande. 

De svenska statslåneräntorna har rusat nu under asylkrisen och det blir snabbt allt dyrare för Magdalena Andersson att låna dessa 10 GSEK. Men framför allt ökar de budgeterade kostnaderna för övrig rullande nyupplåning, vilket kommer belasta statsbudgeten ytterliger.

Från Anderssons besked om tilläggsproposition på 10 GSEK till stängning igår rusade exempelvis den tioåriga statslåneräntan med ca 0.1 procentenheter. Det kanske låter lite, men det är en ökning av lånekostnaden med 12%.

Dock är det inte gårdagens rörelse för räntan som är intressant. De svenska statslåneräntorna har stigit i några veckor nu, och tog det första klivet på Magdalena Anderssons besked om att asylkrisen behövde lånefinansieras, även om de sedan föll tillbaka tillfälligt.
Svenska statsobligationsräntor. Källa: Riksbanken
Nej, bostadsobligationernas räntor
har inte stigit under samma period.
Mörk linje är 5-åriga statsobligationer.
Ej heller handlar det om generellt stigande räntor, då bolåneobligationernas räntor än så länge inte rusar. Istället är det marknaden som fäller sin dom över svenska statens ekonomi och kräver högre räntor.

Räntorna stiger också för de kortare löptiderna, statsskuldväxlarna, även om räntan fortfarande är negativ på dessa, likt på tvååringen. Frågan är bara hur lång tid de negativa räntorna kvarstår?

Finansmarknaderna säger sitt och räntorna skjuter börjar röra sig. Man kan gissa att rörelsen bara ligger i sin linda. Man ska också komma ihåg att hela statsbudgeten för nästa år bygger på de räntor som gällde innan asylkrisen och att göra en tilläggsproposition på 11 GSEK lånade pengar räcker inte för att lappa en redan överspelad budget.

Det började som en skakning på nedre däck.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Angående socialbidragen så har jag märkt någonting de senaste månaderna.

  Jag är bidragstagare sedan ett år tillbaka. Fram tills Augusti eller så, så var kontrollerna noga, det tog 3-4 veckor för beslut efter fullständing inlämning av underlag. De senaste månaderna har dock någonting förändrats. Beslut kan ta 3-4 dagar efter inlämning och jag har upptäckt slarv från deras sida (t.ex. så bokförde de deras senaste utbetalning som en av mina inkomster och sänkte min senare ansökan, de visste inte ens vad de betalat ut tidigare).

  Jag har ett svensson efternamn med ett å,ä eller ö i det. Två av mina kompisar i staden är andra generationens invandrare, med invandrarnamn, men måste också söka bidrag. De hävdar att utbetalningarna fortfarande tar 3-4, ibland 5 veckor, vilket leder till försenade betalningar från deras sida.

  Socialen går på knäna och behandlar tydligt personer olika beroende på deras namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så kommer det garanterat att bli på fler och fler områden oavsett vad man tycker om det. Bidragen som invandrare kan plocka ut kommer stegvis strypas och vi kommer få alla de problem och samhällsförändringar som det innebär med en ännu fattigare underklass. Trots detta inser jag att det är enda vägen som är möjlig och moraliskt rätt.

   Radera
  2. Är det moraliskt rätt att strypa bistånd och ge till dem som tvingas riskera livet för att få del av detta?
   Är det högre moral att hjälpa färre här än fler där?
   Förklara gärna det för mig?

   Radera
  3. Alla som varit för den svenska politik som lett fram till nuvarande situation i borde betala vad det kostar om det nu fanns någon moral. Så är det förstås inte - det finns i det svenska politiska etablissemanget inte någon moral utan endast kulturmarxism och de löjliga åtgärder, utspel/lögner vi nu ser från 7-klövern är endast åtgärder för att vilseleda Svensson och hålla sig kvar vid köttgrytorna.

   Radera
  4. @Oppti
   Vem är det du vill skicka dit för att hjälpa, vad ska de göra, hur många krävs det, vad kostar det, vart vill du skicka dem och hur ska du få dem att åka dit?

   Radera
  5. @RB, nej så funkar det inte! Det som är så "bra" med statlighet är att statlighet är våld. De som bedriver politiken tvingar med våld alla andra att betala för den. Idioter till etatister har länge lallat om hur bra det är att vara slav under statsvåld, nu får de plikta med sina liv för sin idioti.

   Radera
 2. Vi ställer grupper mot varandra!
  Svenskar mot migranter påstår du.
  Det är värre än så
  Svenskar inkl migranter mot dem som väljer att inte komma hit.
  Biståndet sänks pga migrationskostnader.
  Detta gillas inte alls.
  Därtill så är det djupt olyckligt även för migranternas efterlämnade människor.
  Hål i huvudet också eftersom vi kan hjälpa 25 ggr fler om vi stöttar i anslutning till konfliktzonerna, där fortfarande 98% väljer att stanna!
  Hur länge till? Allt fler gör ett rationellt övervägande. Humanism för ett fåtal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tragiska är att när man skär i biståndet så får ju flyktingarna större incitament att ta sig hit.

   Radera
  2. Det räcker inte med 25 ggr fler. För en krona om dagen räddar vi livet på ett barn som svälter. Jag håller invandringsvurmarna personligen ansvariga för varje svältoffer.

   Radera
  3. @Anonym. Nej så är det inte. De fattigaste har inte råd att fly oavsett. Det är det som gör det så sanslöst inhumant att skära i biståndet.

   Radera
  4. Det svenska biståndet går i liten omfattnkng till områden där det finns människor som har asylskäl. Det svenska biståndet försvinner till en liten del i administration inhemst, till stor del i korruption utonlands.

   Radera
  5. Det svenska biståndet går i liten omfattnkng till områden där det finns människor som har asylskäl. Det svenska biståndet försvinner till en liten del i administration inhemst, till stor del i korruption utonlands.

   Radera
  6. Migration och bistånd syftar inte alls till att hjälpa någon. Det är bara etablerade statsbyråkratiska mekanismer för politrucker att girigt göra sig själva rika på skattebetalarnas bekostnad. Har du inte begripit det förrän nu när jag berättar det för dig att det är så?

   Radera
  7. Stentrollet: jag skrev incitament, inte att de faktiskt kommer...

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte bara sänka ersättningen/bidragen till alla inblandade? Ge mindre pengar till de som hyr ut bostäder, och lägre bidrag till flyktingar? Avsätt en viss summa till Migrationsverket, och ju fler som kommer desto fler får dela på kakan.

   Fast det bästa hade nog varit att helt ta bort bidragen. Volymerna skulle nog drastiskt sjunka.

   Radera
  2. Naturligtvis - inga bidrag och strömmen skulle upphöra omgående. Endast de som tror sig kunna försörja sig på släktingar, svartjobb, kriminalitet och kanske ett riktigt jobb skulle komma eftersom det då finns lönsammare alternativ. Lögnerna om att en stor andel av migranterna är högutbildade och användbara i Sverige skulle kanske då besannas.

   Radera
  3. @Steffe, Men pengarullningen är ju drivkraften! Ju dyrare desto bättre, eftersom därmed mer skattepengar snyltas bort till politruckernas fickor. Eller varför trodde du att de gjorde så här, att de gjorde sig själva till mångmiljonärer av misstag kanske???

   Radera
 4. Sverige är snart i ett samma situation som Grekland befinner sig i

  SvaraRadera
 5. Ett ändå större problem är de institutionella hindren för att integrera invandrare med dåliga förutsättningar i Sverige.

  BOSTADSMARKANDEN
  Bostadsmarkanden fungerar så att man får bo i gamla hus med den bostadsstandard som gällde när de byggdes men man får endast bygga nya hus som uppfyller dagens krav. Resultatet är att vi endast får bygga bostäder som människor i Sverige inte har råd att bo i. Tidigare löste man detta genom att subventionera nybyggda bostäder. Den som hade turen att få köpa en nybyggd lägenhet fick en present av staten till ett värde av flera 100 000 kr. Tyvärr höll detta system på att ruinera staten så det togs bort. Reglerna som förbjuder byggandet av billiga lägenheter kvarstår dock.
  Resultat:
  Det är tillåtet att vara bostadslös och likt några hemlösa i Sundsvall försöka sova under en parkerad bil i centrum (de oroar sig för att det inte ska fungera bra när det blir vinter).
  Det är förbjudet att bygga studentrum utan egen toalett och toaletten ska vara handikappanpassad.

  ARBETSMARKNADEN
  Vi lider fortfarande av skadeverkningar av den solidariska lönepolitiken som hade två steg:
  1: Lika lön för lika jobb
  2 Lika lön för olika jobb.
  Fackföreningarna driver fortfarande denna linje, nu sammanfattat i slagordet: Man ska kunna leva på sin lön.
  Resultat:
  Det är tillåtet att leva på tiggeri som ger c:a 3000 kr /månad.
  Det är inte tillåtet att leva på en lön som understiger den miniminivå som fackföreningarna anser vara nödvändig för att överleva i Sverige. För byggjobbare så är denna nivå 32 000 kr/månad. (Genomsnittslönen för byggjobbare som anses vara den lön som en utländsk arbetare ska ha för att anses kunna försörja sig själv i Sverige)


  SvaraRadera
 6. Vore intressant att se i vilken omfattning högutbildad arbetskraft, eller arbetskraft i övrigt, överväger att flytta. Har två vänner som gjort klart med jobb i andra länder och flertalet vänner och bekanta som pratar om det och ser över sina möjligheter. Man har alltså inget emot invandring per se men man har tappat förtroendet för statsfinanserna och framtidsutsikterna.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Mycket imponerande Cornu (utan ironisk underton)!

  Tror detta är det bästa inlägget/kommentaren jag läst på din blogg. Du kommer verkligen till din rätt när du granskar komponenterna i frågan och sen drar slutsatser kring deras innebörd och samtidigt avslöjar politikernas retoriska knep.

  Den här nischen har du har du helt ohotad då traditionella journalistiken, av olika skäl, inte presterar någonting i närheten. Det enda jag kunde läsa om där igår var ungefär att "regeringen tillför kommunerna 10 mrd".

  Det är därför jag följer din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste faktiskt instämma!

   Radera
  2. Håller också med! Denna typen av resonemang kan man tyvärr alltför sällan läsa om i vanlig media. En av affärstidningarna jag prenumererar på har dock ibland liknande analyser.

   Radera
 9. Professor Magnus Henrekson talar klartext om den förda politiken. Detta inslag låg uppe på efn.se igår kväl, men togs senare bort av okänd anledning: https://www.youtube.com/watch?v=zqZ4g0Ule0c

  Väl värt att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra en välartikulerad person så klockrent beskriva vad som händer med Sverige och hur dåligt våra politiker hanterat saken då och nu. Han lär inte bli visad på SvT i första taget.

   Radera
  2. Jag brukar inte ge ett ruttet lingon för att höra en ekonom uttala sig. Men det han sa var faktiskt riktigt bra!

   Radera
  3. Fantastiskt befriande att få höra någon med auktoritet recensera regeringen och dess totala fiasko i hanteringen av asylkrisen.

   "Oppositionen" har ju sen en tid satt sig i knäet på regeringen så därifrån kommer det ju ingen vettig kritik.

   Tack Nisse S för tipset!

   Radera
  4. Henrekson är klipsk, ett undantag i sitt skrå. Jag har haft honom som lärare. Han har tyvärr sopat ned sig i irrelevanta städjobb i den politiska debatten. Han har nästan alltid rätt, men är inte alltid relevant. Man ser på honom i klippet att det är svårt för honom att säga detta, och han censurerades tydligen senare också, och har ytterligare bestraffningar att vänta. Det har ett högt pris att vara PKist och uttala sig sanningsenligt om verkligheten. Nomenklaturan har all makt i samhället och visar ingen nåder mot illojala.

   Radera
  5. Så här ser det ut när någon talar för mycket sanning i svensk MSM...

   http://www.efn.se/blogg/nyhetsrummet/avpublicerad-intervju/

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Förut när jag tog dig mer på allvar skrev jag något i stil med "självklart påverkar invandringen resultaten i skolan" i en kommentar. Då var du framme med rasistkortet.
  När jag nu läser detta inlägg är det stor humor.
  Jag bugar i beundran för din förmåga att trolla/provocera/erbjuda oseriös underhållning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu har fel i allt han skriver (utom möjligen militär och jordbruk som jag själv inte kan bedöma). Han är bara ute efter trafikklickar på hans webbsida, det är så han försöker försörja sig, plus förstås EU-bidrag för sina får.

   Radera
  2. Det finns bara en här som har fel i allt vederbörande skriver, Kapitalist.

   Till en början så får jag inga EU-bidrag alls. Söker inte dem, då det inte är värt besväret eller regelkraven.

   Radera
  3. Vad taskig du är cornu.
   Försöker du göra en stöd kontrollant arbetslös?
   Obs!
   Sagt med ironi.

   Radera
  4. Tycker nog att man inte skall vara för hård mot Cornu. Han tillhandahåller trots allt en plattform för Kapitalist att uttrycka sina djupaste och mest genomtänkta tankar så att alla kan ta del av dem.

   Radera
 12. Nu har jag sagt och tänkt "vad var det jag sa?" så länge att jag måste hitta på nåt nytt. Kanske "sug i er nu era självmördare"

  SvaraRadera
 13. Bara det bästa duger till det nya frälset. Jag läste idag att lyxhotell lagar och kör ut mat till förläggningar, samtidigt klagas det på för långsamt wi-fi. När ska dumsvensken vakna ur sin dvala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger inte är alla flyktingar är nöjda med mottagandet:
   https://www.youtube.com/watch?v=Td3VNr7ZJvs&app=desktop

   Först trodde jag att det var en troll-video från SD, men tydligen verkar det vara äkta vara, dvs något som en av de asylsökande själva har lagt upp.
   Ref: http://fagersta-posten.se/nyheter/nyheter/1.3254578-hungerstrejk-pa-norrbygarden

   Radera
 14. Helt Enig !
  Cornu är bra och därför får han också mycket bra information från sina många bra läsare. Snart kan ni nog t.ex. få läsa om den egentliga orsaken till att oljepriset rasar . Det få man inte se någonting av i svensson-media....

  SvaraRadera